Bu kadar güzel bir şeyin, bu kadar eziyetli olması müstahak mıdır? Yumurta beyazlarını beklet ki, içindeki suyu buharlaşsın. Çırparken dikkat et, katılaşmasın. Pudra şekeri ile bademleri birlikte öğüt ama fazla ezme, bademin yağı çıkmasın. Hepsini karıştır ama ne çok akıcı olsun, ne de çok koyu... Makaron yapımı ile ilgili bir sürü şey böyle uzar, gider. Bir çok blogta bu konunun, üniversitede okutulan ders hassasiyetinde incelendiği görülmüştür. Fırında geçen süreç ile ilgili hiçbir mevzuya girmek istemiyorum. Sonuçta fırından çıkan tepsi ya yüz güldürür yada süründürür. Geçen hafta yapılan Yeni Rakı Festivaline, pişerken beni çok eğlendiren ve yaptıkça yüzümde güller açtıran makaronlarla katılmıştım. 300 adet makaron bilançosu: 600 tek sıkım, 10 kez açılan ve kapanan fırın kapağı, yaklaşık 4 saatlik 140 derecelik bir mutfak ortamı... Geçer not aldı. Onlarin gozunden makaronlar;
Şimdi makaron yaparken çektiğiniz acıları bir kenara koyun. Verdiğiniz fireleri onun üstüne ekleyin. Ziyan olan malzeme ile ilgili üzüntünüzü de alarak, hepsini paketleyip pencereden aşağıya atın. Belki reçeteyi okuduğunuzda "Aaaa, bu muydu?" diyebilirsiniz ama bazı bilinen markaların bu reçete ile makaron yaptıklarını düşünürsek, o duyguyu biraz beklemeye alın derim;
Makaron (Macaron):
80 adet
Hazırlanma Süresi: 5dk
Pişme Süresi: 14dk
Servis Süresi: 24 saat
Gerekli Malzemeler:
- 500gr Makaron tozu
- 100gr Sıcak su
- İstenilen aromalar
- Aromalara uygun gıda boyaları
Ne yumurta akı, ne toz şeker, ne badem unu, ne de pudra şekeri...
Paket halinde bir rahatlık hazırlanmış. Yumurta akı yerine yumurta tozu kullanılıyor, ince bir badem unu ve pudra şekeri var. Aşamaları ise bir çırpıda yapılacak hızlılıkta;
- Fırın, fanlı olarak 140 derecede ön ısıtma yapılır.
- Makaron tozu, mikser haznesine konur. Sıcak olarak hazırlanan suyun içine istediğiniz gıda boyasını koyup karıştırıyorsunuz. Burdaki önemli nokta suyun 45 derece sıcaklıkta olması. "Eee sen bize masraf çıkarıyorsun, olmaz ki!" diyorsanız içinizden, o zaman küçük parmağınız ile test edin derim. Eğer parmağınız yanıyorsa su sıcaklığı iyi demektir. Soğuk su kesinlikle kullanmayın. Kıvam çok koyulaşıyor ve tepsiye sıkarken zorluk yaşıyorsunuz.
- Mikser haznesinin içindeki makaron tozunun içine renkli su ilave edilir ve 4 dakika orta kademede çırpma işlemi yapılır. Bu şekilde hazırlanan makaron, sıkma torbası yardımı ile yağlı kağıt serilmiş tepsiye, yaklaşık 1,5 santim aralıklarla sıkılır. Bir iki defa tezgaha vurularak üzerinde oluşabilecek tepecikler düzeltilir ve içerde kalan hava boşlukları çıkarılır. Ön ısıtma yapılmış fırında 14 dakika, kapak hiç açılmadan pişirilir.
- Süre sonunda fırından tezgaha alınan tepsi, tel ızgarada soğutulur ve makaronlar yağlı kağıttan alınarak hazırlanan krema ile birleştirilir.
- Eğer kakaolu yapmak isterseniz, kullanığını kakao miktarı kadar, makaron tozundan azaltma yapacaksınız.
- Gıda boyasında tozu tecih etmenizi öneririm. Jel boyalar sıcak suda bazen çözünmeden kalabiliyor.
- Kullanacağınız aroma, az miktar alkol içerdiği için sıcak suya koymaktan ziyade, makaron hamurunun karıştırma işleminin son dakikalarında kullanabilirsiniz. Eğer vanilya tanesi kullanacaksınız, suyla beraber kaynatıp, gerekli olan sıcak su ihtiyacını burdan vanilyalı olarak karşılayabilirsiniz.
- Kullandığınız fırınlar farklılık gösterebilir. Eğer fanı yoksa 130 dereceden başlayın. İlk 10 dakika fırının kapağını açmayın. Daha sonra açıp, makaronların eteklenip, eteklenmediğini ve üst kabuğunun sertleşmesini kontrol edebilirsiniz. Eğer dış kabuk sertse, eteklenme işlemi tamamsa, bilin ki pişmiş demektir. Süreyi mutlaka kontrol edin. O sıcaklık ve o süre sizin fırındaki makaronlar için ideal olmuş olacaktır.
- Fotoğraflarda görmüş olduğunuz makaronlar, 1TL büyüklüğündedir. Daha büyük çalışmak istediğinizde yaklaşık 35-40 adet makaronunuz olacaktır.
Cheesecake reçetesinin bu hafta verebilmeyi umud etmiştim ama yetişmiyor. Diyorum ben; bir gün 36 saat olmalı...
Sevgiler ve saygılar,
Alışveriş:
*Makaron tozu: Pasta Malzemeleri www.pastamalzemeleri.com
Not: Bir önceki yazıya gelen yorumlara öncelikle teşekkür ederim. Vermiş olduğum cevaplar ve yorumlarınız, anlamadığım bir şekilde Google-Blogger teknik problemi sebebiyle kayboldu. Sorunu umarım en kısa zamanda çözerler...
19 yorum:
ben korkmam hatta yerim onu :))
Ben defalarca okumuş incelemiş ve her defasında da biraz daha zamanı var deyip rafa kaldırmışımdır hep. Ama gerçekten makaron tozu ile yapabilirim sanırım. Fırınıma pek güvenmesemde :)
ben arasındaki krema tarifini de istiycem canımcım mümkünmüdür acep :)
sevgiler öpüyorum..
e peki aradaki krema tarifi? ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyorlar. Sndrfknella'nın arkadaşı baykuş ben! En kısa zamanda size gelmek istiyoruz. Sevgiler....
Sevgili Ayşem,emeklerine,gönlüne,ellerine ve sabrına sağlık..Harikasın yine!
Sevgiler..
Ayşem Hanım süpersiniz,anlatım dliniz ve harika fotograflarla sıcak ve içten kişiliğinizi direk yansıtıyorsunuz.Başarılarınızın devamını içtenlikle diliyorum.
ayşemim ben bunları sevgililer günü konseptiyle hazırladığın yazı dizisinde denemiştim ve sonu camdan aşağı uçarken oldu ve tabiki çok üzüldüm ne dersin tekar denemeli miyim.?
Bu makaronlarla güneşe mesaj göndermek istiyorum,bak nasıl enerji saçılır duy,gör bizi diye...
Ellerin dert görmesin...
Bence pastacilik dünyasindaki süper buluslardan bir bu Aysem...harika, yani artik partik bir sekilde rengarenk makaronlar yapabilirz...himmm...ilk olarak neli yapsam...???? sevgilerimle
zehra
Adsız olan şahıs benim...
Aysem Hanim gercekten cok pratik gorunuyorlar. Makaron yapimi benim cok merak ettigim ancak her defasinda daha sonraya erteledigim bir tarifti.Bu sekilde en kisa zamanda denemeyi dusunuyorum. Sevgiler.
www.narcicegirengi.com
your web site is great,beautiful pictures! will try your macarons today.My written Turkish is too bad,so English it is :)
Ellerinize sağlık,hep gözüm korkmuştur makaron tarifinden yakın zamanda deneme planlarım vardı şimdi bu kolay makaron tarifiyle en kısa zamanda deneyeceğim ,müthiş olmuşlar
sevgiler
Sanal alemde yazısı kaybolanlardan biri de benim.Ama okuyabilmiş olmana çok sevindim.Bir sorum var Ayşemcim,
o muhteşem meze lezzetlerinin tariflerinin biraraya toplanacağı kitap fikri hoş olmazmıydı?
çokkk öpüldünüz çılgın bayan
sevgilerimle
Defalarca yapmış,sevinmiş,gülmüş sinir olmuş hızını alamayıp fransız chef ten eğitimini almış biri olarak yapım 5 dakikayı görünce nasıl yani dedim..Macaronundamı hazırı çıkmış. bekle beni Berna hafta sonu geliyorum almaya ))
Tam makaron hikayesini okuyup tarif kısmını es geçiyodum ki gözüm hazırlanma ve pişirme süresine takıldı, sonra da malzeme listesine, o da ne... bu kadar mı, bu mudur? alışık olmadığım bir makaron tarifi oldu, ilk kez cidden es geçmeyip okudum, ciddiye aldım:)
Makaronların renkleri beni vurdu, vurdu bir daha vurdu, en sevdiğim gül renklerindeler, minik gül goncaları olarak gördüm onları ben...
Yiğit Kadına yürekten bir tebrik...
inanmıyorum yaa! hazırı da var demek ? geçen yaptım Fethiye sıcağında ben de makaronda eridik :) ama ziyan etmedim pastamda kullandım kırıp..ama istemez miydim etekli makaron halinde çıksınlar fırından?
alıp deneyeceğim garanti ise değer tabii :)
hmm o son fotoğrafa elini uzatan benim :) bunların tadına baktıktan sonra koşa koşa o tozu alıp deniyeceğim sanırım.
ellerine sağlık :)
harika...tarifi bu kadar açık ve net verdiğiniz için çook teşekkürler.elinize sağlık...
bu kadar ince detaydan sonra ben hiççç bulaşmayayım bu işe diyorum da başka birşey demiyorum. ama harikaydı o da ayrı, ellerine sağlık
Makaron tozumu harika,defalarca bakıp gözüm korkup vazgeçmiştim.Denicem bunu ellerinize sağlık
Yorum Gönder