Yasak olan neden daha heyecan uyandırır? Özellikle o bir tatlı ise?
Çocukluğum İskenderun'da geçti. Güneyde küçük bir ilçe. Babamın işi sebebiyle 11 aylıkken gidip, üniversiteyi kazanıncaya kadar geçen bir zaman diliminde yaşadığım bir yer. Özellikle tatlı sever bir çocuk şeklinde ev ve okul arasında gidip gelirken karşı koyamadığım ve bütün yasakları delme çabalarıma tek nail olan tatlıdır. Okul çıkışında seyyar bir tezgahta koca bir tepsi su muhallebisi, hemen yayında bir buzdağı şeklinde kocaman bir kütle ve hafif bir kirli, plastik bir şişede şurubu. Mevcut harçlıktan, çaktırmadan ayrılan bir bozuklukla alınırdı. Özellikle satıcının o buz kütlesinden, özel bir kazıyıcı kaşık ile kazırken çıkardığı garip ses ve şurubun rengi, şeytana uymanın dayanılmaz hafifliği şeklinde beni heyecanlandırırdı. Tek göz saatte, tek el hızlıca kaşıklardı tatlıyı. İkinciyi istemeye zamanım kalmadan, koşarak eve gelirdim. Annemin masadaki iştahsızlığım sayesinde söylenerek ve hatta kızarak "Gene yedin!!" şeklinde, kesinlikle red ettiğim ithamlarda bulunurdu. Evde sağlıklı boyutlarda ve koşullarda yapılırdı ama açık olmak gerekirse onun lezzetini yakalamak mümkün olmazdı. Ne denebilir ki?
Yasaklının lezzeti her zaman daha güzeldir...

Bici Bici; yaz dönemlerinde yenilen, Adana'ya özgü bir tür tatlıdır. Halk arasında kısaca Bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici Bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır.Son yıllarda Akdeniz bölgesinde de yaygınlaşmıştır. Kaynak: Vikipedi Ansiklopedisi
Hazırlanması gene kolay, beğenilme garantisi yok. Sevenin çok sevdiği, tadına bakıp da beğenmeyenin asla talep etmediği bir tatlı türü. Şurup olarak gelincik ve gül karışımdan yararlanılıyor. Gelincik şurubunun yapılabilmesi, yapraklarının tazeliğini koruması açısından narin çiçekler olduğu için toplanıldığı ana bağlı. Bekletmeden hayata geçirmek gerekiyor. Gül şurubunda ise mutlaka kokulu güllerden yararlanmak lazım. Bu kısımlar uğraştırıcı. "Ben uğraşamam." diyen gruba dahilseniz, hazır gül reçeli alarak ve Bozcaada - ADA Cafe (Melih Güney) 'den sipariş ile Gelikcik Şurubu tedarik ederek işi çözümlemek mümkün. Diğer aşamalar ise su muhallebisini hazırlamak ve buzları kırmak. Reçetesi ile hazırlanışı;
Bici Bici (Bici Bici for English Version)
4 Kişilik
Hazırlanma Süresi: 5 dk
Pişme Süresi: 15 dk
Servis Süresi: 4 saat
Gerekli Malzemeler:
Su muhallebisi için;
- 1 su bardağı Buğday Nişastası
- 6 su bardağı Su
Şurup için;
- 1 çay bardağı Gelincik Şerbeti
- 1 çay bardağı Gül Reçeli
Süslemek için;
Su Muhallebesinin hazırlanışı;
Buğday nişastası ocak üzerinde bir kabın içine konur ve üzerine 5 su bardağı su ilave edilir. Nişasta iyice eridikten sonra, ocak kısık ateşte açılır ve kıvam koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada 1 su bardağı su daha ilave edilerek, karıştırmaya devam edilir. Karışım saydamlaştığında 23*23cm'lik kare bir kalıbın içine, yükseklik yaklaşık 0,5 olacak şekilde dökülür.
Oda sıcaklığında soğuması sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılır ve yaklaşık 4 saat bekletilir. Süre sonunda muhallebi küp küp kesmeye hazır hale gelecektir.

Bici Şurubunu hazırlamak için iki yoldan bahsetmiştim. Hazır olarak yapmak isterseniz sadece iki çeşidi aynı ölçülerde karıştırıyorsunuz. Zahmetli yoldan gitmek isteyenlere ise şurubun tarifi hemen aşağıda yer alıyor.

Gelincik şerbeti;
Gerekli Malzemmeler:
- 250 gr Gelincik Yaprağı (Ayıklanmış)
- 1 Lt su
- 1 Su bardağı Toz Şeker
Bir su şişesine ayıklanmış gelincik yaprakları konur. Üzeri, şişenin ağzına kadar su ile doldurulur. Bu şekilde güneş ışığı alacak şekilde 3-4 gün bekletilir. Rengi suya geçtikten sonra, kalan su miktarı ile şeker, ocak üzerinde şerbet kıvamına getirilir ve bekletilen Gelincikli su, bu şerbetin içine konur. Soğuduktan sonra tekrar şişelenir ve kullanılmak üzere buzdolabında muhafaza edilir.
Gül şerbeti;
Gerekli Malzemmeler:
- 200 gr Gül Yaprağı (Ayıklanmış)
- 1 Lt su
- 1 su bardağı Toz Şeker
- 1 yemek kaşığı Limon Suyu
Gül yaprakları ayıklanır ve yıkanır. Bu şekilde hazırlanan gül yaprakları 30 dakika limon suyunun içinde bekletilir. Diğer tarafta su ve şeker, ocak üzerinde şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Limon suyu ile birlikte gül yaprakları bu şerbetin içine alınır. 24 saat bekletilir. Süre sonunda şerbet süzdürülerek gül yapraklarından ayrılır. Şişelenerek, kullanılmak üzere buzdolabında soğutulur.
Artık mutlu sona ulaşma zamanı...
Su muhallebisi küp halinde kesilerek derin bir tabağa alınır. Üzerine buz taneleri ve hazırlanan şerbet. Finalde pudra şekeri;

Cumaya ne olur bilinmez. Zaten yapmışım Pazartesi'yi Salı. Çarşamba ile Perşembe arada kaynarsa kusura bakılmasın. Farkettim ki haftanın günlerine takıldım gidiyorum.
Bu hafta güzel şeylere katılmalı ve takılmalı. Hem benim açımdan hem de sizin açınızdan. Şimdilik müsade...
Sevgiler ve saygılar,
Peçete Alışverişte;
Devamını okuyun...(Read more...)>>