Krem Karamel'e takıldım. Hem de ne takılma. Versiyonları üzerine araştırma, geliştirme hali. En son şeftali ile buluşturdum onları. Bibi'nin mama kavanozları misafir etti kendilerini. Ev sahibi olarak da destekledik durumu. Başaşağa olmadan , dibindeki karamele ulaşmak için kaşıkladık. Arada taze şeftalileri de hiç üşenmeden yedik...
Bu sefer Krem Karamel için farklı bir tarif. Bir öncekinde krema tadının baskın olmasından dolayıdır ki, bu sefer dengeleme adına yeni çalışma yapıldı
Şeftalili Krem Karamel (Peach Creme Caramel):
"Cannelle et Vanille" sitesinden uyarlanmıştır.
12 kişilik
Hazırlanma Süresi: 30dk
Pişme Süresi: 40dk
Servis Süresi: 4 saat - 24 saat
Gerekli Malzemeler:
Karamel için
- 250gr Toz şeker
- 60gr Su
- 3 adet Yumurta
- 5 adet Yumurta sarısı
- 200gr Toz Şeker
- 500ml Süt
- 500ml Krema
- 2 adet Orta Boy Şeftali (sert olması önemli)
- Fırın 160 derecede fanlı olarak ısıtılır.
- Ocak üzerinde bir kabın içinde su ve şeker, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker eridikten sonra karamel rengini alıncaya kadar kendi haline bırakılır. Karamel rengini yakalandığında ocaktan alınarak, kalıplara paylaştırılır. Sertleşmesi için bir süre beklenir.
- Şeftaliler temizlenerek küçük parçalar halinde karamelin üzerine gelecek şekilde, kalıpların ağız kısımlarına kadar doldurulur.
- Gene ocak üzerinde, bir kabın içine süt, krema ve toz şekerin yarısı konarak, kaynaması sağlanır. Kaynadığında ocağın altı kapatılır. Karışıma sıcak ihtiyacımız olduğu için tezgah üzerine değil de hala sıcaklığını koruyan ocak üzerinde bekleteceğiz.
- Yumurtalar ve kalan şeker, mikser yardımı ile şeker eriyip, koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpılır. Daha sonra sıcak olan süt karışımı, çırpma işlemi devam ederken ilave edilir. Tam karışım sağlandığında mikser kapatılır. Bu çırpma işlemi sonrasında eğer karışımın üstünde köpük tabakası varsa, kaşıkla toplanmalıdır. Krema, şeftali yerleştirilen kalıplara paylaştırılır. Şeftaliler, kremanın yüzeyine çıkacaktır. Tekrar dibe göndermeyin. Bu haliyle siz yerken karamel kısmına ulaşıncaya kadar kaşığınıza eşlik edecekler.
- Hazırlanan kalıplar içi sıcak su dolu daha büyük bir kalıba yerleştirilir. Ön ısıtma yapılmış fırında 40 dakika pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılarak, tezgaha alınır. Oda sıcaklığına ulaştığında servis zamanına kadar buzdolabında bekletilir.
Onlar girmişler mutfağa;
Hayatın Ta Kendisi: Jöleli Tavuk Göğsü
Çikolata Kavanozum:
Cafe's Derin: Sacher Torte
Devletşah: Sebzeli Köfte
Mutfak Sırları: Sütlü Kadayıf Tatlısı
KitchenArt-İst: Ramazan Pidesi
Sihirli Mutfağım: Zeytinyağlı Taze Fasulye
Yemek Zevki: Köfteli Yoğurt Çorbası ve Patlıcanlı Şiş
Narince: Fesleğenli Şehriye Çorbası
Yarın pembe günü. Ruhum pembe, mutfak pembe...
Sevgiler ve saygılar,
13 yorum:
bu nasıl şahane bir sunum..
ellerine sağlık..içinde karamel olan herşey mükemmel zaten:)
Martha teyzeye uğradık gerçi o sabayon üzerinde servis etmişti ama olsun şeftaliyi karamelleştirdik ve yarın servis edeceğiz biraz frambuaz ve vanilyalı dondurmayla blogta..Artık diyorum biz kalp kalbe karşı durumunu aşmışız nedir ki bu ? :)
Ellerinize saglik. Sevgiler...
ah herçekten farklı bir yorum, çok hoşuma gitti.
ben de bugün şeftalili bir tatlı yaptım ama iftara yetişemedi,yarın bakılacak tadına :)
tarifi denemek gerek. görüntü harika,ellerine sağlık
Çok güzel. Ben de bunun sütlacını yapıyorum o da mükemmel oluyor. Tavsiye ederim.
süper acayip canım çekti. eline sağlık . çok severiz ailecek
Çok hafif lezzetli bir tatlı olmuştur eminim. Meyveli hertür tatlıya bayılırım,Ellerinize sağlık.
yummy
Imm ne değişik olmuş öyle ellerine sağlık, görüntü harika zaten tadını tahayyül edemiyorm
enfes!Hemen yapmak istiyorum ama fırın kaç derece olmalı yazabilirmisiniz? Teşekkürler:)))
Hmmmmmmmm nefis nefis
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Yine beni kalbimden vurdun Ayşem. Karamel deyince bende akan sular duruyor :)
Kesin deneyeceğim ve eminim yine "derecesiz ben bunu yapamayacağım" diyeceğim :)
Sana notlarımı paylaşırım :)
Ellerine sağlık.
Sevgiler
Sıla
Yorum Gönder