16 Ağustos 2010 Pazartesi

6.gün: Muskatlı Patates Graten... (Creamy Potatoes Au Gratin...)

Bir yemek ustasını, iş başında seyrederken en keyif aldığım sahne. Neredeyse eşit kalınlıktaki parçaları görme ve o sırada çıkan o minik sesi duyma esnasında sanki hipnotize olmuş şekilde kalırım. Bittiğinde ise biri beni dürter. İşte o çok keyifsiz bir an. Bu şekilde doğrama yapmak için parmakların konumu ve kullanılan bıçağın türü ve kesinliği çok önemli. İlk babam öğretmeye çalıştı ama ucundan azıcık doğradığım parmakların, yemeğe hiçbir lezzet katmayacağına karar vermiş olmalı ki, bir süre sonra vazgeçti. Çok denedim. Bıçağı buldum ama bu sefer parmaklara söz geçiremedim. Sahibinden daha inatçı çıktılar. Artık ince dilim kesebiliyorum. Ama süresini ne siz sorun ne ben söyleme cüretinde bulunayım. Hani ruhunu teslim etmekten hallice...

slice

Eldeki malzemelerle yapılan patates graten. Yapmaya başladıktan sonra krema eksikliği hissedilen kremalı patates. Mutlaka bir daha yapılması gereken fırında patates... Bu şekilde bahsi geçen patateslerin hepsi bir reçetede...

Muskatlı Patates Graten (Creamy Potatoes Au Gratin):
"White on Rice Couple" sitesinden uyarlanmıştır.
4-6 kişilik
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 1 saat 20dk
Servis Süresi: 10dk

Gerekli Malzemeler:
  • 3 adet büyük boy Patates (temizlenmiş ve ince dilimlere ayrılmış halde)
  • 2 diş Sarımsak
  • 1/2 adet Muskat rendesi
  • 1 su bardağı Krema
  • Tuz, Karabiber
Klasik olarak malzeme karıştırılıp kalıba yerleştirildikten sonra fırında süre doluncaya kadar pişirilir. Süre sonunda tezgaha alındığında üst kısmında kalın bir kuru kabuk oluşur. Kabuğun altındaki kısım oldukça yumuşak kalır. Bu tezatlık bazı damaklar için uygun olsa da, bütün parçaların aynı oranda yumuşak olması ve eşit miktarda kremadan nasibini alması için "Kabuk Kırma Operasyonu" nu başlatmış bulunmaktayım. Vatana millete hayırlı olsun...
  1. Fırın 175 derecede fanlı olarak ısıtma yapılır.
  2. Patateslerin kabukları temizlendikten sonra mümkün olduğu kadar ince olacak şekilde doğranır. Eğer hemen hazırlanmıyacaksa, su dolu bir kabın içinde bu dilimler bekletilir. Suyu süzüldükyen sonra bir kabın içinde tuz, karabiber, muskat rendesi, sarımsak ile karıştırılır. Bu kısımda harmanlama işini ellerinizle yapmanız tavsiye olunur. Baharatın ayarının yeterli olup olmadığını anlamak için işaret parmağınızın tadına bakın. Okurken komik gelebilir ama gerçekten ancak bu şekilde lezzetinden emin olabileceksiniz.
  3. Hazırlanan karışım, ısıya dayanıklı bir fırın kabının içine döşenir. Üzerine krema dökülür. El ile harmanlanır ve son kez baharat ayarı için kontrol edilir. Isıtma yapılmış fırında 20 dakika pişirilir. 20 dakikanın sonunda fırından çıkarılır ve bir ekipman yardımı patateslerin üzerine nazikçe bastırılarak kremaya gömülmesi sağlanır. Bu şekilde "Kabuk Kırma Operasyonu " başlamış olacaktır;

    step1

  4. İkinci 20 dakika sonunda işlem bir kez daha tekrarlanır;

    step2

  5. Üçüncü 20 dakika sonunda;

    step3

  6. Dördüncü 20 dakika sonunda fırından alınarak tezgaha konur. Ilındıktan sonra servise hazır hale gelecektir.
Önemli notlardan biridir ki; kullanılan malzeme miktarı ve kalıbın ölçülerine göre fırında pişirme süreniz değişecektir. 20 dakika aralıklarla çıkardığınızda durumu kontrol etme şansınız da olacaktır. Kremanın süt kısmından ziyade yağ kısmını görmeye başladığınızda işlem tamamdır. Patatesleri fırından alıp, servis için hazırlayabilirsiniz...

patato finally

Hangi mutfaktan, neler çıkmış;

Hayatın Ta Kendisi: Hasanpaşa Köftesi
Çikolata Kavanozum: Kırmızı Meyveli Süpriz Pasta
Cafe's Derin: Vanilyalı Muffin
Devletşah: Tavuk Büryan
Yemek Zevki: Sakızlı Güllaç
Kitchen-Art: Baharatlı Karışık Meyve Kompostosu
Mutfak Sırları: Çilek soslu Karamelize Elmalı Güllaç Topları
Sihirli Mutfağım: Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Narince: Erikli Kiraz Sorbe

Yarın gayet bencilce bir durumdan dolayı; yeni doğum yapmış, süt veren annelere yönelik bir çalışma... Lohusa Şerbeti...
Sevgiler ve saygılar,

9 yorum:

Berceste dedi ki...

Bacim icine bir de yildiz anason katinca degme tadina su yemegin! Bir de sutlu patates versiyonu var. Annem usulu(Bosnak usulu)once patatesleri az yaglayip kendi halinde pisiriyorsun, sonra krema yerine sutle yumurtayi cirpip koyuyorsun! Iste bendeki tarifi http://berceste.blogspot.com/2006/11/yemek-etkinlii-16-patates.html

Zehra Gürgen dedi ki...

Ayşem'cim benim de maalesef bıçak ustalığım yoktur bolca parmaklara çzik ve kesiklerle biter kesme eylemim.
Ama eşim tam bir ustadır. Kısa zamanda ustalıkla incecik keser ,hani şu top chef yarışmasındakiler gibi...öğretmeye çok çalıştı ama ben nedense parmaklarımı kesmeyi seviyorum :)

patates çok güzel, muskat olmasından daha da hoşlandım ben de çok severim muskatı yemekte tatlıda kullanmayı..

sevgiler..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bu tarifi bende çok yaparım. Ama hiç muskat koymamıştım. Birde böyle deneyeceğim...
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Devletsah dedi ki...

Baılırım bu tarife o yüzden 2 gün önce bunun aynısını pişirdim. tabi bambaşka bir yöntemle. Seninkisi de süper görünüyor.

Betül KAVAL dedi ki...

off diyorum başka bişey demiyorum ben ...

Bu akşam Perşembe günü Hollandaya dönecek olan ablamla Sultanahmetteyiz iftarda. yarın akşam kesinlikle yapılacak bu.. ellerine sağlık ayşemim...

öpüyorum sizleri..

Bugday Tanesi dedi ki...

Bunu ben de yapıyorum ve bayılıyorum.Ama değişik bir versiyonu daha denedim.Beşamel sosu ile.O da çok lezzetli oluyor.En sevdiğim ve çok pratik bulduğum tariflerden bir tanesidir.
Ellerine sağlık...

narcicegirengi dedi ki...

Cok lezzetli bir tarif, ben bir de kasar peyniri ekliyorum uzerine o sekilde de tavsiye ederim. Ellerinize saglik. Sevgiler.
www.narcicegirengi.com

Cigdem dedi ki...

merhaba, isvec peyniri dograma aleti edinirseniz, bicaga gerek kalmadan hemencecik zar gibi dograrsiniz patatesleri. sevgiler

otomatikkepce dedi ki...

Üç patatesle pişen sadece ban akadar olur kim bilir siz ailecek yediniz. Sırf bu yemek için cips yapma aleti almayı bile düşünüyorum. evcini'nin sitesindeki tarifide denemenizi öneririm. çok lezzetli oluyor.
Elinize sağlık
Hülya