Genellikle tatlı krizlerinde yaptığım acaip bir hareket. Daha çok tatlı yiyebilmek için aralara tuzlu yiyecekler sıkıştırmak. Güzel bir çikolatalı pastanın ilk diliminin ardından, peynirli ekmek ve 10 dakika sonra tekrar çikolatalı pastadan bir dilim daha yemek. Sanki tuzlu yediğimde, önce yediğim tatlılar hiç yenmemiş gibi oluyor. Evet, biliyorum. Kendimi kandırıyorum. Eğer kendimi bu sebepten kandıracaksam, bırakın kanayım ve hatta sizi de kandırayım...
Biraz sonra reçetesini vereceğim tatlının, lezzet aşamasında garip bir durum oldu. 5 duyu organı ile yapılan testlerde başarılı sonucun ardından damakta, çok hafif -derler ya inceden inceden bir tuz tadı kaldı. İkinci parçayı yemek için muhteşem bir sebep, ardından 3... Böyle uzar gider. Bir çimdik deniz tuzunun yaptığına bakar mısınız? Kınadım, kınıyorum, ilerde mutlaka tekrar kınayacağım...
Çikolatalı Karamelli Tart "Deniz Tuzu ile tatlandırılmış" (Chocolate Caramel Tart with Sea Salt):
"Dessert First" sitesinden uyarlanmıştır.
6 adet 8cm'lik kalıp veya 2 adet 19cm'lik kalıp
Hazırlanma Süresi: 20dk
Bekleme Süresi: 2 saat
Servis Süresi: 24 saat
Gerekli Malzemeler:
- 1 ölçü Pate Brisee
1/2 cup / 1/2 su bardağı Krema (Tikveşli)
1 cup / 1 su bardağı Toz şeker
5 Tablespoon / 6 yemek kaşığı Su
250gr Bitter Kuvertür (ufak doğranmış veya pul halinde)
-
2 cup / 2 su bardağı Krema
1 Çimdik Deniz Tuzu
- Deniz Tuzu
- Kullanılacak Pate Brisee Tart Kalıpları pişirilerek hazırlanır.
- Karamel için 2 farklı kap kullanılacaktır. Yanyana olacak şekilde ocağa yerleştirilir. Bir tanesinin içine süt kreması, diğerine toz şeker ve su konur, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker eridikten sonra yüksek kademeli sıcaklıkta, karamel rengi alıncaya kadar kaynatılır. Diğer taraftaki krema ısıtılır. Kaynamaya başladığında ocaktan alınır. Karamel rengi olan ve kaynamakta olan şekerli su, yavaşça sıcak kremanın içine dökülür. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar; Şeker, sıcak olan krema ile birleştiğinde tepkisi yüksek olacaktır. Bir miktar dikkat edilerek ve çok yaklaşmadan ve sürekli karıştırarak karamelize işlemi tamamalanır. Tart kalıplarına paylaştırılır ve çikolatalı krema hazırlanana kadar oda sıcaklığında bekletilir.
- Krema için süt kreması ocakta kaynatılır. Tezgaha alınarak, içine çikolata ve deniz tuzu ilave edilir. Erime tamamlandığında krema hazır demektir.Çok beklemeden, karamelli kalıplara paylaştırılır. Oda sıcaklığında minimum 3 saat bekletilir. Sabır gösteremez ve hemen buzdolabına kaldırırsanız, soğuma aşamasında yüzeyde çatlaklar oluşur. Ve bu yüzden canınız sıkılabilinir. 3 saatin sonunda buzdolabına kaldırılarak, ertesi güne kadar servis için saklanır. Saklanır diyorum, yoksa birileri arkalardan bulup çıkarır ve yer...
10.günde kim, ne yapmış?:
Hayatın Ta Kendisi: Kremalı, Mantar Soslu Tavuk
Çikolata Kavanozum: Limon Kremalı Yaz Meyveli Tart
Cafe's Derin: İncir Uyutması
Devletşah: Mücver
Mutfak Sırları: Patates Paçası
KitchenArt-İst: Keçi Peynirli Patlıcanlı Sarma
Sihirli Mutfağım: Fırında Çupra ve Tereyağlı Patates
Yemek Zevki: Kıymalı Tarhana Çorbası
Narince: Domatesli, Kremalı Papardelle
Sütüme, Sarelleme Karışma: Taze Soğanlı Mısır Çorbası
Yarın ana yemek. Asya tarafından gelecek bir şekilde...
Sevgiler ve saygılar,
6 yorum:
çikolatalı tartın içinde deniz tuzu oldugunu hıc düşünmemıstım ama şahen görünüyor :)
Deniz tuzunu yemekte, tatlıda tuzluda kısacası herşeyde kullanıyorum.Yıllardır normal tuz almadım eve..ancak hiç tartımın üstüne koymak aklıma gelmedi ki normal sanayi tuzu gibi olmadığından tadı kesinlikle tatlılarda fark yaratıyor. Çikolatalı bir denememde tuzumuda ekeceğim :)
hımm deniz tuzu.. deniycem mutlaka bende..
nefis olduğu aşikar zaten.. ellerine sağlık canım..
öpüyorum sizleri..
Aysemcihim...bende sofrada deniz tuzunu kullaniyorum, salatada bile farkli bir lezzet veriyor...Tuz lezzetli olurmu oluyor iste..tatlilarda da eminim farkli bir etkisi vardir...tarta bayildim...agzimin suyu aka aka takip ediyorum seni...sevgilerimle
zehra
kilo vermeye çalışıyorum:))
yine harikasınız.
sinem
Yorum Gönder