18 Ağustos 2010 Çarşamba

8.gün: Fransız Tart Hamuru...(Pate Brisee...)

En sevdiğim tart hamuru. Tuz ve şekeri bir bütün, yumurtasız. Yağ mutlaka soğuk olmalı. Mutfak robotunda 2-3 dakikalık bir başdönmesinden sonra buzdolabında sakinleştirilir. Sonra sıcaklıkla buluşmaya hazırdır...

pate1

Fransız Tart Hamuru (Pate Brisee):
"Martha Stewart Desserts" kitabından uyarlanmıştır.
10 adet 8cm'lik yuvarlak kalıp için
Hazırlanma Süresi: 5dk
Dinlenme Süresi: 1 saat + 30dk
Pişme Süresi: 30dk

Gerekli Malzemeler:
  • 226gr Tereyağ veya Margarin (soğuk ve parçalara bölünmüş halde)
  • 2 1/2 cup / 2,5 su bardağı Un
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı Tuz
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı Şeker
  • 1/4 cup / 1/4 su bardağı Buzlu su
  1. Mutfak robotunun içine un, tuz, şeker ve tereyağ veya margarin konur. Orta kademede ekmek kırıntısı görüntüsü alıncaya kadar karıştırılır.
  2. Bu görüntü sağlandıktan sonra, buzlu su şeklinde hazırlanmış soğuk su ilave edilir. Ekmek kırıntıların toparlanması sağlanır. Test etmek için elinize bir parça hamur alın. Eğer hamur çabuk dağılıyorsa biraz daha su ilave edin.
  3. Hazırlanan hamur, tezgah üzerine alınır ve üstü düzgünleştirilerek streç filme sarılarak, buzdolabında 1 saat bekletilir.
  4. Süre sonunda, un serpilmiş tezgah üzerinde 0,5cm kadar incelikte açılır. Tart kalıplarına düzgün yerleştirmek için hamuru merdaneye nazikçe sarın. Hemen altına tart kalıbınızı yerleştirin. Hamur ile üzerini örtün ve tekrar merdane ile üzerinden geçin. Böylece hamurunuz kenarları düzgünce kesilecektir. Taban kısmını nazikçe bastırarak yerleştirin.

    pate2

  5. Kalıplar bu şekilde 30 dakika buzdolabında bekletilir. Bu aşamada fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtmaya alınır. Buzdolabından alınan tart kalıplarının üzeri folyo ile kapatılarak, ağırlık olması amacı ile üzerine nohut, fasulye gibi bakliyat konur. Bu şekilde pişecek olan tartlar kabarmayacaktır.

    pate3

  6. Yaklaşık 20 dakika boyunca bu şekilde fırınlanan tart kalıplarının üzerinden folyo ve bakliyat alınır. İçi boş olarak 10 dakika daha pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılarak, soğuması için tezgaha alınır.
Açıkcası en sevdiğim olma özelliği pratik olmasından ve içine doldurulacak malzemeye göre şekil almasından kaynaklanıyor. Tuzluya tuzlu, tatlıya tatlı...

patebrisee

Diğerleri;

Hayatın Ta Kendisi: Fırında Levrek
Cafe's Derin: Mascarpone Kremalı Elmalı Tartolet
Devletşah: Avakadolu Salatalık Çorbası
Mutfak Sırları: Isırgan Otlu Bulgur Pilavı
KitchenArt-İst: Tahinli Pizza
Yemek Zevki: Mantarlı Et Sote
Sihirli Mutfağım: Tavuklu Yahni
Narince: Kayısılı Parfe

Peki bendeki tartlar dolacak mı??? Bilmiyorum. Sanırım. Evet... Takipte kalabilir miyiz?...
Sevgiler ve saygılar,

8 yorum:

zarpandit dedi ki...

kalbe kalbe karşının ötesinde yaşıyoruz yarın bende benzer görüntülerle geleceğim :) bu pişti nasıl pişti bilemedim ben onu..

nesrin dedi ki...

Martha Stewart`sa eminim güzeldir. Yarin bende de bir tart olacak.Sevgiler...

Narince dedi ki...

Bende de yarına tuzluyla dolacak, peynirli kiş olacak:))

Yemekbahane dedi ki...

yine yapılmış.. koca bir aferin ustaya saygı bizden

irem dedi ki...

Gözümde mevsim meyvelerinden yapılmış,dolgusu aramolı bişeyler canlanıyor...

yemekbiraşk dedi ki...

ne güzel anlatmışsınız..
sevgiler..

meleginmarifetleri dedi ki...

Harika görünüyorlar ellerine sağlık..
Hoşçakal...

Betül KAVAL dedi ki...

off offf neler konmazki bunun içineee .... sabırsızlıkla bekliyorum..

öpüyorum ..