17 Ağustos 2010 Salı

7.gün: Lohusa Şerbeti... (Sherbet of Spices...)

-Kızım, canın çekti. Yapıvereyim hemen.
-Olmaz anne, ilk önce doğurmam lazım...

Takılıp kalmıştım. İlk önce bebek gelecek, sonra şerbet içilecek. Ne olurdu önden içiversem? Olmaz, işleyiş sistemine çomak sokmak gibi olur. Aslında şerbetinden ziyade onun o kırmızı şekerini çok severdim ufakken, kıtır kıtır yerdim. Şekerli ve kırmızı... Hangi çocuk dayanabilir ki? Beto (nam-ı diğer Bebi) doğduğunda annem hazırladı başucuma. Sonra litrelerce kaynattı. Çocukluğun aksine istemedim içine o kırmızı şekeri. Baharatların kaynamış hali daha cazip geldi. Garip bir sakinlik gelmişti bana. Süt olayın da ise önüne geçilmez bir çoşkunluk yaşandı. Sonradan öğrendim ki Lohusa Şerbeti çok ama çok önemliymiş. Hele ikinciden sonra durumu iyice onayladık. Bu sefer annem ve Devletşah hastanelere kadar taşıdılar. Neden bu kadar önemli? İçindeki baharatlar sayesinde Lohusa Şerbeti; yeni doğum yapmış kadına dinginlik veren ve rahatlatan, anne sütünün kalitesini artıran bir şerbetmiş. Kırmızı Lohusa şekerini dışarda bırakarak, içinde 7 çeşit baharatla (Mersin usulü) şerbet hazırlığına başlıyorum;

sherbet


Lohusa Şerbeti (Sherbet of Spices):
2 lt
Hazırlanma Süresi: 5dk
Pişme Süresi:30-45dk
Servis Süresi: Sıcak olarak 10dk veya soğuk olarak 5-6 saat

Gerekli Malzemeler:
  • 3 adet Çubuk Tarçın
  • 2 adet Muskat
  • 2 adet Havlucan
  • 10 adet Karanfil
  • 5-6 adet Karabiber
  • 5-6 adet Yenibahar
  • 3 adet Zencefil
  • 1,5 su bardağı Toz şeker
  • 2Lt Su
Bu malzeme ile her seferde 2lt olmak üzere 3 defa kaynatma işlemi yapabilirsiniz. Özellikle düdüklü tencere, pişirme süresi olarak size zaman kazandıracak.
  1. Bütün malzeme suyun altından geçirilerek, tozdan arındırılır.

    washingmachine

  2. Temiz bir tülbentin içine konarak, ağzı ip ile bağlanır. Bu şekilde hazırlanan baharat torbasını, diğer seferler için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  3. Orta ateşteki ocaktaki pişirme kabının içine 2lt su ve baharat torbası konarak yaklaşık 30-45 dakika pişirilir.
  4. Süre sonunda baharatlar içinde alınır ve altı kapatılarak toz şeker ilave edilir. Karıştırılarak mevcut sıcaklıkta şeker eritilir. Bu aşamada tadını kontrol ederk, şeker ilavesi yapabilirsiniz.
Sıcak veya soğuk servis edilen Lohusa Şerbetinin yanında ceviz veya file badem gibi lezzet arttıcı ürünler kullanmak mümkün...

sherbetofglass theend

Gayet bencilce bir halde, kendime şerbet yaparken; komşuda ne varmış, bakalım:

Hayatın Ta Kendisi: Kupta Tiramisu
Çikolata Kavanozum: Pratik Çikolatalı Mousse
Cafe's Derin: Sütlü Tatlı
Devletşah: Pastırmalı Labneli Börek
Kitchen-Art: Çikolatalı Kabaklı Kek
Mutfak Sırları: Toscana Usulü Picci Makarna
Sihirli Mutfağım: Krotonlu Mercimek Çorbası
Narince: Erik ve Vişneli Crumble
Sütüme, Sarelleme Karışma: Bulgurlu, Kavrulmuş Bademli Ilık Salata

Yarın iki bölüm halinde yayında olacak durum. İlk önce altını hazırlayacağız, sonraki günler üzerine çeşitleme yapacağız. Şimdilik...
Sevgiler ve saygılar,

8 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayşeciğim tam da ben bu aralar şerbetlere takmışken Lohusa şerbeti süper oldu özellikle de kırmızı şekeri olmadan doğal haliyle :)))Ellerine sağlık canım ve bu post için çççççooooookkkk teşekkürler canım!

Sevgiler,
Evren

zarpandit dedi ki...

annemin durup durup senin böyle olmana tek sebep dediği o içecek bu işte..annem sütü özlendirir,bereketlendirir diyip diyip içermiş yanınada bol kuru yemiş sonuç nolmuş en besilisinden ben :)

tadını merak ediyorum ama bende sen gibi doğurmadan içmek istemiyorum o ana özel olsun istiyorum birde kıpkırmızı olsun..Bizim 3 numara doğduğunda yemek masasının üstünden yapılışını izleyip gördüğüm kırmızıdan üstelik..

Devletsah dedi ki...

Bence bütün kız çocuklarının lohusa şekerini sevme sebeplerinin başında dudakları kırmızıya boyaması geliyor. Düşünsene lezzetli bir ruj... mımmm..

Benim en sevdiğim içeceklerdendir. Hatta bitki çayları içerisinde neredeyse tek içtiğimdir (bir de bol limonlu adaçayı içerim).

Hastanede annenle uzun uzun konuşmuştuk, ben bazen yıldız anason da koyuyorum.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

hiç içmedim desem inanır mısın ben lohusa şerbeti. Bir de içseydim demek ki benden süt sular seller gibi olurmuş. bir dahaki doğumda aklımda olsun bari

melda dedi ki...

şimdiye kadar sadece bir yudum almışımdır lohusa şerbetinden. süt yapıyorsa kesin kalorilidir der içmezdim. bu kadar baharatlı olanı olsa ve kırmızı olmasa içerim mutlaka.

benim doğum biraz erken (2,5 ay) olunca, o moral bozukluğuyla yaptırmamıştım anneme. kırmızı şekerim hala bekler dolapta :) ama bu tarifi denemeyi istiyorum. şu sıcak günlerde iftarda ne iyi olur...

Chilekli Pasta dedi ki...

Bu şerbete kaynar da deniliyor sanırım..Kayınvalidemler Tarsuslu ben onlardan öğrendim doğum yapmadım henüz ama çok kez içtim muhteşem bir tat herkese tavsiye ederim..

irem dedi ki...

Ya şimdi bebek mi yapmak lazım,yoksa en kısa yoldan mutfağamı girmek lazım?

Tadını çok merak ettim eksik bitkiler tamamlanınca bol buz ve limonla kafaya dikerim ben bunu.

Berceste dedi ki...

Bayilirim! Ama o findik fistik olayini sevemedim ben. Zaten adet olarak da yok bildigim kadariyla. Sonradan cikmis birsey... Lezzetini bozuyorlar ;-)