Efendim, dün dediğimiz gibi Ramazan sebebiyle her gün bir reçete yayınlama durumumuz hayırlı ve uğurlu olsun. Tamam, 1. gün tatil yazısı ile açıldık ama devamında farklı reçeteler ile birliktelik devam edecek. Tatlı da olacak, tuzlu da... Kısacası mutfakta ne çıkarsa bahtımıza. Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bir reçete kendisi. Artık hazır;
Hazırlanma hızlı. Bu sıcaklarda sizi mutfaktaki sauna tarzı durumda çok bırakmayacak. Yuvarlak veya dikdörtgen kalıptan hangisini tercih ederseniz. Sadece incelik oranına göre pişirme süresi ile oynamak şart...
Çikolatalı Cheesecake (Chocolate Cheesecake):
26cm'lik yuvarlak kalıp veya 29*33cm dikdörtgen kalıp
Hazırlanma Süresi: 30dk
Pişme Süresi: 30-40dk
Servis Süresi: 6 saat
Gerekli Malzemeler:
Taban için:
- 250gr Kepekli Biskuvi / 1,5 poşet (Poşet: 165gr) ***
- 113gr Tereyağ veya Margarin
- 453gr Labne Peynir (Pınar)
- 1 cup / 1 su bardağı Toz Şeker
- 4 adet Yumurta (ayrılmış halde)
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı Vanilya Aroması
- 1/2 adet Limon Suyu
- 1/2 cup / 1/2 su bardağı Krema (Tikveşli)
- 220gr Süt Kreması
- 60gr Tereyağ veya Margarin
- 220gr Sütlü Kuvertür Çikolata (Valrhona Sütlü Pul Kuvertür)
- 1/4 cup / 1/4 su bardağı Pudra şekeri
- Cheesecake için kullanılacak kalıbın tabanı yağlı kağıt ile kaplanır. Mutfak robotunda taban için kullanılacak malzemeler öğütülür ve bir kabın içine alınır. Üzerine eritilmiş tereyağ veya margarin ilave edilir. Hazırlanan bu karışım, kalıba konur ve bastırılarak üzeri düzgünleştirilir. Buzdolabında fırınlanma aşamasına kadar bekletilir.
- Bu aşamada fırın 180 derece fanlı olarak ön ısıtmaya alınır.
- Orta kısım için mikser haznesine yumurta beyazları konur ve balon çırpıcı ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Başka bir kaba aktarılırak bekletilir.
- Aynı mikser hazenesinin içine bu kez düz uç takılır ve Labne peynirler krema kıvamına gelinceye kadar 3-4 dakika çırpılır. Ayrılmış olan yumurta sarıları bu karışımın içine tek tek ilave edilir. Son yumurta sarısı da eklendikten sonra toz şeker, vanilya aroması ve limon suyu konur ve 1 dakika daha çırpılır. Önemli not: Bu malzemelerin fazla çırpılmasına izin vermeyin. Kıvamın ayarı çok önemli. Her eklenen malzemeden sonra mikser ucunun 7-8 defa, kabın içinde dönmesi yeterlidir.
- Hazırlanan bu karışım tezgaha alınır ve spatula yardımı ile 3 seferde yumurta beyazları ilave edilir. Aşağıdan yukarıya doğru, havalandırarak karıştırılır.
- Tamamlanan cheesecake hamuru, buzdolabında bekleyen kalıbın içine dökülür. Bir iki defa, sertçe tezgaha vurularak içindeki hava kabarcıkları yokedilir. Isıtmış fırında 30-40 dakika gibi bir süre pişirilir.
- Süre sonunda cheesecake kontrol edilir. Üstü kızarmış ve kalıbı salladığınızda ortasında çok hafif bir dalgalanma görüyorsanız, tamam demektir. Hemen tezgaha alabilirsiniz.
- Cheesecake oda sıcaklığa gelinceye kadar bekletilirken, üstüne gelecek çikolatalı krema hazırlanacaktır. Süt kreması ve tereyağ veya margarin, ocak üzerinde bir kabın içinde ısıtılır. Kaynamaya başladığında ocaktan tezgaha alınır ve içine çikolatalar konur. Karıştırılarak eritilir. Pudra şekeri ilave edilerek, mikser ile 7-8 dakika kadar çırpılır. Oda sıcaklığına ulaştığında, beklemekte olan cheesecake üzerine dökülür ve buzdolabına kaldırılır.
Servis için minimum 6 saat beklenmesinde fayda var. Eğer sabrınız izin verirse acele etmeyin, ertesi günü iftarınızdan sonra ikram edin derim...
Ramazan 2.günü... Bizim evdeki mutfaktan çıkanın yanına kardeşler gelsin:
Hayatın Ta Kendisi Lokantası: Patlıcanlı Pilav
Çikolata Kavanozu: Tahin ve pekmezli Muffin
Devletşah: Ramazan 2.gün İftar Menüsü
Cafe Derin's: Cevizli Çikolatalı Kurabiye
Şimdi yarınki Zencefilli Havuç çorbası için kaşık avına çıkıyorum. Müsaadenizle....
Sevgiler ve saygılar,
11 yorum:
muhteşem bir görüntü lezzetinden hiç şüphem yok
ellerine sağlık cheesecake hastasıyız
çook güzel olmuş. Kolay yapılmasıda iyi bu sıcaklarda mutfak akıl karı değil.
ellerine sağlık..
sevgiler
Ayyy bayılıcam sanırım en sevdiğim lezzet ve oruçlu olmak :(
tek kelime harikaaaa... ellerine sağlık
valla süpermiş:-)ellerine sağlık
Çok şık ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Aysemcigim...büyük bir cesaretle baslattiginiz "hergüne bir tarif" hareketini merakla ve büyük bir keyifle takip ediyorum...süper-süper-süpersiniz!!! Sevgilerimle
zehra
Merhaba Ayşem Hanım,
Kullandığınız labne peynirinin, kremanın ve kuvertür çikolatanın markalarını yazabilir misin?
Çok teşekkürler
fotoğraflar beni yedi bitirdi,
sırf şu fotoğrafları çekebilmek ümidiyle yapasım var, yandan çekilmiş o dilim,
ayrı ayrı renkte dilim katmanlar,
Ayşem n'aptın sen böyle!!!
cuma akşamı cheesecake pişti ama fotoğraflanamadan bitti:(
alamadım hızımı bir de çikolatalı kurabiye ile fırın çalışmaya devam etti...
uzun vakit sonra ne iyi geldi bu terapi...
Ayşem Hanım,
her yeni reçetede büyüleniyorum adeta.. elleriniz dert görmesin.
Ramazan dolayısıyla hepsinden canım çekiyor hepsini denemek istiyorum.
Bir sorum olacak marketlerde kremaya rastladım ama süt kremasını çözemedim? süt kreması ve krema ayrı şeylermi? süt kremasını nasıl teğmin edebilirim?
Yorum Gönder