Asya mutfağına karşı ayrı bir gönül bağım var. Baharatlı olmasıdır beni keyiflendiren. Araştırma halinde iken karşıma çıkan reçetenin fotoğrafı, içeriği ile bütünleşince iftar yemeği ortaya çıkmış oldu. Her ne kadar susam yağını bulmakta biraz zorluk çeksemde, 4 kişilik yemek, 2 kişi tarafından bitirilince, yaşanan zorluk hemen arka plana atıldı...
Bu yemeğin baharatları dışında en rahat tarafı, bütün etlere uygulanabilir bir sosa sahip olması. Sebzelerle zenginleştirilen yemek, pilav ile birlikte servis yapılıyor.
Baharat Soslu Sebzeli Tavuk Sote (Korean Chicken Rice Bowl):
"Steamy Kitchen" sitesinden uyarlanmıştır.
4 kişilik
Hazırlanma Süresi: 15dk
Marine Süresi: 1 saat-24 saat
Pişme Süresi: 10dk
Servis Süresi: 10dk
Gerekli Malzemeler:
Marine sosu için:
- 2 yemek kaşığı Soya Sosu
- 1 yemek kaşığı Susam Yağı
- 1 çay kaşığı Zencefil rendesi
- 1 yemek kaşığı Kahverengi Şeker
- 1 diş Sarımsak (doğranmış halde)
- 500gr Tavuk (Küçük olarak doğranmış halde)
- 1 adet Soğan (Küp olarak doğranmış halde)
- 1 adet Kabak (Küp olarak doğranmış halde)
- 1 adet Havuç (Rendelenmiş halde)
- 2 avuç Minik Ispanak (Büyük marketlerde ambalajlı olarak satılıyor.)
- 2 yemek kaşığı Fındık yağı veya Zeytinyağı
- 1 avuç Susam
Tavukların marinesi olarak hazırlanan sos, aynı zamanda pişerken kullanılacak sostur. Reçetede tavukların bir gün önceden bu sosta bekletilmesi gerektiği yazılmıştı. Açıkcası hemen yapma arzusu içinde olan ben, ancak bir saatlik bir süre bu sosta tavukları bekletebildim. Sonuç sanırım biraz lezzet eksikliği ama yine de mutluluk verici...
- Sos için, bütün malzemeler bir kabın içinde karıştırılır. Tavuk parçaları bu sosla harmanlandıktan sonra kabın ağzı kapatılarak, buzdolabında dinlendirilir.
- Ocak üzerinde, orta kademe sıcaklıkta wok ısıtılır. Tavanın özelliği olarak ısındıktan sonra yağ ilave edilecektir. Hazırlanan tavaya sosu ile birlikte tavuklar ilave edilir. Sıcaklık kademesi bir üst seviyeye çıkarılır. Bu şekilde yüksek ateşte tavuklar karıştırılarak pişirilir.
- Diğer tarafta hazırlanan sebzeler, pişen soslu tavuk parçalarına eklenir. Bu şekilde 2 dakika daha karıştırılarak sebzelerin yumuşaması sağlanır. En son minik ıspanak yaprakları ilave edilerek, 2 dakika daha karıştırılır.
- Süre sonunda ocak kapatılır ve susam, yemeğe ilave edilir.
- Son karıştırma işlemi yapılır. Servis için hazır hale getirilir.
Özellikle wok kullanarak sebzelerin tazeliğini kaybetmeden, yüksek sıcaklıkta pişmelerini sağlamış olursunuz. Yüksek kenarlı olması sayesinde de karıştırma esnasında, tavadan alıp başını gitmek isteyen malzemeleri, içerde tutmayı başarırsınız. Bu sırada dipte kalan büyük parçalar ile tavanın kenarlarına doğru çıkan küçük parçaların aynı oranda pişmeleri ise zaman kazandırıcı bir durum. Wok ile aramda sanırım bir şeyler olacak. Bu nasıl bir sevgidir!!
Komşuda pişer, bize de düşer durumu:
Hayatın Ta Kendisi: Vişneli Cheesecake
Çikolata Kavanozum: Balzamik ve Karabiberli Çilek
Cafe's Derin: Patatesli Buzluk Böreği
Devletşah: Arpa Şehriyeli Pilav
Mutfak Sırları: Simit Tiridi
Yemek Zevki: İftar Menüsü
KitchenArt-İst: Çökertme Kebabı
Sihirli Mutfağım: Domates Çorbası
Narince: Kızarmış Peynirli Börekler
Yarınki plan: Yufkadan sufle. Olur mu? Olur...
Sevgiler ve saygılar,
4 yorum:
merak ettim yufkalı sufleyi ?
hyal etmeye çalışıyorum ama henüz nasıl birşey olacağını çözemedim?
Canım ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor,(bence mantarda yakışır içine),sevgiler....
bu kap, o kap?
ben bu sebzeli mix olayının fena müptelesıyım,kibar olamayacağım ama yanında başka bişey olmasın lavaşın içine sarıp hüpletirim ben bunu.
Yorum Gönder