5 Mayıs 2008 Pazartesi

Fransızca Öğrensem Mi Acaba??

Dino ile dışarda yemek yemeğe gitmek istediğimizde açıkcası gideceğimiz yere o yerin yemek menüsü karar veriyor. Daha doğrusu yemek menüsündeki yemeklerin adları. Acaip adların olduğu ve Dino'nun hep aynı surat ifadesi ile karşıladığı yemekler... "Allahın domates soslu tavuğuna ne biçim isim vermişler? Hayret birşeyyy yaaa!..." şeklindeki yaklaşımı ile o yemek yenmekten ziyade boğazınızda dizim dizim diziliyor. Bu tarifi görünce aklıma o surat ifadesi geldi ve yapmaktan kendimi alamadım. Oldukça limonlu ve serin bir tart... (Ebru kulakların çınlasın...)

Ve işte huzurlarınızda:
"Pate Sabléé tabanlı Tarte Au Citron"
Nam-ı diğer:

Limonlu Tart


















10-12 kişilik
Hazırlanma süresi: 15 dk (1 saat bekletme süresi) + 35 dk pişme süresi
Servis süresi: 2 saat

Gerekli malzemeler:

Patéé Sable için (Alt taban) :
  • 150gr un
  • 75gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 25gr pudra şekeri
  • 2 yumurta sarısı
  • 1/2 çay bardağı soğuk su
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özü

Limonlu üst kısım:

  • 5 adet limon
  • 5 adet yumurta
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 250gr pudra şekeri
  • 150gr tereyağ

Süsleme için:

  • Pudra şekeri


İlk önce tart tabanı için mikser ile un ve küp şeklinde tereyağ, ekmek kırıntısı görüntüsü olacak şekilde karıştırılır. İçine pudra şekeri ve yumurta sarısı eklenir. En son soğuk su ilave edilir. Ele yapışmayacak ve dağılmayacak bir hamur elde edilir. Nişasta serpilmiş tezgahta 24cm'lik tart kalıbına sığacak şekilde açılır ve yağlanmış kalıba yerleştirilir. Bu şekilde bir saat buzdolabında bekletilir. Diğer taraftan yumurtalar ile pudra şekeri, yumurtaların rengi dönüp koyu bir krema haline gelinceye kadar çırpılır. Limonları kabukları rendelenir ve sıkılarak kısık ateşte suları kaynatılır. Çırpma işlemi devam ederken kaynamakta olan limon suyu ve kabukları karışıma azar azar ilave edilir. Yaklaşık 2 dakika daha karıştırdıktan sonra yayvan bir tencereye alınır ve koyu kıvama gelene kadar kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra soğuması için tezgaha alınır ve içine tereyağ ilave edilir. Tereyağ eriyip karışıma ilave oluncaya kadar karıştırılır ve soğumaya alınır. Buzdolabındaki tart kalıbı çıkarılır. 180 derece ön ısıtma yapılmış fırında yaklaşık içinde kuru fasulye konarak 10 dk pişirilir. Süre sonunda fasulyeler alınır ve tekrar 10dk pişirilir. Piştikten soğumaya alınır. İyice soğuduktan sonra limonlu karışım üstüne dökülür ve 2 saat buzdolabında bekletildikten üstüne pudra şekeri ile süslenir ve servis yapılır. Afiyet olsun.




Peçete'den Notlar:

  1. Alt taban kısmını kalıpla beraber budolabında bekletmeniz hamurun pişerken çekme miktarını azaltacaktır.
  2. Kesinlikle keskin ve ekşi tadı var. Dondurma veya çikolata ile servis yapılabilinir.
  3. Yumurtalar kesinlikle çiğ olarak kullanılmıyor. Çiğ kremayı ocakta pişirdiğimiz için yumurtalar da pişiyor.


Devamını okuyun...(Read more...)>>