7 Haziran 2007 Perşembe

Tarçınlı Çörekler

Malum dönemi arkamızda herhangi bir enkaz bırakmadan atlattığımızı anons etmekten büyük bir mutluluk duyarım. Mesajlarınızdan o kıskandığım kadınlardan olmadığınızı öğrenmiş bulunmaktayım ve nedense bu durum bana hoş bir haz verdiğini itiraf etmeliyim... Hani yalnız değilim durumları... Allah ne muradınız ve ne kısmetiniz ve hatta ne istediğiniz varsa versin...

Tarçınlı Çörekler


















12-14 adet rulo
Hazırlanma süresi: 27-28 saat
Pişme süresi: 30-35 dk
Servis süresi: 15 dk
Gerekli malzemeler:

Mayalı Hamur için

  • 60ml sıcak su (Parmağınızın dayanacağı sıcaklık.)
  • 1 paket kuru maya
  • 75gr tozşeker
  • 180ml süt
  • 55gr margarin
  • 3 yumurta sarısı
  • 4gr portakal kabuğu
  • 1 çay kaşığı tuz (Tepeleme)
  • 450gr un (elenmiş)

Çörek İç Malzemesi

  • 100gr kahverengi tozşeker
  • 4gr tarçın
  • 55gr margarin (Eritilmiş ve soğutulmuş.)

Çörek Sosu

  • 150gr kahverengi tozşeker
  • 55gr margarin
  • 4 tatlı kaşığı bal
  • 168gr ceviz

Sıcak su, maya ve 1 çorba kaşığı tozşeker bir kapta iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Süt,yağ, kalan şeker, yumurta sarısı, portakal kabuğu, tuz ve 350gr un eklenerek hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. En son kalan unda ilave edilerek 1-2 saat dinlenmeye alınır. Dinlenme süresi sonunda hamur kendisinin 2 katına çıkacaktır. Başka bir kapta tarçın ve kahverengi tozşeker karşıtırılır. Hamur dikdörtgen olarak açılır ve üzerine daha önceden eritilmiş margarin fırça yardımı ile sürülür. Daha sonra hazırlanmış olan tarçın ve şeker karışımı hamurun üstüne eşit olarak yayılır. Ve sıkıca rulo halinde sarılır. Bu şekilde hamur bekletilirken, diğer tarafta ocak üstünde ısıya dayanıklı bir kapta ve hafif ateşte margarin, şeker ve bal kaynatmadan eritilir. Ocaktan alındıktan sonra derin bir kaba kıyılmış ceviz ve hazırlanmış sos dökülür. Rulo halindeki tarçınlı çörekler 2 parmak kalınlığında kesilerek yan şekilde bu kabın içine aralarında boşluk kalacak şekilde dizilir. Üstü kapatılarak buzdolabında 24 saat bekletilir. Süre sonunda oda sıcaklığında 2-2,5 saat bekletilen hamur, soslu yüzleri üste gelecek şekilde başka bir kaba aktarılarak,190 derecede ön ısıtma yapılmış fırında fansız olarak 30-35 dk pişirilir. Süre sonunda ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun...





Peçete'den Notlar:

  1. Sağ resimdeki sosun üstünden dökülüyormuş gibi olması bekledim ama daha çok beklermişim. Çünkü sos pişti. (!) Nasıl olduğunu anlamadım ama bir gece bekletince sosun büyük kısmını hamur çekmişti.
  2. Evde ceviz yoktu, fındık kullandım. Mazeretim vardı...
  3. Birisi, isim vermiyeceğim " Aaaa bu cevizli lokum..." dedi. Ben de kendisine saygılarımı sundum.
  4. Biraz zahmetli. Lezzeti buna değer mi? Kesinlikle...
  5. Üzeri için Labne peyniri ile bir sos hazırlayıp piştikten sonra yanında servis yapabilirsiniz.
  6. Mayalı hamuru bekleteceğiniz kabın içini hafif zeytin yağı ile yağlarsanız hamur çok kolay bir şekilde kaptan ayrılır.
  7. Hamur mayalandığında süngerimsi bir yapıya sahip olcaktır. Parmağınızla bastırdığınızda izi çıkacak ve yavaş yavaş eski halini alacaktır.
  8. Hanımlar; son iki notu doğru yazdım mı?..









6 yorum:

Adsız dedi ki...

sen ..........
sen ........
sen........
sana okadar çok şey söylemek geldiki içimden saat oo:o1
uyumadığını biliyorum...aslında
o güzel buluşma anını beklicem
esra hn benim imla sorunumu henüz farketmemiş sanırım!!!:)sonra vazgeçmesin ben bayılılırım ama o gerçekten ciddiyse (ömer benim imla sorunumu çözer)
sana ne desem nasıl .......
bu arada sana attığım meil yine geri geldi ben artık açık açık yazıyorum
ismimi tıkla herzamanki yer çıkmicak bak bakalım ve
bak bakalım işte
esra hn sana ve laleciğime çoook teşekkürler yazdığınız her satır bana çoook derin işledi öyle güzel bir zamanlamanız olduki...

Pasta Cafe dedi ki...

Canımmm bunlar benim yediklerimin tarifi mi ? Onlar gibi geldi ama gerçekten onlarsa herkese tavsiye ediyorum. Ellerine sağlık. Öpüldün canımmmm.
Sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Çörekler için iki çiziktireyim dedim ama Aynur'un yoruma takıldım. Herhalde özel bir diliniz olmalı aranızda ben hiç anlamadım ama herşey herkesin gönlünce olsun ne diyeyim :))
Ayşemciğim eline sağlık ama illa ki kanırtman mı gerek yahu şu siteyi güncellemek için? Bak işte nooldu, ben diyete girdim sen beni tuzluyla baştan çıkarmaya kalkıyorsun. Dur hele şu yaz tatili ve bikini fobisini atlayatım ben sana sorarım neden mazeretin var fındık konusunda..
Öptüm

Adsız dedi ki...

hehehe tarif gelmiş. Her gün sayfana girip tarifi görmeyince ne bitmez regliymiş bu diyordum, üstüne ben regl oldum, tarif gelmedi, sinirim bir kat daha arttı ama gıkımı çıkarmadım:)Ama bugün mutluyum tarif gelmiş, reglin bitmiş,
Aynurcuk yeni ve güzel bir hayata merhaba demiş, daha ne olsun. Ben mutlu olmayayımda kim olsun. Aynuru bekliyorum, ondan sonra benden kaçarın yok anacım, sen kapıyı açmasanda bacadan gireceğim:)
Sevgiler, öpüldün.

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Ayşem,
aminnnnn! :)
yukarıdaki yazı"yeni adımlar", sevgili Aynur'un yorumu derken, bana ne olduysa ben heyecanlandım birden :)
Paylaşımlar inan beni de cok mutlu ediyor, uzaktan da olsa hepinizi canı gönülden destekliyorum,
bu arada sizin nefis çörekler güme gitmesin. Tarifinin anlatımı da resimleri de cok güzel, ellerinize saglık..
sevgilerle

pecete dedi ki...

Aynur; hoşgeldin, geldin değil mi???

Özlemcim; senin yediklerinin sosa yatmış halidir kendileri ama seninki daha güzeldi...

Esra; pardon da nerene diyete girdin anlamış değilim. Şeker, sana mail gönderdim ama ulaşmadı galiba. Sana bazı resimler göndereceğim ama senden de mümkünse bir pasta resmi isteyeceğim. Öptüm...

Lale; yarın yeni mekanımızda bol bol görüşürüz diyorum... Ne zaman geleceksin bacım?