Yasak olan neden daha heyecan uyandırır? Özellikle o bir tatlı ise?
Çocukluğum İskenderun'da geçti. Güneyde küçük bir ilçe. Babamın işi sebebiyle 11 aylıkken gidip, üniversiteyi kazanıncaya kadar geçen bir zaman diliminde yaşadığım bir yer. Özellikle tatlı sever bir çocuk şeklinde ev ve okul arasında gidip gelirken karşı koyamadığım ve bütün yasakları delme çabalarıma tek nail olan tatlıdır. Okul çıkışında seyyar bir tezgahta koca bir tepsi su muhallebisi, hemen yayında bir buzdağı şeklinde kocaman bir kütle ve hafif bir kirli, plastik bir şişede şurubu. Mevcut harçlıktan, çaktırmadan ayrılan bir bozuklukla alınırdı. Özellikle satıcının o buz kütlesinden, özel bir kazıyıcı kaşık ile kazırken çıkardığı garip ses ve şurubun rengi, şeytana uymanın dayanılmaz hafifliği şeklinde beni heyecanlandırırdı. Tek göz saatte, tek el hızlıca kaşıklardı tatlıyı. İkinciyi istemeye zamanım kalmadan, koşarak eve gelirdim. Annemin masadaki iştahsızlığım sayesinde söylenerek ve hatta kızarak "Gene yedin!!" şeklinde, kesinlikle red ettiğim ithamlarda bulunurdu. Evde sağlıklı boyutlarda ve koşullarda yapılırdı ama açık olmak gerekirse onun lezzetini yakalamak mümkün olmazdı. Ne denebilir ki?
Yasaklının lezzeti her zaman daha güzeldir...
Bici Bici; yaz dönemlerinde yenilen, Adana'ya özgü bir tür tatlıdır. Halk arasında kısaca Bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici Bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır.Son yıllarda Akdeniz bölgesinde de yaygınlaşmıştır. Kaynak: Vikipedi Ansiklopedisi
Hazırlanması gene kolay, beğenilme garantisi yok. Sevenin çok sevdiği, tadına bakıp da beğenmeyenin asla talep etmediği bir tatlı türü. Şurup olarak gelincik ve gül karışımdan yararlanılıyor. Gelincik şurubunun yapılabilmesi, yapraklarının tazeliğini koruması açısından narin çiçekler olduğu için toplanıldığı ana bağlı. Bekletmeden hayata geçirmek gerekiyor. Gül şurubunda ise mutlaka kokulu güllerden yararlanmak lazım. Bu kısımlar uğraştırıcı. "Ben uğraşamam." diyen gruba dahilseniz, hazır gül reçeli alarak ve Bozcaada - ADA Cafe (Melih Güney) 'den sipariş ile Gelikcik Şurubu tedarik ederek işi çözümlemek mümkün. Diğer aşamalar ise su muhallebisini hazırlamak ve buzları kırmak. Reçetesi ile hazırlanışı;
Bici Bici (Bici Bici for English Version)
4 Kişilik
Hazırlanma Süresi: 5 dk
Pişme Süresi: 15 dk
Servis Süresi: 4 saat
Gerekli Malzemeler:
Su muhallebisi için;
- 1 su bardağı Buğday Nişastası
- 6 su bardağı Su
Şurup için;
- 1 çay bardağı Gelincik Şerbeti
- 1 çay bardağı Gül Reçeli
Süslemek için;
- Buz
- Pudra şekeri
Su Muhallebesinin hazırlanışı;
- Buğday nişastası ocak üzerinde bir kabın içine konur ve üzerine 5 su bardağı su ilave edilir. Nişasta iyice eridikten sonra, ocak kısık ateşte açılır ve kıvam koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada 1 su bardağı su daha ilave edilerek, karıştırmaya devam edilir. Karışım saydamlaştığında 23*23cm'lik kare bir kalıbın içine, yükseklik yaklaşık 0,5 olacak şekilde dökülür.
- Oda sıcaklığında soğuması sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılır ve yaklaşık 4 saat bekletilir. Süre sonunda muhallebi küp küp kesmeye hazır hale gelecektir.
Bici Şurubunu hazırlamak için iki yoldan bahsetmiştim. Hazır olarak yapmak isterseniz sadece iki çeşidi aynı ölçülerde karıştırıyorsunuz. Zahmetli yoldan gitmek isteyenlere ise şurubun tarifi hemen aşağıda yer alıyor.
Gelincik şerbeti;
Gerekli Malzemmeler:
- 250 gr Gelincik Yaprağı (Ayıklanmış)
- 1 Lt su
- 1 Su bardağı Toz Şeker
Bir su şişesine ayıklanmış gelincik yaprakları konur. Üzeri, şişenin ağzına kadar su ile doldurulur. Bu şekilde güneş ışığı alacak şekilde 3-4 gün bekletilir. Rengi suya geçtikten sonra, kalan su miktarı ile şeker, ocak üzerinde şerbet kıvamına getirilir ve bekletilen Gelincikli su, bu şerbetin içine konur. Soğuduktan sonra tekrar şişelenir ve kullanılmak üzere buzdolabında muhafaza edilir.
Gül şerbeti;
Gerekli Malzemmeler:
- 200 gr Gül Yaprağı (Ayıklanmış)
- 1 Lt su
- 1 su bardağı Toz Şeker
- 1 yemek kaşığı Limon Suyu
Gül yaprakları ayıklanır ve yıkanır. Bu şekilde hazırlanan gül yaprakları 30 dakika limon suyunun içinde bekletilir. Diğer tarafta su ve şeker, ocak üzerinde şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Limon suyu ile birlikte gül yaprakları bu şerbetin içine alınır. 24 saat bekletilir. Süre sonunda şerbet süzdürülerek gül yapraklarından ayrılır. Şişelenerek, kullanılmak üzere buzdolabında soğutulur.
Artık mutlu sona ulaşma zamanı...
Su muhallebisi küp halinde kesilerek derin bir tabağa alınır. Üzerine buz taneleri ve hazırlanan şerbet. Finalde pudra şekeri;
Cumaya ne olur bilinmez. Zaten yapmışım Pazartesi'yi Salı. Çarşamba ile Perşembe arada kaynarsa kusura bakılmasın. Farkettim ki haftanın günlerine takıldım gidiyorum.
Bu hafta güzel şeylere katılmalı ve takılmalı. Hem benim açımdan hem de sizin açınızdan. Şimdilik müsade...
Sevgiler ve saygılar,
Peçete Alışverişte;
34 yorum:
Tek kelime ile muhtesem...anlatim, fotograflar, Cumayi heyecanla bekliyorum...sevgiler
zehra
Ayşem muhteşemsin!!!
Ne zamandır peşinde olduğum tarif.Muhallebi kısmı tamamdı da şu şerbeti nerden bulabileceğimi bilemiyordum.
Sağol.Sevgiler,öpücükler...
Yöresel tatları çok severim ama bici bici yi ilk kez duyuyorum.
Bizim çocukluğumuzda her şey farklıydı gerçekten.Okul çıkışındaki muhallebiciler,pamuk şekerciler,macuncular. Turşucularıda unutmamak gerekir.Ne tatlı gelirdi hijyen umurumuzda bile değildi.
Ellerine sağlık.
Yıllardır yazlığımız Mersin'de, ama birkez olsun bici bici yemedim.
Geçen yıl gittiğimde bir baktım sahilde parlak kırmızı birşeyler satan bir tezgah..kocamanda yazmışlar Bici Bici..
Bu defa deneyeceğim ama..bakalım ben sevecek miyim?
Ellerine sağlık..fotoğraflar yine çok güzel.
hmmmm... enfes görünüyor. demek buymuş bici cici:)
kıyas kabul etmez tabiki, ama ben zeynel'de satılan su muhallebisinden yemiştim bir gün tesadüfen. üzerine gül suyu döküp pudra şekeri serperek yedirmişlerdi. çok sevmiştim. hani çok hafif bir tatlı ya.
bunu da yapsam mı acaba?? benim adam sütlü tatlıdan başkasını yemez de..
ohh be iyi ki geldin. o bakmaya doyamadığım fotoğraflarınla mest ettin yine beni:) eline sağlık.
küçüklüğümün tadı leblebi tozu..her agzıma attıgımda o tozun beni öksürerek öldüreceğini düşünsemde durmadan aldıgım yegane sey ;) birde renkli kolonyalar vardı plastik üçgen konilerde satılırdı..hala varmıdır?bilmiyorum..keşke eskiler geri gelse dışardı bici bici satan amcalar olsa leblebi tozlarından öksüre öksüre ama yüzümde kocaman bir gülümseme ile atsam agzıma kolonyoları patlarsak yine;)
tekrar tebrik ediyorum seni :) ve birde soru DM ile devam edecek mi bu birliktelik?
Harikasınız:)
merhabalar hoş geldiniz ve en çok sevdiğim tatlıyla geldiniz elinize sağlık ..benim çoksevdiğim bir tatlı... okul önlerinde el arabasıyla satarlardı eskiden... bir iki taneyle de doyamazdım ..iyiki yazmışsınız..denemeden duramam artık paylaşımınız için teşekkürler..sevgi ile kalın....
Nasıl güzel bir fotoğraf.
Enfes.
Sevgiler...
Ben gul aromasi yuzunden "sevmeyenler" grubundaydim ama yine de cocuklugumun Mersin yazlarina goturdu beni, gulumsetti.. tesekkurler :)
aicha = zarpandit aslında..bilginize.. :(
Araya giren ufak özlemler sonrası dönüşün muhteşem diyorum.
Tebriklerin en içteni,takdirlerin en kocamanı,elleri öpülesi kadın harikasın sen.Göreseller beni bitirdi...
Özlemişim sana yorum yazmayı,artık bahar sarhoşluğu,sıcakların bunaltıcılığı,tatil modu bitti gibime geliyor gelsin yeni yazılar gelsin yeni reçeler değilmi ama...
Sevgilerin en kocamanı.
irem
Merhaba,
Harikasın.Ellerine sağlık.
Sevgiler*
Harika vallahi Ayşem. Şu tatlıyemez halimle beni de özendirdin. Çok çok güzel görünüyor.
Ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.Yüce Allahım yaptığınız duaları ve hayırlarınızı geri çevirmesin..dualarda buluşmak üzere....
İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-
HAZIRLAYANLAR
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com
21 AĞUSTOS 2009 - 5 EYLÜL 2009
tarihleri arasında ben sevil yani http://birdemliksohbet.blogspot.com
sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağım.
her türlü yemek,çorba,tatlı,tuzlu iftar ve sahur için hazırladığınız tarifleri,
sayfanızda yayınlayıp bana haber verirseniz,bende zevkle sayfamda yayınlarım...
şimdiden katılımlarınıza çok teşekkür ediyorum...
sevgiler
sevil
Not: cboxa bırakılan mesajlar gözden kaçabileceği için,
yoruma bırakmanız önerilir....
Seçkin ve özenli bloğunuza Link Avcısı "Lale Grubu Yemek Blogları" arasında link vermiştir, selamlar.
Bacim en bir yaratici olarak seni ebe sobe durumlari beklemekte. Hediye diyormusuz, benden sana bir tane geliyor bu durumda. Sevgiler...
Ben ki Adana'lıyım, ben ki biciden hazzetmem çocukluğumdan beri, ama bu fotoğraf! Muhteşem, elinize emeğinize sağlık...
Aman Yarabbi bu ne güzellik? =)) ağzım sulandı ellerinize sağlık
şekerim bloğuma uğra sana bir hediyem var .............
Merhabalar.Ben İskenderun'dan Gamze.Mutfakla uğraşmayı çok seviyorum.Tabiş vakir bulabildikçe.Bici bici tarifinizi okudum.Eğer kabalık olarak nitelendirmezseniz birkaç şey eklemek istiyorum.Muhallebisini buğday nişastasıyla yapınca yumuşak olup dağılıyor.Belkide ben beceremiyorum.Ama mısır nişastasıyla yapınca daha iyi oluyor.İçinede biraz şeker ekliyorum.Benim çocuklar bunun hastası.Verdiğiniz Şurup tarifleri değişik.Gene kabalık olarak nitelendirmezseniz ben pratik bir şurup tarifi vermek istiyorum:
2 su bardağı su, 2,5 su bardağı su,
ocağa konur.Kaynamaya başladıktan 5 dk.sonra ateşten alınır.İçine 1 yemek kaşığı gıda tüzüğüne uygun olarak marketlerden bulabileceğinizgül suyu katılır.Gene aktarcılardan bulabileceğiniz az miktarda şeker boyasıalınır.Bu şeker boyasından topluiğne başı kadar şerbete katılıp karıştırılır.Şimdi diyeceksiniz bu doğal değil.Ama çarşıda bici bici satanların kullandıkları şerbet bu.Hepinize bol yemekli günler.Sevgiler.Teşekürler
Muhteşem görünüyor yine :)
Titiz davranmışsın yine :)
Uğraştıracaksın yine :)
Kilo aldıracaksın yine :)
sadece senin ruhun bu kadar geleneksel ve bir okadar özgün ve bukadar görünür kılar bir tarifi....
:)
iyi olduğunu düşünerek aklımdan geçiriyorum seni sık sıııık
cok guzel olmus elinize saglik
Ben bu hafta iskenderun'daydim
Antakyada bicibici yedim ilk kez uzerine dondurma ile servis yapiyorlar gulsuyu tum israrlara ragmen istemedim ...
Tarifinizi aldim tesekkurler
Yazilarini seviyorum..
ayşem nerelerdesin?sen ,bebi hepiniz iyisiniz değil mi? yazıklarını ve fotoğraflarını çok özledim bi ses ver artık
Ayşemciğim nerelerdesin özlettin kendini..hadii okumak istiyorum artıkkk...:))
bende bici biciye bayılırım. ben hataylıyım.iskenderuna bir saat uzat bir yer .iskenderunda bici bici yemedım ama arsuzda buzlusunu çok yedim.aslında bizim buralarda haytalı denir belkı bilirsiniz.buzlu olanı degilde dondurmalısı daha saglıklı oldugu için sıklıkla yerim. şimdi canım istedı sevgiler..
Fotograflar muhtesem uzansam ekrana yiyebilecekmisim gibi cok original bravo:)
harika fotograflar... su muhallebisi tarifide öyle..
bu güzel yazı diğer yaptıklarınız için teşekkürler. ben de bu kış boş durmayıp bir gelincik bloğu hazırlıyorum: içinde şerbetinden, şiirine herşey var gelinciğin. bir ara beklerim: http://adagelincik.blogspot.com/
Annem de İskenderun'lu.Biz de küçükken gittiğimizde yerdik.Ne güzel,aklıma getirdiniz,hoş oldu benim için..
ıskenderunlu bırılerını gormek ve bıcı bıcıyı duymak benı uye yapmaya yettı
Yorum Gönder