11 Ekim 2010 Pazartesi

Pollyanna: Makaronlu Pasta... (Pollyanna: Macaron Cake..)

Bünye, bildiğin Pollyanna bünyesi. Her şeyin mutlu bitmesi veya en azından mutluluktan nasibini alması derdinde. Mutsuzluğu yok saymak derdinde değil. Amaç, bir şekilde dudakların yerçekimine inat yukarı doğru kıvrılması. Bütünü değil de ayrıntıyı bulup çıkarmak ve ondan mutlu bir bütün yapmak bütün derdimdi... Karşımda duran, felaket ötesi makaronlara bakarken aklımdan geçenler;

disaster



Her zaman mutlu son olmaz dedik. Bu tanımın hakkını en çok makaron verir. Aynı reçeteyi defalarca uygulasanız bile birinde mutlaka yüzünüzdeki ifade keyifli olmaz. Hani atsan atılmaz bir modda duran tepsidekilerdir içiniz acıyarak baktığınız. Şimdi o sonu değiştirme zamanı. Çünkü bu reçete için gerçekten tipsiz makaronlara ihtiyaç olacak;

Makaronlu Pasta (Macaron Cake)
8 kişilik (23cm'lik kalıpta)
Hazırlanma Süresi: 25dk
Pişme Süresi: 40dk
Bekleme Süresi: 24 saat
Servis Süresi: 15dk

Gerekli Malzemeler:
Cenuaz (Genoise) Kek için:

  • 4 adet Yumurta
  • 2/3 cup / 2/3 su bardağı Toz Şeker
  • 1/3 cup / 1/3 su bardağı Kakao
  • 1/3 cup / 1/3 su bardağı Un
  • 4 tablespoon / 4 yemek kaşığı eritilmiş Tereyağ ( Eritilip, bir kapta oda sıcaklığındabekletilmiş halde)

Krema için:

  • 400ml Süt Kreması (Tikveşli)
  • 400gr Kuvertür Bitter (%52) Çikolata
  • 200gr Makaron

Süsleme:

  • Vanilyalı Makaron

Favori kekim demek istiyorum. Her yiyenden mutlu bir gülücük aldım. Belki burda biraz hızlıca anlatacağım. Daha sonra mutlaka detaylandırmak istiyorum.İlk aşama kek ile başlayacak, adım adım mutlu sona ulaşacağız;

  1. Fırın 175 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
  2. Yumurtalar ve toz şeker benmari usulü ocak üzerinde el mikseri ile çırpılır. Krema kıvamına dönüşüp, küçük parmağın dayanabileceği sıcaklığı ulaşıncaya kadar çırpma işlemi devam eder. Bu aşamada ocaktan mikser haznesine alınan ılık karışım , 15 dakika orta kademede karıştırılmasına devam edilecektir.
  3. Bu aşamada iki önemli nokta var. Birincisi kuru malzemeler olan kakao ve unun elekten en az 3 defa geçirilmesi gerekiyor. Bu malzemeler karışıma el ve spatula yardımı ile karıiştırılacağı için topaklanmanın minimum düzeyde olması gerekiyor. Hem eleme işlemi sırasında bu topaklanmaya sebebiyet verecek tanelerden kurtulmuş olacaksınız hem de kolay ve kısa sürede karışacağı için, karışmadan dolayı yumurtanızı söndürmeden kabarık bir kek hamuru elde edeceksiniz. İkinci durum ise kullanacağınız yağ ile ilgili. Eritip ve bir kabın için soğumasını beklediğiniz yağın, içeriğinde bulanan süt ve su dibe çökecektir. Üst yüzeyde kalan yağ, bize gerekli olan gerçek ve katışıksız yağdır. Diğer reçetelerinizde de denemenizi tavsiye ederim.

    cacaoball justoil

  4. Kuru malzemeler elendi ve yağ hazır. Soğumuş, 15 dakika çırpılmış ve rengi dönmüş yumurtalı şeker karışımına 3 seferde kuru malzemeler yedirilecektir. Karıştırma işi için tahta kaşık veya spatula kullanılacaktır. Hazırlanan hamurdan bir kasenin içine bir su bardaklık kadar kısım alınır ve içine 3 yemek kaşığı süzdürülmüş yağ eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra kek hamurunun içine dökülür ve gene spatula veya tahta kaşık ile yedirilir. Hazırlanan kek hamuru kalıba alınır ve ön ısıtma yapılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Kürdan testi temiz çıktığında tezgah üzerine, tel ızgaraya alınır ve kalıptan çıkarılır. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
  5. Krema için; süt kreması bir kabın içinde ocağa alınır. Kaynayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak tezgaha alınır ve küçük parçalar halinde doğranmış çikolatalar ilave edilir. Sürekli karıştırılarak çikolataların erimesi sağlanır. Oda sıcaklığına ulşaıncaya kadar bekletilir. Diğer tarafta gene küçük parçalar haline getirilen makaronların üzerine bu karışım ilave edilir. Koyu bir karışım oluncaya kadar karıştırılır.

    chocorain

  6. Soğumuş olan kek, iki kat halinde kesilir. Bu aşamada sadece bir kat kullanılacaktır. Kullanılmayacak olan katı parçalar halinde makaronlu kremaya karıştırabilir veya daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kullanılacak olan kek katmanı çemberin içine yerleştirilir ve fırça yardımı ile hafif olarak ılık su ile ıslatılır. Bu aşamaları kek için kullandığınız çemberin içinde yapmanız şekillendirme aşamasında kolaylık sağlayacaktır. Üzerine çikolatalı makaron karışımı konur ve bastırılarak üstünü kapatacak şekilde yayılır. Hazırlanan makaronlar içten dışa doğru yuvarlaklar oluşturacak şekilde dizilir ve dinlenmesi, lezzetinin oturması için buzdolabında 24 saat bekletilir. Servisten 15 dakika önce çıkarılarak oda sıcaklığına ulaşması beklenir.

İnce bir kek katının üzerine çikolatalı krema ve makaron karışımı ve en üstte dizilmiş vanilyalı makaronlar. Sanırım herkes mutlu...

macaronufocake macaronufo


Hani başımın etini yedi desem yeridir. Sayıkladı kelimesi onun için yazıldı. Haberi yoktu. Dostlarla planlar yapıldı ve ona doğumgünü hediyesi olarak, ders verdiği ilk gün, kendisine teslim edildi. O günün detayları pek yakında...

dhappyend


Gelmesini istemedim ama döngüye ihanet etmek olur bu. Mevsim gri ve soğuk. Bünye hala Pollyanna derdinde. Kısacası sıcak ve renkli. İsteğim size de ulaşsın ve bulaşsın...
Sevgiler ve saygılar,

32 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Sabah bir zan kartı dediki: Mutluluk insanın içindedir.mutlu olmayı seçerseniz hiç kimse ve hiçbir şey asla bu mutluluğu sizden geri alamaz.
polyannacı olmak güzel bir şey bence;)Eline sağlık canım. her zamanki gibi pasta konuşuyor ;)

Hayatın Ta Kendisi dedi ki...

İlk macaron denemememi bu pastayla birlikte yapabilirim :) Olmayan macaronların ziyan olmayacağını bilmenin mutluluğuyla..

pecete dedi ki...

Hilal; sevdim o kartı ben. Teşekkür ederim. Sevgiler...

Yasemin; sen hep mutlu ol...

Pie Kurabiye dedi ki...

Mutlu olduğun için mi yaptıkların bu kadar güzel,bu kadargüzel şeyleri yaptığın için mutluluğun mu artıyor bilmiyorum.Ben fotoğrafından bile mutlu oldum.Ellerine sağlık.

Leylak Dalı dedi ki...

Görüntü muhteşem, yemesem de lezzetini tahmin edebiliyorum, bence bu bir başyapıt. Yaratıcısı Pollyanna kıvamında olduğu için eminim yiyeni de mutluluktan uçuruyordur:))

pecete dedi ki...

Petek Abla; çok teşekkür ederim. Sizin güzel gönlünüz eksik olmasın. Sevgilerimle...

Leylak Dalı; sayenizde daha da keyiflendim. Hele ki blogunuzda Nazlı Eray'ı gördüm. Bende ki gülümseme kocaman oldu. iyi ki varsınız. Teşekkür ederim.

Betül KÖROĞLU dedi ki...

gördüğümden beridir ne zaman yayınlayacak ayşem acep diye beklemekteydim açıkçası. Muhteşemmm harika nefiss ellerine sağlık canım...

öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Şu kırmızı peynirli biberini denedim haftalar önce ...Değişik bir tasarım yaptım kendisinden ..
Dün dergiyi aldıım arşivlediklerimin yanıına itina ile yerleştirdiim sanki benim haberim yayınlanmış gibi MUTLU etrafımdaki herkese gösterdiiim..
o dükkana gitmek ise en çok özlediğim ...
:)) bu pastanın pandispanyasını görür görmez çok merak etmiştiim harika bir görüntüsü var .ama ben önce .marşmelow deneyeceğim acaba becerebilecekmiyim bilmem
aynur

www.sutumesarellemekarisma.com dedi ki...

Tarif her zaman ki Peçete, anlatıma bayıldım bu sefer ayrıca... hayatta(n)(u)mutlu olmak gerek! Çok yaşasın Pollyannalar, her yaşta Pollyanna kalanlar...

DATLIM dedi ki...

Pasta bize gülümsüyor bence :)mutluluk veririm ben gülücüklerlede beslenirim diyor

Eya dedi ki...

Yani Aysemcigim...bu görüntüyü elde etmek adina varsin 2 tepsi heba olsun,varsin kivam tutmamis olsun,etekler olmasin...Ici baska yakiyor,üzerindeki muhtesem dizi de ayni, sevgiler

zehra

canan dedi ki...

Harika olmuş ellerinize sağlık..

kitchenart-ist dedi ki...

Macaronlu pasta,polyanna olmayı gerektirecek kadar lezzetli görünüyor:)Macarondan biraz çekinir, bir adım geri dururum.Ancak bu tarifle macaronlar korksun benden:)
Harika anlatım ve tarif için teşekkürler.
Sevgilerle...

devletsah dedi ki...

Aaa... Bu pastayı kime yaptın? Neden bana böyle pastalar yapmıyorsun??? Hem macaronlu hem çikoltalıymışşş. Çikolatalı pasta sevmem ama sen yaparsan yerim.

Pastane'den dedi ki...

sevgili Ayşem ne mutlu ki hayata pembe ve gülerek bakabiliyorsun dilerim hep böyle olsun
pasta çok güzel ellerine sağlık
tutmayan makaronları bu şekilde değerlendirmek iyi fikir
sevgiler

Ömür dedi ki...

Kalbinin güzelliği yüzüne yansıyan
nadir insanlardan birinden ,elbetteki mutluluk pastası nefis olacak.Makaron benim tutkum oldu,bu da bana güzel bir sürpriz oldu.Ellerine yüreğine sağlık.

narcicegirengi dedi ki...

Yine harika bir tarif. Fotograflar da oyle.. Ellerinize saglik. Sevgiler

Adsız dedi ki...

beze ile makaron arasındaki fark nedir?

pecete dedi ki...

Betül; sevgilerimi gönderiyorum.

Aynur; ilk önce sen kitap çıkarmış kadınsın. Bunlar senin için çocuk oyuncağı. Güzel yorumlarını çok özlemiştim. Sevgilerimi gönderiyorum en çoğundan...

Özge; çok teşekkür ederim. EDG, kısaltma nasıl olmuş???

Datlım; hedefe ulaştık o zaman.. Sevgilerimle...

pecete dedi ki...

Zehra; en güzel yazmışsın. Teşekkür ederim.

Canan; çok teşekkür ederim. Daha iyileri sizlerin olsun.

Beyza; bence de korksunlar. Hatta senden daha farklı reçeteler çıkacakmış gibi geliyor. Sevgiler...

pecete dedi ki...

Devletlüm; öğrendim artık. Bir daha yapmam, söz... Sevgiler...

İzgün; çok teşekkür ederim. Sizin de pastalarınızı çok beğendim. Ellerinize sağlık...

Ömür; senin yorumlarının güzelliğine ne denebilir, bilmiyorum. Senin yüreğine sağlık...

Sevde; şu anda ağzım açık ekrana, daha doğrusu sitene bakıyorum. Senin asıl ellerine sağlık... Hala ağzım açık... :)

pecete dedi ki...

Adsız; Beze, yumurta akı ve şekerin birleşiminden oluşan bir şekerleme türü. Makaron ise ek olarak badem tozu ilave edilmektedir. Beze daha sert ve içi boş bir dokuya sahipken, Makaron ince bir sert tabakanın altında yumuşak ve dolgulu bir dokuya sahiptir... Soru için teşekkürler... Ah bir de isminizi bilseydim. :)

Erkİpek dedi ki...

şubat 2009 da verdiğiniz tarifi kullanarak (ulu google sağolsun) yaptığım ilk makaronlarımı az önce fırından çıkardım. etekleri bile olmuş :)
tam başlarken terazimin pilinin bittiğini görünce eyvah demiştim ki sizin kaşık ölçülerinizi farkettim. çok teşekkürler.
siteyi çok detaylı inceleyemedim henüz ama müdavimi olacağım gibi. ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Genel bir yorum. Bence blog yazılarınızın birinci sayfada görülen fotoğrafı yemeğin bitmiş halinin fotoğrafı olmalı. Malzeme fotoğrafı koymak, yazıya ilgiyi artırmıyor maalesef... Başarılar.

Burcu dedi ki...

polyannacığım bu kareler yine beni benden aldı her gördğünde mi insanın ağzı sulanır, benim ki sulanıyor :)) artı sen nerelerdesin meraktayım

karamelam dedi ki...

2 çocukla bunları yapmıyomusun valla oturduğum yerden kalkıp bişeyler yapasım gelyio seni okuduğum zaman:))
eline sağlık yine...

Zehra Gürgen dedi ki...

her makaron denememde farklı şeyler yaşıyorum.En son doğum günü pastamda başarısız makaronlarım oldu.Bende onları kırıp pastanın üzerini kaplamıştım.İnanılmaz yakışıyorlar pastaya.Bu tarifi de deneyeceğim. Ellerine sağlık

Tijen dedi ki...

Vallahi muhteşem! Şapkamı çıkardım, önüme koydum belki bir dilim de bana düşer diye bekliyorum (benim serde de Polyannacılık var galiba!)

pecete dedi ki...

Erkİpek; keyiflendiren yorum için ben teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.

Adsız; önerinizi dikkate alacağım. Yorumunuz için de teşekkür ederim.

Burcu; bu seferde sen kayboldun. Nerdesin??

Karamelam; onlarda anlamış gibi bana yardım ediyorlar, uslu uslu oturuyorlar. Sevgiler...

Zehra; seninki de süper fikir. Mutlaka uygulayacağım.

Tijen; mutlaka bir dilim düşer. Sevgiler...

Papatya dedi ki...

Çok çok güzeller, ben de denemek istiyorum ama bir türlü cesaret bulamıyorum:)

mintininmutfağı dedi ki...

arkadaşım inanılmaz güzel olmuş.ellerine sağlık.bu ilk ziyaretim cici bloğuna.nasıl izlemeye almamışım.hemen alıverdim.görüşmek üzere...

zencefil dedi ki...

Kendin gibi şeker bir tarif Aşem, teşekkürler,