Ve işte huzurlarınızda:
"Pate Sabléé tabanlı Tarte Au Citron"
Nam-ı diğer:
Limonlu Tart
10-12 kişilik
Hazırlanma süresi: 15 dk (1 saat bekletme süresi) + 35 dk pişme süresi
Servis süresi: 2 saat
Gerekli malzemeler:
Patéé Sable için (Alt taban) :
- 150gr un
- 75gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 25gr pudra şekeri
- 2 yumurta sarısı
- 1/2 çay bardağı soğuk su
- 1/2 çay kaşığı vanilya özü
Limonlu üst kısım:
- 5 adet limon
- 5 adet yumurta
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 250gr pudra şekeri
- 150gr tereyağ
Süsleme için:
- Pudra şekeri
İlk önce tart tabanı için mikser ile un ve küp şeklinde tereyağ, ekmek kırıntısı görüntüsü olacak şekilde karıştırılır. İçine pudra şekeri ve yumurta sarısı eklenir. En son soğuk su ilave edilir. Ele yapışmayacak ve dağılmayacak bir hamur elde edilir. Nişasta serpilmiş tezgahta 24cm'lik tart kalıbına sığacak şekilde açılır ve yağlanmış kalıba yerleştirilir. Bu şekilde bir saat buzdolabında bekletilir. Diğer taraftan yumurtalar ile pudra şekeri, yumurtaların rengi dönüp koyu bir krema haline gelinceye kadar çırpılır. Limonları kabukları rendelenir ve sıkılarak kısık ateşte suları kaynatılır. Çırpma işlemi devam ederken kaynamakta olan limon suyu ve kabukları karışıma azar azar ilave edilir. Yaklaşık 2 dakika daha karıştırdıktan sonra yayvan bir tencereye alınır ve koyu kıvama gelene kadar kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra soğuması için tezgaha alınır ve içine tereyağ ilave edilir. Tereyağ eriyip karışıma ilave oluncaya kadar karıştırılır ve soğumaya alınır. Buzdolabındaki tart kalıbı çıkarılır. 180 derece ön ısıtma yapılmış fırında yaklaşık içinde kuru fasulye konarak 10 dk pişirilir. Süre sonunda fasulyeler alınır ve tekrar 10dk pişirilir. Piştikten soğumaya alınır. İyice soğuduktan sonra limonlu karışım üstüne dökülür ve 2 saat buzdolabında bekletildikten üstüne pudra şekeri ile süslenir ve servis yapılır. Afiyet olsun.
- Alt taban kısmını kalıpla beraber budolabında bekletmeniz hamurun pişerken çekme miktarını azaltacaktır.
- Kesinlikle keskin ve ekşi tadı var. Dondurma veya çikolata ile servis yapılabilinir.
- Yumurtalar kesinlikle çiğ olarak kullanılmıyor. Çiğ kremayı ocakta pişirdiğimiz için yumurtalar da pişiyor.
20 yorum:
limonkolik olarak en kısa zmaanda denenirrrr ve Ayşem'e notlar bildirilip tşk edilir:)
TARÇIN
Daha okurken,dilim büzüştü...Bayağı mayhoş olsa gerek :))
Cicim en kısa zamanda deneyeceğim bu tarifi. Özellikle yazın ekşi ekşi süper olur. Görüşelim görüşelim görüşelim. Sevgiler...
Bu arada Dino konusunda "Erkekler İşte" diyorum başka da bir şey demiyorum...
SEN İSTE BEN SANA FRANSIZCA ÖĞRETEĞİM AYŞEM'CİM...ANA DİLİM GİBİ DE KONUNUŞURUM YANİİİİ...AYIPTIR SÖYLEMESİ:)))
AMA VALLAHİ TARTE NEFİS OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK...SEVGİLER.
(az önce bir yorum yazmıştım ama sayfa hatası oluştu :( olurda yolunu şaşırıp sana ulaşırsa ,iptal edebilirsin onu)
Bir geldin pir geldin sana ithafen bir söz müdür?
Tarifler pek can alıcı da;)
peçete adını ilk duyduğumda bambaşka bşi beklemiştim..ama karşıma beklediğimden çok daha şirin sayfalar cıktı karşıma :) başarılarınızın devamını dilerim..yeni bir blog açtım ve şimdilerde blogları dolaşıyorum :) ablalarımdan örnek alıyorum dielim:) inş becerebilirim bu blog işlerini :)
Çok değişik geldi bana. Hele ki yaz geliyor hemen denenmeli ama yenmemeli diye düşünüyorum:))Peki tamam çatalın ucuyla tadına bakayım.
Ben de senin anneler gününü kutluyorum canım...
2 yaşını doldurmaya az kala bile "mimi mimi" den mahsun bırakmadığın için seni kutluyorum..
2,5-3'ü bulur muyuz acaba?? :-))
Öpüyorum,
TüTü
Ayşemciğim ellerine sağlık..:))olsa da yesek..:))ama galiba yapmamız lazım..:))bu arada anneler günün kutlu olsuuunn...:)))
Merhaba Arkadaşım…
Uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü vakit bulupta hayata geçiremediğim KAHVALTI ŞENLİĞİ etkinliğimi başlatmak istiyorum. Artık yaz yavaş yavaş gelirken, güneş o güzel yüzünü bize göstermeye başladı. Güneşi görüpte pazar kahvaltılarını bir şölen haline getirmezmiyiz ?? Tabiki getiririz. İşte bu etkinliğin amacı da bu. Çiçeklerle dolu bahçe ve balkonlarımızda bütün aile bireylerinin toplandığı bir günde kahvaltı masalarımızı şenlendirecek alternatifleri bu sayfada paylaşmak istiyorum. Dilediğin herşey örneğin; Omlet çeşitleri, şarküteri çeşitlerinin sunum ve hazırlanışı, kolay börekler, kanepeler, kahvaltı tabakları aklınıza gelebilecek herşeyi benimle paylaşabilirsin. Etkinliğim 14 mayıs ta başlıyor bitiş tarihi ise 8 haziran. Bugün den itibaren mail adresime tarifini gönderebilirsin. Bu aralıkta mutfaktayim10@hotmail.com adresime göndereceğin mailine isim, blog ismi, şehir/Ülke ve tarif adıyla birlikte mail atmanı rica ediyorum. Atacağın mail o güzel sayfana uğrayıp harika tarif ve resmini alıp kendi sayfamda yayınlamama sebep olacak. Katılımını bekliyor ve kolaylıklar diliyorum :)
Bu arada sayfamın sağ üst köşesinde göreceğin KAHVALTI ŞENLİĞİ isimli bannerı da sayfanda görmek beni onurlandıracaktır.
Sevgiler...
Hala bezeli cupcake bekliyoruuuuuuuuuum ...
slm peçetecik..
yaaa yumurtasız tart yokmu?
bna garip gelmesin ama yumurtanın kokusu gelio buram buram tariflerin hepsinde:(
:))))) ellerine sağlık ayşemcim :))) ben gönül hani eyvah gönül:))))
Ayşemciğim, o kocaman isme ve bu kadar uğraşa rağmen kendisi pek bir cılız göründü gözüme. Dino yerden göğe haklı :)
Ama senin elinden çıktığına göre lezzeti müthiştir eminim!
Merhaba,
Limonlu tartları hep yapmayı istesem de içindeki yumurtadan dolayı cesaret edemiyorum.Yumurta kokusu hissediliyor mu?Bu arada tartın fotoğrafı çok güzel.
Sevgilerimle
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 24
http://porselendemlik.blogcu.com , http://birdemliksohbet.blogspot.com ve
http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
• Akşam üstü sohbetine gelen dostlara
• Hanımlarla yapılan günlere
• Beş çayına gelen misafirlere
• Herbiri birbirinden lezzetli tarifler..
26 Mayıs 2008 (pazartesi) -- 8 Haziran 2008 (pazar)
tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 24 bende yani http://www.keyiflimutfagim.com/ da düzenlenecektir..
Tüm arkadaşlarımın katılımlarını bekliyorum.
AYRICA :
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
Yayına Hazırlayanlar
http://nasibim.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Sorumlu Müdür
http://selmahlc.blogcu.com
Grafik Tasarım Düzenleme
Yagmur İpar
Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey
• adınızı
• sitenizin adresini
• dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
• tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
Örnek
isim: SEVİL SAHİN
site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarif : SALATA YARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html
peçetem bugün seni izledim negüzeldiiii gülüşüüün...
tatlı kadın dediiim
niye bu postu değiştirmiyor dediiim
seni özledim
................
hiç bir gün uzuuun uzuun konuşamamış olsakta
anneler gününde sadece senden mesaj aldığımı belirtmek isterim
ben hala o hayal dolu cesaretsiz pısırık ev kuşuyum
senin gibi kuşların derin bakışlarla gökyüzünde kartal misali uçtuğunu görmekten mutluyum
sevgilerimleee tadına doyum olmayan tatlı kadııın
arasam söylesem belki daha iyiydi bütün bunlarııı
ama huyumkurusun tel konuşmalarında hiç iyi değilim ama arayıncaaa böyle içten konuşulmuyorki ....
:)kitabı şehir efsanesine dönüşen kadın diğim sen anlaaaaaa
bir projemiz var e-dergi..
blogumda anket actım tıklarsan sevinirim:)
tercümede hata vaaaaaaaaaaaar :-)) affiniza siginarak bir düzeltme yapayimmi ? pâte sablée dogru yazilimi efenim :-)) ayrica burda, yani fransa'da, bu tartin en çok merenglisi yaygindir, ama daha zahmetli, ya mereng kivamini beceremezsek nolur hmm ? sade tarte au citron olur hihihi :-)))elinize saglik tipki pâtisserie'deki tarte :-))
firansa'dan sevgilerle :-)))
rabis
Yorum Gönder