Yerçekimi denen şey, gerçekten ilginç bir durummuş. Vücudun ayakta durması, ciddi anlamda yerçekimine karşı bir protesto gibi. Ama bazı durumlar var ki, o da bu baskıya kaşı koyamıyor ve yere paralel bir konuma geçiyor. Bu 15 günlük diyebileceğim süre içinde bütün organlarım ve beynim, komple olarak yatay duruma geçtik. En son yattığım yerden güneş ışınlarını kanatlanmış halde görünce "Tamam, erenlere karıştım." dedim. Tanıdık doktorla yapılan yakın görüşmede, ikinci bir emre kadar sapıtmayacağım konusunda benden söz aldı. Ömür'ün dediği gibi "Robocop" şeklinde bir durum içindeymişim. Toparlandık yavaş yavaş. Süre sonunda bir tarif, ufak bir gezi ve onunla ilgili notları cebimde biriktirdim. Ama aklımda hala kanatlanmış güneş ışınları vardı...
Bir kadın olarak yaptığım masraflara bakıldığında, mutfakta geçen süre ile doğru orantılı olarak en büyük payı mutfak ekipmanları alıyor. Eğer yanyana iki dukkandan biri ayakkabı, diğeri de mutfak eşyaları satan bir yerse, direkt olarak ayakkabıyı sollayıp, soluğu mutfakçılarda alıyorum. Yatay hale gelme ile ilgili bahsedilen durumu yaşamadan önce son çıktığım araştırma gezisinde, işte böyle bir ürünle tanışmak güzelliğini yaşadım. Boyu uzalıp, kısalabiliyor. Aynı anda 3 çeşit pişirebiliyor ve hatta bazen benim için fırın tepsisi oluyor. Gece koynuma alıp uyumuyorum ama onu yapacak kadar çok seviyorum kendilerini. Ona "1=3" adını taktım. Açıklaması ilişikte;
Bir Tart Hamurunda 3 Farklı Tuzlu ( Three Savory with One Tart)
30 dilim
Hazırlanma Süresi: 10dk
Dinlenme Süresi: 1 saat
Pişme Süresi: 25-30dk + Dolgu malzemeli olarak 15dk
Servis Süresi: 15dk
Saklama Süresi: 3 gün
Gerekli Malzemeler:
Tart Hamuru için;
- 250 gr / 2,5 su bardağı Un
- 125 gr Tereyağ (Soğuk ve ufak parçalar halinde doğranmış.)
- 1 çimdik Tuz
- 3-4 Tablespoon / 3-4 yemek kaşığı buzlu su
İlk etapta tart hamuru hazırlığı olacaktır. Hamuru buzdolabında dinlendirme aşamasında ise dolgu olarak kullanılacak malzemeler hazırlanabilir. Bu şekilde zamandan kazanılacaktır.
- Un,tuz ve ufak parçalar halinde doğranmış tereyağ, kuru ekmek kırıntısı şeklinde bir görüntü elde edilinceye kadar yoğurulur. Bu görüntüyü elde edince yoğurma işlemini solandırın. Buzlu suyu ilave ederek hamur toplanır ve daire şeklini vererek, streçfilme sarılarak, buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
- Süre sonunda sertleşmiş olan hamur, merdane yardımı ile açılır. 3 bölümlü tepsiye, ara çubuklar kaldırılmadan yerleştirilir. Çatal ile tabanda delikler açılır. Tekrar buzdolabında yarım saat bekletilir. Bu şekilde hamurun pişerken çekmesi minimum düzeyde olacaktır.
- Fırına 170 derecede, fanlı olarak önısıtma yapılır. Dinlenen tart hamurunun üzerine streçfilm serilir ve ağırlık olması amacıyla kurubaklagillerden destek alınarak, yaklaşık olarak 15 dakika pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılır ve üzerindeki ağırlıklar alınarak, 10-15 dakika kadar daha ek pişirme süresi uygulanır.
Artık pişen tart hamurları dolgu malzemeleri ile doldurulmaya hazırdır. Hazırlanacak dolgular tamamen size kalmış. Önemli olan, farklı çeşitlerin eşit sürelerde pişiyor olması.
Pazılı Tart Dolgusu:
Gerekli Malzemeler:
- 1 kg Pazı
- 1 Yemek Kaşığı Salça
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- Tuz ve Baharatlar
- 2 yumurta
Pazı ve zeytinyağı, ocak üzerinde pazının salan suyunu çekene kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra üzerine salça, tuz ve baharatlar ilave edilir. Bu şekilde 5 dakika daha kavrulduktan sonra soğuması için ayrı bir kaba alınır. 2 yumurta çırpılarak bu karışıma yedirilir. Tart üzerine yerleştirdikten sonra, kıyılmış taze soğan ve tereyağlı ekmek kırıntıları serpilerek pişirilmeye hazır hale getirilir.
Kaşarlı, Siyah Zeytinli Tart Dolgusu
Gerekli Malzemeler:
- 250 gr rendelenmiş Kaşarpeynir
- 1 Yemek Kaşığı ayıklanmış ve ufak doğranmış siyah zeytin
- 1 adet ufak doğranmış Sosis
- Tuz ve Baharatlar
- 2 yumurta
Bütün malzeme bir kabın içinde karıştırılır ve hazırlanmış olan tart kalıbına yerleştirilir. Üzerine süslemek amaçlı çeri domatesler yerleştirilir ve susam serpilir.
Hellim Peynirli, Ton Balıklı Tart Dolgusu
Gerekli Malzemeler:
- 1/2 boy doğranmış ve kavrulmuş kırmızı soğan
- 1 adet Ton Balığı konservesi (Yağı süzülmüş.)
- 1 adet ufak doğranmış Hellim peyniri
- Tuz ve Baharatlar
Kavrulmuş olan kırmızı soğan tart hamurunun tabanına yerleştirildikyen sonra üzerine ton balığı ve hellim peyniri dağıtılır. En üst kısmı arzu edilirse mısır ile tamamlanır.
Bu şekilde hazırlanan bir tepside 3 farklı tuzlu tart, tekrar 10-15 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Süre sonunda hazırlanan tartlar servise hazırdır.
Bundan sonraki yazı "Assos" konulu. Yediklerimiz, içtiklerimiz bizim olsun, gördüklerimiz sizin...
Araların kısa olması dileği ile,
Sevgiler ve saygılar...
Peçete Alışveriş'te:
- Zenker Black 3'lü Tepsi, Art.-Nr 3479: www.pastamalzemeleri.com veya 212 - 352 11 84
33 yorum:
Sevgili Aysem...gecmisler olsun ve harika tarifler, fotograflar ve de süper anlatim icin tesekkürler, cok özlemistik...sevgilerimle
zehra
Giyim kuşam alışverişi mi mutfak alışverişi mi diye sorsalar ben de mutfağı seçerdim.Ama bugüne kadar soran olmadı,hep kendim aldım o da ayrı :)Bu tartlar pek güzel..Elinize sağlık.
öncelikle çok geçmiş olsun, umarım artık daha iyisinizdir. tarifleriniz de fotoğraflarınız da muhteşem görünüyor, ellerinize sağlık...
Ayşem,
Bu gün tanışmayı çok istediğim halde, kurs gününün hafta içine geldiğini çok sonradan farketmem dolayısıyla gelemedim. Ve iptal etmek durumunda kaldım.
Ama önümüzdeki haftalarda,uygun bir program olursa mutlaka geleceğim.
Sevgiler.
süper süper:) bayılıyorum tuzlu tartlara ben. hemen yapmak istedim ayşem, ellerine sağlık:)
Çok geçmiş olsun Ayşem,umarım şimdi herşey yolundadır.Mutfak ekipmanları konusunda sen de aileden birine çekmiş olmayasın :) ben de babam gibi kap kacak biriktiricisiyim mesela :)))
flickr resimleri işyerimde görülmiyor,akşam evden tekrar atlayacağım bu güzel yazına...
sevgiler,
ayşemciğim canım ya.. :((
geçmiş olsun.. vertigo - menier sendromu gibi bişeymi benim gibi acaba ?
her ne ise şifalar diliyorum geçmiş olsun.
kısa sürede ayağa kalakabilmen de çok sevindirici.
Kalbına gelince ; hayran olmamak elde değil, çok yönlü gerçektende.
tarifler de süper leziz.
sağlıkla afiyetler diliyorum canım.
sevgiler.. iyi haftalar.
Canım çok geçmiş olsunnnn neyse ki atlatmışsın!!!! Bu 3=1i çok sevdim hemmen edinmeliyim.Bu arada da dommatesli tarttan payıma düşeni alıp kaçtım.
Sevgiler,
Evren
şükürler olsun diyeyim mi ?
çok gecmiş olsun ya:( uzun sureli sessizlik yarı yarıya hayra alemet olmuş biraz :)
kalıba aşık oldugumu zaten söylemiştim.. iç çeşitlemeleri ise beni kalbimden vurdu oh my goddd :D:D:D:D
geçmiş olsun:(
Ayşemmm
Çok özledim ama ben seni;yazılarını,mis kokan tariflerini ve fotolarını...
Biz mi yorduk seni?Söyle bacım,sürekli beklenti içinde sık boğaz mı ettik seni?
Sen yokken bende eski yazılarını taa en başından okudum satır satır çok keyif aldım herbirinden.
Kısacası sen iyi ol ben burdayım kızlar de bize yeter.
Kocaman öperim,seni gagalayan kuşlarıda döverim.
irem
bak söyliyim ben nazara geldin sen, çok büyük geçmiş olsun Ayşemcim. dikkat et kendine seni okumak çok insana keyif veriyor ama senin sağlığın her şeyden daha değerli. harika bir ürünmüş bu gerçekten. evdeki herkesin ağız tadına göre yapılabilir bir seferde. çok pratik,paylaşımın için saol
Muhteşem görünüyorlar. Kalıp çok kullanışlıymış. Siteye girdim bulamadım. şansımı telefondan deneyeceğim.
Sevgiler.
Ayşem geçmiş olsun,uzun süren sessizliğin harika bir tarifle son buldu ,buna sevindim.Bu arada tepsi bir harika
Yine muhteşem resimler muhteşem bir tarif süpersin Ayşem
Bu arada çok geçmiş olsun kendine dikkat et sağlık herşeyden önce gelir.
Sevgiler
Seni gidi robokop seni!
Döktürensoy!
Ayağa ayağa...
Çabuk çabuk.
(Aman yorma kendini, sen bize daha çoook lazımsın.)
Ayşem,
Çok geçmiş olsun hatta geçmiş bitsin olsun ve hatta bir daha da gelmemiş olsun:)
Sağlıkla kal...
ÇOK ÇOK GEÇMİŞ OLSUN VE ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞIK..TARTLAR MÜTHİŞ GÖRÜNÜYORLAR...
Bu üçlü çok akıllı bir kalıp Ayşe'ciğim. Peşine düştüm. Geçmiş olsun, bir daha da olmasın;-)
Çok geçmiş olsun sevgili Ayşem.
Fotoğraflarınız, tarifleriniz ve özellikle anlatım tazrınız harika. Kitap okur gibi okuyorum yazdıklarınızı. Bence bu tarzını hiç değiştirmeden yemek tarifleri içeren bir kitap çıkarmalısınız. D&R da imza gününüz gözümde canlandı bile :))
Şaka yapmıyorum ama...
Sevgiler
http://www.lezzetibol.com
öncelikle geçmiş olsun diyorum bende. tariflere bayıldım. :) ellerine sağlık.
sevgiler
demedi demeyin ben bu tarifi deniyecem ahada buraya yazdım ay ne güzel olmuş ne muhteşem olmuş ayyy bayıldım kııızzz bu arada biz seninle adaş mıyız ? hep demişimdir zaten ayşeler çok tatlı becerikli insanlardır diye (Allah ım ne kadar da mütevaziyim :p )tabii istisnalar kaideyi bozmaz :D
ellerine sağlık :)
Her zamanki gibi harikasınız..Tariflere,fotoğraflara bayıldım.Süper görünüyorlar..
Geçmiş olsun canım.
TArtlar iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık.
Çok geçmiş olsun Ayşem. Arada dinlenmekte lazım, mutfak eşyası konusunda sana katılıyorum ama ayakkabıcıyada mutfak mlz. satan yerden sonra mutlaka girerim :)
Tam tart kalıbını nerden aldın diyecekkken en altta gördüm .Çok güzel bir kalıp bayıldımmmm..
İçindki tartlarda birbirinden güzel.
ellerine sağlık.
Gecmis olsun, bir daha kargalar sizin oralara ugramasin! Neymis bu duruma sebep?
Strec film yerine islak bez uyar mi bu tarife, uyar dersen hemen deneyecegimdir!
Cok gecmis olsun, bir daha da olmasin insallah.
Zehra; çok teşekkür ederim. Ben de özlemişim.
Çikolata Ağacı; genelde soran bulunmadığı için iş bize düşüyor değil mi? aynı dertten müzdarip durumlardayız.
Ceren; hoşgeldiniz ve teşekkür ederim.
Nur; eskilerin deyimi ile "sağ elimiz, sofrada seni bekledi." İnşallah en kısa zamanda görüşmek dileği ile...
Dilara; senden cuma yazısı, benden tart...
Delfina; hepimiz ağaç dibine hesabındayız. Kesinlikle annem diyorum. Çok teşekkür ederim mesajına. Sevgilerimle.
Nunu; tıbben açıklaması var ama şimdilik pas geçiyoruz. Güzelliklere kucak açıyoruz ve sana sevgilerimizi gönderiyoruz.
Evren; hepsinden sana var. Afiyet olsun. Sevgiler...
Gökche; olsun, olsun. Ciddi anlamda ilk defa bu kadar zorlandım. Yine hayırlısı diyelim. Geliyorsa vardır bir hikmeti...
Aynur; :)
İrem; ben de senin yorumlarını özledim. Güzel kovmuşsun kargaları... Bir daha gözükmediler... Sevgilerin en büyüğünden...
Yaso; ne demek, ben teşekkür ederim. Takip ve yorumların için. En içten sevgilerimle...
İpek, halledebildin mi?
Lavantin; çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.
80; kendimize getirilmek demek, bu herhalde... Yıkılmadım şeklinde...
Tijen; güzel ve özel kadın...
Oytun, bu dileklerine bütün kalbimle katılıyorum. Teşekkür ederim ve sevgilerimle.
Didem, çok teşekkür ederim mesajına. sevgilerimle..
Oya, mutlaka derim, gerçekten uzun zamandır bu kadar faideli bir eser görmemiştim.
Tijen; ilk önce iltifata çok teşekkürler. Senin sitene girip de çıkmak mümkün olmuyor bu arada. Oraya da bakayım, buraya da bakayım derken, ooo zaman geçmiş ve gitmiş. Ellerine ve emeğine sağlık...
Sevgi Küçük; teşekkür ederim yorumunuza ve sevgilerimi gönderiyorum.
Ayşe; çok keyiflendim ve çok güldüm yorumuna. Çok teşekkür ederim.
Mosquito; yorumlarını eksik etmediğin için ben teşekkür ederim.
Lezzet Durağı; çok teşekkür ederim. Sevgilerimle...
Zehra; o zaman sıra sende. Heyecanla bekliyorum.
Berceste; ne sen sor, ne ben söyleyeyim. Bilare açıklarım ben sana. Yağlı kağıt kullan bacım. En yararlı ve sağlıklısı. Sevgilerimle
Yunkabu; çok teşekkür ederim. Tekrarı kimseye olmasın derim. Sevgilerimle...
Selam Ayşemcim;
Hani nerde yeni tarifler ve resimler bakıyorum bekliyorum :)
Senden bir ricam olucak..Geçenlerde Nikon D70s Ve 50mm lens kullandığını yazmıştın...
Bende o zamandan bu zamana profesyonel fotograf makinası araştırmalarına girdim.
D70s şuan satışta yok sanırım.
D80 ve canon 450 d arasında kaldım ve sonunda canon eos 450D Ve yanında 18-55 mm lens kit aldım.Bide 58 mm uv filtre.
Gelelim soruma.. :)
Elimdeki lens 18-55 mm Ayrıca 50 mm lens keskin sonuç için gereklimi?
Bende henüz fotograf mak.konusunda tecrübesizim.Alışmışız hazır makinalara.
Hangi ışık ortamlarında ve hangi modda çekim yapıyorsun?
Manuel mi otomatikmi veya diğer modlarmı?
Tecrübelerini paylaşmanı isterim Ayşemcim :)
Teşekkürler :)
(Bu arada bloguma girersen Eminönü Bit tutam baharat adlı konumda şuan altlarda yer alıyor bir lokum resmi var yeni makinamla çekilmiş.Yorumlarını bekliyorum)
Sevgiler
merhaba Ayşem,
Çok geçmiş olsun.Herşeyin başı sağlık. Bende alışverişte mutfak gereçlerini tercih ediyorum.Ne olacak bu halimiz.
Tartlar ve tepsilerin harika görünüyor.Ellerine sağlık.
Sevgiler*
özledim seni düştüm yollaraaaa...
Kaşarlı, ziyah zeytinli tart mükemmel gözüküyor kesinlikle denenecektir. Fransızlara Türk usulü tart yakışır :)
Webmaster cok tesekkurler...
Selamlar Burcu
Yorum Gönder