5 Mayıs 2009 Salı

Yeşil Erik Reçeli ve Panna Cotta... (Panna Cotta with Greengage Jam...)

Girdikçe çıkamazsın. Paçanı kurtarmak mümkün değil. Tövbeni bozdurur. Kısacası elini verdiğinde kolunu almakla yetinmez, herşeyinle seni ister...
Teknoloji başlığı altında buyrun sosyal ağlar mevzusuna. İşin teknik değil tamamen duygusal tarafındayım. Bir akşam Bebi uyumakta, Dino salonda bilgisayar da, bendeniz mutfakta reçete uydurmaca ve bilgisayarda tarif arama sendromunda... Msn'ler açık, kendisini şeytan olarak adlandıracağım bir nedenden ötürü -ki aramızı sadece ayıran bir duvar olmasına karşılık, messenger'dan mesaj attım. Soru kısa ve net: "Na'ber?". Şimşek hızıyla gelen bir gölge ve yanında getirdiği bir beden. O bedenin ağzından çıkan söz: "Delirdin mi? Senden ne kadar uzaktayım?"
Ufak bir gülümseme için, belki de bir fantezi içindi yaptığım ama garipti...
İnternet üzerinden sosyalleşmektir bunun adı. Zaten onlarda "Sosyal Ağ" olarak adlandırılıyor. Herşeyi bulabilmek mümkün. Ben yaratıcılığı tetiklediğini düşünüyorum. Bilgi açlığını ve merak duygusunu tatmin ediyor aynı zamanda. Şu aralar dozunu kaçırmakla meşgulüm. Sakinleşirim zamanla. Meraklısına bendeki sosyal ağlar;

not enough


Belki yazının başı ağır gelmiş olabilir. Şimdi eğlenceli hale getirelim durumu. Çıkış noktamız "Mutfak Sohbetleri". Devletşah'ın yeni sitesi. Mutfakta konuşabilecek neler olabilirse, yazılı olarak karşınızda. Reçetenin ana malzemesi ise onun sorduğu bir sorunun karşılığı idi ve uygulanmaya karar verildi. Alışverişe çıkıldı ve annemin marketi inleten çığlığı içinde has malzeme alınarak olay yeri terkedildi.
" Kızım, yeşil erikten reçel olmazzz!!!"
Hele de o erikler ekşiyse ve surat feci halde büzdürülerek yeniyorsa,
Oldu, hem de ondan Panna Cotta bile yapıldı...

Yeşil Erik Reçeli (Greengage Jam):
1 su bardağı
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 25dk
Servis Süresi: 1 saat
Saklama Süresi: ???
Gerekli Malzemeler:
  • 500gr Yeşil Erik (Çekirdekli hali ile)
  • 3/4 su bardağı Toz Şeker
  • 1 Tatlı kaşığı Limon suyu
  • 1 çimdik Vanilya Özü
  • 1/2 su bardağı su
  • 3 adet Karanfil

whatisit

Yapılış kısmı çok kısa. Reçel konusunda çok tecrübem olmadığı için diğer reçel yapma teknikleri ile karşılaştırma ve saklama süresi ile ilgili kısımlar konusunda fikir yürütmek istemiyorum. Deneme amaçlı uygulabilirsiniz. Çok şekerli reçeller sizin damak tadınıza uygun değilse, hiç düşünmeden bu ölçülerle yapın derim. Lezzet konusunda benzer bir reçel düşündüğümde, aklıma sadece frambuaz veya böğürtlen reçeli geliyor. O ağızda kalan kekremsi tad, bu reçelde de mevcut. Hazırlanışı:

  1. Su, toz şeker ve çekirdeklerinden bir bıçak yardımı ile ayrılmış yeşil erikler , ocak üzerinde kısık ateşte kaynatıncaya kadar pişirilir. Pişmeye başlayan eriklerin yeşil rengi hızlı bir şekilde sarımsı bir hale gelecektir.
  2. Kaynamaya başladığında vanilya özü ve limon suyu eklenir, koyulaşıncaya kadar pişirilmeye devam edilir.
  3. Eriklerin yumuşadığı ve kıvamının koyulaşmış olduğu reçel, ocaktan alınır ve içine karanfil taneleri konur. Servis için soğuması beklenir.

greenpump greenpump_jam

Yosunbuka'da ise tereyağ ile hazırlanmış farklı bir tarife ulaşmak mümkün...
Mevcut halde bulunan yeşil erik reçeli ve evden gelen sütlü tatlı talebi. Sonuç;

Yeşil Erik Reçelli Panna Cotta (Panna Cotta with Greengage Jam):
Panna Cotta tarifi "David Lebovitz" sitesinden uyarlanmıştır.
5 adet
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme süresi: 15-20 dk
Servis Süresi: 4 saat
Saklama Süresi: 3 gün

Gerekli Malzemeler:

  • 2 cup / 500ml / 2,5 su bardağı Süt Kreması (Tikveşli; yağ oranı yüksek, su oranı düşük)
  • 1/2 cup / 1/2 su bardağı Toz Şeker
  • 2 + 1/4 teaspoon / 2,5 çay kaşığı Toz Jelatin
  • 3 tablespoon / 3,5 yemek kaşığı Soğuk Su


pannacotta


İstenilen şekilde kalıplar kullanılabilinir. En basit su bardağından, silikon kalıplara kadar. Sadece cam ve benzeri bir kalıp kullanılıyorsa, iç yüzeyinin hafifçe yağlanması gerekiyor. Bu şekilde Panna Cotta herhangi bir problem yaşamadan kalıptan çıkacaktır. Hazırlanışı:

  1. Krema ve toz şeker bir kabın içinde, kısık ateşte ocak üzerinde, şeker eriyinceye kadar kaynatılmadan karıştırılır.
  2. Karıştırma işlemi tamamlandığında ocak üzerinden alınır. Diğer tarafta soğuk su ve toz jelatin bir kabın içinde, toz jelatinler şişinceye kadar yaklaşık 5-10dk bekletilir. Süre sonunda bu karışım hala sıcak olan şekerli kremanın içine dökülür ve toz jelatin eriyip, karışıma tam olarak adapte oluncaya kadar karıştırılır. Artık kalıplara dökülmeye hazır hale gelmiştir. Kendi tercihim olarak bu karışımdan 1/2 su bardaklık kısmını daha sonra kullanmak üzere ayırdım.

    glass pannacotta
    pannacotta1 water glass

  3. Uygulama olarak hazırladığım cam bardakların tabanına 1 tatlı kaşığı kadar yeşil erik reçeli konur. Üzerine sıcak krema karışımı bir miktar ilave edildikten sonra buzdolabında yaklaşık 30-45 dk bekletilir. Üst kabuğun hafif sertleştiğinden emin olduğunda, kremadan daha önce ayrılan kısma 2 çorba kaşığı kadar reçel ilave edilerek, en üst kat olarak dökülür. Bu şekilde hazırlanan kalıplar buzdolabında 4 saat kadar bekletildikten sonra servise alınır.

Panna Cotta reçetesi tek başına da yeterli gelecektir. Bu şekilde hazırlamayı düşünürseniz, krema karışımının içine 1 çay kaşığının ucu ile vanilya özü ekleyebilirsiniz. Yeşil erik reçelinde vanilya olduğu için ben hazırlarken ilave etmedim.

pannacotta4 pannacotta3

Panna Cotta'yı yaparken Dilek'ce aklıma geldi. Onunkinin görüntüsü büyülemişti beni. Yazmayalı 2,5 ay olmuş. En son Zinnur'dan gelen mail ile eklemiş yazısını. Acaba okur mu bu satırları?..

Şimdi gelelim orda,şurda ve burda neler oluyor kısmına;

Burda: İlk "Şeker Hamurundan Çiçek Modelleme" dersimizi başarıyla tamamladığımızı belirtmek isterim. Şans mı kader mi bilinmez ama öğrencimiz Meryem Hanım, "Butterfly" pastanesinin usta yardımcısıydı. Ertesi gün telefonla gelen "Çok beğenildi." haberi sayesinde de keyiflendiğimi itiraf edebilirim. 25 Mayıs'taki ders için ayrı bir heyecanla beklemekteyim. Ayrıntılı bilgi almak için http://www.pastamalzemeleri.com/ adresine uğramanız yeterli olacaktır. Bir isimden daha bahsetmek istiyorum. Çiçek konusu ile ilgili olarak gerek yorumları gerekse desteğinden dolayı Emin Kartal Bey'e teşekkür ediyorum. Çiçeklere merakınız varsa, büyütmeyi seviyorsanız mutlaka sitesine uğramalısınız. Kocaman bir ansiklopediye sahip olacaksınız. Adres hemen burda: Çiçeklerin Dansı

23n1

Şurda: Belki bir çoğunuza geldi. Haberi olmayanlara duyuru kabul edin siz bunu. "Arbella" bir makarna markası. Kendisini ile Bebi sayesinde tanıştık. Çizgi roman kahramanlarının makarna versiyonu onu kalbinden vurdu. Bana göre haşlandıktan sonra biraz şekil değiştirse de Bebi'nin onu keyifle yemesi benim için yeterli. İşte "Arbella" dan; Aycan Işık Gökçek'ten gelen mail:

"Mutfakta ilk yardım kanalı Arbella TV, mutfakta ‘gizli kalmış yetenekleri’ ödüllendiriyor… Arbella Makarna’nın kurduğu internet televizyonu Arbella TV, açtığı makarna tarifi yarışmasıyla, her ay farklı illerden gelen, yöresel izler de taşıyan tarifleri geniş kitlelerle paylaşma şansı sunuyor. Güzel ve özgün tariflerin sahipleri de çeşitli armağanlar kazanıyor.
Yarışmaya katılmak için yapılması gereken tek şey; Arbella Makarna’yla en pratik, ekonomik, hızlı ve lezzetli yemek tarifini hazırlamak ve fotoğrafını da çektikten sonra Arbella TV’ye göndermek.

Bunun için önce siteye ücretsiz olarak üye olunuyor ve yarışmaya katılma hakkı elde ediliyor. Arbella TV’nin genç ve cana yakın aşçısı Cenk de, gönderilen tarifleri değerlendiriyor, yorumlarıyla sitede paylaşıyor. Gelen tariflerden 12’si çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.

Yarışma Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürecek, her ayın birincisi de onu izleyen ayın ilk haftasında açıklanacak.

Yarışmaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi için
www.arbella.tv adresini ziyaret edebilirsiniz."

Tarifler gelmeye başlamış. Site de çok keyifli hazırlanmış. Şimdiden herkese kolay gelsin demek lazım...

Arbella Makarna Yarışması

Orda: Neler oluyor? Bilen varsa beni de bilgilendirsin. (Ahh ahh, bu beynimdeki gri hücreler, şaka gibiler. Resmen unuttum. 3 saat sonra hatırladım. Son dakika bilgisi şeklinde bir eklenti yapıyorum. )

Son dakika bilgisi: Hemen, koşarak Mutfak Sırları sitesine gidiyorsunuz. "Tarif sizden, mikrodalga benden" şeklindeki kampanya olayına kanalize oluyorsunuz. Tek kural; tarifin özgün olması. Yapacak çok iş var. Eğer bendeki "Orda" durumu mevzu bahisse, Anneler Günü planlanıyor. Lokum hazırlanıyor. Belki Cuma günü yapılışını da ekrandan paylaşırız sizinle. Kısmet...

Haftanız "Evren bolluk içinde " şeklinde geçsin ve herkes o bolluktan nasibini alsın dileklerimle...

Sevgiler ve saygılar,

18 yorum:

zarpandit dedi ki...

sosyal aglar mevzuna katılıyorum! yani alt tarafı bir gülümse ne olacak ki..ölümmü var ucunda?

kalp kalbe karsıymıs david abimizin panna cottasını bende yaptım oldukca lezizz :) ama ben sunumunda vişne böğürtlen kullandım..direk koydum üstüne ekşi bir ağırlık bindirdim kısaca :)yayınlanmayı bekliyor 2-3 gundur :D

fotoğrafı bilmenin mutlulugu içindeyim :) yosunbukada görmüş acaba demekteydim birde sende görünce tam oldu..denenirmi bilinmez ama fayda goruyorum kendim aşısından..panna cottaya değilde başka bişilere sokuşturucam gibi..bakalım..


ayrıca bende sırada garip bir marmelat reçelde var..bugun aksam sularında istanbula gecersem becereceğim inşallah

Unknown dedi ki...

Reçelde ekşi tatları daha çok sevdiğim için,bu tarif tam benlik.Ayrıca panna cotta'ya eşlik etmesi için buzluktaki frambuazlardan daha nefisini düşünemiyorum.Sana havuç ile yapılan bir reçelin tarifini mail. olrak göndereceğim.Diğer tariflerde gelecek,bu aralar biraz diş sorunuyla uğraşıyorumda.Çok nadir olabilen,operasyon arkası bir saçma durum hayatımı resmen kararttı yahu.Neyse sevgiyle kal

Bir Dilim Düş dedi ki...

Benim de buna benzer bir Panna Cotta tarifim var ve çok severim ama ben asıl erik reçeline taktım bugün denemek istiyorum. Ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Zehra Gürgen dedi ki...

Ben yine çiçeklere taıldım kaldım...

Çok ama çok canlılar, sanki gerçek..
Keşke İst. olup katılabilseydim.
Pannacotta harika görünüyor Ayşem ellerin sağlık..

sevgiler

Adsız dedi ki...

Mükemmel çalışmalarınızdan ötürü,sizi bir kere daha tebrik ediyorum.Ayrıca,şahsım adına yazmış olduğunuz çok değerli yorumlarınıza teşekkür edeyorum.Sevgiyle kalın...

Adsız dedi ki...

Erik,erik,erik...

kışın kensini bulamamanın verdiği aşerme ile turşusu kapısında biten ben,bu tarife canıgönülden varım ve reçelin hızlı tüketildiği bizim evde mis kokulu ev ekmeğiyle pazar soframıza buyursun derim.

Panna Cotta da sırada;

Çiçekler gerçekten sanat eseri...

Cümlelerim hep (...)ile bitiyor,çünkü söylenecek çok şey var...

Sevgiler kucak dolusu

irem

Nur Vural dedi ki...

Ayşem 25 mayısta tanışmak dileğiyle, bende oradayım.

Sevgiler...

Tuğba Agaci dedi ki...

Panna cotta bir yana,içine koyulan süslü,altın işlemeli kuplar bir yana..Yine içim açıldı Peçete :)

elifinmutfagi dedi ki...

ahhhh o caaaanımmm şeker hamurundan çiçekleri tüm tüm yutmak istiyorum:))hiç denememiş olmama rağmen(beceremeyeceğim gibi geliyor şeker hamurunu nedense.)

erik reçeli iyi fikir,değişikliğe açık olmak gerek bi deneyelim bakalım..

bu arada Pannacotta harika görünüyor,ellerinize sağlık..
sevgiler..

Alev dedi ki...

Aysecim
Biz buralarda yesil erige hasretiz. Bayilirim yesil erige ve eminim recelide harika olmustur.

Unknown dedi ki...

Yazılar keyifli resimler mükemmel anlatılanlar özel daha ne demeli bilemedim elinize,gözünüze ruhunuza sağlık.
80. unutmayın ilerde belki sizden bir ricam olabilir hakkım saklı ise tabii

Unknown dedi ki...

yeşil erik reöeli ekşi oldu mu merak ettim,ekşiyi çok severim,sevgiler

ipek dedi ki...

Hiç aklımın ucundan bile geçmezken, ekşi eriğin reçelini yapmışsın hem de panna cottaya koymuşsun. Valla çok tebrik ediyorum seni. Sanat senin yaptığın, başka da bir şey demiyorum.

pecete dedi ki...

Gökche; bu olay bizde biraz benden kaynaklanan sebeple biraz ağır yaşanıyor. Panna Cotta'ya gelince, gerçekten güzel tarif. Usta'ya her zaman ki gibi gene hayranlık içindetim. Erik reçeli bence tart benzeri birşeye sokuşturmak eğlenceli olacak. Senden gelecek haberleri heyecanla bekliyorum.

Ömür; senden gelecek tarif sayısı 2'ye çıktı. Merakla bekliyorum. Diş konusunda geçmiş olsun. En kısa zamanda toparlanman dileği ile....

Evren; denedikten sonra sonuçları paylaşır mısın?

Zehra; çok teşekkür ederim. Eminim buluşuruz bir gün. Sevgiler...

Emin Bey; desteğinizden dolayı asıl ben teşekkür ederim.

İrem; cidden erik reçelini denemeni istiyorum. Sevgiler benden sana...

Nur; bak şimdi daha da heyecanlandım. Gelsin bir an önce 25 MAyıs. Biraz yorucu olacak ama umarım çok keyifli geçecek.

Çikolata; sana bardaklardan bir tanesini işlem sırasında kırdım dersem! İçim gitti...

Elif; şeker hamurunun bir türevi ile çalışıyoruz. Hiçbir zaman tutmama gibi bir durumu yaşamadık. Umarım seni de bir gün aramızda görürüz.

Alev; ben de papaz eriğine hasret kaldım. Hiçbir yerde yok, genelde küçük ve ekşiler. Açıkcası yemekten ziyade reçelini yercih ettik.

80; mesajım gelmiştir sanırım.

Dün Bugün; böğürtlen veya frambuazın yeşil erik versiyonu diyebiliriz. Hafif meyhoş... Sevgiler...

İpek; aslında zaman olsa neler olacak ama hala beklemekteyim. Nedense! Çok teşekkür ederim güzel yorumuna...

Bugday Tanesi dedi ki...

Yorumu birazdan yazarım birazdan yazarım derken bir bakmışım ki bir sürü yorumun var.Arka sırlara kaldım.... :D
Süper görünüyor ve çok çekti canım.Bunun değişik bir versiyonunu da Nuran Abla(İçmeler) yaptı Cappy Karışık meyve suyunu jole haline getirerek.Süper bir yaz tatlısı ve ekşiliklere de bayılırım...
Çiçekleri yapabilmeyi ne kadar isterdim.Tıpkı yağlı boya tabloları gibi canlı ve muhteşem...
Buraya gelince belki biraz gösterme vaktin olur...En azından birazcık...
***Ellerine sağlık***

Butikpartim dedi ki...

Harikaa!Değişik tatları severim.Sitenizde ilginç ve lezzetli tarifler bulabiliyorum.Özgün bir tarzınız var.Teşekkürler..

beste dedi ki...

yesil erik receli of ya zamaninda Turkiye'deyken niye yapmadim burda yesil erik diye birsey yok! Cok iyi fikir:)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

muhtsem bır lezzet olmus ellerınıze saglık sevgıler:)