12 Haziran 2009 Cuma

Bir Cupcake Anatomisi: Magnolia'nın Vanilyalı Cupcake'i... (Magnolia's Vanilla Cupcakes...)

Cupcake…
Hamur kısmından sonra stresli kısım başlıyor. Göz ve el ayarı çok önemli. Standart olma hali bende olduğu gibi siz de mevcutsa, vay halimize. Eşit oranda kalıplara paylaştırma ve fırın başında eşit oranda kabarması için yapılan bilumum istek, rica ve dualar. Fırın ile yapılan bu sohbetin akabinde amaca biraz daha yaklaşma durumu. Krema hazırlığı ve süsleme işlemleri başarı ile tamamlanır. Servise geçilir. İşte bu nokta en can alıcı ve kabileyet isteyen kısmıdır. Hani “Er meydanı, Yiğitler çıksın.” hesabı, başarabilene helal olsun. Çok denedim ama burna bulaşan kremadan ne kendimi ne de çevremi kurtarabildim. Her ne kadar nefes alma organı olarak kendisine pay biçilsede, bir şekilde ilk ısırıkla cupcake kremasının içinde bulur kendini.
Bir bilen varsa; yöntem göstermesini rica ediyorum. Şu anda yenmeyi bekleyen 10 adet cupcake mevcuttur. Onlar bize bakıyor, biz de onlara. Durum acil…

cupcake_bite



Çeşitli filmlerde gördüğüm ve bir kaç arkadaştan duyduğumdan beri bir miktar takıntılı halde tariflerine ulaşma çabası içindeydim. Cupcakeleri ile meşhur “Magnolia Bakery” dukkanın ortağı tarafından çıkarılan ve kendilerine ait özel tariflerin yer aldığı kitabı ellerim arasında tuttuğumda sanki ordan birşeyler yemiş gibi keyifli hissettim. İşin güzel tarafı tarifi deneme aşamasında ise çok yakında piyasa çıkarılacak olan yeni bir ürün elime ulaştı. Yeni, yine ve yeniden şeklinde hepsini buluşturmak işin en eğlenceli tarafı oldu.

Magnolia'nın Vanilyalı Cupcake'i (Magnolia's Vanilla Cupcakes)
"More from Magnolia" kitabından uyarlanmıştır.
12 adet
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 30dk
Servis Süresi: 30dk
Saklama Süresi: 7 gün

only



Gerekli Malzemeler:

  • ¾ su bardağı Sade Kek Un ( İstenirse aynı ölçüdeki Buğday Ununa , 1 çay kaşığı hamur kabartma tozu ilave edilerek aynı un elde edilir.)
  • 1 su bardağı Un
  • 2 su bardağı Toz Şeker
  • 115gr Margarin veya Tereyağ
  • 2 yumurta (Oda sıcaklığında)
  • ½ su bardağı Süt
  • 1 çay kaşığı Vanilya Aroması
  • 1 su bardağı Damla Çikolata (Opsiyonel)
    Krema için;
  • 200ml Süt Kreması ( 1 küçük paket Tikveşli)
  • 100gr Beyaz Kuvertür Çikolata (Ufak halde doğranmış)


Orjinal tarifte damla çikolata yer almamakta. “Can” çikolata çekerse, “Canan” reçeteye yerleştiriverir. İster onla, ister onsuz. Her iki yolda da keyif alacağınız bir yumuşaklıkta ve lezzette;

  1. Fırın, fanlı olarak 170 derecede ön ısıtma yapılır.
  2. Oda sıcaklığında yumuşak halde olan tereyağ veya margarine mikser haznesine alınarak orta düzeyde, yaklaşık 5 dakika çırpılır. Üzerine şeker ilave edilerek çırpma işlemine 5 dakika kadar daha devam edilir. Pufidik bir görüntü aldığında yumurtalar tek tek karıştırılır. Bütün malzeme karıştırıldıktan sonra mikserin çırpma hızı düşürülür.
  3. Düşük hızda çırpma işlemi devam ederken, un 3 aşamada ve vanilya ile karıştırılan sütü ise aralarda olmak üzere 2 aşamada ilave edilir yani sıralama Un - Süt - Un - Süt ¬Un şeklinde olacaktır. Bütün malzemenin karıştığından emin olduktan sonra bu aşamada arzu edilirse damla çikolata hamura ilave edilir.
  4. Muffin kalıplarına dekoratif cupcake kağıtlarını yerleştirdikten sonra içlerine piyasada satılan düz kağıtlardan da koydum. Amacım, yağlı olan hamurun pişerken dekoratif cupcake kağıtları yağlandırarak görüntüsünde oluşabilecek hataları yok etmekti. Belki yerken 2 kağıt olayı biraz sıkıntı verebilir ama görüntü açısından 12’den vurmuş oluyorsunuz. Hazırlanan hamur, iç kısımda yer alan beyaz kağıtların hizasına gelinceye kadar kalıplara paylaştırılır.

    easy size
  5. Fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişirilir. Pişme sonunda fırından alınır. 5 dakika kadar tel ızgara üzerinde bekletildikten sonra muffin kalıbından alınarak servise hazırlanır.

Hazırlanan cupcakelerin üzerine adettendir, buttercream (yağlı krema) hazırlanır. Lezzet olarak benim hala alışamadığım bir durum olduğu için beyaz çikolata ve kremadan yola çıkarak, koyu olmayan bir ganas hazırladım. Biraz buzdolabında beklettikten sonra cupcakelerin üzerine sürmeye hazırdılar. O aşamadan önce elime ulaşan yeni ve şişelerine aşık olduğum bir ürün ile hafifçe kremayı flört konumuna getirdim. Bildiğiniz gıda aroması ve bildiğiniz gıda boyası. Ama ikisi küçük bir şişede birleşmiş halde. Yağ bazlı olmasından dolayı beyaz çikolatayı hem renklendirmek hem de aromalandırmak için inanılmaz pratik. Vanilyasını kekte, limon,çilek ve portakallısını kremada kullandım. Sonuç rahatsızlık vermeyen ısırıklar. Sadece gıda boyasından farklı olarak bu üründe ton olarak pastel çalışmak gerekiyor. Canlı bir çilek kırmızı elde etmek istediğinizde koyacağınız miktar fazla olacağı için aroma çok ön plana çıkıyor ve lezzet bir anda acılık kazanıyor. Ufak miktarlar en iyi çözüm. Kullanım alanları dondurma, royal icing, fondant, sütlü tatlılar, vb… Denemeler devam etmekte. Sonuçlar mutlaka paylaşılacaktır. Önümüzdeki hafta raflarda yerini alacak ürün için adres belli.

Pictures

Güzel bir Cuma, pek bir kanatlanasım var. Size de bir çift gönderdim, bakalım nelere götürecekler sizi…
İyi haftasonları,
Sevgiler ve saygılar,

Peçete Alışverişte;

  1. Puanlı Cupcake Kağıtları ve Wo Renkli Gıda Boyaları: http://www.pastamalzemeleri.com/

24 yorum:

Esra Kars dedi ki...

Okurken içim gitti.Bende ısırmak ve harika görünümlü kremayı burnuma bulaştırmak için inanılmaz bir istek duydum içimde....
Yine harikalar yaratmışsın,ellerine sağlık.

zarpandit dedi ki...

wo'lara aşık oldum bende bende diyorum yarım saattir :)

magnolia'nin sitesine arada girip bakıp iç geçiriyorum.. kitabını ise alıp almamakta kararsız kalışlarım çözüme bir adım daha yaklaştı sanırım, sana teşekkür etmekte beynimin mutfakla alakalı herşey için çalışan kısmı :) sırada babamı kandırmak var onada şirin bir torba kahveli draje aldımmı bu iş tamama sanırım :)

cupcake kağıtlarına karşı ciddi bir takıntım var..seninkiler çook şirinmiş ya :) hani alıp koynuma alasım var :) bende genelde düz beyaz kağıtlarda pişirip ekoseli renkli tüm kağıtlara geçiriyorum sanki elbiselerini giymiş gibi oluyorlar..ama niyeyse bloga yansıtmıyorum.. böylede manyak bir ilgim var şu mutfağa...

LILY ve PEPPER dedi ki...

Ya Ayşem, yazdım yazdım sildim çok uzun oldu, tek kelimeyle muhteşemsin, yaptıklarının tadını bilemem - eminim çok lezzetliler - ama bizi asıl görsel ve edebi sunuşun vuruyor haberin olsun...sevgiler

pastaperest///serap dedi ki...

Bu gün bende cupcakeler hazırladım ve blogumda yayınladım ,ama sizinkilerin yanında nasılda tıfıl kalıyorlar görseniz bir gün benim cupcakelerim ve pastalarımda kanatlanıp uçacaklar sizinkiler gibi...
zevkle okudum olsalardı zevklede yerdim ama.....SEVGİLER

Unknown dedi ki...

off.. süper fotoğraflar... tarifte bir o kadar lezzetli :)
yapıcam bundan canım istedi :)

Bugday Tanesi dedi ki...

Ayşem abla merhabaaaaa....
Bunlar benim yapabileceğim tarzdan şeyler.Muhakkak deneyeceğim ama senin kadar güzel muffin kalıplarım yok:D
Ellerine sağlık.
mucuklarrrr

Adsız dedi ki...

Ben bunlardan geçen haftasonu FSD'nin su değirmeni pikniğine giderken çocuklar yesin diye yaptım.Hem damla çikolatalı hemde çikolata sevmeyenler için kurumuş meyve parçalısını hazırladım.Çocuklar daha pikniğe gitmeden yolda bitirdiler.Bence çocuklu aileler için dışarıdan katkı maddesi eklenmemiş bu mis tarif her annenin listesinde olmalı.

Ellerine sağlık.
Puantiyeli kağıtlar beni 12 den vurdu,ve çift kağıt önerinde uygulama atlanmaması geren bir nokta olmuş,süper.

Kanatların bana ulaştı bakalım nerelere götürecek bu haftasonu.

Sevgiler kucak dolusu

irem

ufukmutfakta dedi ki...

Cupcakeleri yerken kremalarının burun ve ağız bölgenize bulaşmasını istemiyorsunuz anladığım kadarı ile. Aslında sizi bu sıkıntıdan kurtaracak bir yol biliyorum ben ama..........

Zehra Gürgen dedi ki...

Ayşem fotoğraflar harika, tarif ve anlatımına bayıldım..Bir çırpıda okudum.Ben ne zaman cupcakelere hamuru dağıtsam minicikte olsa bir parça tepsiye düşüyor beni çıldırtıyor.Senden hamuru tepsiye düşürmeme derside almam lazım :))

Cupcake denemelerimde istediğimi bulamadım.ama bu tarifi deneyince belki tamam diyeceğim :)
Ellerine sağlık
sevgiler

Unknown dedi ki...

Ayşem yazılarını çok özlemiştim izin ver bir kaç kez daha okuyup hasret gidereyim

egeli dedi ki...

MUHTEŞEM GÖRÜNÜYORLAR ,ELİNE SAĞLIK AYŞEMCİM.
DAHA ÖNCE BENDE MAGNOLİA'NIN TARİFİNDEN DENEMİŞTİM ,AMA BİR TÜRLÜ YAYINLAYAMADIM,KİTABI BENDE YOK AMA ALTAKİ LİNKTEN BİR KAÇ TANE TARİFİNE ULAŞABİLİRSİNİZ ARKADAŞLAR.

http://www.recipelink.com/cookbooks/2005/0743246616_1.html

hanimelipasta.com dedi ki...

ouuuwwwwwwwwwww
Lezzetinden şüphem yok da o nasıl bir cupcake kağıdıdır öyle!!! Aşık oldum. şişeler ise kışkırtıcı :)
Her yeniliği senden öğrenmek çok güzel. WO aromaların hastasıyım. Her eminönüne gidişte Yüksel Tic. e uğranıp bir adet çantaya atılıyor. En son mint aldım, minti minti kurabiye yapacağım.
Eline koluna sağlık canım. Sana artık kelimeler kifayetsiz kalıyor:)
Sevgiler
Hülya
www.hanimelipasta.com

nükhet dedi ki...

cupcake harika görünüyor.
bence bazı yiyeceklerin yenme tarzı vardır,mesela ayvalık tostunu yerken bacakları açıp oturursun ki o güzelim karışım içinden akıp üstünü berbat etmesin(ki bunu yiyen herkes en az 2-3 kere yaşar)..cupcake'de de burnun kremaya bulanması o pastanın bir ritüeli haline gelmiş bence..
tadı güzel olduktan sonra azıcık palyaçoluk oynamışız ne farkeder..

gülriz dedi ki...

Soruna çözüm önerisi:

1. Cupcake'leri yapıp, ağzının, burnunun ve hatta kulaklarına kadar tüm yüzünün krema içinde kalmasından mutlu olacak birilerine yedirmek.

2. Fırına yönelik rica, istek ve duaları kremaya da yapmak (krema fırını kıskanıyor ve aynı ilgiyi bekliyor olabilir)

Bunlar işe yaramazsa söyle, yenilerini düşüneyim ben. Çözüm insanıyım ben ya... Yok işe yararlarsa onu da söyle, çimenlerde yuvarlanacağım!

HUYSUZBALIK dedi ki...

Offf hani Şirinlerde aşçı şirinin yaptığı cupcakeler var ya aynı onlara benzemiş... Bayıldım valla içim gitti. Kağıt kalıplar da ayrıca çok şekerler. Kanatlar beni Avusturyaya götürdü :) Teşekkürler. Sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Malzeme listesine şekerin miktarını yazmayı unuttunuz mu? Yoksa 1 su bardağı un dediğiniz şeker mi?
Sevgiler...

ebruakin dedi ki...

Bugün denemek istemiştim, şeker miktarından emin olamayınca kendi uydurduğum bir kek yaptım ama bu sefer tutturamadım. :)
Tarif için teşekkürler...

lezzetduragi dedi ki...

hımmmmm nefis görünüyor ellerine sağlık ..

Yasemin dedi ki...

ajanim, icice iki kagit kullanmak yerine, beyaz kagitta pisir, servis sirasinda puanlilara koy :D bolece iki kagit sigdircam diye ugrasmassin... bide illaki bulasmasin derken catal bicakla ye ki, bence ole yemek hiccc eglenceli degil :D:D:D

Özlem dedi ki...

Böyle bir görüntünün tadı eminim mükemmel olmuştur,
sevgiler

mycitycottage dedi ki...

Merhaba sitenizi cok begendim. Bende cupcakeleri cok seviyorum ozellikle cikolatali, frambuaz-beyazcikolata-hindistan cevizli veya portakalli hashasli...tamam ara veriyorum ama anlasildigi uzere yapmaktan en cok hoslandigim cake turleri. Bu arada son istanbul cikartmamda bende kirmizi beyaz puantiyeli olan cupcake kagitlariyla bir suru esans ve boya aldim. Siz Istanbullular cok sanslisiniz Ankarada bu gibi ozel pastaciik malzemeleri bulmak cok zor.

Püstüklü Mama dedi ki...

Merhaba,

Cupcake kalıplarınız tam aradığım gibi. Ne zamandır böylesini arıyordum ama bulamıyordum. Bulduklarım hep sığ kalıplar ama ben derin istiyordum muffin kalıplarımı. Tefal'e bile baktım o da inceltmiş artık.

Sakıncası yoksa nereden aldığınızı sorabilir miyim?
Sevgiler.

Bu arada çok lezzetli görünüyorlar :) Ellerinize sağlık.

trueself dedi ki...

Sıvı gıda boyası yerine tüp(krem) gıda boyası kullanırsan, cupcake acılasmadan canlı renkler elde edebilirsin.kek kagıtları cok guzelmis, ama trde olmadıgım icin alamıyorum adresten:(
ici rengarenk kekler icin gıda boyasını hamura da katabilirsin
http://lickthebowlgood.blogspot.com/2009/03/rainbows-for-jack.html

Zeynep - Mutlu Dükkan dedi ki...

Ayşem, verdiğin su bardağı ölçüsünü Cup olarak mı kullanmanlıyım?