16 Ekim 2009 Cuma

Araya Giren İtiraf: Labne Soslu Tarçınlı Rulo... (Cinnamon Rolls With Cheese Sauce...)

"Dur, kıpraşma... "
Gecenin kör saatinde uyandığımda kendi kendime konuştuğum ve ısrarla ikna etmeye çalıştığım bir durum. Göbektekine değil, tamamen beynime ve mideme hükmetme çalışması. Aşerme durumları var mıdır, bilemiyorum ama yemek istediğim şeyleri hep bebek tarafından belirlendiğine inanıyorum. Ta ki gece vakti burnuma tarçın kokusu gelene kadar. Evet bu bir aşerme durumu. Bibi'nin yani göbektekinin tarçından bir haber olduğundan emin bir şekilde, bencilce bir durum içinde istiyordum. Hem de labne soslu tarçınlı rulo'yu gecenin 3'ünde istiyordum. Sakinleştim. Dino'dan istenebilecek bir şey değil. Sabah olmalı ve güneş, tarçın kokusu içinde doğmalı planı ile bekledim. Beklemenin sonunda geriye boş bir tepsi ve kırıntılar kaldı. Oysa ki ekmek operasyonu ne kadar da sevimli ve masum idi;
the end


Daha önce yayınlanan "Karamel Kaplı Tarçınlı Rulo" reçetesinden yola çıkılarak, ufak bir iki değişiklikle uygulamayı gerçekleştirmek mümkün. Hamur, iç malzeme, sarılması ve dilimlenmesine kadar aşamaları aynı şekilde adapte edildikten sonra dilimler bir çemberin içine yerleştirilerek yaklaşık 1 saat kadar bekletiliyor. Çember 25cm çapında ve çıkan dilim sayısı 11. Aralarda kalan boşluklar dinlenme süresinde mayalı hamurun kabarması neticesi kapanıyor. Üzerine dinlenmeye başlamadan önce serpilen kuru üzümler ise kabarma aşamasında hamur ile bütünleşiyor.
crolls1
Ön ısıtma yapılmış fırında 20 dakika sonra Tarçınlı Rulo Keki, yenmeye hazır konumda sizi bekliyor. "Kıpraşma" neticesi, uykudan eden bölüm ise bu aşamada gerçekleşecek. Yeterince kalorisi olmadığına inandığımız (!) bu kekin üstüne Labne sos hazırlanıp, hala kek sıcakken üstüne dökülecek ve sosun kek tarafından çekilmesi heyecan içinde izlenecek. Sosun reçetesi ve hazırlanması ise;
crolls2
Labne Sos (Cheese Sauce):
Gerekli Malzemeler:
  • 50gr Labne Peynir
  • 1 çay bardağı Süt
  • 1 Poşet Şekerli Vanilin
  • 1 çimdik Tuz
  • 100gr Tereyağ veya Margarin

Bütün malzeme ocak üzerinde, kısık ateşte bir kabın içinde karıştırılarak eritilir. Hafif koyu bir kıvama geldiğinde kullanılmaya hazırdır. Bekletmeden, fırından çıkan sıcak Tarçınlı Rulo Kekin üzerine dökülür. Yaklaşık yarım saatlik beklemenin sonunda servise hazır hale gelecektir.

crolls3

"Kıpraşma" neticesi çıkan buydu. İtiraf ediyorum daha tehlikeli durumlardan korkar oldum. Masumiyeti kazanma adına ekmek durumlarına dönmek istiyorum. Anlaştık mı?!...

Güneşin bu hafta sonu sıcak ve tarçınlı olması (Sanırım hala bir inat durumu var.) dileği ile...
Sevgiler ve saygılar,

36 yorum:

beste dedi ki...

Tarciin! Gidip cayini yapip bahara kadar donmeyecek gunesin (normandiya iklimi boyle)hayalini kurayim bari:)

ZarpandiT dedi ki...

kokusu burnuma geldi ama labne sos fikrini görmeme ragmen neden denemedim neden seni bekledimki ben???

fotografını cektim yeni deneme yaparım dedim ama yok tekrar yapacagım dayanamıyorum :)

sanırım ben güneşin doğuşunu beklemyeceğim...

ZarpandiT dedi ki...

hımmm bu arada yazmayı unuttum rulonun tarifi nerde????

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Canım kıpraşanda boşuna kıpraşmamış. Kimden ne isteyeceğini biliyor.
Ellerine sağlık. Tarçınlı ve güneşli günler diliyorum.
Selamlar

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

hadi sen içindeki ufaklığı suçlayıp kurtarıyorsun paçayı da biz kimi suçlayalım be Ayşemcim:))
valla beni de uykumdan eder bu enfes şey, ellerine sağlık

Mimosa Café+Design dedi ki...

çok nefis birşeye benziyor. kokusu insanın burnuna geliyor. tarçının cazibesine kapılmamak ne mümkün, bir de içine labne girdiyse, derhal denemek lazım :)

DUSBAHCESI dedi ki...

Enfes gorunuyor! Tarcin li olan herseyi cok severim! Ellerine saglik. Hollandadan sevgiler

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Bunu yapamam da gidip koca bir bardak tarçınlı kaynar içicem :) Yani lohusa şerbeti. Bebiş istiyorsa vardır bir bildiği kasma kendini yap yap paylaş bizle :) ellerine sağlık. Sevgiler...

caefyirmiyedi dedi ki...

kokusu burnuma kadar geldi oh mis... ellerinize sağlık

Eya dedi ki...

Himmm...üzüm, tarcin ve yumos yumos rulolar....offff, masum degilki ama yine de alabilirim ! Ellerine saglik, sevgiler

zehra

Burcu dedi ki...

Bebi var, bibi yolda ve mutfakta böölesi görüntüde mamalar yapılıyor bu da yetmiyor bir de harika fotografları çekiliyor. Ne diyebilirim ki süpersiniz :))

Zehra Gürgen dedi ki...

Ah bu peynir soslu tatlı-tuzlu rulolar yok mu? tarçınlısınıda denemem lazım.Nedense hep karamel-çikolata ikilisine dadanıyorum ?.
Ellerine sağlık

:) dedi ki...

:)

www.geziyemek.com dedi ki...

bak şimdi benimde canım çekti :)

masalmutfagi dedi ki...

Ayşemciğim ben geç kalanlardanım ama yinede tebrik etmeden geçemeyeceğim..:))ilk okuduğumda güzel haberi ne kadar heyecanlandığımı anlatamam Allah tamamını erdirsin arkadaşım.
Yapılanlar konusuna gelince o konuya hiç girmiyorum beni aşıyor, ben senin yazılarını okuyup ağızımın sularını silmekle yetiniyorum..:))ellerine sağlık

Tijen dedi ki...

Üstüste gördüğüm kaçıncı kek bilmiyorum. Yani üstüste kaçıncı ağız suyu akışı...

Yemekbahane dedi ki...

içindeki minik eğer tarçını istediyse o da ağzının tadını bilecek desene.. eyvahhhh!!!

Magda, Cato and Melis dedi ki...

o no no no:) ben bunu hatiliyorum, cok iyi hatiliyorum, ben hamileydim ve size ziyarete geldik...hala kokusu benimle:)))
kisses

Magda, Cato and Melis dedi ki...

o no no no:)
ben bunu cok iyi hatiliyorum,
hamileydim, size ziyarete geldik, yalniz 1 kilo yedim:))) cok guzeldi!
tadi hala damağimda!
kisses

Eylül, dedi ki...

ah.. tarçın.. asla hayır diyemicem.. Kokusuysa şu manzaranın burnuma kadar geldi.. direğini sızlattı.. gecenin kör vakti içimi de sızlattı :) mis, mis.. afiyet bal olsun..

rumma dedi ki...

Çikolatalı tel şehriye tarifinizi en kısa zamanda denemek isterim..

Sizi görmek güzeldi..:)

sevgiler

DUSBAHCESI dedi ki...

Pasta Susleme Teknikleri Etkinligi icin bir davet bu! Gosterin dunya aleme pasta nasil suslenirmis :)

Beni yalniz birakmayacaginizdan eminim...

Hollandadan sevgiler!
www.dusbahcesi.blogspot.com

dragonfly dedi ki...

gerçek bir cinnebon tarifi....

ellerine sağlıkkk

harika görünüyor

pinar dedi ki...

merhaba ayse hanim ben pinar didimde tanismiktik! 4 aralik oglumun 2. yas günü ve bir caullio hayrani. burda seker hamuru yapmam icin gerekli malzeme yok ve marzipan ile yapmak istemiyorum. belki seker hamuru yapmak icin farkli tarif biliyorsunuzdur diye size danismak istedim yada bana bir fikir verebilirmisiniz????

Cafe Aroma dedi ki...

Desenize kıpraşan ağzının tadını biliyormuş. afiyet olsun

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ayşem'ciğim,
Bugün Oktay Ustanın programında seni büyük bir keyifle izledim. Hamilelik ne kadar yakışmış sana.
Doruk bebeğe hoşgeldin partisini de Ufuk'ta izledim. Çok güzel şeyler bunlar. Hep böyle güzellikler yaşaman dileklerimle...
Sevgiler,

birdutmasali dedi ki...

AYŞEMCİĞİM GÜZEL HABERİ KUTLUYOR,
BAYRAMINI TEBRİK EDİYORUM CANIM

pınar gencal dedi ki...

ellerine sağlık... siteni yeni keşfettim..takipçinizimmm:)))

Adsız dedi ki...

sanirim icine hashas da koyarsaniz harika olur! ögrenci olarak benim yapabilmem pek mümkün degil ama hemen pastaneye kosuyorum ;-)

yemekgüncesi dedi ki...

selammm mmm tarçınlı rulo enfes görünüyor valla henüz oğluş 4 yaşına geldikten sonra kilolardan kurtulmuş biri olarak o kıpraşma durumlarını bende hamileliğimde sık sık yaşadım sonuçta 38 kilo alarak hamileliğimi bitirmiştim benden bir ben daha eklenmişti yanıma :) ama pişmanmıyım hayır herhalde birdaha o kadar keyifle o kadar lezzetleri doya doya pişmanlık duymadan bir daha hayatımda hiç yememeiştim ve sonrasındada yiyemiyecektim olsun 38 kilo aldım 45 kilo verdim :) daha ne olsun ohh iyiyki yemişim zevkini çıkarmışım diyorum... ama benim gibi yapta demiyorum tabiki :)) ellerine sağlıkk sevgilerrr

YILDIZ dedi ki...

Merhabalar,
bloglar arasında gezinirken sizin adreste durakladım,tarif anlatım o kadar sıcak geldi ki,helede bu blog sahibinin bir bebiş beklemesine daha da gülümsedim...

Ne denir ki bilmem,tarçınsa zaten hemen koşar gelirim.Evet enfes aradığım kelime bu,enfes görünüyor bebiş ile size afiyet olsun...

HADİYE dedi ki...

Merhaba Peçeteciğim,

Nerelerdesin iki ay oldu.Özledim seni ve yazılarını hadi gel artık.

Sevgiler*

HADİYE dedi ki...

Peçeteee,,,,
Yoksa senin bebeğinmi oldu? :))

sevdalıtatlar dedi ki...

Tarçınla iç içe günler seninle olsun.

selince dedi ki...

ne muhtesem bir tarif bu, denemek icin sabirsizlaniyorum.. ellerine saglik...

Adsız dedi ki...

tarçınlı rulonun görüntüsü gerçekten enfes, denemek istiyorum ama tarifi göremedim. yayınlarsanız çok sevinirim.