9 Ekim 2009 Cuma

Bademli Bezeler... (Meringue with Almond...)

Bir yemek kitabının kaybolması ne demek? Delirmek içten değil. Evde, bir yerlerde bana bakıp, kıkır kıkır güldüğüne eminim. Çünkü resmen samanlıkta iğne arar gibi onu arıyorum. İşin komiği kaybolmasın diye bir yere kaldırdım onu ama şimdi koyduğum yeri bulamıyorum. Ev ahalisine soramıyorum, çünkü onların ilgi alanına girmiyor. Dan Lepard tarafından hazırlanan ve hamur işlerinin ağırlıklı olduğu ve orjinal tariflerin yer aldığı kitaba sesleniyorum:

"Elma dersem çık, armut dersem saklan. Elmaaaaa..........."

Kendisinin en son fotoğrafı;



En az Macaron yapımı kadar bende hırs yapmış bir reçetedir. Sayısız denemeler neticesi hep bir sorun yaşandı. İçi yumuşak kaldı. İçi pişti, rengi sarardı. Dışarda bekledi, rutubetten yumuşadı. Özellikle Pavlova uygulamalarında içim hep yandı. Reçetesi kolay ama bir yerlerde yanlışlar vardı ki, sonuç beklenen gibi olmuyordu. Remzi Kitapevinde araştırma halindeyken, elime geçen kitabın kapağında pufidik bezeleri görünce "Hii.." çığlığı içinde kasada soluğu aldım. Umut dünyası, insanın elinden bir şey gelmez. Sonuç mu? Çocuklar gibi şendim...

Bademli Bezeler (Meringue with Almond):
25 adet
Hazırlanma Süresi: 25 dk
Pişme Süresi: 40 dk
Dinlenme Süresi: 1 saat
Saklama Süresi: 10 gün

beze4


Gerekli Malzemeler:
  • 4 adet yumurta akı (Oda sıcaklığında)
  • 225 gr Toz Şekeri
  • 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı vanilya özü
  • 1 su bardağı File Badem

Kitapta bu tarif ile ilgili olarak doğru sonuca ulaşmak için pastanelerin yaptığı gibi gram hesabı çalışmak gerektiği belirtiliyor. Yumurta akının gramı hesaplanarak, toz şeker ayarlanıyor. Benim kullandığım yumurta Keskinoğlu L boy. Eğer ki çok iyi ayırabiliyorsanız 3 adet yumurta akı da yeterli olabilir. Uğraşamam derseniz yukardaki tariften yola devam edebilirsiniz. Hazırlanışı:

  1. Fırın, fanlı olarak 150 derecede ön ısıtma yapılır.
  2. Ocak üzerinde Benmari düzeniği hazırlanır. Üstte yer alan kabın içine toz şeker ve yumurta akı konur ve el mikseri ile kısık ateşte şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker eridiğinde krema kıvamında ve küçük parmağın dayanacağı sıcaklıkta bir hamur elde edilecektir.

    beze1 beze2

  3. Ocak üzerinden alınır ve stand mikserine hamur alınır ve 15 dakika boyunca (Beze hamurunun soğuması süresi) sürekli olarak orta kademede çırpılır. Vanilya özü konur. Süre sonunda sakızımsı dokuya sahip beze hamuru fırınlanmaya hazırdır.

    beze3

  4. Fırın tepsisine tek kat yağlı kağıt veya silpat yerleştirilir. Yaklaşık 3 cm aralıklarla beze hamuru, tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Üzerlerine file badem serpilir. Ön ısıtma yapılmış fırında 40 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda fırın kapatılır ve fırın kapağı elinize soğuk gelinceye kadar, kapısı açılmadan bezeler içerde kurutulur. Fırın tam soğuduğunda bezeler servise hazırdır.

beze6 beze5

Haftaya ekmekler yapalım, güzel kokulu ve görüntülü... Canım çekti. Merak ettiğiniz reçete varsa memnuniyetle uygulamaya alırım. Güneşli, keyifli geçecek ve aranan kitabın bulunacağı bir haftasonu olması dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

23 yorum:

Zeynep - Mutlu Dükkan dedi ki...

Ayşem var lütfen lütfen benim için Ciabatta ekmeği nasıl yapılırı çözümler misin? Senden başkası yapmaz bunu =) Berlin "Café Noir" da yediğimiz Ciabatta ekmekli mozarella'lı sandwich'i unutamıyorum. Boyle koy ekmegimsi icin delikli yapıya sahip ama kesinlikle dagılmayacak sekilde iyi yogurulmus elastik yapılı bir ekmek...inanılmazdı.Cafe'nin menusu : http://www.cafe-noir-berlin.de/snacks/snacks.html.

Yapar mısın? Nüütfeen :o)

Eya dedi ki...

Tarif harika....fotograflar muhtesem... kitabini bulman dilegiyle iyi haftasonlari sevgili Aysemcigim....

zehra

Meltem dedi ki...

Nefis görünüyor, ilk fırsatta denenecek. Bebiş hayırlı olsun. Umarım herşey gönlünce olur...

:) dedi ki...

:)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Yaaa harika olmuşlar, acaba fıstıklı nasıl olur diye geçirdim ben de içimden. yeşil yeşil pek güzel görünürler mi acaba?

zarpandit dedi ki...

sararan bezelerle uzun bakışmışlıgımız hatta sinirlenip çöpte bu işe devam etmişliğimiz var..sirkeyide duymuştum ben yumuşak dokusu için bilmem ne kadar doğru..

bir pastaneyi kestirdim gözüme tariflerini çalacağım! (ciddiyim)

merak ettiğim reçete(ler)mi bu soru oldukça tehlikeli cicim :)) listem uzun malzemem az fırınım bozuk..şu aralar olmaz ama birkaç aya muhakkak blogda bir köşeye sıkışırlar..

HUYSUZBALIK dedi ki...

Offf çok emek vermişsin ama görüntü buna değer dedirtiyor. Ekmek tariflerini hevesle bekliyorum. Sevgiler...

Betül KAVAL dedi ki...

ayşemciğim nefis gözüküyor bende çok severim beyaz fırının vardır kuruemişli bezesi ondan alırım hep ama bu daha güzele benziyor vallahi..

ya cevizli bir ekmek denemesi yaparmısın :) ben çok seviyorum ama bir türlü istediğim bir tarife rastlayamadım. şöyle bol cevizli esmer bir ekmek mmmmmmm nefis..

sevgiler öpüyorum..

devrim dedi ki...

fotolar harika :)) her zamanki gibi...

meraktan bir soru..bunu direk hüpletmek dışında başka bir yerde kullanılır mı :))

Tijen dedi ki...

Şeyy ben ödünç almıştım. Gelirken getiririmmmmm.....

Unknown dedi ki...

merhaba,

bezeleri bende çok severim ama sizinkilere adeta vuruldum. uzanıp bir tane almak geldi içimden. hemen yapmak istiyorum ama bu vanilya özü konusunda epeydir bir sıkıntım var ,tariflerde çok rastlıyorum ama istanbulda bulamıyorum. sorduğumda aktarlarda vanilya yağı veriyorlar ama bildiğim kadarıyla alkollü bir karışım bu. nerden edinebileceğim konusunda bilginiz varsa çok sevinirim.

sevgilerimle
asuman ercan

Burcu Çalışkan dedi ki...

bademli bezelerde fotograflarınızda harika gözüküyor, ellerinize sağlık

nur dedi ki...

her zamanki gibi harika görünüyorlar! elleriniz dert görmesin ayşe ablacım :) bebişi de sağlık ve huzurla kucağınıza alırsınız inş, Allah tamamına erdirsin! çok uzun süredir vişneli mekik kek tarifi arıyorum. internetteki birkaç tarifi sabırla denedim ama hiçbiri pastahanedekilerle aynı sonucu vermedi. vaktiniz olur da, sıradakilerin arasına koyarsanız çok mutlu olurum. sevgiler....

Yunkabu dedi ki...

Keske tadina bakabilseydim , dedirtti..

rumma dedi ki...

El mikserim yok..:( alternatif olarak öneriniz var mı..:)

hanimiş dedi ki...

Azmin zaferi... Ayşeeem Devletşah'ın videoda çok güldüm bakışına, merakla yayınlanmasını bekliyorum o bakışın sebebini öğrenmek için..

pecete dedi ki...

Zeynep; benim daha önce yaptığım ama sanırım ve Ciabatta'ya yaklaşmaya bir reçete uygulaması var. Eğer fotoğraflara tamam dersen, sana tavsiye edebilir. Yok değil ve hatta hiç benzemiyor dersen, tekrar uygulamak boynumun borcu olur. Sevgiler ve ilgili link; http://pecetedennotlar.blogspot.com/2009/03/severim-bu-cumlesini.html

Zehra; sen dedikten bir gün sonra kitap ortaya çıktı. Nerde olduğunu söylersem, dalga konusu olurum. Sevgiler...

Meltem; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

:); :) ve öpüyorum.

Yaso; yapsana lütfen...

Gökche; dayanamadı sana fırın. Tez zamanda düzelsin derim ve sevgilerimi gönderiyorum.

Esin; çok teşekkür ederim. Açıkcası ben de bekliyorum.

Betül; çok teşekkür ederim. Cevizli ekmek hemen listeye alındı ve çalışılmaya başlandı. Umarım ikimizi de memnun edecek sonuçlar çıkar. Sevgiler...

Devrim; teşekkür ederim. Üzerine taze meyvalarla hazırlanmış bir salata ve dondurma desem nasıl olur? Sevgiler...

Tijen; ödünç ne demek, hepsi senin olsun. Sevgiler...

Asuman Hanım; çok teşekkür ederim. Gerçek vanilya özünü açıkcası bulmak biraz zor oluyor. Vanilyanın kendisinden elde etmek de biraz pahalıya kaçıyor. Piyasada genellikle beyazlatılmış halde ki doğal olmayan şekilde vanilya tozları bulunmakta. Lezzet ve koku açısında orjinali ile arasında fark yok. Etiler'de "Zencefil" ismindeki aktardan temin etmek mümkün. Hem tozunu hem de orjinal vanilya çubuklarını satıyorlar. Ya da İnternet üzerinden "Pasta Malzemeleri" firmasından aromasını sipariş verebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler...

Burcu Hanım; hem siteye hem de blog dünyasına hoşgeldiniz. Sizin güzel fotoğraflarınızı heyecanla bekliyorum desem! Ayrıca güzel sözlerinize de çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Nur; ilk önce güzel dileklerine çok teşekkür ederim. Mekik olayı en az macaron ve beze kadar inat edilen bir reçete benim için. Özellikle Kireçburnundaki yenenlerin yakınından geçen bir tarif bulsam, onla yatıp kalkacağım. Araştırmalara devam. Sevgiler...

Yunkabu; Türkiye'ye gelir gelmez...

Rumma; bu kısımda işler zorlaşıyor desem. Çünkü bir çırpıcı ile krema kıvamını yakalamak çok zaman ve ciddi bir kol kuvveti isteyen bir durum. İşin diğer yönü orjinalinde bu iş el çırpıcısı ile yapılır. Keşke bir önerim olabilseydi diye düşünmekteyim. İki adet el çırpıcısı kullanmak hem süreyi azaltır hem de kolu çok zorlamaz gibi geliyor. Şimdiden kolay gelsin.

Işıl; çok haklı bir bakış o... Tarifi duyduğunda anlaşılır olacak. Sevgilerimle... Paris bekle bizi, geleceğiz demek istiyorum.

Zeynep - Mutlu Dükkan dedi ki...

Ayşem'cim kendimden utanıyorum ben bunu nasıl görmemişim sitende, ya da eskiden incelerken hiç "ciabata" gözüyle bakmamışım. Ben bu yollardan giderken sen çoktan dönmüşsün. Aradığım tam anlamıyla bu, çok çok teşekkür ederim harikasın :))

mom dedi ki...

coook istah acici ve lezzetli gorunuyor bu bezeler, yutkundum ister istemez bakarken
umarim kitabini bulursan, cok sinir bozucu bir durumdur o arayipta bulamamak.
Balik hafiza oldugum icin sık sık yasarim

Selen dedi ki...

Bir turlu cesaret edemedigim bir seydi bu, ama kizimin dogum gunu icin yapmayi kafaya koymustum. Internetten bir suru tarif buldum. Ancak Martha Steward'in elma sekeri tarifi faciasindan sonra, simdiye kadar beni hic uzmeyen Pecete'nin sozunu dinlemeye karar verdim. Iyi ki oyle yapmisim.
Tarifi harfi harfine uyguladim. Halloween partisi icin yaptigimdan bademi koymayip, damla cikolatadan goz yaparak, hayalet seklinde yaptim. Harika oldu!

Cok tesekkurler, bu "fool proof" tarif icin.

Sevgiler,
Selen

Peritozu dedi ki...

Kesinlikle cok guzel.Fazlasiyla istah kabartici.

Eline saglik

Peritozu dedi ki...

Yeni ekmek tariflerini buyuk bi heyecanla bekliyorum

Özlem dedi ki...

Bu kitabı daha yeni sipariş ettim, çok emin olmamakla birlikçe kapağındaki bezeler beni cezbetti. Ama çook mutlu oldum demek ki tarifleri doğru yönlendiriyor...Bu arada ben beze yaparken içine 1-2 damla limon suyu koyuyorum, sanırım bu sebepten olsa gerek sararmıyor...Sizinkiler bademliler muhteşem olmuşlar, ellerinize sağlık.