- 3 yumurta beyazı
- 1/2 cup / 110gr / 1 su bardağı toz şeker
- 1 çimdik kakule tozu
- 1 cup / 150gr / 1 su bardağı un
- 1/2 cup / 80gr / 1/2 su bardağı file badem
- 1/2 cup / 70gr / 1/2 su bardağı fırınlanmış parça antepfıstığı
Tarifleri arzu ederseniz, 1/3 oranında hazırlamanın mümkün olduğunu belirterek aşamalarına geçelim:
- Fırın 160 derecede ön ısıtma yapılır ve tepsinin üzerini kaplayacak şekilde folyo yerleştirilir. Daha sonra bu folyo ile hamurun üzeri kapatılacaktır.
- Yumurta beyazları krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır ve azar azar şeker ilave edilir. Şeker erinceye kadar çırpma işlemi devam edecektir.
- Diğer tarafta un, kakule tozu elenir ve içine fıstık ile file badem ilave edilir. Badem ve fıstığın etrafı un ile kaplanacak şekilde karıştırılır.
- Hazır olan şekerli yumurta beyazı içine bu karışım ilave edilirek hamur elde edilir. Spatula yardımı ile folyo kaplı tepsiye aktarılır ve 7cm*25cm ölçüsünde şekil verilir. Açıkta kalan folyo hamurun üzerine kapatılır. Folyo ya hava alması için herhangi bir delik açmanıza gerek yok. Süre sonunda gayet güzel pişmiş oluyor.
- Yaklaşık 45 dk ön ısıtmalı fırında pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılarak soğuması için tel ızgara üzerine alınır.
- 15 dakika sonra veya ılındığında folyodan alınan hamur, oldukça ince şekilde keskin bıçak yardımı ile ince dilimlere kesilir.
- Fırın ısısı 120 dereceye düşürülür ve yağlı kağıt ve silikon silpat üzerinde 20 dk daha pişirilir.
- İkinci pişirme işleminden soğuması için tel ızgara üzerine alınır. Hazırlanan dilimler 4 hafta boyunca kapalı ortamda tazeliğini koruyacaktır.
Çikolatalı Biskotti (Chocolate Biscotti):
65-70 dilim
Hazırlanma Süresi: 20dk
Pişme Süresi: 20dk
Servis Süresi: 30dk
Gerekli Malzemeler:
- 3 yumurta
- 2 cup / 280gr / 2,5 su bardağı un
- 3/4 cup / 75g / 1/2 su bardağı toz kakao (Yağ oranı: %20-22)
- 1 teaspoon / 1 çay kağığı karbonat
- 1/4 / 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 cup / 200g/ 1,5 su bardağı şeker
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya aroması
- 1/2 teaspoon / 1/2 çaykaşığı badem aroması (opsiyonel)
- 1 cup / 125g / 1 su bardağı file badem
- 3/4 cups / 120g / 1 su bardağı damla çikolata
- Fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
- Un, kakao, karbonat ve tuz bir kaba elenir. İçine badem ve damla çikolata ilave edilerek unlu karışımla karıştırılır.
- Diğer tarafta yumurta, şeker ve aromalar çırpılarak krema kıvamına getirilir.
- Krema kıvamına geldikten sonra mikser hızı düşürülerek, unlu ve bademli karışım eklenir. Bu aşamada mikser biraz zorlanabilir. Gerekli görürseniz spatula ile de karıştırabilirsiniz.
- Elde edilen koyu hamur gene uzun çubuk olacak çekilde yağlı kağıt veya silikon silpat serilmiş tepsiye yerleştirilir. Tarifte bu aşamada hazırlanan çubuğun üzerine bir yumurta sürülüp, şeker serpiliyor. Çikolata ile süsleme yapacağım için ben bu aşamayı atladım.
- Ön ısıtma yapılmış fırında 25 dk pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılır ve 15 dakika soğuması için tel ızgaraya alınır. Daha sonra yarım santimlik dilimler halinde kesilir.
Şimdi, orjinalde çift fırınlama yapılan biskotti uygulamasında, bu tarifte farklı bir durum var. Eğer istenirse 2. fırınlama yapılıyor. Pişen hamuru dilimlediğinizde ortasının yumuşak olduğunu göreceksiniz. 2. fırınlama da (180 derecede 10 dk) bu kısım tamamen pişiyor. Fakat pişmiş olan alt ve üst kısımlar bu sefer daha da sertleşiyor. Tercih birinci durumdan yana oldu. Yaklaşık 1 saat kadar dilimleri oda sıcaklığında beklettiğinizde dilimlerin üstü kuruyor. Bu sayede çok da sert olmayan bir lezzet elde ediyorsunuz. Eritilmiş çikolataya batırarak bu dilimlerin, çikolata ile sevgi bağı kurmasını da sağlayabilirsiniz.
Haftasonu ile aranızda bitmeyecek bir sevgi bağı kurmanız dileği ile...
Sevgiler ve saygılar,
Devamını okuyun...(Read more...)>>