2 Nisan 2010 Cuma

Yenilebilir İlkbahar... (Edible Spring...)

İşte budur. Başka ne söylenebilir ki!... Uykusuzluk, yorgunluk veya hastalık. Hepsinden biraz var. Ama bugün cuma ve dışarda GÜNEŞ var. İlkbahar gelmiştir. Duyurulur. Sonra ortaya hafif bulutlar çıksa da kaale alınmayacaktır. Peçete'ye de ilkbahar gelsin artık. Yeni fotoğraflar koymalı, yeni uygulamalar, haberler ve pek tabi ki yeni reçeteler yayınlanmalı. Oytun ile hazırlanacak bir proje için biraz daha zaman lazım.. Kızın sabrını daha fazla zorlamadan onu da hayata geçirmeli. Daha da güzelleşmeli herşey. Renkleri de taşımalı buraya. Hayallerden bahsetmeli... Gene acaip cümleler kurma yolunda hızla ilerliyorum... Uzatmadan konuya hemen bir kapı açılmalı;

colour





Biraz eskilere gideceğim. Yaklaşık 3 yıl önce Çikolatalı Pasta grubuna üye olarak şeker hamuru ile tanışmıştım. Gruptan ilk yüzyüze tanıştım kişi Berna Gürşen'di. Hemen arkasından düzenlediği bir organizasyonla Zeynep Ada'dan eğitim almıştım. Polimer kilden sonra bana en keyifli gelen çalışma olmuştu. Bilemezdim ki zaman ilerledikçe onun önüne geçeceğini. Hanimiş, Pastacı, Hansel ve Gretel gibi marka olmuş insanların hemen yanıbaşımda olması ise yadsınamayacak bir şanstı. Yeşil Elma (Oktay Usta) ve TV8'de yayınlanan "Pasta Atölyesi" programı ise bu işin medya tarafını oluşturdu. İtiraf etmek gerekirse bir süre ne yapacağımı bilmez halde dolaştım. Sipariş almak, modelleme yapmak... Bir noktada hala aç kaldığımı hissediyordum. Sherlok Holmes misali araştırma durumu sonucu, elimde bir kitap ile kalakaldım. İçinde çiçek yapımını anlatan, sarı kapaklı bir kitap. Mide guruldaması açlıktan değil, heyecandandı. İstediğim buydu. Çiçek yapmak istiyordum. Tam 2 yıl boş kaldığım her dakika araştırdım, denemeler yaptım. Ve kendime göre kıvama geldiğimde Berna ile konuştum. "Çiçek dersi vermek istiyorum." Daha ne yaptığımı görmeden "Tamam" dedi. Berna'ya not: İyi cesaret. Çiçek yapımında kullanılan ve bilinen modelleme hamuru ile alakası olmayan, yenebilen çiçek hamuru ile derse başladık. İlk öğrencim, bir usta. Hem de bilinen, tanınmış bir butik pastanenin ustası. Heyecan diz boyu. Günü tamamladık. Ertesi gün bir telefon aynı pastaneden. Hamurda problem yaşıyorlar. 300 adet gül yapılması lazım ve ısrarla bu hamuru kullanmak istiyorlar. Neden mi? Kendi hamurları ile o kadar ince gül yapılamıyormuş. Aslında hamur doğru ama reçeteyi yanlış uygulamışlar. Sorun çözüldü. İlerleyen zamanlarda usta'dan bir telefon daha. Butik pastanenin sahibi benle görüşmek istiyormuş. Ayarlanamayan randevu bir ay sonraya kaldı. Görüşme gerçekleşti. Bir iş teklifi vardı. Tek talebim home office yani evden çalışmaktı. Kabul edildi. Ve yaklaşık Ekim 2009 tarihinden beri Butterfly ile şeker hamurlu işler için internet sitedeki çalışmalar yerine, yeni tasarımlar yapılmakta. Hani birisi dese başına bu da mı gelecekti? Yok, gelmez derdim. Buraya kadar olan kısım giriş kısmıydı. Şimdi biraz geliştirelim olayı;
Butterfly ile neler yapıyoruz? Şeker hamuru ile ilgili herşey. Modelleme, kurabiye süsleme... Kısacası yapılabilecek bütün tasarımlar. Ama özellikle üzerinde önemle durulan Düğün Pastaları ve Çikolata Saksılar. Şu anda yaz düğünleri için bir kreasyon hazırlanmakta. Tamamlanır tamamlanmaz sizlerle paylaşılacaktır. Hali hazırda çalışılan ve benimde çok zevk aldığım çikolata saksılarından bahsetmek istiyorum. Butterfly'da hazırlanan ve içi pandispanya dolu olan çikolata saksıların içine çiçek modelleme hamurundan hazırlamış çiçekler yerleştiriliyor ve şeffaf kutulara yerleştirilerek satışa sunuluyor.

Çiçekleri hazırlamak inanılmaz huzur verici. Hamurun en büyük özelliği oldukça çabuk kuruması. Sabah hazırlanan çiçekler çok rahat akşam kullanılabiliniyor. Telsiz olarak hazırlanabileceği gibi dışardan gözükmeyecek şekilde teli hamura gömerek de hazırlamak mümkün. Kurutma aşamasında ise süngerler ve mikrodalga fırının teli en büyük yardımcı. Çiçek bantları ile dallar birleştiriliyor. Toz boyalarla renklendirme sonrası geriye sadece çiçekleri ve yaprakları biraraya getirip, saksıya monte etmek kalıyor.

work_tulip work_leaf
work_valley work_daisy

Hazırlanan saksılar tek tek kutulara yerleştiriliyor. Artık satış için sunuma hazır. Telefon geliyor. "Laleler gelir gelmez bitti Ayşem Hanım. Yenileri ne zaman gelir?" Yüzüme kendi küçük ama içi büyük bir gülümseme yerleşir. Ve çalışmalar tam gaz devam edecek şekilde hızla planlar yapılır. Şimdiye kadar yazdıklarımla ilginizi yakalayabildimse, devam ettirmek için sizi Facebook'taki grubumuza beklerim. Bundan böyle bizim yaptıklarımız, sizin yaptıklarınız, videolar, sorular ve sorunlar bir tık uzaklığında olacaktır. Eğitim için de Pasta Malzemeleri'ne tıklıyorsunuz.

flower_white

Bu arada sadece çiçekler ile ilgili çalışmalar yok. Masion Française dergisinin 15. yaş kutlamaları sebebiyle özel bir tasarım hayata geçirildi. Ünlü 15 tasarımcının ürünleri tek bir pastanın üzerinde bir araya getirildi ve fotoğraf çekimlerine gönderildi. Çok farklı ve iddalı olduğunu belirtmek durumundayım. Görmek isteyenler için, şu anda Akmerkez Butterfly'da sergileniyor.

masion_française


Ben hayalime tutundum. Bir bebeğin ayaklarını tutar gibi. Yumuşak ama sağlam. Dışardan gözüktüğü gibi olmadı. Farkettim ki en çok ben inanmışım bu işe. Neyse hayaliniz, vazgeçmeyin derim. Destek istediğiniz insanlardan destek göremediğiniz de, sizinle aynı hayali paylaşan insanları çokluğu farkettiğiniz de, planan bütçe, sınırların dışına çıktığında dahi vazgeçmeyin. Hepsinde bir çıkış noktası bulunur. Yeter ki tuttunun ona...

firstfoot_double


Pazartesi yemek var Peçete'de... Bildiğiniz yemeklerden. Artık evde sadece pasta, çörek olmadığını kanıtlamak lazım. Eğer beğenirseniz tam yol devam ederiz.
Hayallerinizin güneşi, güneşin hayallerinizi kovaladığı bir haftasonu olması dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

36 yorum:

PASTASEHRİ dedi ki...

Ayşem sana ne demeli bilmiyorum Şevkin, azmin ve tabi başarıların hiç bitmesin. Sen hep üret ve hep sevgiyle paylaş kısaca hep yanımızda ol.

Leylak Dalı dedi ki...

Ne diyeyim, muhteşemsiniz, harikasınız ve çook özgünsünüz.
Ellerinize sağlık, kolay gele...
(Facebooktaki gruba atladım hemen:))

a dedi ki...

İşte simdi bahar geldi dedim hatta heyecan icerisinde bunu arkası senin limon agacı olmasın sakın Berna diye kendi kendime sevindim. şiştttttt Ayşem tuttum seni :)))) bu sene bu çiçekler çokkk konuşulacak

herkesin çiçeğe ihtiyacı var

öperim sevgi ile
berna

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

KOCAMAN KOCAMAN KOCAMAN tebrikler sana. inan bana blog aleminde senin gibi çok az insan var, bu kadar çalışan araştıran, uygulamada şahaneler yaratan çok az. bir de üstüne çocuk yapan sanırım çok çok çok az. tebrik ederim.

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

ne diyeceğimi bilemiyorum ayşem:)

sanırım hayalinin peşinden gidenleri gördükçe bana da müthiş motivasyon oluyor bunlar..

harika görünüyor saksıdaki çiçekler:)

darısı başıma:)

Betül KÖROĞLU dedi ki...

Hayallerini elde etmiş olmana çok seviniyorum. İnşallah bende bir gün hayallerimi gerçkleştirebilirim.. Sanırım bazen çok gözümde büyütüyorum ama umarım bu kızmı aşıcam..

sevgiler öptümm seni bebi ve bibi yi...

arzulanan tatlar dedi ki...

Tüm kalbimle tebrik ediyorum.
Gerçekten çok heyecan verici.
Başarılarınızın daim olmasını diliyorum.
Ayrıca yazınız, ifade şekliniz, biz yolun başında olanlar için çok cesaret verici.

Sevgilerimle.

PASTAlila dedi ki...

Süper... Ne denebilir ki.. Başarıların daim olsun. Bende insan hayvan modellemelerden çok çiçek yapmak süslü püslü şeyle r yapmak istiyorum... Ama sabır lazım ve deee eğitim şart :))...Sevgiler

Berceste dedi ki...

Muhtesem anne, tum hayallerinin gercek olmasi ilk dilegim... Bu pasta susleme, kurabiye susleme konularinda da sana esdeger birisini tanimamaktayim! Hem yaraticisin, hem zevklisin, hem akillisin, pratik cozumler buluyorsun hem de beceriklisin. Daha ne? Bu kadarini biraraya getiren esdegerin yok iste :) Pastanin ici, tadi guzel olabilir, onu herkes becerir. Ikisini birden yapmak ayri marifettir! Dur nazar degmesin. Bir de Masallah diyorum!

hayalcianne dedi ki...

hiç bir zaman az değilsin

hep çok sun
hem de çok çok

tatlı neşeli ve hayalci bir çokluk seninki
yanındakine karşındakine bulaşan bir gün ışığı sıcaklığı
...hemde derine işleyen bir sıcaklık

(...bu yıl blogcular pikniği yokmu ?....olucakmı...
o ayaklardan daha çoğunu görmek istiyorumm..

Damak Tadı dedi ki...

Tebrik ederim seni ve azmini Ayşem'ciğim..Başarılarını görmek bizleride çok mutlu ediyor..



Sevgilerle..

kitchenart-ist dedi ki...

Sessizce takip ettiğim ve hemen hemen her yazı, fotoğraf ve tarifte hayranlık beslediğim bir siteniz var.
Hele son yaptıklarınızı ve hayallerinize nasıl sahip çıktığınızı gördükçe daha fazla sessiz kalmak istemedim.

Size ilkbahar kadar ılık bir 'Merhaba' demek ve yaptıklarınızı takdir ettiğimi belirtmek istedim.

Sevgiler,
Beyza Yücel

Ömür dedi ki...

sevgili Ayşem,güzel kadın,senin adına çok sevindim,mutlu oldum.Ahh şu hayaller,bizi yerimizden yurdumuzdan alıp başka alemlere daldıran,yaşamımıza bambaşka anlamlar katan,huzuru bulduğumuz vs..anladın sen ne demek istediğimi,darısı benim başıma
sevgilerimle

Zeynep dedi ki...

bir solukta okudum sonra da iç çekip inşallah dedim:))) ne mutlu sana ayşem,tüm kalbimle tebrik ederim ve sonsuzzz başarılar dilerim
sevgi dolu öpücükler

Kırmızı Mutfak dedi ki...

Flickr'da da daha önce yazmıştım ama... Hani o güller aklımı başımdan aldığında... Bu konunun herhalde en ustaları olan İngiliz ve Amerikalı hatunların karşısında medar-ı iftiharımızsınız. Mayısta kurstayım. Butterfly'a yaptıgınız bu dehşet saksıları da öğretiyor musunuz kursta? Bu arada tasarım pastayı çok merak ettim. Son söz 10parmakta 10 marifet durumunuza maaşallah!!!

masalmutfagi dedi ki...

Ayşemciğim o nacizane kişilerin arasında bende Zeynep Ada'dan sizinle ders aldığım için kendimi her zaman çok şanslı görmüşümdür , yazını okuyunca bir kez daha anladım bunu, bunun içinde vesile olan kişilere ne kadar teşekkür etsem azdır. Gerçi ben bu yolda ilerleme gösteremedim bir koltukta iki karpuz taşıyamadım,senin gibi hayallerime tutunamadım ama itiraf etmeliyim senin yazın bana tabir caisse inovasyon gibi geldi..:))Sen harikasın sanırım senden herkese bir adet lazım ve her gün
1x1 alınmalı ziraa müthiş iyileştirici özelliğin var..:)))Çok uzun oldu, aslında özet sen MUHTEŞEMSİN, yazın bir harikaydı seni çok özlemişim..ve teşekkürler

Cookie Miss dedi ki...

Bu beceri ve zevkle hayallerin gerçek olmayacaktı da ne olacaktı be Ayşem. Çooook içten ta şuradan TEBRİKLER!

Eeee boşuna dememişler, bibi rızkıyla gelir diyee:))

Eya dedi ki...

Aysemcigim...sana da bu yakisir...cok mutlu oldum, sanki kendi hayalimi yasiyormusum gibi keyifle okudum son hikayeni... yolun acik olsun diyorum, bende daha cok figürden ziyade cicekli pastalar calismaktan yanayim... daha keyifli...bundan sonra haberlerini bekliyor olacagiz....
sevgiler

zehra

Adsız dedi ki...

Baharı senin çoşkun ile karşılamak,yeni hayallere yelken açmak,yaptıkların ve paylaşımlarınla içimde yarattığın gücü kuşanarak bahar dallarında yerimi aldım ben.Hazırım...

Hamura her dokunuşunda,sanki çiçeklerin yapraklarına damlayan sabah çiğisi gibi mucizeler yaratıyosun,boyaların hep şeker pembesi yumuşaklığında,gönlündeki tüm hayallerin tek tek gerçek olsun...

Acaba pazartesi Risotto mu var?

???

irem

pecete dedi ki...

Funda; bende olan, imkanlar dahilinde sizde olacaktır. Sevgilerimi gönderiyorum.

Leylak; Çok teşekkür ederim. Her zaman bekleriz.

Berna; Evren limon ağacı olacakmış. Öyle söyledi.

Yaso; sence benden bir 3.bebe çıkar mı?


Dlyra; en çok sözüm sana doğru. Bilmiyorum ama hissediyorum sanki. Olacak şeker...

Betül; sakın bırakma. Ne zaman istersen konuşalım. Ama sakın vazgeçme eğer istediğin oysa...

Arzu Hanım; ne demek, çok teşekkür ederim. Site ne zaman hazır olacak?

Ferah; bir örnekte sensin. Fuara getirdiklerini hatırlıyorum. Yol mesafesine bakar mısın? Ve evet Çiçek derim...

Bercestem; sen hele her zaman destekledin beni. Tee İngiltere'den hem de. Sağol bacım...

Aynur; yapmak lazım ama nasıl organize olmalı bilemedim... O ayaklar öpsün seni...

Gül; Çok teşekkür ederim yorumun için. Güzellikler hepimizin olsun

Beyza Hanım; Merhabanız sıcacık geldi.Çok teşekkür ederim. Sizin de sitenizin ismini çok ama çok beğendim. genelde fotolar gece mi çekiliyor?

Ömür; benden de bir ah... Öpüyorum çok çok...

Zeynep; istedikten sonra olacak, eli mahkum. İste şeker yeter ki iste...

Kırmızılı mutfak; sanırım Mayıs'ta çok sohbet konumuz olacak... İnşallah zaman yeter..

Ulviye; ben sana 10 doz etkisi yapayım ama sen zaten sahipsin. İstanbul'a geliş var mı bu aralar?

Zehra; asıl ben senden çiçekli pastalar bekliyorum. yap bana bir güzellik...

Miss; çok güzel bir yorum. Evet Bibi rızkıyla geldi. Biz de aynı şeyi söyleyip duruyoruz. Sevgiler...

İrem; bir blog açıyorsun, yoksa senle konuşmuyorum. (ve bu cümleyi senden gelen bütün yorumlara yazacağım.) dayanamadım; risotto yok...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Hepsi muhteşem görünüyor, bütün işleri bıkakıp kursa gelip çiçek yapasım var feci şekilde. İlk fırsatta diyorum ve bu sayfayı her ziyaret edişimde F 1.4 lens alma isteğim daha bir şiddetleniyor. Harika fotoğraflar. Öperim.

HaNdE... dedi ki...

ah sen,
bu yazınla beni öylesine kamçıladın ki...Sıkı sıkıya tutunduğum BONBON BUTİK'imi nasıl da ikiye katladın.Yazıda ki sözlerinden öyle şeyler çıkardım kendime, öyle küpeler taktım ki kulağıma...sorma gitsin..hayallerimize sıkı sıkıya tutunalım..bırakmayalım...
çok teşekkürler sana çook
:)

kitchenart-ist dedi ki...

Tekrar Merhaba Ayşem Hnm,

Maalesef gece çekiyorum ve farkındayım oldukça karanlık çıkıyor fotoğraflarım:(
Bu konuda biraz kendimi geliştirmek istiyorum, ışık çadırı vs önerdiler.
Sizinde bana önerileriniz varsa(hem fotoğraflar hemde bloğumla ilgili)seve seve dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz:)
Sevgiler
Beyza Y.

arzulanan tatlar dedi ki...

Ayşem hanım,

İnşallah en kısa sürede aktif hale getirmeye çalışıyorum.

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok başarılısın, bende senden eğitim alma hayalini kuruyorum bu sene bir gerçekleştirebilirsem !!

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN....
Pembedüşbahçesinin etkinlikleri devam ediyor...
Bu defaki etkinliğimizin adını siz koyacaksınız:)
Size üç malzeme veriyoruz Muz, Kahve ve Çikolata bu üç malzemeyi kullanarak kek,pasta vs. aklınıza ne geliyorsa paıyorsunuz ve pembedusbahcesi@gmail.com adresine gönderiyorsunuz...

Detaylı bilgi için blogumuzu ziyaret ediniz...

SON KATILIM 30 NİSAN...

SEVGİLER:)

birdilimdus dedi ki...

Hayallerine sımsıkı tutunan insanlara hayranım azim ve hırsın her zaman başarı getirdiğine inanırım ki bun senin öykünde çok net görüyoruz Ayşemciğim. Yüreğine, sabrına sağlık. Çalışmalar çok nefis, ellerin dert görmesin :)))

Sevgiler,
Evren

Kendimce dedi ki...

Tebrikler gerçekten ellerinize ve yüreğinize sağlık hep keyifle okuyorum yazılarınızı zaten ve her defasında birşey öğreniyorum teşekkürler

kurabiye dedi ki...

bayıldımmmmm, muhteşem olmuşlar.
benim hayellerimi süsleyen işleri yapıyorsun,umarım yıldızın dahada parlar:)
sevgilerr

Suna dedi ki...

Ayşem , bunları ne zaman yiyebiliyoruz ? Ben bu hafta diyorum :)

Adsız dedi ki...

Gurur duyuyorum seninle arkadaşım..

Rumuz: Goncagül..

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Canım arkadaşım bilirsin benim sana yazacak çok şeyim vardır hep:) Seni, sıcaklığını,dostluğunu, bilgisini sınırsızca ve keyifle (-ki korkusuzca paylaşanlardansın bilirim) paylaşan nadir ustalardansın...

Tüm hayallerinin sonsuza dek istediğin aşamalarla değil seni şaşırtacak ve daha da mutlu edecek şekilde gerçekleşmesini tüm yüreğimle diliyorum, ki olacağına da inanıyorum...

Bebilerini ve seni öpüyorum...

Sevgi ve umutlarının katbekat arttığı, harika bir hafta diliyorum sana güzel yüreklim...

Sevgiyle kal,

maksat pasta dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
*Degisik Tatlar* dedi ki...

başarılar hep seninle olsun ayşemcim

DİLA UYGUN dedi ki...

Ayşem hanım yaptıklarınız harika. İnsan bunları yemeye kıyamaz ki. Ellerinize sağlık...

Oya Öztürk dedi ki...

Merhaba Aysem Hanım.Yazınız beni çok etkiledi .Yaptıgınız seyler cok guzel. Seker hamurlu rengarenk kurabıyeler cok ılgımı cekıyor. Seker hamuru yapımı da dahıl ogrenebılecegım bır kurs tavsıye edebılır mısınız .Sımdıden tesekkur edıyorum .Basarılarınızın devamını dılıyorum .Hoscakalın.