5 Eylül 2007 Çarşamba

110gr Toz Şeker=250gr Toz Şeker, Olur mu?!

Olmaz... Olmadı da zaten. Hayatımda ilk defa soğuk yani pişmeyen cheesecake yaptım. Açıkcası biraz tembellik yapasım geldi. Yedik, beğendik. Tarif istendi, verdik. Oldu mu? Olmadı... 250gr toz şekeri , 110gr olarak verirsen olur sana tuzlu cheesecake... Bu da yetmezmiş gibi tarifi yapan karşı taraf; o, ne olduğu belli olmayan cheesecake'i almış, koluna takmış, misafirliğe götürmüş... Canım benim o kadar emin ki tadından. Benim yaptığımı yedi, tarifini aldı. Allahtan nazik bir zat-ı kerem. Bana telefonda sadece "Canım, bunun tadı tuzlu oldu." dedi.

Sayın karşı taraf; herkesin huzurunda sizden özür diliyorum. Yüzüme anlamlı anlamlı bakıp "110gr haa!!! Alacağın olsun" şeklinde sözleriniz ve o mahsun gözleriniz beni yeterince mutsuz etmektedir. Size iletmiş olduğum yazılı tarif doğrudur ve kendileri cheesecake tadındadır. Lütfen kabul buyrun efendim...



Önemli not: Tarif en son Müge, Sinan, Selen ve Eyüp tarafından denendi. Hoş ve hafif bir tatlılıkta cheesecake olarak onay aldı. Kendilerine teşekkür ederim, çekmiş oldukları resmi kullandırma hakkı verdikleri için ayrıca müteşekkirim...



Limonlu Soğuk Cheesecake
















12 kişilik
Hazırlanma süresi: 35dk
Pişme süresi: 7dk
Servis süresi: 12-15 saat

Gerekli malzemeler:
Alt taban için
  • 125gr tereyağ (Eritilmiş ve soğutulmuş.)
  • 175gr kepekli veya yulaflı biskuvi
  • 1 limon kabuğu rendesi

Üst kısım için

  • 1kg Labne peynir (Pınar Labne)
  • 250gr tozşeker
  • 1 küçük paket krema, 200ml
  • 25gr toz jelatin
  • 3 çorba kaşığı su
  • 1 limon suyu

Fırın 180 derece fansız olark ön ısıtma yapılır. Biskuviler un haline getirilerek, tereyağ ve limon kabuğu rendesi ile iyice karıştırılır. Yaklaşık 23cm'lik yuvarlak silikon kalıbın zemini bu karışım ile kaplanır. Ön ısıtma olan fırında 7dk pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılarak soğuması için tezgaha alınır. Diğer taraftan su ile toz jelatin ısıya dayaklı bir kabın içinde karıştırılır ve jelatinin şişmesi için 5dk beklenir. Süre sonunda haifi ateşte jelatin eritilir, kaynatmadan kremanın yarısı ilave edilerek karışım tamamlanır. Labne paeynir ile toz şeker mikserde şeker eriyinceye kadar karıştırılır, limon suyu ve kalan krema eklenir. En son jelatinli krema bu karışımın içine aktarılır ve soğumuş olan kalıba dökülür. Üstü düzeltildikten sonra donması için buzdolabına kaldırılır. Afiyet olsun.




Peçete'den Notlar:

  1. Toz jelatin miktarı ile bazı değişiklikler yaptık. Sonuçlar: 8gr toz jelatin ile; buzlukta tam donma gerçekleşiyor. Hızlı tüketilmesi lazım yoksa yumuşayıp, dağılıyor. 25gr toz jelatin ile; buzdolabında oldukça hoş bir sertliğe sahip oluyor. Yumuşak ama dağılmıyor. 55gr toz jelatin ile; Daha kısa sürede buzdolabında donuyor ve tadı oldukça sentetik oluyor.
  2. Tekrar belirtiyorum; toz şeker 250gr...
  3. Üstünü arzu ettiğiniz taze meyva ile süsleyebilir, yanında sos ile servis yapabilirsiniz.
  4. Peynir karışımını kaba döktükten sonra kabı sallamakta fayda var. Üstünde oluşabilecek baloncukları da temiz bir iğne ile patlabilirsiniz.

Kaynak: "Diana's Desserts" tarif farklılaştırılarak uygulanmıştır.

24 yorum:

lezzetlilerim dedi ki...

Ayşem cim ellerine sağlık çoook nefis görünüyor. sevgiler

Adsız dedi ki...

Aycem cım; eline sağlık bacım.. Cheesscake denemelerim senin harika lımonlu chesscake ın ıle devam edecektır:))

sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

110 gr=250 gr olmuyormus test edildi onaylandı:)

Ellerine sağlık

sevgiler

Adsız dedi ki...

Bacım,sen bundan sonra yandın....Her tarif verdiğinde,sana eminmisin?ölçüler doğru değilmi? diye hep sorular gelebilir...Sabırlar diliyorum....

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik goruntu muhtesem hele tebessum ettiren anlatimin :) yazdiklarini okurken sanki bende oradaymisim gibi hissetim :D kendimi :D sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Amanınn, bende bu lezzeti 3 dilim yiyerek test etmiş ve kalan yarısını da arkadaşın şirketine götürmüştüm. Toplam 20 kişi falan tadan oldu yani:) Ama tuzlu götürmüş olsaydım, neler olurdu hiç tahmin edemiyorum:)) Arkadaşa geçmiş olsun.:))
Ayşem şekerim, bu arada hayatımda yediğim en güzel pasta idi, 350 kere felan söyledim biliyorum, ellerine sağlık bi denem.

Adsız dedi ki...

Sanal alemde perçinlenen arkadaşlığımızı , yürekten dostluklara çevirmek istiyoruz. Hiç görmediğimiz gözlerle ; göz göze gelip , bunca zamandır paylaştıklarımızla beraber yoğrulmak istiyoruz. Hem de birbirimiz kadar merak ettiğimiz çocuklarımız ile beraber ! Onlar animatör ile eğlenirken , biz de kurduğumuz sofranın – sohbetin ve dostluğun keyfini çıkaracağız. Menü mü ? Hep beraber oluşturacağız çay davetimizi ..Hepimiz gelirken getirdiğimiz bir çeşit ikramımızla şenlendireceğiz soframızı.. Tarih / Zaman : 27 Ekim 2007 – Cumartesi Saat : 13:00 – 17:00 Yer: 3-ELMA DAVET ve ORGANİZASYON – Çifte havuzlar ‘ Anadolu Yakası / İSTANBUL Ücret : Katılımcı başı 25,00 YTL. * Çocuklar için ek ücret talep edilmeyecektir. Katılmak isteyen arkadaşlar ; gönderiye yorum bırakabileceğiniz gibi , bizlere de mail atabilirsiniz ; Katılmak isteyen arkadaşlar ; lütfen 30.09.2007 tarihine kadar net bilgi versinler. mof_baydar@hotmail.com ( fidaneli-fidan ) burcin.atmaca@gmail.com ( pastarda-burcin) esrakars@gmail.com ( benimutfağım-esra)

pastacik sezer dedi ki...

Canım olsun tuzlu sevende vardır cheescake.Bende deneyecem az şekerli. :))

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Aysem,
Ellerine saglik. Oyle ya da boyle, harika gorunuyor. Sevgiler

Selen dedi ki...

Ayşemim,
Gerçekten de nefis bir cheesecaketi. Deneyenler grubundan biri olarak şiddetle tavsiye ediyorum. Çok öperim :)

Adsız dedi ki...

Ayşem'cim nefis görünüyor cheesecake'in. Ellerine sağlık. Demekki neymiş, tarifi yaparken aradada tadına bakmak gerekiyormuş. Sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Canım çok nefis görünüyor.Jelatinlere bir kavuşabilsem çok şey yapıcamda bir türlü kavuşamıyoruz nedense.))Aslında aramızda engeller ve uçurumlarda yok halbuki.))Hayırlısı bakalım..Ben nedenini biliyorum da bir ara sana anlatırım canım.))

Yalnız cheesecake müthiş görünüyor.Bittim ben bun acanım.

Kocaman öpücükler bebişe sonra da sana.))

Işıl'ı da çok öpüyorum.

Sevgilerle kalın.

Tijen dedi ki...

Şeker kadın, tatlı kadın,
Boşver bir kereden bir şey olmaz, yani bir kere az şekerli yapmaktan. Dostluklar daim olsun, önemli olan bu. Bilemedim yaş 35'i kutlamış mı idim. Epeydir yollar mollar derken ben ben miyim, ben kimim halinde olduğum için elbette eş dost ziyaretleri aksadı. Demediysem şimdi diyorum: (bugün kötü günümde miyim ne) farketmiyor şeker. Otuzbeşin de, sonrakiler de şimdiden kutlu mutlu olsun.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ayşemcim bu tarifi tam olarak yarıya bölüp 20 cmlik kalıpla dün yaptım. Şimdi geriye iki dilim kaldı :( Bu tarif süpermiş ellerin dert görmesin.

Adsız dedi ki...

:)

aynur

Punto dedi ki...

Bir şey soracağım; sizin yer Beşiktaş'ta pazarın kurulduğu yerin yanından evlendirme dairesini arkanıza alınca sağ taraftan bir yokuş çıkar Teşvikiye'ye. Yokuşun yanında da bir sokak vardır. O sokakta mı? Eşimle bir gün uğramak istiyoruz da.

daimamutfak dedi ki...

Bazen en güzel tarifler işte böyle çıkıverir.Beğeni kazanıp yerleşiverir...ellerinize sağlık..
neriman

Pasta Cafe dedi ki...

Şu fıstıklı şekerlemenin tarifi ne zaman gelecek ? Ben onu bekliyorum dört gözle :)))

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Fıstıklı yumuşak şekerlemeyi çok merak ediyoruuummmm.

pecete dedi ki...

Azize; çok teşekkür ederim.

Fidan; senin de ellerine sağlık. Sevgiler bizden size...

Test edip onaylayan kişi; :)

Suzi; valla "Karşı Taraf" ciddi olarak benden tarif alırken 10 defa soruyor artık. Durum feci kısacası...

Aynur; neden görüşemedik, görüşemiyoruz?

Akın Amca; Teşvikiye çıkan yokuş tarafına değil, tekrar Beşiktaş tarafına dönüyorsunuz. Belediye'ye ait otopark sağ tarfaınızda kalıyor. Hemen ilk sağ sokağa giriyorsunuz. Heyecan içinde bekliyoruz.

Neriman; yanlışlıklar bazen işe yarıyor ama bazende başa dert oluyor. Sevgiler...

Özlem; bu akşam yaptım, yarın yazıyorum.

Burçi; 2 güne kadar tarif ve fotoğraf geliyor...




Nihan; ne mutlu bana, çok teşekkür ederim.

Pisi; allahtan siz de yediniz ve hatta yedirdiniz de içimiz rahat etti... Yoksa bu durum alın yazısı şeklinde bir durum arz edecekti.

Sezer; helal bacım. Devam...

Aybike; çok güzel bir mesaj, teşekkür ederim.

Selen; gözlerimi deri derin kısıyorum...

Ebru; tatilden döndün mü? Döndüysen neden tukkana gelmedin? Bıdı bıdı bıdı...

Gül; ne kadar istersen göndevereyim bacım, emrin olur... En çok biz öpüyoruz seni...

Tijen; yolların kadını... Kalplerimiz bir olsun, gerisi hiç ama hiç önemli değil. Bunadan sonrakilerde hep beraber kutlamak dileği ile... Seni beklediğimizi de belirtmeden geçemiyeceğim. Sevgiler...

Esra; son iki dilim yapanın hakkındır. Afiyet olsun bacım...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ayşem'ciğim,
Sana ve ailene bereketli,rızıklı ve huzurlu bir ramazan diliyorum canım.

Sevgilerle

Yasemin dedi ki...

aysemim dokturmussun gene.. ben bunu yemedim ama cumartesi nefis bir pasta yedim.. ay daha cok yicektim ama sona pastayi birakmak yanlis olmus!!
bu arada unutmadaim sana soz bi arabayla tur attiricam sana :) icinde kalmasin :P:P:P operim kocaman!!!!!!

Adsız dedi ki...

Ayşem'ciğim,
Hayırlı ramazanlar bacım..Halen çok üzülüyorum!!

Sevgilerimle..

Yasemin dedi ki...

aysemim ajanim :) ben seni sobeledim sen artik ebesin :)))