10 Eylül 2008 Çarşamba

Susamlı Yuvarlaklar

Ramazan, okul, hava değişimi, yazın bitişi gibi unsurlar etrafımızda iken ben sadece kitaplar ve mutfak arasında mekik dokuyor, Bebi ile ciddi ciddi tarif pazarlığı yapıyorum. Yemediği bazı şeyleri yiyebileceği şeylerin arasına katmak yapılan en büyük pazarlığın sonucu... Susamlı yuvarlakların çıkış noktası da bu oldu. Haşhaşlı küçükler ise bu aralar haşhaşa saplantı halinde bağlanmamdan kaynaklanıyor. Her ikisi de atıştırmalık, çayın yanında...

Susamlı Yuvarlaklar Ve Haşhaşlı Küçükler;






















Susamlı Yuvarlaklar;
25-27 adet
Hazırlanma süresi: 15 dk (2 saat bekletme süresi) + 20 dk pişme süresi
Servis süresi: 10 dk

Gerekli malzemeler:
  • 175gr / 1,5 su bardağı un
  • 150gr / 10 yemek kaşığı soğuk tereyağ
  • 150gr / 1+1/4 su bardağı kaşar peynir
  • 15ml / 1 yemek kaşığı domates suyu
  • 25ml / 1 yemek kaşığı kurutulmuş domates (Kalın doğranmış.)
  • 15ml / 1 yemek kaşığı kekik (Silme)
  • 15gr / 2 yemek kaşığı çekirdikleri çıkarılmış siyah zeytin (Küçük doğranmış)
  • 15-30ml / 1-2 yemek kaşığı soğuk su
  • 50gr susam

Hazırlanışı:

Su ve susam dışındaki bütün malzemeleri mutfak robotuna koyup ekmek kırıntısı haline alıncaya kadar çekiyoruz. Eğer hamur sert olduysa suyu ilave ederek yumuşak hale getirebilirsiniz. Daha sonra bu hamuru tezgaha alıp yaklaşık 25cm uzunluğunda silindir haline getirilir. Yağlı kağıdın üstüne susam konur ve bu silindirin etrfaı susam olacak şekilde yağlı kağıdın üzerinde yuvarlanır. Etrafı komple susam olduktan sonra folyoya sarılır ve şekli bozulmadan buzdolabında yaklaşık 2 saat soğutulur. Süre sonuna doğru fırın, 180 derecede ön ısıtma yapılır. Keskin bir bıçak yardımıyla yaklaşık 1/2 parmak kalığında dilimler kesilir ve yağlı kağıt kaplı tepsiye yerleştirilir. 20dk sonunda üstleri altın/kahverengi rengi aldığında fırından çıkarılır ve soğumaya alınır. Servise hazırdır. Afiyet olsun...


Peçete'den Notlar:

  1. İlk denemede mutfak robotu, ikinci denemede ise el ile yoğurma teknikleri denendi. Her ikisinde de hamur yumuşak olduğu için suya ihtiyaç duyulmadı.
  2. Siyah zeytin yerine yeşil zeytin denendiğinde aroma ve lezzet konusunda az da olsa bir kayıp yaşanıyor.
  3. Her fırın tepsisine 16 adet yerleştirmek mantıklı. Pişerken yağlı hamur biraz yayılıyor ama yüksekliğinden fazla değer kaybetmiyor.
  4. Kaynak: "Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri (Ciltli)/ Joanna Farrow, Catherine Atkinson" sf:439

12 yorum:

Saliha dedi ki...

hanı nerde nerde?hemen tarıf beklıyoruz::))

Saliha dedi ki...

hanı nerde nerde?hemen tarıf beklıyoruz::))

Adsız dedi ki...

ben yediiim
süperdiii
tarif beklemeye değer
:)
bayan peçete
batu kardeşe abisinden selam

Adsız dedi ki...

Sanki oyalanıyormuşuz gibi bir his var içimde..Allahtan hayırlısı bacım..

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Ben yedim ve tadı harikaydııı

Adsız dedi ki...

Offf Ayşem Hanım offfff....Bak zaten ne iftarda ne sahurda yiyebiliyorum.Sen böyle çıtır lezzetleri yap resmini çek..Düşünme tabii bu kızın canı çekermi çekmez mi..Kolayda değilki yapıvereyim.Dur daha bana hani cevizli bi kurabiye borcun var.Ama böyle neşeli olman,kuzucuğunun yanında olman benide mutlu ediyor.Sen iyi şeylere layıksın.Hadi bye patronum çağırıyo i bakımm ne istiyor yine.... Nurdan

TAZE NANE dedi ki...

Susamlı Yuvarlaklar ve Haşhaşlı küçükler çok güzel görünüyor. Haşhaşlı küçüklerin malzemesi susamlı yuvarlakların malzemesinin aynısımı tam anlayamadım. Sevgiler TAZENANE

pecete dedi ki...

Düğme Bay; geldi, geldi...

Aynur; seviyorum seni...

Oyosh; Bodrumlarda unuttun bizi diyerek hemen karşı atağa geçeceğim. Öperim seni...

Suzi; salata yemiyorum uzun zamandır. Haberin olsun dedim...

Nurdan; allah kabul etsin, ben sana sofralar döşeyeceğim bacım...

TazeNane; Sabah itibariyle hemen tarifi yerleştirdim. Soru ve ilgi için çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

:)
''İnsanlar buna yankı derler, ama aslında bu yaşamdır. Yaşam daima sana senin verdiklerini geri verir...




tütüden aldım
bende seni seviyorum demek istedim
:)

pecete dedi ki...

Öptüm seni...

Adsız dedi ki...

Merhaba

Bendede bu kitaptan vardı. Tarifi sizde görünce denedim. Elde yoğurdum ve bendede suya gerek kalmadı. Tadları çok güzeldi. Ama sanki biraz daha domates kurusu ve zeytin eklenebilirdi gibi geldi bana. Kitabı alalı çok oldu ama denediğim ilk kurabiye bu oldu sayenizde. Kimbilir daha ne güzellikler saklı o kitaplarda.
Teşekkürler tarif için.

pecete dedi ki...

Fatoş Hanım, Merhaba... Fikirlerinize katılıyorum. Açıkcası ben domates kurusu hastasıyım ama etraf için aynı şeyi söyleyemeceğim. O yüzden o kısmınları koyarken elimi korkak alıştırdım. Ayrıca denemenize de çok sevindim. Tarif denemelerine devam derim.
Sevgiler...