12 Eylül 2008 Cuma

Haşhaşlı Küçükler

Pek küçükler, ağzınızın tadı değişsin diye tek atımlık şeklinde. Yanında meze veya değişik soslar ile misafire çerez olarak ikram edilir bence. Kitap inceleme boyutunda ise, aynı kitaptan ikinci tarif.

Haşhaşlı Küçükler











35 adet

Hazırlanma süresi: 10 dk
Pişme süresi: 30-35 dk
Servis süresi: 10 dk
Yazıcı versiyonu


Gerekli malzemeler:

  • 115gr / 1 su bardağı un
  • 1.5ml / 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 5ml / 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 15gr / 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 15ml / 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
  • 90ml / 6 yemek kaşığı krema

Süslemek için:

  • Süt
  • Deniz tuzu (Normal tuz kullanıldı.)
Hazırlanması;

Fırın 150 derecede ön ısıtma yapılır. Un, tuz ve şeker bir kaseye konulur ve tereyağ içine eklenerek yoğurulmaya başlanır. Haşhaş tohumları ilave edilir. Yeterli miktarda krema , sert bir hamur halini alıncaya kadar eklenir. Esnek ve tezgaha az yapışan bir bir kıvama gelindiğinde hafif unlanmış tezgahta açılır ve kalıp veya bıçak yardımı ile kesilir. Yağlı kağıt kaplanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerlerine fırça ile az süt sürülür ve tuz serpiştirilir. Altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra soğuması için tel ızgaranın üzerine alınır. Afiyet olsun......


Peçete'den Notlar:
  1. Hamur; eğer krema sıvıysa 6 kaşıktan fazla isteyebilir. İlave etmekten korkmayın.
  2. Haşhaş yerine susam ekleyerek hazırlanabilir.
  3. İçine konacak mahlep veya hardal tozu farklı bir tat kazandıracaktır.
  4. Tadı ne tam tatlı ne de tam tuzlu. Yanında mutlaka destekleyici bir malzemeye (peynir, reçel, sos v.b.) ihtiyaç duyulabilinir.
  5. Kaynak: "Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri (Ciltli)/ Joanna Farrow, Catherine Atkinson" sf:442

12 yorum:

pinar dedi ki...

ellerinize sağlık harika görünüyorlar, hem susamlı hem de haşhaşlılar...
denemek için sabırsızlanıyorum :)
sevgiler
pınar

http://pdenizerilehayatinicinden.blogspot.com/

Hülya dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar.
İçinde ne olduğunu bildiğimiz ev yapımı krakerler
Sevgiler

TAZE NANE dedi ki...

Bende bu haşhaşlı küçüklerin tarifini merak etmiştim. Teşekkür ederim belki siz siteye koyucaktınız ama ben aceleci biri olarak hemen merak ettim. Sevgiler TAZENANE

YASEMİN ASLIHAN BABALIK dedi ki...

bayıldım ben bunlara,tadı için kötü bişey demediğine göre yapılabilir listeme aldım:))
ama en çok kalıbını beğendim ben nedense çok kibar geldi bana

zarpandit_gokche dedi ki...

iki gundur yok yapayım yok yapmayayım derken bende aynı kitaptan körili kıtırları denedim..enfesti tavsiye ederim:)

ayşem ablacım denediysen şayet muhakkak bu krakerciklerde yapılacaktır:)

Pastanı Seç dedi ki...

ellerine sağlık canım

sevgiler

pecete dedi ki...

Pınar Hanım, teşekkür ederim. Deneme neticenizi heyecanla bekliyorum. Sevgiler...

Hülya; olayı çözmeme yardımcı oldun. Ne diyeceğimi bilememiştim. Sevgiler...

TazeNane; acele etmeniz benim için iyi bir tetikleyici oldu. Teşekkür ederim. Sevgiler...

Yasemin; o kalıptan bulursam hemen sana bir tane göndereceğim. 3 farklı boydu. En büyük boyunu kullandım. Zevkler aynıymış bacım diyorum. Sevgiler...

Gökche; kitap inceleme boyutunda, bazı tarifler başarılı ama bazı tariflerde problem yaşadım. Körililer sıraydı. Sayende onu atlıyorum, başka tarif deneyeyim. Sende o kitaptan yaptıklarını benle paylaşırsan çok güzel olur, güzel bir database elde ederiz. Sevgiler...

Pastanı Seç; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

munevver dedi ki...

Annem, ben bu lezzetten mahrum kalmışım o gün. Benzer bir şey yapıyordum, çörekotlu. Haşhaşlı niye düşünememişim ki? Bazen kafam çalışmıyor.

Öpüyorum.

Oya Kayacan dedi ki...

Ne keyifle yenir bunlar çıtır çıtır... Çok çok yapmalıyım...

Ferhanca dedi ki...

Haşhaş çekilmiş veya tohum şeklinde çok severim.
Bu krakerler akşam misafirlrine güzel ikram..reçeteni defterime alıyorum..kolay gelsin..

pecete dedi ki...

Münevver Annem, Senin için özel yaparız. Seni özledik ama itiraf ediyorum blogunu daha çok özledim. Sevgiler...

Oya Kayacan; bence de çok çok yapalım ve hatta farklı türlerini yapalım. Sevgiler...


Ferhan, lokumdan sonra da aramızın iyi olması dileği ile...

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

Ayşemcim bu krakerler geçen hafta bizim mutfakta maaile yapıldı ve afiyetle yendi hayatım. bloga da ekledim biraz önce.
bebişini ve seni öperim canım