24 Eylül 2008 Çarşamba

Ekler Savaşı... Bölüm: Kremalar...

Kremalar, kremalar, kremalar...
İnanılmaz çeşitlilikte, hatta biraz da sizin hayal gücünüzle alakalı. Araştırmanın 2. bölümünde kremalar incelendi. Açıkcası incelerken bu kremaları sadece ekler için değil, aynı zamanda pastalar, kekler, muffin ve cupcake üzerinde kullanabilecek çeşitleri ön plana çıkardım. İçine konacak aromalar ile özellikle farklılık yaratmak çok kolay ve rahat. Elimdeki 3 tariften en kolay hazırlanan "Beyaz Çikolatalı Ganas" oldu. İkinci sırada "Pastacı Kreması" ve en son sırada açıkcası biraz da zahmetli olan ve gözdem (sanırım Labne peynire olan özel ilgim ve kremanın garip bir şekilde hafif olan lezzeti ) olarak ilan ettiğim "Krem Peynirli Krema"...

Seçimi size bırakıyorum...

Kahve Aromalı Pastacı Kreması:

Gerekli Malzemeler:


1 cup / 250ml / 1 su bardağı süt

3 yumurta sarısı

1/3 cup / 75gr / 3/4 su bardağı şeker

2 tablespoons / 2 yemek kaşığı dolusu nişasta

1 tablespoon / 1 yemek kaşığı dolusu kahve aroması

50gr kuvertur bitter çikolata


Süt küçük bir tencerede kaynatılır. Yumurta sarıları, şeker ve nişasta başka bir kapta, rengi iyice dönene kadar mikser ile çırpılır. Kaynamış sütün yarısı bu kaba konur ve tekrar mikser ile karışıma yedirilir. Hazır olan karışım ocak üzerindeki sütün içine boşaltılır. Koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra çikolata ve aroma eklenir ve karıştırılarak çikolatanın erimesi sağlanır. Soğuduktan sonra kullanıma hazırdır.


Beyaz Çikolatalı Ganas:

Gerekli Malzemeler:

50ml süt kreması

150gr / 1 su bardağı Kuvertur Beyaz Çikolata (ince kıyılmış)

Süt kreması ocak üzerinde kaynamadan ısıtılır. Ocaktan alınır ve üzerine beyaz çikolatalar konur. Çikolatalar eriyince kadar karıştırılır. Soğumaya bırakılır. İyice soğuduktan sonra mikser ile 5dk çırpılır. Servise hazırdır.

Krem Peynirli Krema (Cream Cheese Buttercream):

Gerekli Malzemeler:

3 yumurta beyazı

170gr tereyağ (oda sıcaklığında)

120gr Labne Peynir

1/2 cup / 100gr / 1 su bardağı (1 parmak eksik) şeker

2 tablespoon / 2,5 yemek kaşığı su

1 teaspoon / 1,5 çay kaşığı vanilya aroması

Yumurta beyazları mikser ile beze kıvamına getirilir. Diğer tarafta ocak üzerinde şeker ve su, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker termometresi 120dereceyi gösterdiğinde, mikser beze kıvamında olan yumurta aklarının içine çırpılmaya devam ederken azar azar ilave edilir. Çırpma işlemi mikser haznesinin soğumasına kadar devam eder. Bu aşamada yumurta aklarının görüntüsü beze kıvamına gelip koyulaşmış olacaktır. Bu aşamaya gelindiğinde oda sıcaklığındaki tereyağ bir tatlı kaşığı ile karışıma ilave edilir. Bu noktada yavaş olarak eklemekte fayda var. Her kaşık ilavesinde kremanın onu iyice yedirmesini beklemek gerekiyor. Bir süre sonra krema sanki kesilmiş gibi pütürükleşiyor ama sakın karıştırma işlemini kesmeyin. Çünkü doğru yoldasınız. Tereyağ ekleme işlemi bittiğinde krema kendini toparlıyor. Bu toplanma aşamasına gelinde bu sefer aynı tereyağda olduğu gibi labne peynir azar azar ilave ediliyor. Bu ilave işlemi de bittiğinde vanilya aroması ilave edilir. Artık krema kullanıma hazırdır.

12 yorum:

Ferhanca dedi ki...

Dün gece ekler hamurunu çok detaylı okudum verdiğin linklere uğradım. yapamsı bir yana araştırmaların da zaman alır..
kremayıda iyice detaylı okuyup notlar alıcam..
tariflerin için çok teşekkürler..

etki alanı dedi ki...

Biri "ganas" mı dedi...:-))
TüTü

Adsız dedi ki...

süper süper ama ben neden bunları bu şekilde yiyemiyorum!?

dino

pecete dedi ki...

Ferhan; ne demek efendim...

Tütü; hep seni andımmm....

Sayın Dino Bey; Ayıp mı ediyoruz acaba?!.

Unknown dedi ki...

Kuran da Kadir Gecesi için Leyletü'l kadri hayrun min elfi şehrin Kadir Gecesi bin aydan hayırlı bir gecedir diye buyuruluyor. Bu nedenle bu geceyi ihya edelim.. Kadir geceniz hayırlı olsun..

Aynur dedi ki...

ALLAHIN REHMETİ VE BEREKETİ ÜZERİNİZE OLSUN KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Hayirli Cumalar

Selamlar

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayşemciğim önerilerin harika.
labneli lezzet seçimine aynen katılıyorum.bende bazı notlar aldım sayfanızdan.
kahveli lezzetlere oldum olası hayranım zaten.
çok teşekkürler.. svglrrr
NuNu

zarpandit dedi ki...

hımmmm kremalar uhtesem gorunuyor zarpanditce yorumlara gelirsek;

labneli olna baş tacı oldu bir peynir sever olarak :)

yumurta sarılarını gordum bir dur hele dediysemde kahveyle azcık koku gitmiştir diyorum üstad:)

beyaz çikolatalı ganas lezzetli gozukuyor:))

ps: kahve aromalı ve krem peynirli beraber yapıldıgında yumurta israfı yapılmayacak bu sayede tavuklar sevinecek diye dusnuyorum :D

Adsız dedi ki...

:)
seni arıyorum ulaşılamıyorsun
kuş uçtu beklenen haber geldiii
sıra arka kapakta
ne yapsak

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

BEDENİNİZDEN SAĞLIĞINIZ
RUHUNUZDAN GÜZELLİĞİNİZ
YÜREĞİNİZDEN SICAKLIĞINIZ
ÇEVRENİZDEN SEVDİKLERİNİZ
CEBİNİZDEN BEREKETİNİZ
SOFRANIZDAN LEZZETİNİZ
HİİİİİİÇÇÇÇ EKSİK OLMASIN.

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN.
ZUHAL YALÇIN.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

üçü de çok güzel görünüyor.Aromalarla farklı lezzetler yakalamak güzel oluyor.

Sevdiklerinizle sağlıklı,mutlu,neşeli,sevgi dolu bayram geçirmeniz dileğimle...

Sevgiler...

PASTRY CHEF FATOS SULUK dedi ki...

no panic!!!!! Sevgili Ayşem, yaklasık 10 dakikadır belki de 15 :P zavallı Kitchen Aid cebellesip duruyor pürtüklesen peynir kremasını toparlama ümidiyle...mucizevi alet olmasa buna kolmu dayanır???? bence bu krema kesilir gibi olmadı kesinnnnnn kesildiiii!!!! di mi???bunca vakit pütürüklügün gecmesini bekliyoruz ama nafile :(((( sanırım ziyan-kayıp büyük :((( simdi baktım bir umut, yok valla kesinnn kesilmis bu...cok üzgünüm su an...niye böyle olmus olabailir????