22 Aralık 2008 Pazartesi

Sadece Taban Tarifi...

Fotoğraflama sırasında yaşananlar günışığına çıktıktan sonra aklıma sadece tabanların tarifi vermek geldi. Tatlı ve tuzlu olarak yapımı kolay, buzdolabının dondurucu kısımda saklanabilecek tarifler. Biraz aceleciyim. Yılbaşı için hazırlık derdindeyim. Renkli hem de capcanlı olsun istiyorum.
İlk önce Tatlı Taban tarifi;


Tatlı Taban Tarifi:





Hazırlanma Süresi: 15 dk + Dinlendirme Süresi
Servis Süresi: 1 saat
Servis Adedi: 8 adet 10cm'lik Turta Kalıbı

Gerekli Malzemeler:
  • 1 yumurta (Hafif Çırpılmış)
  • 110gr / 1/2 cup / 3/4 su bardağı toz şeker
  • 140 gr margarin (soğuk)
  • 250gr / 1+2/3 cup / 2.5 su bardağı un
  • 2 teaspoon /2 tatlı kaşığı soğuk su

Hazırlanışı:

Fırın 160 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Un, şeker ve margarin, ekmek kırıntısı görüntüsü alıncaya kadar yoğrulur. Yumurta ve su ilave edilir. Yapışmayan bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur. Buzdolabında 30dk bekletilir. Merdane yardımı ile açılır ve kalıba alınır. 20dk daha bekletilir. Buzdolabından alınan turta kalıbı ön ısıtma yapılmış fırında içine kabarmaması için ağırlık konularak (nohut, kuru fasulye, vb.) pişirilir. Süre sonunda içindekiler boşaltılır ve tekrar kızarması için 15dk daha pişirilir. Afiyet olsun...

Tuzlu Taban Tarifi:
Hazırlanma Süresi: 15 dk + Dinlendirme Süresi (30 dk)
Servis Süresi: 1 saat
Servis Adedi: 50 adet minik Turta Kalıbı

Gerekli Malzemeler:

  • 3,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 250gr margarin (soğuk)
  • 1/2 su bardağı buzlu su

Hazırlanışı:

Tatlı taban altı ile aynı şekilde hazırlanır. Hamurun içine arzu edilirse çeşitli baharatlar konur. Hamur soğutulduktan sonra elastik bir yapıya sahip olacaktır.

Peçete'den Notlar:

  1. Hamurun soğuk olması çok önemli. El sıcaklığı yüzünden hamurunuzun sertliğini kaybetmemesi için, buz dolu bir kapa ellerinizi sokup çıkarabilirsiniz.
  2. Kalıbının içinde buzdolabında bekletilen hamur, fırında daha az çekme yapacaktır.

5 yorum:

YASEMİN ASLIHAN BABALIK dedi ki...

Ayşemcim cehaletimi mazur gör ama bu tabanlar tart ve kişler için değil mi canımcım?
şöyle adam gibi bir tart tabanı bulamadım hala da.

Betül KÖROĞLU dedi ki...

çok teşekkürler ayşem. bu tariflere çok ihtiyacım vardı hangi taban tarfini denediysem beğenmedim çünkü..tam aradığım tarifler olduğundan hiç şüphem yok.

sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba

tarifler de muhteşem de esas fotoğraflara vuruldum. sanki elimi uzatsam alabilecekmişim duygusu veriyor insana.

dondurucuda saklanabilir demişsiniz, hamur olarakmı yoksa pişmiş olarakmı saklanacak.

birde ben donduruda hamur olarak saklanabilecek tatlı veya tuzlu tarifler arıyorum. ani misafirler için.

sevgiler
asu

Mutfakname-Zuhal dedi ki...

ayy ne kadar güzel şeyler yapıyosun yaa sen ellerıne saglıkk, bebiden nasıl vakıt buluyorsun ayşem?? ben anca ev işlerini ve yemegımızı zor yapıyorum :((
valla senle çalışmak isterdimm, ögrenecegımız çok şey var sendenn

pecete dedi ki...

Yasemin, aynı cehalet bende de var...
Tatlı tabanıı tart, pay gibi tatlılarda kullanıyorum
Tuzlu olanı ise kişte...
Aslnda bundan tam bir dosya konusu olur...
Oğlan 2,5 yaş krizi yaşamasa neler olur neler!!!

Betül, çok teşekkür ederim. Sonuçları merakla bekliyorum.

Asu, tuzlu olan taban hamur olarak 1 ay buzlukta bekletebilirsin. Yumurta olmadığı için sağlık açısından rahat olur. Tatlı hamur açıkcası yumurta olduğu için bekletmek konusunda tereddütlerim var. Sanırım yumurta tozunu denemek lazım. Sevgiler...

Zuhal, çok teşekkür ederim. Bence karşılıklı öğreneceğimiz çok şey var... Sevgiler...