26 Aralık 2008 Cuma

Yılbaşı Kızağı... (Santa's Sleigh Centerpiece)

Aslında bu projenin çıkış noktası Ufuk... Yaptığı kurabiye sepeti ve kitaptaki fotoğrafı gördüğünde "Bunu kim yapmıştı?" şeklinde soruları bizi bu günlere getirdi. Gerek masa üstü süsü olarak kullanılabilen gerekse yenebilme özelliklerinden dolayı biz kendisine pek sevimli gözlerle baktık. Yapım aşaması 2 gün sürüyor. İlk gün kurabiyelerin hazırlanması ve bazı parçaların süslenmesi, 2.gün birleştirilmesi. Tarif, notlar ve şablon ile huzurlarınızda;

Zencefilli Çörek (Gingerbread Cookies):

















Hazırlanışı: 15 dk + 30dk dinlenme süresi
Pişme Süresi: 16 dk.

Gerekli Malzemeler:
  • 5 cup / 5,5 su bardağı un
  • 230gr margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 cup/ 1+1/4 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 cup/ 1+1/2 su bardağı pekmez
  • 4 teaspoon / 4 tatlı kaşığı zencefil (silme)
  • 2 teaspoon / 2 tatlı kaşığı tarçın (silme)
  • 2 teaspoon / 2 tatlı kaşığı karanfil (silme)
  • 1/2 teaspoon / 1 çay kaşığı tuz (silme)
  • 1 portakal kabuğu rendesi (opsiyonel)

Fırın 180 derecede fansız olarak önısıtma yapılır. Margarin ve toz şeker yumuşak şeker kıvamına gelene kadar çırpılır. İçine yumurta ve pekmez ilave edilir. Diğer taraftan un ve baharatlar elenir ve bu karışıma 2 bölüm halinde eklenir. Karışım hamur kıvamına geldiğinde yuvarlak bir disk halinde dinlenmek üzere buzdolabında yarım saat bekletilir.
Kitapta bahsi geçen tarifte 1 çay kaşığı karbonat yer almakta. Özellikle 3 boyutlu kurabiye çalışmalarında karbonat ilavesini dahil etmiyorlar. Amaç hamurun kabarmasını engellemek. Bu tarif ile hazırlanan kurabiyelerin en güzel tarafı üzerinin çatlamıyor olması. Yani fırına nasıl veriliyorsa o şekilde çıkıyor. Çekme payının da az olduğunu söyleyebilirim. Dinlemiş hamur artık kalıplarla kesilmeye hazırdır. Un serpilmiş tezgahta yaklaşık 3-4mm'lik bir incelikte açılır. Soğuk olan hamurun çok kolay açıldığını ve kalıplarla çok kolay kesilerek, formu bozulmadan fırın tepsisine alındığını da belirtmeden geçemeyeceğim.


Kullanacağımız şablona bir tık ile ulaşabilirsiniz. Kitapta bu şablonun %200 büyütülerek kullanılması tavsiye edilmiş. Açıkcası büyütme işlemi yapılırken tereddüt yaşayarak %150 'de karar kıldım. Hazırlanan hamur hem bu ölçüye yetti hem de başka kurabiyeler yapma şansım oldu. Şablondaki parçaları kestikten sonra açılan hamurun üzerine yerleştirin.Hamur yağlı olduğu için kağıdı tutacak ve siz kolayca kesebileceksiniz. Parçaları hazırlarken dikkat edilecek tek nokta kızak için hazırlanacak ve üzeri süslenecek olan 2 şekilli yan parça. Bu büyük parçaları keserken şablonu ilk önce düz olarak kullanıyoruz. İkinci parçayı kesmek için şablonu ters çevirmek gerekiyor. Bu şekilde ayna görüntüsü dediğimiz durum gerçekleşmiş oluyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta büyük olan bu iki parçayı tepsiye aldıktan sonra detay kesimlerini yapmak gerekiyor. Diğer türlü tezgahta kesildiği takdirde tepsiye taşınırken formunun bozulma ihtimali olabilir. Ayrıntıları kalıptan kesip almak için gene şablonu ve bir adet iğneyi kullandım. Şablon hamurun üzerine, detay çalışması iğne ile... Şablonu kaldırdıktan sonra iğnenin açtığı açtığı noktaları bıçak ile birleştirip keserek gayet rahat şekilde çıkarabilirsiniz.



Toplam 5 parçamız olacak:

  • Büyük Kızak Parçaları*2
  • Küçük Boy Dikdörtgen Parça*2
  • Orta Boy Dikdörtgen Parça*2
  • Büyük Boy Dikdörtgen Parça*1

Kalıplar hazır. Şimdi fırınlama zamanı. Bu tür çalışmalarda kurabiye parçalarının biraz sert olması, kolay kırılmaması istenir. Normalde 10-12 dk. olarak pişirdiğimiz parçaları, bu çalışma için 16 dk. fırında tutuyoruz. Fırına konduktan 12 dk. sonra sürekli kontrol etmekte fayda var. Bir anda yanabilme ihtimaline karşılık...Hazırlanan kurabiye parçalarının iyice soğuduğundan emin olduktan sonra süsleme kısmına girizgah yapılır;

Royal Icing:


















Hazırlama süresi: 15 dk.

Gerekli malzemeler:

  • 1/4 cup / 1/4 su bardağı mereng tozu (Merigue Powder)***
  • 1/2 cup / 1/2 su bardağı su
  • 4 cup / 4 su bardağı pudra şekeri
  • İnceltmek için su


***Mereng tozu (Merigue Powder) : Yumurta akı tozu ve şeker karışımı.

Mereng tozu ve suyu mikser yardımı ile köpürtülür. İçine azar azar pudra şekeri ilave edilir. Çırpma telinden akmayan ir kıvam elde edilinceye kadar çırpılır. Pudra şekerinin herhangi bir parçalayıcıda öğütülmesi faydalı olur. Böylece çırpma işleminin süresi kısaltılmış olur. Hazırlamış olan royal icing kremasının bir kısmını beyaz olarak bırakırken bir kısmına kırmızı jel boya ilave edilir. Dikkat edilmesi gereken noktalar, krema kurumaya başladıkça koyulaşacaktır. O yüzden kullanılacak rengi belirlemek için boyayı az ilave etmek doğru bir seçim olur. Hazırladığımız kırmızı rengi su ile bir miktar inceltiyoruz. Özellikle kurabiye zeminini rahat doldurmak için bu işlem gerekli. Sıkma tüpüne doldurduktan sonra kullanılmaya hazırdır. Kırmızı renk ile hazırlayacağımız parçalar. 2 büyük parçanın ortası ve 2 küçük dikdörtgenlerin tamamı. Daha sonra üzerlerine beyaz noktalar yapılacağı için ilk önce bu parçaların kırmızı kremasının kuruması gerekiyor. Tüp yerine sıkma torbası da kullanılabilinir. Fakat kalan royal icing'in saklanması için bu tüpler daha pratik oluyor. Aynı zamanda farklı uçlarla da çalışabilme şansınız var. Kısacası temiz ve pratik... Bundan sonra yapılması tek gereken şey; kızağın iç kısmı için ön hazırlık yapmak. Büyük boy dikdörtgen parçayı taban olarak kullanılacaktır. 2 adet orta boy dikdörtgen parça resimde görüldüğü gibi üstüne (Kesinlikle yandan değil!) beyaz kremayı yapıştırıcı olarak kullanarak birleştiriyoruz. Düz durması için yanlarına bardak ile destek yapabilirsiniz.


Kısaca 1.günün özeti:

  • Hamurun hazırlanması ve kalıplar ile kesilerek pişirilmesi,
  • Royal Icingin hazırlanması,
  • Kırmızı Royal Icing ile süslemelerin yapılması ve kurumaya bırakılması,
  • Kızağı iç kısmı için toplam 3 parçanın birleştirilmesi.

Bakalım bütün parçaları kazasız, belasız birleştirebilecek miyim?

Not: Farklı bir kızak hikayesi Nesli'de...


Peçete'de alışverişte;
  1. Mereng tozu, Gıda Boyası, Sıkma Tüpleri: http://www.pastamalzemeleri.com/
  2. Baharatlar: Zencefil Etiler, http://www.zencefil.com/

4 yorum:

ufukmutfakta dedi ki...

Sen var ya sen!!!!!

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Başka söze ne hacet: Harikasın!!!

Vee çalıyorum bu tarifi heheheheheh:D Kurabiye evime ek yapacağım...;)

Sevgiyle kal,

casminella dedi ki...

Ne güzel bir fikir bu...kızak yapmasam bile başka bir figürle kesin deniyicem...

Selen dedi ki...

Harika bir tarif bu. Az önce ikinci kez yaptım, ev yine mis gibi koktu. Yine tepsinin yarısı bitiverdi. Süslemeye falan fırsat kalmadı.
Çok teşekkürler :)