9 Ocak 2009 Cuma

Haşhaşlı Versiyonu ile Lamington Rulosu... (Lamington Roll)

" ...ama benim elim yanıyor,çok mu sıcak? İlla ki ılıktan mı çevirmek lazım bu mereti? Anlamıyorum ki! Şimdi bez de kaydı, acaba çok mu ıslattım? Nemli bezin ayarı nedir ki? EEE böyle ne kadar bekleyeceğim? Ama ben sıkılmaya başladım kardeşim!!! Haahhh süper oldu şimdi, kek yırtıldı... Bana üç beş kol lazım seni çevirmek için... Hayır Anne, kendi kendime konuşmuyorum. İsyankar keke, rulo kek olması için yalvarıyorum... Yaaa lütfen..."

Sizi bilmiyorum ama bizim mutfakta rulo kek olayı bir hadise şeklinde gelişiyor. Ve ben gitgide sinirleniyorum. Aramızda savaş şeklinde bir gelişme yaşanıyor. İnat seviyesi en üst sınırda. En son gelilen nokta, rulo olamayan kek... Yılbaşı öncesi "Kütük Pasta" yapma istediği ile kitapları karıştırma sürecinde elime geçen bir tarif; malzeme az, yapımı pratik ve soğuduktan sonra rulo hale getiriliyor. Kaşlar çatıldı... Soğuduktan sonra rulo olacak. İçimden ve dışımdan 12,5 kere söylersem kulaklarım inanır mı? Beynim kabul eder mi? İnandı ve kabul etti...

Bu tecrübeyi Ufuk ve Işıl ile paylaştığımda verdikleri bilgi sayesinde olay daha da farklı noktaya geldi. Benim hazırladığım rulo aslında bir tariten uyarlama. Orjinali Avustralya tatlısı; kek, çikolata sosu ve hindistan cevizinden oluşan küp şeklinde küçük kekcikler oldukça popüler. 20yy. yaşayan ve ismini Lord Lamington kendisinden alan bu kekcikler için birçok tarife ulaşmak mümkün. Başvuru kaynağım olan "BAKE" kitabında ise bu tarifin rulo versiyonu bulunmakta. Yaşananlarla birlikte:

Haşhaşlı Lamington Rulosu:

10 kişilik
Hazırlanma Süresi: 30 dk
Pişme Süresi: 12 dk + Soğutma süresi
Servis Süresi: 6 saat - 24 saat


roll with poppy roll with poppy_detail


Gerekli Malzemeler:

  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1/2 cup / 110gr / 3/4 su bardağı toz şeker
  • 3/4 cup / 110gr / 1 su bardağı kendinden kabaran un***(self-raising flour)
  • 2 tablespoon / 2,5 yemek kaşığı sıcak süt
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı dolusu haşhaş (opsiyonel)

***Self-raising flour (kendinden kabaran un): Özellikle yabancı kitaplarda geçen bu un türü, kek undan farklıdır. Un, hamur kabartma tozu ve tuz içeren bu un türünü evde hazırlanabilen versiyonu için ölçü:

1 cup self-raising flour = 1cup / 150 gr un + 2 teaspoon / 5gr hamur kabartma tozu + 1/8 teaspoon / 1 çimdik tuz

Sanırım gene aşama aşama yazmakta fayda var. Hatta siz de uygun görürseniz, bütün tarifler bu şekilde gelsin bundan sonra...


  1. Fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Yaklaşık 25cm*30cm'lik bir dikdörtgen kalıp, tek kat yağlı kalıp ile kaplanır. Yan yüzeylerinde yağlı kağıt ile kaplanmasında fayda var.
  2. Yumurtalar mikserde renkleri dönünceye kadar ve hafif kremamsı hale gelinceye kadar çırpılır.
  3. Azar azar şeker bu karışıma ilave edilir ve şeker taneleri kaybolana kadar çırpılmaya devam edilir.
  4. Çırpma işlemi devam ederken diğer tarafta 3 defa (önemli hem de çok...) elenmiş un, hamur kabartma tozu hazırlanır ve süt ısıtılır. Bu aşamada yukarda belirtiğim gibi tarifteki unu kendim hazırladım. Un, formüldeki un oranından az olduğu için; 110gr una, bir çimdik hamur kabartma tozu ve tuzu ilave ettim.
  5. Yumurta ve şeker ile hazırlanan kremaya elenmiş un ve kaynar haldeki süt ilave edilerek spatula ile havalandırarak karıştırılır. Bu noktada Ufuk'un tavsiyesi ile 1 yemek kaşığı haşhaş ilave ettim. Arzu edilirse bu haşhaş aşamasını atlayabilirsiniz.
  6. Hazır olan kek hamuru yağlı kağıt kaplı kalıba alınır. Burdaki bir diğer önemli nokta kek hamurunun mümkün olduğu kadar düzgün kalıba dökülmesi. Kek pişerken içinde yağ olmadığı için yayılmıyor. Sadece yukarı doğru kabarıyor. Yani engebeli yüzey, piştiğinde de gene engebeli oluyor. Burda da Jack Torres devreye girdi. Programında yayınladığı teknik ile; sıkma torbasına kek hamurunu doldurup, kalıba birbirie paralel düz çizgiler halinde sıkmak. İşte en düzgün yüzeyi elde etmenin çözümü. Jack, seni sevdiğimi Dino'da biliyor... Hazırlanan kalıp ön ısıtma yapılmış fırında tamtamına 12 dakika pişirilir. Süre sonunda üstü kızarmış olarak yağlı kağıt serpilmiş tel ızgaraya ters yüz edilir. Soğumaya bırakılır.

roll roll


Kek hazırlandıktan sonra asıl sorunu krema kısmında yaşadım. Yaptığım pastacı kreması, pastacı kreması ve krema karışımı, en sonunda ganaş çeşitlemelerinden; şekil itibariyle kekin yuvarlaklığını en iyi şekilde koruyabilecek kremanın, sert bir krema olduğuna karar verdim. Yağlı bir krema hazırlamaktansa ganaş çeşitlemesi yapmak benim için daha hoş bir deneyim oldu. Küçük bir süt kreması (200ml) ile hazırlanacak ganaş bu tarifin içi için oldukça yeterli. İç malzemesi ne kadar çok koyarsak o kadar makbul felsefesi bu ölçüdeki kekin rulo olmasında yaşanabilecek tek sorun. 200ml miktardaki süt kremasının bir kısmını bitter kuvertür, kalan kısmını da beyaz kuvertür çikolata ile hazırladım. Beyaz ganaşın içine yedirdiğim yarım muz ile haşhaşa tahmin ettiğimden daha çok yakıştı. Lezzet açısıdan haşhaşın ağızda ufak çıtırıklar yapması ve görüntüsü dışında herhangi bir etkisinin olmadığı için rahatlıkla muz miktarı artırılabilinir.


Soğuk kekin üzerine ince bir tabaka halinde sürülen kremanın üst tabakası hafif sertleşmesiyle uzun tarafından sarılmaya başlanıyor. Kek yumuşaklığı sizi tereddütte bırakmasın. Herhangi bir yırtılma olmadan kolayca sarabilirsiniz. Bu sarma işleminden sonra bütün ruloyu streç filme sarıp, buzdolabında dinlenmeye aldım. Minimum 2 saat sonra servise alabilceğiniz kekin asıl lezzetine 24 saat sonra ulaşabilirsiniz.

Bu aralar yaşadığımız saatlerin içinde tariflerin yanı sıra benim için eski olan ama dönüş yaptığım için yeni olan craft (el işleri) var. Bir süredir doğumgünleri ve bu konu ile ilgili çok yakında açılacak bir internet sitesi için hazırladığım çalışmalara en son yılbaşında çok sevdiğim bir arkadaşıma götürdüğüm kaseler eklendi. Belki bu bloga farklı bir hava katacağını düşündüğüm çalışmaları sergilemek istedim. Yapımı oldukça kolay. En değerlisinden, sizin ellerinizden çıkacak olan çalışmalara bir fikir olması amacıyla; hediye kutusu ve el boyaması kaseler huzurlarınızda:

gift box hand made painting

İyi haftasonları dilemeden önce evde ve Abi tarafından, önümüzdeki haftayı "Tuzlu Haftası" olarak ilan edildi. Acaba 4 gündür pasta yemelerinden dolayı mı? Sanırım... Herkese güzel geçecek bir haftasonu...

Sevgiler ve saygılar.



Peçete'den Notlar:

  1. Yılbaşında yapılan kızak modelinin yapıldığı kitap, doğumgünümde IŞIL tarafından hediye edilmiştir. Kendimi tenzip ediyorum.
  2. Berceste'ye Not: Bacım Blow Torch'un neden sağlığa zararlı olduğunu bana yazıver de merakta kalmayayım.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

This dessert is extremely beautiful. Your site is lovely, and all your photos gorgeous.

zarpandit dedi ki...

kaseler süper benimde boyle şirin kavanozlarım vardı hediye ettiğim :)

tabi o zaman blog yoktu :)) tekrar baslama isteği uyandırdın :)

el yapımı hersey en guzel hediyedir:)

dur ben şimdi donup lamington roll'un olaylarını okuyacagım:)

Adsız dedi ki...

Nefis bir pastaya benziyor.Ama un meselesi düşündürücü.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Valla süpersin,yaptıklarını ağzım açık okudum...Pasta harika görünüyor,canım çekti :))Kutuya ve kaseler de süper,ellerine sağlık.Sevgiler...

Eya dedi ki...

Sevgili Aysemcigim... Resimdeki pastayi görünce yasadigin kivirma problemini anlamak imkansiz.Ne kadar düzgün...Tarif cok degisik,paylasimin icin tesekkürler.Fotograflar harika...bu arada yeni blogu merakla bekliyor olacagim,kutunun icindeki taslara bayildiiiim. Harikasin...sevgiler

zehra

Unknown dedi ki...

Bende çok sevdiğin bir arkadaşın olabilirmiyimmm :)
Şaka bir yana harika görünüyor kaseler, kutusu her bişeysi. Merakla açılacak siteyi ve eserlerini görmeyi bekliyorum.
Sevgilerimle

ufukmutfakta dedi ki...

Rulo süper olmuş, en haşhaşlısından:))
Tarif kayıt altına alındı!

dilek dedi ki...

merhaba,yaptığınız herşey harika,rulo nekadar düzgün,fotoğrafları çok beğendim,kaselere inanamadım,yeni sitenizi de sabırsızlıkla bekliyorum,bu arada ben sizi pasta atölyesi olarak trabzona bekliyodum

hanimelipasta.com dedi ki...

Şekerim lütfen beni yanına çırak yap yaaa :)
Her zamanki gibi harikasın. Hemen şu tarifi bir kenara yazmalıyım, hafta sonu misafirlerime yapacağım. Ben de fotoğraflayıp blogta yayınlamazsam hıh :)) Bu seferki yalnız elbette bebek yemekleri içinde yayınlanmayacak "hanimelipasta.blogspot" ta olacak.
Çıraklık konusunda ciddiyim hee ;) Evdeki kavanozları, bebek şampuan kutusunu vb. ne hale çevirdim görsen bayılırsın :D
Sevgiyle kal
Hülya

Berceste dedi ki...

Çıraklık işini benim de gözüm tuttu, ben de isterim :)

Blow torch meselesine gelince, kullanılan gaz yüzünden bacım! Yakından ve doğrudan yiyeceğin üzerine teması sözkonusu ve yanık şeker, yani yanık karbon da karsinojen bildiğim kadarıyla! Geri kalan kısmı araştırma ödevi olarak veriyorum ve tüm bu yiyeceklerden yemek istiyorum :)