26 Ocak 2009 Pazartesi

Kahveli Panna Cotta... (Café Gelatin)

Taze kahve kokusu...
Cinsi hiç önemli değil. Belki de tene uyumlu bir parfüm kokusu kadar etkili ve benim için baştan çıkarıcı. Paketi ilk açıldığında içime çektiğim nefes ile birlikte bana ulaşan koku... Veya Eminönü'nde Kuru Kahveci Mehmet Efendi'nin sokağa yaydığı ve havada yakaladığım moleküller... Hepsi aynı kapıya çıkıyor. Bir arkadaş toplantısında tercihte ilk sırada. Peki sadece içmek yerterli mi tadını almak için? Karar size kalmış...
Martha Stewart'ın tarifleri arasında yer alan tatlı için yazılanların çevirisi: "Yapımı kolay gibi gözükür ama biraz zaman alır. Bu tatlıyı hazırlarken renklerin birbirine karışmaması için her aşamada beklemek gerekir. Servisten yaklaşık 4 saat önce hazırlayabilir veya bütün bir güne yayabilirsiniz."
Peçete'den Not: "O kadar zahmetli olmadı. Bir akşam yemeği hazırlığı sırasında aradan çıkıverdi. Sonuç; herkes mutlu ve ben erdim kerevetime..."

Kahveli Panna Cotta (Café Gelatin):
6 kişilik
Hazırlanma Süresi: 3 saat
Pişme Süresi: 10 dk (Her kat için)
Servis Süresi: 1 saat


creme_gelatin1 creme_gelatin


Gerekli Malzemeler:
  • 3 cups / 3 su bardağı krema
  • 9 tablespoon / 9 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı ince çekilmiş espresso
  • 3 1/4 teaspoon / 3,5 çay kaşığı toz jelatin
  • 1 1/4 cup / 1,5 su bardağı soğutulmuş espresso
  • 1/4 çay kaşığı vanilya özü

3 aşamada yapılacak panna cotta için açıkcası küçük bardak seçimi, buzdolabında soğutulma sürecini hızlandırıyor. Benim tercihim, ufak likör bardaklarını kullanma yönünde oldu. Daha büyük kaplarda hazırlanmayı tercih ettiğinizde mutlaka bekleme süresini hesaba katmanız gerekiyor:

  1. En alt kısım olan Espresso'lu Panna Cotta'dan hazırlığa başlıyoruz. 3 yemek kaşığı şeker, 3/4 su bardağı krema ile espresso tanelerini ocak üzerinde kaynatılır.
  2. Kaynama işlemi devam ederken diğer tarafta 3/4 su bardağı kremanın üzerine 1 çay kaşığı dolusu toz jelatin serpilir ve 5 dakika bekletilir.
  3. Toz jelatinli krema, ocak üzerinde kaynamakta olan karışıma ilave edilir ve ocaktan alınır. Bu ilave edilme olayında tavsiyem ilk önce sıcak krema karışımdan 1-2 kaşık, soğuk olan toz jelatinli karışıma eklemeniz. Bu sayede toz jelatinin erimesini kolaylaşacaktır.
  4. Hazırlanan krema seçmiş olduğunuz kabın 1/3'ünü dolduracak şekilde paylaştırılır ve buzdolabında üst kısmı tam tabuk bağlayana ve krema sertleşinceye kadar bekletilir.
  5. Espresso jöleli orta katın hazırlanmasına yarım su bardağı soğutulmuş espresso'nun üzerine 1,5 çay kaşığı toz jelatin serperek başlıyoruz. Kalan espresso ocak üzerinde 3 yemek kaşığı toz şeker ile kaynatılır. Gene sıcak olan kısımdan 1-2 kaşık alınarak toz jelatinli espresso ilave edilir. Ocaktan alınan espressonun içine bu karışım ilave edilir. ve oda sıcaklığında soğumaya alınır.
  6. Soğuma işlemi tamamlandıktan sonra buzdolabında sertleşmiş kremanın üzerine yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar bu jöle ilave edilir. Bu kısmı göz kararı olarak da ayarlamak mümkün. Üst ve alt krema arasında ince bir katman şeklinde olması tercih edilmelidir. Artan jöleyi herhangi bir kaba doldurarak soğutabilirsiniz. Sertleştikten sonra küp şeklinde keserek tatlınızı süslemede kullanabilirsiniz.Tamamen isteğinize kalmış...
  7. Üst ve son kat olan vanilyalı Panna Cotta'yı hazırlamak için 3/4 su bardağı krema, vanilya özü ve 3 yemek kaşığı toz şeker ocak üzerinde kaynatılır. Diğer tarafta kalan kremanın üzerine 1 çay kaşığı toz jelatin serpilir ve 5 dakika bekletilir. Bir sonraki işlem 3. maddeki uygulamanın aynısı olacaktır. İlk önce sıcak kremadan 1-2 kaşık soğuk kremaya, daha sonra hepsinin tek bir yerde buluşması...
  8. Soğumuş jölelerin bu krema paylaştırılır. Herhangi bir ölçü vermek doğru olmaz. Seçtiğiniz kap farklı olacağı için gene göz ayarı ile doldurmanız mümkün. Buzdolabında yaklaşık 1 saat beklettikten sonra servise hazır konuma gelecektir.
  9. Servis Önerisi: Eritilmiş çikolata ve /veya bademli çıtırlar

Bu tatlıyı hazırlarken diğer önemli nokta; kremalar ve jöle, ocak üzerinde hazırlandığı için sıcaktır. Oda sıcaklığında soğumalarını sağlayarak herhangi bir problem yaşamadan (renk karışımı) katları hazırlamanız mümkün. Arzu ederseniz katların arasına ince taneli olarak dönülmüş fındıkta serpebilirsiniz.

detay jole

Bu tarifi hazırlarken FoodBuzz aracılığı ile tanıştığım DandySugar sitesinin sahibi Lisa'nın yaptığı, gene çikolatalı ve espresso'lu puding tarifine ulaştım. Yapımı daha basit olan ama görüntüsü açısından vurucu bu tarifi hayata geçirmekte mümkün. Fotoğraflarının da çok etkiliyici olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Sıcak ve samimi... Umarım ziyaret eder ve keyifle fotoğrafların tadını çıkartırsınız...


PS for Lisa: Thanks for everthing...

Efendim, sabah güneşi görmek ve sıcaklığında bir kahve içmek arzusu içinde iyi haftalar diliyorum. Haftanız güneşin renkleri gibi geçsin...

Sevgiler ve saygılar,

gunes

Peçete Alışveriş'te:

  1. Kahve: Jabocs Espresso Kahve
  2. Kadehler: Mudo City http://www.mudo.com.tr/

16 yorum:

Betül KAVAL dedi ki...

dördünü de yiyebilecekmişim gibi geliyor :))

ellerine sağlık ayşem harika gözüküyor Mutlaka denemeliyim....

Sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

kadehlere bayıldım içindeki de harika görünüyor.yemek isterdim ama bu aralar biraz fren yapmam gerek.ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ya ayşem ya ayşemmmmm.....

bir insana pazartesi sendromu bu kadar rahat atlatilabilir mi?yahuu

ağzımı toparlayamıyorummm...
elime kaşık alıp ekrandan dalmamak için kendimi zor tutuyorum.Dilimin yanlarından tükürükler salgılıyorumm(çok açık bir duygu betimlemesi oldu ama durumum bu napim)

off ya kahveyle olan herşeye sonuna kadar varım.Kahvenin paketinin açılışından yapılışına,içiminden damarlarımda dağılışına kadar aldığım zevki hiç birşeyle değişmem.

Bu ne tadına doyum olmaz bu ne şık bişey olmuş yaa.

Vallahi pazartesi pazartesi güneş gibi doydun günüme.

O güzel eller önünde saygıyla eğilinir sahip...

Güzel ve bol güneşli bir hafta diliyorum..

iremmm:)

ufukmutfakta dedi ki...

Kahvenin hiçbir çeşidini sevmeyen bana bile kahve ve türevlerini sevdirebilecek bir tarif ve oldukça profösyonel, muhteşem görüntüler... Ne diyeyim eline, yüreğine ve zevkine sağlık...

ipek dedi ki...

müthişşş!!!
kahve lezzeti ve kokusu buralara kadar geldi..
harika bir iş çıkartmışsın tebrikler

sevgiyle

Adsız dedi ki...

:)

Yasemin dedi ki...

ajanim kahve manyagi bir insan olarak aldim yurudum bu tarifte, biraz alengilli (nasilda bir kelimeyse) bir tarif gibi gorunsede bakalim bende basarili olucakmiyim!! once ne yapmali, bir espresso makinesi almali :D:D ya da dur daha iyi fikrim var, sen bana bunlardan yapsaannaaaa :)

Alev dedi ki...

Harika fotograflar. Muhtesem bir sunus. Ellerine saglik

Unknown dedi ki...

Bence çok güzel. Ancak tam keyfine varmak için yazı beklemekte fayda görüyorum. Şöyle üstüne buz kırıp, buzun üstüne de kahve likörü döktünüz mü, of of of...

Adsız dedi ki...

Tarif süper,sunum süper,kadehler süper.Ben daha ne diyeyim???

Adsız dedi ki...

Your puddings look beautiful! Gorgeous photos as always!

mom dedi ki...

inanmiyorum bunlar ne guzel birseydir boyle, agzimin sulari akti resmen
tez eksik malzemeler temin edilip yapilmali ve tadina bakilmali

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayşemciğim insanı her türlü günaha sokar bu zatı şahaneler..
bayıldımmmm..........
harikalar yaratmışsın..
ben hala bakıyorum öylece............................................................................. :))

zarpandit dedi ki...

diyeti bozduran tarif bence:))) frambuazlısına bayılan ben kahve manyağı olarak bunlarada el atmalıyım :)

Hülya dedi ki...

Bayıldım....

yeliz dedi ki...

süper bir site olmuş emeğinize sağlık