22 Nisan 2009 Çarşamba

Hoppa: Çikolatalı Ravioli... (Ops! Chocolate Ravioli...)

Kısacası "Ne 10 gündü ama!" demek istiyorum. Koştur halinde geldi,geçti. İnadına da hava güzeldi. İsterdim deniz kenarına gidip bir kahve içmek sakince. Başka zamana bıraktık. Şimdi özet geçme zamanı. Ordan, burdan ve şurdan...
Hemen açıklamak lazım; 23 Nisan günü Peçete'den Notlara, Bebi misafir olacak. Daha nasıl olacağını ben dahil, kendi bile bilmese de mutlaka birşeyler çıkacağını tahmin ediyorum. Çok güzel bir aktivite. Katılmak için http://www.23nisanblog.com/ adresine uğrayabilir veya cankiz@gmail.com adresine, katılımda bulunacağınıza dair bir posta gönderebilirsiniz. Kullanılan banner'a ayrıca sevgi duydum. Hep benimle kalsın isteği uyandı. Ayrı seviyorum ben 23 Nisan'ı...

23_nisan_800_250



Cumartesi, güneşli bir günde düştük yollara. Avrupa'dan Asya tarafına doğru olan yolculuğu başarıyla tamamladık ve Yemek.Name toplantısında Bebi ile boy gösterdik. Benim içimde her ne " Evet birşeyler kaçırıyorum..." hissi meydana gelse de, kendisi o günden pek keyif aldı. Koştu, zıpladı, etrafa bulaştı, Devletlüm (-ki en son gördüğümde "Ayşemmm..." bakışlarına sahipti.) ile yarış yaptı. Hatta bir ara Cafe Nero'nun çimle kaplı alanın etrafında belli noktalarda duran ve yaklaşık 1,5 karışlık yüksekliğe sahip olan, yarım ay şeklinde betona gömülü, ne işe yaradığını anlamadığım metallerin içinden geçti. O sırada arkamda duran masa, şaşkınlık içinde seyrederek, 5 saniye içinde artistik puanlamaya girdiler. Bir ara melek şeklinde suiletlere bürünmüş varlıklar gördüm. "Sen git otur, biz onla oynarız." dediler. 6 saatlik süre içinde kalça bölgesinin sandalye yüzü gördüğü tek andır. O anı ve yaşatanları saygı ve sevgiyle anmak istiyorum. Yeni yüzler görmek, tanışmak ve az da olsa sohbet edebilmek keyifliydi. TT (Bebi'nin yeni kızarkadaşı.), Işıl Hanım (Pecanlar ve Batu'ya gösterdiğiniz ilgi için tekrar teşekkür ederim.), Handem, Elif, Gül ile bire bir sohbet edebilme fırsatım olurken, Nilay başta olmak üzere diğerleri ile sadece birbirimize gülümseyebildik. Acısını 2. toplantı da çıkarmak lazım. Siz de hazırlayın kendinizi derim. Devletlüm'dür kendisi, her an birşey yapabilir, bir yerden bir şey çıkabilir...

Kolajlar1

23 Nisan dedik, toplandık dedik. Bu haber de benden olsun. Ayın 28'i itibariyle daha önce bahsettiğim bebek durumunun ikincisi gerçekleşiyor. Eğitmen olarak bendeniz, Pasta Malzemeleri - Etiler'de "Şeker Hamuru Çiçek Modelleme Eğitimi" ne başlıyoruz. Şimdiye kadar uygulanan standart programın dışına çıkarak hazırlandık. Orjinal Çiçek modelleme hamuru, cilalama, polen kullanımı, çiçek telinin hamura gömülerek adapte edilmesi ve daha bir çok şey... Şu anda tek merakım; o gün ders biter mi?

yaz_gülü lilyum

Çok efendi yazar gördüm kendimi. Şimdi sınırları zorlamak lazım. Bakalım bu tarifin ne kadar şansı olacak?

Çikolatalı Ravioli (Chocolate Ravioli):
"Chocolate Bible" kitabından uyarlanmıştır.
4 Kişilik
Hazırlanma Süresi: 40dk
Bekleme Süresi: 1 saat
Pişme Süresi: 15dk
Servis Süresi: 5dk veya 1/2 saat (Sıcak veya soğuk olarak)

Gerekli Malzemeler:
Hamur için

  • 1 + 1/2 cup / 1,5 su bardağı un
  • 1/4 cup / 1/4 su bardağı kakao
  • 1 çimdik tuz
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yumurta (Oda sıcaklığında ve hafif çırpılmış)
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Dolgu için

  • 175gr Beyaz Kuvertür Çikolata (Ufak doğranmış)
  • 3 cup / 350gr Labne peynir (400gr'lık tek paketin süzülmüş haliyle)
  • 1 yumurta + 1 yumurta hamura sürmek için


choco_ravioli



Şeker ile ilgili kısmı hayal kırıklığı yaşattı. Tatlı bir şey beklerken, sadece kakaolu makarna yer gibi hissettim. Bu ölçülerle hazırlanan reçeteye, dışardan mutlaka ve mutlaka şeker oranı yüksek bir ekstraya ihtiyaç var. Çikolata sosu veya dondurma gibi... Eğer tatlı olarak düşünüyorsanız tabi ki... Hazırlanışı;

  1. Un, kakao,pudra şekeri ve tuz çukurca bir kabın içine elenir ve ortası havuz haline getirilir. Yumurtalar ve zeytinyağı bu havuzun içine konur ve hafif sert bir hamur oluncaya kadar el ile yoğurulur. Yoğurma işlemi bittiğinde hafif sert ve ele yapışmayan bir hamurunuz olacaktır. Streç filme sarılarak yarım saat dinlendirilir.
  2. Hamur dinlendirilirken dolgu malzemesi hazırlanacaktır. Beyaz çikolalar eritilir ve soğuması için bir kenarda bekletilir. Süzdürülmüş Labne peyniri bir kabın içine alınarak, mikser ile 5 dakika kadar çırpılır. Çırpma işlemi tamamlandığında yumurta ve erimiş beyaz çikolata ilave edilerek, spatula veya tahta kaşık ile tam karışım oluncaya kadar karıştılır.
  3. Dinlenmiş olan hamur merdane ayrımı ile direkt olarak tezgah üzerinde açılır. Hamur sert olduğu için tezgaha un serpemenize gerek kalmayacaktır. Yine de ihtiyaç duyuyorsanız, çok az serpeniz tavsiye olunur. Açılan hamurdan , birbirine eşit iki plaka kesilir. Birinci plakanın üzerine belli aralıklarla hazırlanan dolgu malzemesi yerleştirilir. Boş kalan yerlere fırça yardımı ile hafif çırpılmış yumurta sürülür. Bu, üzerine yerleştirilecek ikinci plakanın yapışmasını kolaylaştıracaktır. Yerleştirme işlemi tamamlandığında ilk önce ortada oluşan düz hattı parmaklarınızla bastırarak, alttaki hamur plakasına birleştirilir. Ayni işlem dolgu malzemesinin yan kısımlarına uygulanır. Bu şekilde ortası bombeli, diğer tarafları birbirine yapışmış tek bir hamur plakası haline gelmiş olacaktır. Birleştirme yerlerinden pizza rulosu, keskin bir bıçak veya uygun boyutta bir kurabiye kalıbı ile kesilir. Mutfak bezinin üzerine alınarak 1 saat oda sıcaklığında üzerinin kuruması için bekletilir.

    choco_ravioli1 choco_ravioli2
  4. 1 saatlik süre sonunda hafif sertleşmiş çikolatalı ravioli pişirmek için hazır olacaktır. Bu kısım makarna pişirmek ile aynı şekilde gelişiyor. Bir tencere, kaynamakta olan su ve bir iki damla zeytinyağı. Bu şekilde yaklaşık 15 dakika pişirilir. Orta kısımlar hafif çöktüğünde kaynamakta olan sudan, tabağa aktarılır. Sıcak yenecekse hemen, soğuk arzu ediliyorsa 30 dakika sonra servis yapılır.
Bende oluşan hafif bir hayalkırıklığı var. Hamurdaki pudra şekeri miktari arttırılabilinir veya yukarda bahsettiğim gibi şeker oranı yüksek malzeme ile servis yapılabilinir.

choco_ravioli4 choco_ravioli5

Şimdi yazacaklarım sadece bilgi aktarmak amaçlıdır. Konu ile ilgili yorum yapılmaması da tercihimizdir. İlk önce BÖ! Blog Ödülleri yarışmasında siteye oy kullanan, kullanmayı düşünen veya kullanmasa bile meraktan adresi ziyaret eden herkese teşekkür etmek istiyorum. Dün itibariyle yarışmadan çekilmiş durumdayım. Kendime göre sebeplerim var. Bir oyun bile çok önemli olduğunu öğrendiğim ve gördüğüm bu yarışmada mümkünse oylarınızı tekrar kullanmanızı rica edeceğim. Eğer kime kullanacağınız konusunda tereddütünüz varsa "Mutfak Sırları" sitesine bir göz atmanız belki yardımcı olur. Organizasyonları ve konu ile ilgili yardımlarından dolayı Eray Endes ve ekibine de teşekkür ederim.

Bebi, yarın kontrolu ele alıyor. Belki 12 saat yayında oluruz.
Kendime şahsi not: Bu efendi yazarlık işi beni sarmadı.Şimdilik;
Sevgiler ve saygılar,

8 yorum:

Nilay dedi ki...

Ayşem merhabalar çok akıcı ve tadından yenmez bir yazı olmuş.Sölediğin gibi bir daha ki buluşmamızda bolca sohbet ederiz,senden öğreneceğim birçok şey var.

Tarif fotoğraflarına ilk baktığımda yediğinde çikolata tadına doyacakmıssın gibi bir his bırakıyor.Denediğimde tavsiyene uyarak daha çok pudra şekeri kullanacağım.

Aşağıda yazdıklarını okuduğumda yazmadan geçmek istemedim. Öncelikle böyle bir tavsiyede bulunduğun için teşekkür ederim,onur duydum. Seninle aynı duyguları paylaşıyorum (kısmen tanık olmussundur)bu günkü gelişmelere göre yarın sabah itibaryile çekilme vereceğiz. Tekrar teşekkürler ve sevgiler...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Sevgili Ayşem,ne kadar üzüldüm bak ben de oğluşumla gelecektim işte tühhh diyorum sadece.anne olmak öyle birşey işte bunun rahatı yok anladım.ben de şöyle elimde kahvem kesintisiz keyfini sürmek istiyorum ama yok ya yok.yine de canları sağolsun o bebilerin,Allah bize de güç versin peşlerinde koşacak.
ben de Sevgili Devletşah'tan ikinci toplantıyı bekliyorum orada olacağım ben ve küçük adamım.seni ve bebiyi tanımak istiyorum
sevgiler

Sibelbek dedi ki...

ben hiç oylamaya katılmadım ama çekilme kararınıza gene de üzüldüm. siteniz hem görünüşü hem de sunumu itibariyle çok güzel çünkü.
ülkemizde çoğu yarışmada olduğu gibi torpil söz konusu kokusu aldım :)))

yarın mümkün olduğunca yayını takip etmeye çalışacağım. eminim ayrı bir keyif olacak yine bloğunuzu izlemek.

zarpandit dedi ki...

evet ya bu yazı beni kastı fazla efendice olmuş bacım :D

kutu işi çözüldü tekrar teşşşkür ederik :)

bir daha ki toplantıda bende bulunmalıyım diyor istanbuldan selamlar atıyorum sana :)

Adsız dedi ki...

İtiraf edeyim ben önce banner'ı bizim bebi zannedip bu işin senin başının altında çıktığını düşündünmüştüm.

Bu yazgülleri,Mimozalar,Madagaskar yasemini,Lilyumlar...ve 6 saat...Bu gördüklerim gerçek mi?Yo yoooo olamazzz...

Bebi'nin 23 Nisanı'nı kutluyorum,ilk fırsatta bende elele tutuşup kırlarda koşup,çoşmak,hoplamak ve kudurmak istiyorum ve kocamaaannnn öpüyorum.

Son ;birinci belli,ikinci'yi merakla bekliyoruzzzzz...

irem

Unknown dedi ki...

Ben yarışma kısmına takılmıyorum.Çünkü normal de iş hayatı beni zaten yeteri kadar kastığı için şu rehavet içinde bloglar arası gezinirken o stresi yaşamak istemiyorum.O nedenledir ki izlediğim herkesi pek bir keyifle izliyorum.Ama sizin fotoğraflarınıza bakarken bu keyif emin olun ki 2 ye katlanıyor.Ellerinize ve ruhunuza sağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

Çekilmenize üzüldüm.Ancak eminim haklı gerekçeleriniz var.İzlenimlerimde çok hoş değil yaşananlarla ilgili...
Ve güzel haberleriniz için kutlarım, çiçeklere bayıldım.Keşke İstanbul'da olsamda katılsam dersinize :)Çokşey öğreneceğimden eminim sizden. ravioliye gelince bende kesinlikle çikolata tadını yoğun alacağımı düşünmüştüm.
Ancak görüntüsü harika ...
Tavsiyelerinizlede istenen tat elde edilebilir.

sevgiler

Yelda Gürbüz Erdoğan, PMP, PMI-ACP, PMI-PBA dedi ki...

Çiçekler süper olmuş bacım. Eğitmenliğe tekrar dönmene çok sevindim. Derslerde başarılar.Sevgiler, saygılar...