7 Nisan 2009 Salı

Yeşil Çaylı Kakao Brownie... (Best Matcha Cacao Brownie...)

Ve dedim ki; okuyacaklarınız ve görecekleriniz, pazar gününün onlara ve mutfağa yansımış halidir...
Dört duvar dediğimiz ve sıcak ev kavramı ile birlikte kullanılan yerden, güneşin "işte geldim, burdayım..." mırıltısı eşliğinde dışarı açıldık. Bu durum, ben de hafif panik atak şeklinde rejim yapmak duygusu geliştirirken; onlar da çiçek, börtü, böcek gibi kavramların, ellerinde dokunabilecekleri hallere büründü. İlkbahar, bir çocuğun elinde ne kadar güzel olduğundan habersizdir sanırım. Her ne kadar pazartesi itibariyle bulutlar hafif bir meydan okuma durumunda olsa da, elimde güneşli fotoğrafları tutuyorum ve mutfağa giriyorum;

Kolajlar

Yeşil Çaylı Brownie (Best Matcha Cocoa Brownie):
16 adet
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 25dk
Servis Süresi: 30dk
Saklama Süresi: 5 gün
Gerekli Malzemeler:
  • 140gr tereyağ veya margarin
  • 2 yumurta (Buzdolabından alınmış haliyle)
  • 1 1/4 cup / 1 1/4 su bardağı toz şeker
  • 3/4 cup + 2 tablespoon / 3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı kakao (Altınmarka / %20-22 yağ oranlı)
  • 1/4 teaspoon / 1 çay kaşığı ucu tuz
  • 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı vanilya özü
  • 1/2 cup / 1/2 su bardağı un

matcha_brownie2

İçine çikolata eklentisi yapılmadan, sakızımsı dokusu ve hafif ıslak yapısı ile gerçekten güzel bir lezzet. Tarifte yer alan kakaonun bu açıdan markası ve içerdiği yağ oranı çok önemli. Brownie'nin rengini ve dokusunu yakalamak için mümkün olduğu kadar yağ oranı yüksek kakao kullanmak gerekiyor. "Matcha" olarak adlandırılan Yeşil Çay tozu ise labne peynir ile karıştırılarak üzerine desen şeklinde browniye, bu tarifte adapte ediliyor. İlk adım onların hazırlığı olacaktır;

Yeşil Çaylı Labne Peynir Hamuru

Gerekli Malzemeler:

  • 1 yumurta sarısı
  • 225gr labne peynir
  • 3/4 teaspoon / 1 tatlı kaşığı Yeşil Çay Tozu (Matcha)
  • 1/4 cup / 1/4 su bardağı toz şeker

Labne peynir ve toz şeker, mikser ile yumuşak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta sarısı ilave edilerek, toz şeker eriyinceye kadar çırpma işlemine devam edilir. Elde edilen karışımın yarısı başka bir kaba aktarılır ve yeşil çay tozu ile karıştırılır. Bu şekilde Brownie üzerinde desen olarak kullanılacak, beyaz ve yeşil tonunda iki hamur hazırlanmıştır.

Bu hamurlar hazırlanıp oda sıcaklığında bekletilirken, Brownie'ye başlanır;

  1. Benmari yöntemi ile su dolu bir kabın üstüne, tabanı değmeyecek şekilde yerleştirilen 2. kabın içine tereyağ veya margarin, toz şeker, kakao ve tuz konularak karıştırılır. Kaynamasına izin verilmeden, parmak testi ile (Küçük parmağınızın dayanacağı sıcaklık.) sıcaklık kontrolü yapılır. Bu aşamada oldukça pütürük bir hamur olacaktır. Merak etmeyin.
  2. Yakmayan bir sıcaklığa eriştiğinde bu karışımın içine ilk önce vanilya özü ilave edilir. Daha sonra soğuk halde olan yumurtalar tek tek konur ve tahta kaşık ile parlak bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. İlk yumurta ilavesi yapıldıktan sonra hamurun toparlandığını ve kabın kenarında hafif erimiş yağ kısmı göreceksiniz. İkinci yumurta ilavesi ile hem yağ toparlanacak hem de hamur daha parlak ve koyu kıvama gelecektir.
  3. Yumurtalarda eklendikten sonra un direkt olarak bu kabın içine elenir ve gene tahta kaşık ile karıştırılır. Unu tam olarak yedirdiğinizde Brownie hamuru hazır demektir. Karıştırma işlemi için çırpma teli veya çatal tercih etmeyin. Bu aletlerle karıştırma esasında hamurun içine hava gireceği için, hamurun pişme aşamasında kıvamı bozulur. Tahta kaşık veya spatula en uygun şeçenekler
  4. Yaklaşık 23cm'lik kare kalıbın tabanı ve yanları yağlı kağıt ile kaplanır ve hazırlanan karışım bu kalıbın içine dökülür. Bekletmeden hazırlanmış olan 2 renkli labne peynirli hamurlar Brownie hamurunun üzerine tatlı kaşığı ile istenilen şekilde damlatılır. Yeşil Çaylı olan hamur, diğerine göre daha yoğun olduğu için kaşığa alacağınız miktar önemli olacaktır. Bu işlem tamamlandığında temiz bir kürdan ile hamurların üzerinden geçecek şekilde zigzaglar çizilir.

    matcha_brownie1 matcha_brownie5

  5. Daha önceden 170 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılmış fırında 20-25 dakika pişirilir. Kürdan testi neticesi kürdan, kekten üzerine hamur bulaşmış şekilde çıkabilir. Pişmedi diye daha fazla fırında tutmayın. Önemli olan dış kabuğun pişmiş olmasıdır. Soğuması için tel ızgaraya alınır. Yaklaşık 30 dakika sonra kesilerek servis yapılır.

Bu tarifteki tek sorun, üzerine desen yapmak için hazırlanan 2 renk hamurun miktar olarak fazla gelmesi. Yarım ölçü olarak kullanmak (Yumurta sarısını ağırlığını ölçerek yarısı alınabilinir.), yumurta sarısını tamamen çıkartıp ölçüyü 1/3 olarak ayarlamak veya artan hamurları hemen bisküvi alt tabanı hazırlayarak mini muffin kalıplarında pişirmek gibi çözümler uygulanabilinir. Veya bu hamurlar hazırlanmadan sadece düz bir Brownie'ye sahip olunabilinir.

matcha_brownie3 matcha_brownie4
Hala yağmur yağıyor. Olsun, en az güneşli fotoğraflar kadar güzel...
Obama gelmiş, yollar kapalı. Olsun, ara yolları keşfetmek güzel...
Bu yazının sonunu nasıl bağlayacağımı bilmiyorum. Olsun, sevgiler ve saygılar derim...
Olur ve biter, geçer ve gider...

Sevgiler ve saygılar,

33 yorum:

Semra Altay dedi ki...

Harikasınız.
Resim gibi olmuş.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com

aynur dedi ki...

hava nekadar kapalı olursa olsun sayfana gelince kalbime güneşler doğuyor
ve belirtmeliyim

zaten brovniler hep baştan çıkarırdıda ..seninki tam bir caziibeee olmuuş

Zarpandit :) dedi ki...

yüzümde büyük bir gülümseme midemde brownie'ni tatmak için derin bir istek ve ben oturup vize çalışıyorum..!

haksızlıkkkkkkkkkk!

sınava gerisin geri dönüyorum ama ben bu brownie vuruşunu unutmam bilesin :D çok fena çarptı çünkü :)

ps: ilk fotograf çook şirin çıkmış aman nazar değmesin şişko yanaklıya.. öpüldü!

Zehra dedi ki...

Sevgili Ayşemciğim...yazının sonunu ben harika fotoğraflara dalarak bağladım...hatta bağlandım zaten sen merak etme...sevgiler

zehra

seda dedi ki...

ya valla ayşem olmuyo böyleeeee.....bunlar nedir yahuuuu.....özeniyorum şekerimm.yapayım diyorum ama çık çık......oolmaaazzzzzzzzz.....senin gibisi olmazzzzzzz :))))

derya dedi ki...

Ayşecim ellerine sağlık canım harika olmuş sevgiler....

Zehra Gürgen dedi ki...

Kesinlikle sanal alemde bile insanlar arası bir elektrik olduğuna inanıyorum.Yeşil çayı nereden alırım diye iki gündür aranıyordum.Tarifini okurken buldum..
Kesinlikle Altın Marka'nın kakaosu fark yaratıyor,her neye kattıysam lezzeti,dokusu zenginleşti..
Ve bu browni gerçekten tablo gibi.Gerçekten çok güzel olmuş :)Ben bu şekilleri verebilirmiyim? bilemiyorum.?

sevgiler.

Yasemin dedi ki...

ebruu sanatinin yeni adi bu olsa gerek :D ajanim gonder bana 16 dilim, ole bi dilim tatmin etmez beni, rejim mejim bosverrrrr :D yiyelim guzellesim!!!

Kendimce dedi ki...

selam ben 80. :)
nefis görünüyor.Görüntü böyleyse tadı eminim muhteşemdir

Sevde.B dedi ki...

offf enfesssssssssssss...
Arkadaşım tebrik ederim çok güzel..
Zaten fotolar benbüyülüyor :)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Görsellik diye ben buna derim yaa...

Bir kaç bişey sorucam

*gıda boyası ile browniyi renklendirmek mümkün mü?
*gıda boyası toz mu yoksa su bazlımı olmalı?

Safyandaki prens ve prensese gelince tek kelimeyle muhteşemler bu kapalı havada yüzüme güneş gibi doğdular.Öperim ikisinide...

Browni+şekersiz kahve güzel olur derim.
Not:bu hızına nasıl yetişicem aysemmm hepsini tek tek yapmak istiyorummm amaaaa)

İrem

ASLI dedi ki...

bu kek artık türk usülü brownie olmuş üstü ebru sanatı ile süslenmiş sanki süslemeyi üzerine nakışlamışsınız. Ellerinize sağlık..

TAZE NANE dedi ki...

Brownie ne kadar güzel görünüyor.
Sevgiler......

Bugday Tanesi dedi ki...

Evet,karşılaşmamız epey enteresan ve keyifli oldu.Bu yolla yeni bir arkadaşlık kurmak da tesadüfün ta kendisi.Artık tariflerinizi deneyen bir kişi daha olacak.Anneniz sitenizden ve çektiğiniz fotoğraflarınızdan bahsetti.Bunlar da sizin elerinizden çıkan resimler mi?Eğer öyleyse muhteşem olmuşlar.Umarım biz de karşılaşırız birgün...

Oytun dedi ki...

Önce prens ve prensese kilitlendi gözlerim sonra komple görselin güzelliğine,yazıyı okurken de "hafif panik atak şeklinde rejim yapma duygusu"da takılıp kaldım, herkes kilo veriyor, ben hala yiyorum :(

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ayşem'ciğim,

Senin brownie'ler Martha'nınkilerden çok daha güzel ve estetik.
Hani, çerçeveletilip duvara asılsa, ebru sanatının güzel bir örneği diye seyredilir.
Ellerine sağlık.

Sevgilerimle,

LaMa dedi ki...

Yesil cay denince aklima Munevver teyze geliyor. O da dogal yesil renk icin hep kullanirdi.

Ömür dedi ki...

sevgili Ayşem,
tüm yorumlara katılıyorum,tıpkı ebru sanatı gibi olmuş,tebrikler.
tadı ve görüntüsü cukk oturan muhteşem bir tad,ellerine sağlık.
reklamında tanıtımını yaptığın silikon kalıpları gerçekten tavsiye ediyormusun?
sevgilerimle...

tarifsiz tarifler - ipek dedi ki...

Çok güzel olmuşşş ebru sanatı yapmışsın browninin üstünde ellerine sağlık..

funda dedi ki...

çocukların ellerindeki bahar içimi ısıttı, yanında da o güzel brownie den olsa hayır demezdim mutlaka ..
biz bugün biraz da olsa yüzümüzü döndük güneşe, sizde durum nasıl..

mujdenin denemeleri dedi ki...

Ayşem bu masalsı anlatımların için teşekkürler.Ellerine sağlık...

pecete dedi ki...

Semra hanım; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Aynur; güneşler hep doğsun. Sevgiler...

Gökche;inan senin yerine ben çalışmak isterdim. Az kaldı, ha gayret...

Zehra; allah razı olsun. Ne güzel neticelendirdin olayı...

Seda; sen yaptıklarının yanında lafı olmaz. Sevgiler...

Derya;nazik yorumun için teşekkür ederim. Sevgiler...


Zehra; amerikaların söylediği söz aklıma geldi. Bu tarif senin için "Piece of cake" yani çocuk oyuncağı. Elektrik mevzusuna son derece şiddetle katılıyorum. Sevgiler...

Ajanım; ne rejimi yaaa, ama yapmak lazım. Alışverişe gücüm yok. Yoksa alışveriş yaparken zayıflar mıyım? Vazgeçtim, evet slışveriş yapalım...


80; sevdim ben bu numarayı. Teşekkür ederim.


Sevde; benden size sevgiler...

İrem;
Cevap 1: tabi ki mümkün ama açıkcası eğer elde doğal yol ile renklendirme şasın varsa, ilk önce tercih edilmelidir.
Cevap 2: Mutlaka toz boya. ama nerden alındığı çok önemli. Sahtelere dikkat.
Hepsini yapacağına eminim. Yardımcı unvanına sahip tek kişisin...

Aslı Hanım; güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...


Taze Nane; uzun zamandır ses çıkmıyordu. Teşekkür ederim. Sevgiler benden size...


Buğday Tanesi; evet fotoğraflar bana ait. Denemeler halindeyim. Daha çok yolun başında sayılırım. Tarif sonuçlarını paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler...


Oytun; koy beni yiyenler listesine. Ne olacak bu halimiz ve nereye kadar?...


Işıl Hanım; yorumunuz beni çok mutlu etti. Teşekkür ederim. Sevgilerin en büyüğü bizden size...


Canım Lamam, cicim Lamam; sen de özledin di mi? Belki bu satırları okuyordur.

Ömür; teşekkür ederim ve kesinlikle tavsiye ederim. bana email adresimden ulaşır mısın? Sevgiler...

pecete dedi ki...

İpek; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Funda; cevab-ı yorum sitenizdedir efendim.

Müjde; güzel yorumun için teşekkürler. Sevgilerimle...

Düş bahçesi (Düşler Mutfağı) dedi ki...

Üff ya üff diyorum ve tek kelimeyle tam bir sanat eseri!

Sevgiyle kal canım...

Bugday Tanesi dedi ki...

Merhaba Ayşem Abla;
Artık öyle hitap edeceğim sana.Resimlere baktıkça daha da ısındım:D
Bu ne güzel bir dekorasyon anlayışı ve bakış açısı.Kendimi de yaratıcı görüyordum ama çeyreği bile değilmişim meğer...
Tüm fotoğraflar harika ve hangi kamerayı kullandığını da öğrenmek isterim.Ellerine sağlık...

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

artık sana ve yaptıklarına söyleyecek kelimem kalmadı,tükendim.off amman güzel şey bu bööle.ama en güzeli o baştaki papatyaların içindeki ufaklıklar.

boncuk mutfakta dedi ki...

Resimlerde ,tarifte çok güzel eline sağlık.Çok başarılısın Ayşem

Cakil's Mom! dedi ki...

ayşem'cim
biliyor musun o dört foto benim ömrümün özeti olabilir, belki de altın oran denilen şeyi yanlış biliyorlar, altın oran bu olmasın?
küçük şirin bir kız, çiçekler kesinlikle papatyalar, yakışıklı bir delikanlı ve uç uç otu -uçup giden sıkıntılar, belki de zaman-.
yeşil çaylı brownie'ye gelince illa da seninle yemek isterim, ilaa ...

defneyleyasamak dedi ki...

Ah ben bu peçeteyi , notları, buradaki mamalardan öte yazıların lezzetini nasıl kacırabildim bunca zamannn???

gonca-pembe merdane dedi ki...

Çok güzel fotoğraflar ve çok orjinal bir tarif ellerinize sağlık:)

Mihman dedi ki...

merhaba

blogunuzu banu'nun bloguna bakarken keşfettim. genelde mutfakla ve yemek yapmayla aram yoktur ve dolayısıyla yemek blogları ilgimi çekmez.
ancak sizinkini çok sevdim. ve tarifleri deneme isteğim bile doğdu.
tebrik ederim, çok başarılı, çok zarif.

bir sorum olacak, fotoğraf ışıklandırması için ne kullanıyorsunuz?

degisiktatlar dedi ki...

Ayşemcim yazılarına,fotografları ve tariflerine bayılıyorum..Mükemmelsin..Bişey sormak istiyorum fotograf çekmek içinden gelen bir duygu sanatmı yoksa eğitimini aldınmı..Bide özel olmassa sorucam makinanın marka ve modelini utanaraktan :) Benim gibi fotograf çekme aşığı biri biraz merak ettim ben kararsız kaldığım için bu prof.makina seçiminde..

pecete dedi ki...

Zümrüt; hala oynamıyorum, ona göre... Sevgiler...

Buğday Tanesi; "Abla" kısmını geçsek bir kalemde. Sen gel bana "Ayşem" de. Makina Nikon D70s. Farklı objektiflerle çalışıyorum. Favorim 50mm. Dediğim gibi daha çok başındayız. Sevgilerimle. Not: Yazın tanışırız diye düşünüyorum. Sence?

Yaso; çok tatlılar, değil mi? Bu tarifleri yapmassam, senden nasıl yorum beklerim ben?

Boncuk; çok teşekkür ederim. Siteni ziyaret ettim. Söylemek gerekirse başlangıca oranla inanılmaz bir ilerleme var. Tebrik ederim ve devam bu güzellikleri paylaşmaya. Sevgiler...

Ayşen; özlemek bu olsa gerek. Şeytanın bacağını bir gün kıracağız, biliyorum. Ve o gün brownie yiyeceğiz.

Defdef'in annesi; yorumum ulaşmıştır diye düşünüyorum. Sevgilerimle...

Gonca; sizin de kurabiyeler çok güzel. Geldim ve gördüm. Sevgilerimle...

Minman; size de sanırım mailim ulaşmıştır. Tekrar görüşmek üzere...

Meloş; çok teşekkür ederim. Makina Nikon D70s ve objektif 50mm. Üzülerek söylemeyim ki alaylıyım. Kursa gitmek için zaman bulmaya çalışıyorum. Gitsem de sitede paylaşsam, ne güzel olur??