10 Nisan 2009 Cuma

Limonlu Mus Kek... (Frozen Lemon Mousse Cake...)

Her yazı bir mide krambı. Veya hiç yaşamadığım doğum sancısı gibi. Herşey hazırlanıp, "Kaydı yayınla" tuşuna basıldığında derin bir rahatlama duygusu, uzun zamandır görmediğim bir arkadaş gibi keyif verir. Üniversiteye hazırlanırken gazetecilik istemiştim. Hatta savaş muhabiri olmak gibi bir arzum vardı. Bu konuda ile ilgili aileden gelen tepki; "Anne, ben sualtı mağara dalgıcı olmak istiyorum." talebimle aynı yönde oldu. Sadece Abi, bu mesleği kaldırabilecek sağlamlıkta olmadığımı söylemesi beni düşündürdü. Vazgeçtim... Tesadüf olur ki, bir dönem medyaya çalıştım. Evet, kaldırabilecek sağlamlıkta değilmişim. Yazmaktan vazgeçmedim. İçimden geçtiği an, elime ne geçerse ona yazdım. Sevdim yazmayı. Teknoloji de işimi kolaylaştırdı. Aslında zoru seçmek isterdim; daktilo ile yazmak. Her yazdığınız kelimeyi düşünmek, her cümledeki kurguyu doğru yapmak ve bütünlüğü yakalamak. Sonuçta "Delete" tuşu yok. Yanlışı bir çırpıda ekrandan siler gibi kağıdın üstünden silmek mümkün değil. Belki de bu yüzden parmaklar acıyor daktiloyu kullanırken ve hata oranı azalıyor. Klavyeyi daktilo gibi kullanmak lazım. Yazıları; aceleyle, sanki yakalanamayacak bir uzaklığa gidiyormuş gibi değil, içe sindirilerek ve hani çok sevilen yemeğin hiç bitmesini diye ağır yenme durumu gibi, yavaşça ve tadını alarak yazmak. Hangi yolla hazırlanırsa hazırlansın, sonuçta "Yazı" tamamlandığında, yeni doğmuş bir bebek şeklinde elde tutulur. İlk göz ağrısıdır. Ta ki yenisi gelene kadar...

write

Not: Yazılarınızda eğer noktalama işaretleri kullanımı konusunda sıkıntı yaşıyorsanız veya bu konu ile merak ettikleriniz varsa DDD (Doğru Yazalım, Doğru Konuşalım, Dilimizi Koruyalım) etkinliği altında, ilgili yazıların toplandığı Dilyarası Blogspot'una göz atabilirsiniz. Yazılarınızı ve duygularınızı, en iyi şekilde ve doğru ifade edebilmek için ( Noktadan sonra, büyük harfle başlamak gibi...) yararlı olacağına inanıyorum.

"Curd" olarak bilinen ve bir nevi dolgu malzemesi veya sos olarak düşünebilenecek krema türü, bu tarifin çıkış noktası. Pastacı kremasından ayıran en önemli özellik, içinde yoğunluğunu arttırıcı herhangi bir kuru malzeme (Un, nişasta gibi) kullanılmaması. En çok tercih edilen çeşitleri; limon ve portakal. Yumurta sarısı, şeker, kullanılan meyvenin suyu ve katı yağ ile hazırlanmakta. Hani ilkbahar geldi, yaz da geldi gelecek ya, bu krema ile hazırlanmış, soğuk bir tatlı tarifi. Yaza hazırlık anlamında;

Limonlu Mus Kek (Frozen Lemon Mousse Cake):
"Desserts Mag" sitesinden uyarlanmıştır.
26 cm'lik kalıp / 24 adet tek porsiyon
Hazırlanma Süresi: 2 saat
Bekleme Süresi: 1-2 gün
Servis Süresi: 10 dk
Saklama Süresi: 3 gün

Gerekli Malzemeler:

  • 1 cup / 1 su bardağı / 4 adet büyük limon suyu
  • 2 cup / 2 su bardağı toz şeker
  • 4 yumurta sarısı + 4 yumurta (Oda sıcaklığında)
  • 170 gr terayağ veya margarin
  • 1 1/2 cup / 1,5 su bardağı krema (Soğutulmuş olarak)

lemon_mo

Tarifi aldığım sitede her aşaması fotoğraflanmış. Uygulamasında, kıvam tutturma ile ilgili problem yaşayacak olursanız veya "Acaba oldu mu?" şeklinde kafanızda bir soru oluşursa yardımcı olacaktır;

  1. Ocak üzerinde bir kabın içine toz şeker, limon suyu, yumurta sarıları ve 4 yumurta alınır. Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Koyuluk derecesini anlamak için tahta bir kaşık, bu karışıma batırılır ve sırt kısmından parmakla çizgi çekilir. Sizin yapacağınız bütün akrobatik hareketlere rağmen çizgi bozulmuyorsa, krema kıvamı geçer not almıştır.
  2. Bu aşamada hazırlamış olduğunuz limonlu kremadan 1/2 su bardağı kadarına ayırma işlemi yapıyorsunuz. Kalan kısım, arada bir karıştırılmak üzere buzdolabında yaklaşık 1 saatlik dinlenmeye alınıyor.
  3. Dinlenme süresi tamamlandığında, krema buzdolabından çıkarılır ve çırpılarak koyu bir kıvama getirilmiş olan soğuk süt kreması ile birleştirilir. İyice karıştığından emin olunduktan sonra kalıplama aşamasının ilk adımı atılacaktır.
  4. REKLAMLAR BAŞLADI. Bu kısımda yeni bir üründen bahsetmek istiyorum. Yerli silikon kalıp üreticisi Softbowl, oldukça kullanışlı ve açıkcası benim "EN" listemin üst sıralarında yer alan minik kalıpları piyasaya sundular. Yıldız, kalp, yuvarlak ve dilimli olmak üzere 4 çeşidi bulunuyor. Diğer modellerde olduğu gibi rahat bir kullanımı var. Bu küçük modellerin en büyük iki özelliği, dörtlü olarak tek bir kalıp veya küçük, tek porsiyonluk olarak 6'lı paket halinde sahip olabilmeniz. Ve diğer özelliği, teknik olarak bir güzellik mevcut; minik kalıpların tam ortasında, kalıbın şekline uygun olarak tasarlanmış bir basınç noktası var. Bu nokta kalıbı ters çevirip, içindekini servise hazırlama aşamasında çok işinize yarıyor. Noktadan yapacağınız ufak bir baskı ile kalıbın içindeki kek, dondurma veya kısır gibi hazırladığınız tarifi kolayca çıkarabiliyorsunuz. İsterseniz oluşan boşluğa farklı dekorasyonlar uygulayabilirsiniz. Ürün hakkında bilgi almak veya nerelerden ulaşabileceğinizi öğrenmek için 0212 613 15 66 no'lu telefondan Atilla Bey ile görüşebilirsiniz. Konuşursanız, kendisine benden selam söyleyin, olur mu? REKLAMLAR BİTTİ...
  5. Bu tarif için benim tercihim, bağımsız olarak kullanılan tek porsiyonluk Softbowl minik kalıpları oldu. Bir kenarda ayrılmış ve beklemekte olan limonlu kremadan bir tatlı kaşık kadarını bu kalıpların dibine düzgünce sıvadıktan sonra -ki burda, yukarda bahsettiğimiz o meşhur basınç noktasının yüksekliği çok işime yaradı, süt kreması ile birleştirilmiş limonlu krema kalıplara paylaştırılır. Kalıbın standart yüksekliği kadar konan karışımın, kalıba tam yerleşmesi için bir iki defa sallamak gerekiyor. Bu şekilde hazırlanan limonlu karışım, sertleşmesi için buzdolabına 1 gün boyunca bekletilecektir.

    1 2
  6. Ertesi gün servise almak için tatlıyı buzdolabından çıkardığınızda eğer hala yumuşaksa, sakın üzülmeyin. Bu yumuşaklığın sebebi, ilk aşamada yapılan pişirme işleminin yeterli olmadığının göstergesidir. Hiç moralimizi bozmadan hemen tatlıları buzluk kısmına koyuyoruz ve kendilerinin aslında bir dondurma olduğunu iddia ediyoruz. Emin olun sizden başka kimse bu gerçeği bilmiyor olacak. Kalıptan çıkarılacak sertliğe ulaştıktan sonra servise hazırdır.

Ailenin kaşınan bir ferdi olarak bu tatlıların üzerine dekorasyon amaçlı birşeyler yapmak lazım. Parka gidilir ve bir miktar çiçek toplanır. Bebi'ye bu çiçeklerin çok ulvi bir görev için toplandığı açıklanır, kendisinin çiçek koparmadan önce mutlaka büyüklerinden izin alması gerektiği söylenerek... Operasyona başlanır;
Buzlama Yöntemi: Yumurta akı, mutfak öğütücüsünden geçirilmiş toz şeker, fırça ve çiçek bu operasyon için gerekli malzemeler. Aynı işlemi meyveler üzerinde de uygulayabilirsiniz. Yerleştirmek için yumurta akının tam kuruduğundan emin olmak gerekiyor. Eğer yiyeceğin üzerine yerleştirmek size uygun gelmiyorsa, servis tabağını süslemek için de kullanabilirsiniz. İşlem çok basit. Çiçeğin veya meyvenin üzerine fırça ile yumurta akı sürülür, inceltilmiş toz şekere batırılır ve kuruması için ayrı bir köşeye kaldırılır. Kuruduğunda kullanıma hazır hale gelecektir.

son13


Bir cumartesi akşamı veya pazar öğleden sonra bu tarif yensin derim. Belki yerken Bö!2009 sitesine göz atarsınız. Bakalım tanıdık isimler var mı? Bu haberi başka türlü veremezdim. Söylerken bile hafif bir sıkıntı halindeyim. "Aya Merdiven Kurduk.biz" sitesinin sahibi, sevgili İpek Aral Kişioğlu tarafından önerilerek, aday olduk. Açıkcası bu vesileyle onunla ve sitesiyle tanıştığıma daha çok sevindim. Oylama 11 - 26 Nisan tarihlerinde yapılıyor. Bence yeni siteler keşfetmek için bulunmaz bir fırsat. Hayırlısı olsun diyelim...

lemon_flower

Hafif limon tadıyla, şeker konusunda kararsız kalan tavrıyla hoş bir nida yükselsin bu diyarlardan. Yanında belki bir Türk Kahvesini misafir ederek. Güzel geçecek bir haftasonu dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

21 yorum:

aynur dedi ki...

Dil bilgisi sorunu derin biriyim .
Nokta dan sonra büyük harf BAŞLANDIĞINI biliyorum allahtan .Biliyorum ama bazen yada genel de buna internet ortamın da , meil de ,yorumlar da dikkat etmiyorum kronikleşiyor galiba ama sizin gibiler sayesinde benim gibiler de düzelecek ...BAK BÜYK HARF OLAYINI ŞİMDİDEN DÜZELTİYORUM
tarif ve buzlama tekniği ve fotoğrafların her zamanki gibii muhteşem:)sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Ayşemcim ben de Türkçe'yi doğru kullanma konusunda biraz hassasım senin gibi.Hatta bazı blogcu arkadaşlara uyarı bile yapmışlığım vardır sanki haddim gibi.Ben okuyamıyorum bile yanlış ve imla kuralı gözardı edilmiş yazıları.
kek muhteşem,lafa gerek yok sanırım.ellerine sağlık

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

tarif ve resimler muhteşem olmuşlar buzlama tekniğine bayıldım mutlaka denicem sevgilerimle iyi hafta sonları

Adsız dedi ki...

Yayınevinde çalışmanın vermiş olduğu hassasiyetle alıyorum elime kalemi,okuldaki eğitim bitip hayata atılınca kalemlerin yerini tuşlar alsa da;kalemle yazılan yazıların kişiliğin ifadesi olduğunu düşünürüm her zaman.Masumiyetle bile aralara atılan yanlış imlalar farkında olmadan ciddi mana değişikliklerine sebeb olabiliyor.

Tarif tam iç serinletici tadlardan olmuş,görseller ise baharı karşılama şöleni tadı verdi.

Yazmak,yazdıkça ulaşmak,ulaştıkça onun tadına varmak dileğiyle...

irem

LILY ve PEPPER dedi ki...

Neffissss ( anlatım, fotolar, eminim tadı da oyledir:)

bon apetit

pecete dedi ki...

Aynur; teşekkür ederim. Bilirim seni. Düşünceler kaçacak diye telaş edersin. Heyecanını seviyorum.

Yaso; eğer ki internet ortamında yazıyorsak biraz daha itina etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Yorumun için teşekkür ederim. Sevgilerimle...

Fikriye; çok teşekkür ederim. Sana da iyi haftasonları...

İrem; söyle, nerelerde imla hatam var? Seviyorum senin yorumlarını...

Unknown dedi ki...

Sevgili Ayşem,
yine müthiş bir tarifve lezzet.Benzer bir tarifi,home tv'de görmüş ve defterime kaydetmiştim.Seninki limonlu versiyonu,benim izlediğim espresso kahveli vede likörlüydü.Ama benim tarifte yağ yok;istersen sana tarifini gönderebilirim.Gerçi biraz daha donmuş vede parfe gibiydi,ama çıkış noktaları çok benziyor.
sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Yazınızı okumaya başladığımda sizinle aynı duyguyu paylaştığımı farkettim.Bende aynen sizin gibi gazetecilik okumayı çok istememe rağmen sevgili annemin karşı çıkması yüzünden bir bayana daha uygun olan bunu parantez içinde söylüyorum inşaat mühendisliği okudum ama hala içimdedir, çantayı omzuna takıp haber peşinde koşma isteği.Hayatın cilveleri olsa gerek.Yazınız yine muhteşem,görsellik tavan yapmış yine söylemeye gerek bile yok

IŞILCA TATLAR dedi ki...

"ÇOK YAŞA SEN AYŞEM ÇOK YAŞA"

Hani, böyle bir şarkı vardır, bilir misin veya hatırlar mısın?
Öyle güzel bir konuya parmak bastın ki; sessiz kalamazdım ben de.
Değişik yemekler yapmak, mutfakta kan ter içinde kalana dek çalışmak, yetiştirmeye çabalamak;
bunların hiç biri beni strese sokmuyor. Taa ki bunları yazmak için bilgisayarın başına oturuncaya dek. Ne oluyorsa ondan sonra, hele bir de yazılara girizgah yapayım, sadece kuru kuru tarif vermeyeyim endişesine düşüp, (herkes senin gibi yetenekli değil, ne yapalım)sonrasında da aman o sözcük öyle mi yazılır, burda hangi noktalama işareti konur diye eski bilgileri ve belgeleri karıştırmaya kalkınca yazının sonunda senin yaşadığın mutluluğun aynısını yaşıyorum.

Savaş muhabiri değil ama iyi bir gazeteci olabilirmişsin. Tariflerin kadar yazıların da ayrı bir lezzet veriyor bana.

Bir limon curd, ancak bu kadar zevkli sunulabilirdi.
Ellerine sağlık Ayşem'ciğim.

Zehra Gürgen dedi ki...

Muslara dayanamıyorum.İllaki olsun pastada..Çok güzel ve yine çok açıklayıcı olmuş tarif.
Ve ne tesadüf ki bende bu buzlamaya takmış komşunun bahçesindeki gülü kesmek için göz koymuşken sayfana giriyorum ve ta ta..buluyorum ?

Ellerine sağlık, yarışmada başarılar :)
sevgiler

ipek dedi ki...

Limonlu Mus Kek harika görünüyor. Çiçekleri buzlamak çok farklı ve güzel bir yöntemmiş. Pastaları süsleyecek ilginç ve şık bir şey bulmuş oldum. Çok teşekkür ederim.

nursen dedi ki...

Takip ettiğim bloglar içinde özel bir yeriniz var. Sanki diğerleri sosyal bilimlere ait bir okul da, siz bir güzel sanatlar akademisisiniz. İnceliğinize, zevkinize ve estetik duygunuza hayranım. Yaptığınız şeylerin hiçbirini denemedim, hem becerecek yeteneğim yok, hem de kilo sorunum var. Ama siz benim mutfakta en çok ilgili olduğum yönüme hitap ediyorsunuz; incelikli bir sunum, hoş bir süsleme, küçük nüanslarla fark yaratma ve yeni şeyler deneme. Şu üzeri şekerli papatyayla süslenmiş kalp biçimli limonlu krema ile kalbimi 12'den vurdunuz. Sırf üzerine eklenmiş papatyalar için bile tadına bakmadan 10 üzerinden 10 veriyorum. Ayrıntının dayanılmaz cazibesi budur sanırım. Sevgiyle kalın...

Adsız dedi ki...

Sayın Ayşem hanımefendi;öncelikle belitmeliyim,iyiki savaş muhabiri olmamışsınız.:)Yoksa,sizin gibi usta bir kalemden alacağımız derslerden mahrum kalacaktık.Hazırlanış,sunum,fotoğraflar yine olağanüstü.En içten samimi duygularımla sizi tebrik ediyorum.Ben;şahsen cafe fernonda'yı(Cenk Sönmezsoy) bilirim ve takip ederim.Gerçekten konusunda iyi ve başarılı bir arkadaş.Bu arada 3.yıllarını kutluyorlar.Bizde sizin vesilenizle,tebrik ediyorum kendilerini.Ancak,şunu hemen belirtmeliyim.Çok sıkı bir rakibi var artık.Siz alçak gönüllü bir insanız.Ayrıca bu yönünüzle,övgüye değersiniz.Gelgelelim; sayın,İpek Aral Kişioğlu;hiçte haksız değil.Sizi Bloxoo'da aday göstermesi konusunda.Kutlarım kendisini.Bende;bütün yüreğimle destekliyorum efendim...
Yine daldım,çok gevezelik ettim.:)Her ne kadar sürçü lisan ettiysem af ola.Sevgilerimle...

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

hem anlatım hem resimler harika...
ellerine sağlık

hanimis dedi ki...

Aysem bizden simdiden 3 oy gitti bile sana... Bu sene harika bir bloğa dönüştü burası, severek takip ediyoruz...

lisa (dandysugar) dedi ki...

Always so pretty and perfect! Lemon is one of my favorites flavors.
A beautiful and refreshing dessert!

And thanks for asking about my posts!! I've been so busy relocating, no time to cook anything lately!! I'll be back to posting in a couple of weeks!!

Cheers!

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayşemciğim kek nefisss bayılıyorum sitene ellerine emeğine sağlık!!!

Sevgiler,
Evren

etki alanı dedi ki...

Bloğunun yeni düzenlemsi çok güzel...Ödüle layık...
:-))

Bende bir ödülün var...Kurallar gereği haberinin olması lazım...
Kocaman öpüldün...
TüTü

Naile dedi ki...

Ayşem, bö'ye kaydolup blogcu arkadaşlara ben de oyumu vereyim dedim. Yemek bloglarında tanıdığım çok blog var, sevdiğim birden fazla blog var hangisine versem diye düşünürken bir tanesi daha çok hakediyor gibi geldi. Peçeteye helal olsun oyum dedim :)

sevgiler..

zarpandit dedi ki...

biliyor ama dikkat etmiyor kategorisi varsa sayet dil bilgisi için beni ona dahil ediniz pls :)

içimden geçtiği gibi yazmayı seviyorum ve elimde içime göre şekil alıyor sanırım :) recep ivedik misali heyt burası benim alanım leyn modundayım hala :)

kalıpların şirinlikleri beni baştan cıkardı hafta sonu musait olamamaktan dolayı arayamadım ama yarın ilk iş aramak görüşmek taleplerde bulunmak olacak sanırım :) buzlama tekniği süper! ben daha cok su ile yapılıyor herhalde diye tahminde bulunurken yumurta akı kısmını öğrendim tesekkuru borc bilirim sayın pecete..malum basında benim gibi bir bela var..

sevgiler sunarız! :)

pecete dedi ki...

Ömür; gönderirsen çok sevinirim. Yağsız olması beni daha mutlu edecek gibi gözüküyor.

80; anneler mi haklı, biz mi haklıyız? Derin bir tartışma konusu. Sevgiler...

Işıl Hanım; ne güzel yazmışsınız. Benim bu yoruma diyecek tek kelimem olabilir; teşekkür ederim...

Zehra; sakın yakalanma... Sevgiler.

İpek; ben teşekkür ederim. Sevgiler...

Nursen Hanım; papatyaların hepsi sizin olsun.Sevgilerimle birlikte gönderiyorum. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

Emin Bey; ilk önce güzel yoruma teşekkürler. Yüzümde kocaman bir gülümseme ile okudum. Cenk'e rakip olmayı bırakın, kenarından köşesinden geçebilsem bana kafidir. Hatta en büyük hayallerimden bir onla yanyana bir projede (sanırım bu yemek fotoğraflaması olur) yer almak. Tekrar güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

BY.CodeR; hayırlı olsun.

Yasemin; Çok teşekkür ederim. Sevgiler benden size...

Işıl; sen de bir yazı yazsan diyorum. Tütü, seni şikayet etmiş yazısında haberin olsun. Teşekkür ederim sana ve diğer ikiye...

Lisa; I'm waiting to heard a good news from you. Loves...

Evren; güzel yorumun için ben teşekkür ederim. Sevgiler...

Tütü; öptük seni.

Naile; ilk önce teşekkür ederim. Zor bir karar olduğuna eminim. Helal et... Sevgiler...

Gökche; ah Gökche ah. Güzel bir kalemin ve yoğun duyguların var. Sana ne diyim bacım? En azından büyük harf kullan diyim mi? Seviyorum seni...