8 Mayıs 2009 Cuma

Fotoğraf'tan Çıkıldı Yola: Antep Fıstıklı Lokum... (Turkish Delight With Pistachio...)

Mutfakta reçete ile uğraşırken, bir taraftan eski fotoğraf albümleri aklıma geldi. Diplerden bir yerlerden buldum çıkardım. Spiral, sarı kalın telin bağladığı, şeffaf jelatin ile korunan eski fotoğraflar. Eskilikten mi, yoksa uzun zamandır kapağı açılmadığı için unutulduklarını mı zannedip sararmışlar, çözemedim. Çocukluğumuza ait olanlar siyah-beyaz. Ama gülümsemeler ve bakışlar renkli versiyon çıkmış. Aslında Dino'nun dediği doğru geldi: " Digital çıktı, mertlik bozuldu." Teknoloji sayesinde sevmediğini tek tuşla silebilmek, albüm yerine hard disklerde saklamak, misafirlere göstermek istediğinde televizyona bağlayıp, slideshow yapmak. Terimler bile teknolojiye ayak uydurmuş durumda.

Babamın her fotoğraf makarasını bastırmak üzere götürdüğünde, heyecanla evde beklerdik. Özellikle nasıl çıktığımız konusunda bastırılamayan bir merak duygusu. Fotoğraflar gelir, deli gibi paylaşırdık. Annem genellikle "Hulusi, nasıl çekmişsin beni!!" derdi. Abi hızlıca bakar, ben ise sessizce beğenmediklerimi nasıl yokedebilirim telaşına kapılırdım. Sonuçta hiçbiri yırtılıp atılmazdı, sadece iyi olanların arkasına saklanırdı veya büyük büfenin çekmecesine. En beğenilenler ise fotoğraf albümünde boy gösterirdi. Her taşındığımızda bizimle geldiler, evlendiğimde çeyizim dedim ona. Bazen koyduğum yeri unuttum. Bulduğum da unutmayacağım bir yere koydum bu sefer. Arada bir fotoğrafların yerini değiştirdim hava alsınlar diye. Ama içlerinden bir tanesi var ki onla konuştum her seferinde. Anneler günü için çıkardım yerinden. Dedim ki "Bu sefer ben fotoğraflayacağım seni..." Ve geri istedim, onların o kadar büyük ve bizim o kadar küçük olduğumuz zamanı ve gülümsemeleri...



memory


Lokum ile ilgili önceden yaşanan durumlar değerlendirmeye alındığında, başka bir reçete uygulamasına karar verildi. Orjinal lokum yapımında hazırlanan karışım 1 saat boyunca kısık ateşte sürekli (Ciddi anlamda sürekli, yani kandırmaca yapamıyorsunuz.) karıştırılarak koyulaştırılıyor. Bendeki varis problemi bu aşkı yaşamama tekrar izin vermeyeceği için, bir zaman TRT1'de pazar günleri yayınlanan kovboy filmlerinde olduğu gibi, atlı süvari modunda toz jelatini yardıma çağırdık. Sonuçta gayet lezzetli, varise ağrısına sebep olmayan, Türk kahvesinin yanında ikram edilecek, hatta çoşarak üstü çikolata ile kaplanabilecek fısıtıklı lokumlar boy gösterdi. Sadece kap, kacak açısından biraz fazla bulaşık çıktı. Her güzelin kusuru olacak niteliğinde düşünün derim;

Antep Fıstıklı Lokum (Turkish Delight With Pistachio):
"Chocs & Treats" kitabından uyarlanmıştır.
12cm*23cm kalıp için
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 20-30dk
Bekleme Süresi: 12 saat
Servis Süresi: 10dk
Saklama Süresi: 2 hafta

Gerekli Malzemeler:
  • 1/4 cup / 45gr / 1/4 su bardağı Toz Jelatin
  • 1/4 cup /60ml / 1/4 su bardağı Su
  • 3 cup / 660gr / 3 su bardağı Toz Şeker
  • 2 cup / 500ml / 2 su bardağı Su (Ekstra)
  • 3/4 cup / 110gr / 3/4 su bardağı Mısır Unu
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı Glikoz
  • Serpmek için Pudra Şekeri ve Buğday Nişastası

Turkish Delight


Hazırlık aşamasında toplam olarak 3 adet çelik tencereye ihtiyaç olacaktır. Sonunda hepsi bir tencerede birleşecektir. En büyük olanı sona saklayın;

  1. Toz jelatin ve 1/4 'lük suyu bir küçük kabın içinde yaklaşık 5 dakika beklettikten sonra, benmari usulü ocak üzerinde, toz jelatin eriyinceye kadar karıştırarak, kaynatmadan pişirin. Tam erime sağlandığında ocak üzerinden, tezgah üzerine alınır ve soğuması beklenir.
  2. İkinci tencereye toz şeker ve ekstra olarak belirtilmiş suyun 3/4 su bardaklık kısmı alınarak kısık ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Şeker taneleri kaybolduğunda karıştırma işlemine son verilir ve kaynamaya alınır. İlk kabarcıklar göründüğünde şeker termometresi ile ısı ölçülür. 116 dereceye ulaştığında 10 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Şeker termometreniz yoksa test amaçlı olarak metal bir kaşığı şurubun içine koyun. Bir anda beyaz baloncuklar oluşup, şurup kabarmaya başlayacaktır. Eski haline döner dönmez (saydam) 10 dakika olan süreyi başlatabilirsiniz. Süre sonunda şurup hazır olacaktır.

    116C Love is Sugar and Water
  3. Bu arada bahsettiğimiz 10 dakika kaynatma süresi içinde, diğer tarafta en büyük boy olan tencerenin içine kalan ekstra su ve mısır unu koyulur. Gene kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Koyu kıvamdaki mısır unu, tezgah üzerine alınır ve içine sıcak olan şurup ile diğer tarafta soğumuş ve sertleşmiş olan jelatin ile birlikte glikoz ilave edilerek, tam bir karışım oluncaya kadar çırpılır. Koyu olan mısır ununa şurubu azar azar ilave edin derim. Yoksa topaklanma meydana geliyor. Ve onları yoketmek için fazladan güç harcıyorsunuz.

    p_delight2

  4. Hazırlanan lokum karışımın içine arzu ettiğiniz kuruyemişleri veya aromaları bu aşamada ilave edebilirsiniz. Fıstıklı olarak hazırlanan bu reçetede, yaklaşık 1/2 su bardağı kadar küçük olarak kırılmış Antep fıstıklarını 180derece yaklaşık 10 dakika kavurduktan sonra soğutularak bu harcın içine karıştırılmıştır.

    p_delight3 p_delight4

  5. Kalıplanmaya hazır olan fıstıklı lokum için, seçilen kalıbın tabanı ve yanları streçfilm ile kaplanır. Bu şekilde sertleşen lokum kalıptan çok rahat çıkacaktır. Kalıplanma aşamasında dikkat edilmesi gereken nokta, kalıba döktükten sonra soğuma aşamasında bir çatal veya kaçık yardımı ile karıştırmak gerekiyor. Fıstıklar, lokum harcına göre farklı yoğunlukta olduğu bir süre sonra yüzeye çıkıyorlar. Bu karıştırma işlemi sayesinde fıstıkları lokum harcının derinliklerine göndermiş oluyorsunuz.

    p_delight5 p_delight6

  6. Bir gece bekleyen fıstıklı lokum, tezgah üzerine serpilmiş ve 1:1 ölçüde olan pudra şekeri ve nişasta üzerine yatırılır. Aynı karışım üzerine serpildikten sonra keskin bir bıçak veya pizza rulosu ile istenilen büyüklükte kesilir. Hazırlanan lokum parçalarının her tarafına bu karışım gelecek şekilde tezgah üzerinde karıştırılır. Arzu edilirse bu aşamadan sonra etrafı eritilmiş kuvertür çikolata ile kaplanır. Servise hazırdır.

p_delight9


Hani set halinde satılan ve içine baharat koyup, buzdolabının üstüne "Magnet" mantığında mıknatısla yapıştırılan minik baharatlar vardır. Onlardan alın, sizin ve onun için değerli olan fotoğrafları küçültüp, bu baharatlıkların etrafına bant şeklinde veya istediğiniz şekilde yapıştırın. Çikolatalı lokumları içine yerleştirin. Ufak ama lezzetli ve her zaman gözünün önünde olacak bir hediye olmaz mı onun için?
cho_delight cho_delight1

Bazen yazmakta zorlandığımda kaçış yollarına başvururum. Benim anlatacaklarımı yazan, farklı kalemlerden çıkmış yazıların arkasına sığınırım. Bütün annelerin, yeni anne olacakların ve anne olarak kabul edilen, benimsenen bütün kadınların anneler günü kutlu olsun derken, kaçışlara başvuruyorum; güzel ve gerçek bir yazıya yönlendirme yapıyorum. "Anneme..."

Güneşe gülümseyeceğimiz ve huzurla yanımızdakilere sarılacağımız bir haftasonu dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

25 yorum:

HADİYE dedi ki...

Merhaba,

Duygularını paylaşman çok hoş.Anılar bazen bu günden daha güzel olabiliyor.Sana ve ailene huzurlu sağlıklı uzun yıllar dilerim.
Bende herkesin Anneler gününü kutlarım.

Sevgiler*

oytun dedi ki...

Lokum tadında olmuş her şey:)Anneler günün kutlu olsun...

Adsız dedi ki...

Ayşem'im harika bir yazı ve muhteşem bir sürpriz teşekkür ederim ne kadar mutlu ettin beni. Bu arada lokumlar baştan çıkarmak için sıraya dizilmişler, ellerine sağlık.Anılara yolculuk isteği uyandırdın bende, en kısa sürede annemdeki fotoğraf çekmecesine dalınacak :)
Sevgi ile kal...

Nilay dedi ki...

Ellerine sağlık... Leziz,açıklayıcı ve herzamanki gibi mükemmel.

Termometre haricinde tüm malzemeler evde mevcut,tiz zamanda tarifi uygulmaya geçeceğim :))

Şöyle bir orta kahve ile keyfini süreceğim...

muhteşem dedi ki...

enfes görünüyorlar.ancak çok zahmetli değilmi yapması?tebrikler!bu arada candan erçetin'e ait sözler ve müzikle oluşan şarkı harikulade değilmi?iç dünyamızı bu kadarmı yansıtabilir?

Merve dedi ki...

süper resimler bayıldımmmm!

boncuk mutfakta dedi ki...

Canım lokum yapmakta kolay iş değil hani emeğine sağlık.
Ayrıca duygularını bizimle paylaşman da çok güzel. Ben de siyah beyaz resimleri çok severim , belki de eskiye duyulan özlem olsa gerek.
ANNELER GÜNÜN KUTLU OLSUN.

Nur Vural dedi ki...

Anneyim ya ondan olsa gerek (üstelik yarın sevgili oğlumun doğum günü) böyle şeyleri görünce çok duygulanıyorum.

Üff duygusal oldum değil mi? Çok güzel ellerine sağlık ve fikrine. Fotoğraf kısmına bayıldım.

Sevgiler.

Aicha! dedi ki...

7-8 yasındayım..anneme bir gün neden fotograflarımızı bu kirli yerden temiz yere almıyoruz dedim(amac sarı mekandan jelatinli temiz mekana gecmek)

anılar sarılarla güzel dedi..anlamadım..küçüktüm..

şimdi dönüp baktığımda onların kokusunu bile ciğerlerimi bayram ettiriyor kendi kendime annemle olan fotograflara bakıp bende boyle mutlu anılara sahip olabilecekmiyim diyorum...gözlerim gülecekmi kızım varken kucagımda?ya da denizden cıktıgında o heyecan dolu 'babamla balık gorduk bizzz!!!' cıglıgı yakacakmı kulaklarımı ? bilemem.. dilerim.. bana düşen bu..

lokum tadında bir annelik diledim kendime ve annelere..birde anneme dilediklerim var..çikolata kaplı lokum kadar tatlı bir nine olması için :)

oğlundan minik bir dokunus yeter sana bilirim..ama olsun en güzel dualar benden size...ve anneni yerimede öpermisin ve kutla lutfen anneler gununu yerime..

ps:recel biraz gecikmelide olsa yapılacak lokuma cesaret var mı bilemiyorum..

Eya dedi ki...

Sevgili Aysen...ben sunu anladim, insan olgunlastikca gecmise, annesine bir baska gözle bakiyor, tecrübeler ardi ardina eklendikce, anlayis degisiyor.Bende de cok anlamli buldugum bir yazi var ANNE ile ilgili,bana da ugramana sevinirim,senin de günün kutlu olsun,lokumlar ve hediye fikri harika....sevgilerimle

zehra

HUYSUZBALIK dedi ki...

Kendi ellerinle lokum yapman hem de bunu hediye olarak verecek olman muhteşem. Ben hayatta beceremem bu kadar özenle birşey yapabilmeyi. Küçükken bisküvi arası lokum hazırlardı annem biz acıkınca. Onu hatırladım şimdi. Siyah beyaz resimleri ben de daha çok seviyorum. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Anılar olmassa boş bir kavanoz gibi oluruz herhalde.Oysa elimizde tutuğumuz o kavanozu yaşadığımız sürece bazen rengarenk bazen gri bazen renksiz anılarla doldurduğumuzda İlerki yaşlarda köşelerimize çekildiğimizde oyalanacak ne çok şey olur.
Umarım senin kavanozun rengarenk anılarla dolar çok öpüyor anneler gününü kutluyorum.
Lokumlardan birkaç tane aldım ellerine sağlık

Seda dedi ki...

acilinden denenecek ve minnettar olunacak :))))sevgileeeerrr ve nneler günün kutlu olsun sana bu günü yaşatana da uzuuunnn ömürler olsunnnn

Bugday Tanesi dedi ki...

Süpersin,yaratıcısın,eğlencelisin,annesin...
Tüm bu resimler,tatlılar aslında yüreğinin yansıması diye düşünüyorum.İçindeki mükemmeliyetçinin seni rahat bırakmaması,ve bunun sayesinde bize dokunan faydaların.
Senin de anneler günün kutlu olsun.
Bebi'ye selam...

Betül KAVAL dedi ki...

lokumlar nefis canım.. ellerine sağlık.

anneler günün kutlu olsun.. öpüyorum sevgiler..

Bu arada kurabiye yarışmasına aynı gün katılamamamın üzüntüsünü yaşıyorum :(

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayşemciğim yüreğine sağlık canım. Senin de anneler günün kutlu olsun bebişinle uzun uzun yıllar birlikte olmanızı dilerim.

Sevgiler,
Evren

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Anneler günün kutlu olsun canım. Evladınla sağlıklı,mutlu,huzur dolu günler dilerim.

Fotoğraflar için söylediklerin gülümsememe sebep oldu.Katılıyorum sözlerine... Çok güzel bir hediye olmuş :))

Ellerine sağlık. Lokumlar çok güzel görünüyor :))

Sevgilerimle...

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ellerine sağlık canım senin, annenin ve tüm annelerin anneler günü kutlu olsun sevgilerimle

aynur dedi ki...

tatlı anne
tatlı hatıralar
tatlı duygular
lokum gibi kadınsın
zaten
üstüne birde lokum yapmıssın
anneciğine seni böyle özel biri olarak yetiştirdiği için ve sana hayata böyle tatlı tatlı tutunduğun için afferin-ler alkılşlar öpücükler

anneler gününü kutlarım

Adsız dedi ki...

AYŞEMMMMMM

Yandım ben yaaa,tarifi aynen yazıp eve gittimm teker teker uygulamaya başladım bi baktım ki glikoz açıkta kaldı aldım kaynayan şekerin içine kattım sonra herşey yolunda gitti ama streç film yaktı beni ayşemmm yapıştı ve çıkmadı zeminindenn çok üzüldümmm ve hazırladığım kutunun içine koyamadım üzerinden tadına baktım süperrr di ama olmadııı benimle aynı şeyleri yaşama ihtimali olan arkadaşlara yağlı kağıt önerirmisinnn olurmu acep?Bende durum bu...

Anneler gününü en sıcak duygularımızla sarıp sarmalayıp sana gönderiyoruz(irem&yasin).

Sibelbek dedi ki...

Lokum harika görünüyor.
Ben de her annenin, anne olmak isteyenlerin gününü kutluyorum. Kucak dolusu sevgiler hepinise...

zarpandit dedi ki...

kızkardes gmailime saldırı duzenlemiş ve adım ayse gözükmüş..bilginize..o benim! :D

Zehra Gürgen dedi ki...

Ah şu termometreyi bir alabilseydim...
Görünce yine heyecanlandım. Çok güzel ve zahmetli bir tarif .
Kızımın da favorisidir lokum.Şimdi aklımdan meyvelileri geçiyor,nasıl olur diye?
Kanıma girdin Ayşem...
Şunu denesem bunu denesem klasörümde sırasını aldı :)

ellerine sağlık
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Amanin sari sari bebi bakiyor o fotograflardan :) Sabrina sapka cikartir saygiyla huzurlarinizdan ayrilirim :P

Erkan Kabataş dedi ki...

Emek Çok Yemesi 1 Dk Sürmüyor Geçenlerde Safranbulu'ya gittim lokum yapımını kendim bizzat izledim Gerçektende hiç kolay değil Paylaşım İçin Tşk...