Telefon konuşması:
-Neyin var?
-İçim sıkılıyor...
-Hep tatlı yapıyorsun, o yüzden!!!
-...
-Tuzlu yap, birşeyin kalmaz...
-?!?... Peki...
Açıkcası tartışmaya girmek işime gelmedi. Lisa sanki bu telefon konuşmasının yakından takipçisi gibi tuzlu bisküvi yapımı ile posta kutuma düşüverdi. Bütün aramalarıma ve araştırmalarıma rağmen yulaf bulunmaması acaba bütün evrenin bu hafta bana karşı cephe aldığının göstergesi midir polemiğine de hiç giremeden, hafif bir kalça darbesiyle yanından geçtim, gittim. Bebi'nin mısır gevreklerini, ondan habersiz aldım ve kullandım. Sonra da çay yaptım. Elime kağıtları aldım ve ilkbahar ekledim hepsinin üstüne. Sadece yazmak istedim. Sıralı olanları...
Kulaklarımı tıkadım ve televizyonun karşısına geçtim. Seyretmeyi isteğim Türk yapımı, Türkçe bir film karşımdaydı. Ama anlamadım. Ağızlarını açıp, kapatıyorlardı sadece. Mimiklerinden birşeyler çıkarmaya çalıştım ama eksik kaldı. Bunu neden yaptım? Anlamak için... Delfina'yı anlamak ve ne istediğini bilmek için. Zor bir şey istemiyor. Destek sayesinde başaracağına inanıyorum. Sahip olduğu şey bir özürlülük değil, kimden ve neden özür dilenecek ki?! O bakış açısı içinde sarışın olmak veya renkli göze sahip olmak da özürlülüktür. Kromozon bozukluluğundan dolayı gerşekleşen farklı saç ve göz rengine sahip olan insanlar için hayat hiç de o kadar zorlaştırılmıyor. Bedendeki bir görev yerine getirilmiyorsa o zaman bu görevi yerine getiren başka bedenler yardım edecektir. Bu bedenlerin sayısı ne kadar artarsa, yaşam kalitesi o kadar artacaktır, herkes için... Proje sadece bir tık uzaklığınızda...
Çayınız bitti mi? İlkbahar geldi mi? Biraz daha mı sohbet etsem acaba? Çay mevzusuna dönüyorum. "Bunun kahve versiyonu var mı?" diye sordum. Cevap olumsuzdu. Yüz ifadesinden "Keşke..." mimiğini yakalar gibi oldum. İki defa gittim, geldim. İçimdeki o sapıtık ses; "Al onu..." diye emirvari bağırınca boynumuz kıldan ince vaziyetinde kasanın önündeydim. Ambalajlamanın; pazarlama konusunda ne kadar önemli olduğu, alım yapma ve sahip olma duyularını (Merak ettim; bu iki his, duyu mudur?) harekete geçirerek tavan yapma özelliğini içinde barındırması artık bu yüzyılda kocaman bir gerçek şeklinde biliniyor. Ödenen fatura bedeli, kendinize şımarlık yapmanıza izin verecek ölçüde. Lezzet konusunda farklı olan aromaları denemeniz, burun delikleriniz tarafından da farkın algılanmasını sağlıyor. Adres: Continuum, sahibi Nilgün Başsezgin ve bir tasarım dükkanı. Yer İstinye Park... Hayal bile edemeyeceğim, sorarken kızardığım, cevap karşısında kalp atışlarımın karmakarışık olduğu bir cevabı verecek kadar cesaret dolu bir dükkan. Gitmeli ve görmeli...
- 2 su bardağı mısır gevreği (Cornflakes / Mutfak robotunda ince öğütülmüş)
- 3/4 cup / 1 su bardağı un
- 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı esmer şeker
- 1/2 teaspoon / 1 çay kaşığı karbonat
- 1/2 teaspoon / 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığının ucu ile karabiber (Opsiyonel)
- 5 tablespoon / 70gr tereyağ veya margarin (Soğuk ve küçük doğranmış)
- 1/3 cup / 1/3 su bardağı yoğurt
- Fırın 200C derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
- Mısır gevrekleri mutfak öğütücüsünden iyice geçirildikten sonra, içine; un, tuz, karbonat ve esmer şeker ilave edilir. Esmer şeker yerine, beyaz toz şeker kullanıldığında tuzlu daha çok şekerli kurabiyeye yakınlaşıyor. İsterseniz oranını biraz azaltıp esmer şeker yerine kullanabilirsiniz.
- Bu karışım tekrar mutfak robotundan geçirildikten sonra, küçük olarak doğranmış, soğuk tereyağ veya margarin ilave edilir. Tekrar mutfak robotu devreye girerek yağlı ve öbek öbek toplanan bir karışım olması sağlanır.
- En son olarak yoğurt eklenir ve kuruya yakın ama ele yapışmayan bir biskuvi hamuru elde edilir. Hafif unlanmış tezgahta yaklaşık 5 mm'lik kalınlıkta açılır ve kalıplarla veya bıçakla keserek biçimlendirilir. Bu ölçüden tam olarak bir tepsi bisküvi rahat çıkmaktadır.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsi, fırında 12 dakika veya üzerinin rengi kahverengi tonu alana kadar pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılır ve soğuması için ızgaraya alınır.
Tek başına yenebilecek tuzluya ek olarak, yanına Labne peyniri ve baharatlı bir çeşni hazırlanarak servis yapmak sizin tercihiniz...
Devamını okuyun...(Read more...)>>