- 75gr tereyağ veya margarin
- 2 tablespoon / 2,5 yemek kaşığı süt kreması
- 140gr / 3/4 cup / 1 su bardağı kahverengi toz şeker
- 2 yumurta
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya özü
- 375gr / 3 cup / 3 su bardağı un
- 2 teaspoon / 2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
- 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı karbonat
- 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı tarçın
İç dolgu için;
- 375gr hurma veya incir
- 80gr / 1/3 cup / 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 limon kabuğu rendesi
- 250ml / 1 cup / 1 + 1/2 su bardağı su
Hamurun dinlenmesi süresi uzun olduğu için ilk etapta hamur, o dinlenirken iç malzemenin hazırlanması planından yola çıkacağız;
- Mikser haznesine tereyağ veya margarin, krema ve şeker konur. Krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar tek tek ilave edilir. Tam bir karışım sağlandığında, kalan bütün malzeme eklenir. Oldukça yumuşak formda bir hamur elde edilecektir. 3 parçaya ayrılarak, her bir parça streç filme sarılarak buzdolabında en az 2 saat bekletilir.
- Hamurun bekletilmesi aşamasında dolgu malzemesi hazırlanacaktır. Hurma veya incir, ısıya dayanıklı bir kabın içine alınır. Üzerine su ilave edilerek, ocak üzerine konur. Su kaynamaya başladıktan sonra ocak üzerinden alınır ve üstü kapatılarak 30 dakika bekletilir. Şeker ve limon kabuğu ilave edilerek tekrar ocak üzerine alınır ve 10 dakika kaynatılır. Süre sonunda soğuması için tezgaha alınır. Şuruplaşmış su süzdürülür, kalanlar mutfak öğütüsünden geçirilerek ezme haline getirilir.
- Buzdolabında bekletilen hamurlardan her biri, un serpilmiş tezgah üzerinde dikdörtgen boyutlarda açılır. Ölçü 12cm * 28cm olarak verilmiş. Bu ölçüye yakın bir şekilde açarsanız yeterli gelecektir. Tam ortasına uzun ve kalın bir şekilde dolgusunu yerleştirdikten sonra uzun kenarlardan birisine yapıştırmak amaçlı su sürülür ve iç malzeme ile birlikte hamur rulo haline getirilir. Bu şekilde buzdolabında 30 dakika bekletilir.
- Fırın 180 derece sıcaklıkta ön ısıtma yapılır. Fırın tepsisi yağlı kağıt ile kaplanır. Buzdolabında bekletilen rulolar tepsiye yerleştirilir ve ön ısıtma yapılmış fırında 25 dakika pişirilir. Süre sonunda tepsi içindeki rulolarlar ile birlikte tezgah üzerine alınır. 10 dakika kadar soğutulduktan sonra tel ızgaraya alınarak, burada da 3-5 dakika soğutulur. Keskin ve testere tipi bir bıçakla daha fazla bekletmeden 2cm'lik dilimler halinde kesilir. Ufak bir not: Kesmek için soğumasını beklemeyin. Kötü dağılıyor. Ve ısrarla belirtiyorum; 24 saat sonra servis yapılır.
Bu arada reçeteyi uyguladığım kitap konusunda tavsiye vermek konusunda açıkcası kararsızım. Denediğim başka bir tarifte tam bir hayalkırıklığı yaşadığım için henüz bu kitaba referans veremiyorum. Gözümü kestirdiğim 3 reçeteyi uygular uygulamaz, olumlu veya olumsuz değerlendirmeleri sizlerle paylaşacağım.
Hazır paylaşımcı ruha sahipken, Yemekname'nin Mart sayısından bahsedelim. Bahar eli kulağında derken, soğukların aslında yanıbaşımızda olduğunu hatırlatan bu ay sıcak servis yapılan tatlılar ön planda dergide. Özellikle "Baharatlı Çikolata Çorbası" nı denemenizi tavsiye ederim.Çikolatakolikler için kaşık kaşık içilecek cinsten. Reçeteler için tek adres;
Bizim mutfaktaki durumlar hurmalı bir halde bulunurken, salon bölümünde de hummalı bir çalışma var. İçinde biraz çiçek, biraz tasarım ve bol miktarda şeker hamuru. Şimdilik özet şeklinde fotoğrafları, bir aksilik çıkmazsa Nisan başında da açıklamaları olacak bu sayfalarda...
Bu çalışmalar arasında mola zamanlarında, yazılarında pazar sabah kahvaltısı tadını aldığım bir site ve sahibesi buldum. Baştan söylemek lazım. Yemek sitesi değil. Çiçeklere olan sevgisi belki de beni etkileyen. Ama yazdıklarındaki samimiyet, hani dedim ya pazar sabah kahvaltısı tadında. Özel ve keyifli. Çay yada kahve, yazıları okurken size eşlik etsin derim; Gami'den İzler ve Gamze...
Bu hafta bir reçete daha gelecek. Şimdilik...
Sevgiler ve saygılar,
18 yorum:
Aysemcigim...ne kadar özlemisim yazilarini, tariflerini ve o güzel fotograflarini...sabah sabah icim acildi...sevgilerimle
zehra
malzemeler bakkkk!! :))) wuuuuww!! :))
kurabiyeler harika görünüyor, ellerine sağlık.özlemişiz seni.
ellerinize sağlık... ben şimdi önüme gelse ılık da yerdim hiç geri çevirmem beklemem :) sevgiler
Ellerine sağlık,desene yine tam gaz devam...Evine hoş geldin :)
işte özlediğimiz yazı, fotoğraf ve tarifler...
Ne güzel anlatmışsınız yine
Özlemişim tariflerini, yazılarını Ayşemcim..:))Bu arada yüzümü yere eğilerek bebiş için tebrik etmek istiyorum çok geç kaldım farkındayım ama nedense hep yorum yazdığım kalmış aklımda ama demekki sadece kendi kendime konuşmuşum seninle, o yüzden geç de olsa tebrik ve iyi dileklerimi kabul et lütfen..
Tariflerinizi zevkle takip ediyorum..
Ayrıca sizin gibi sunumları çok güzel olan birinin, bloğuma izleyici olması beni çok gururlandırdı.
Teşekkür ederim.
Sevgiler
Pınar
Nerden başlasam nasıl anlatsam??
Birazda sıkıntılı geçen bir gecenin ardından blogunuzda kendimi gördüm..
Bir anda hakkımda yazdıklarınız oturduğum yerden havalanmama sebebiyet verdi :)
En sevdiğim şeydir pazar sabahı kahvaltıları. Siz de öyle bir his bırakabildiysem ne mutlu bana..
Çok teşekkürler, kucak dolusu sevgiler
ne güzel bir yazı bu. nasıl cezbedici bir tarif... Denemeye korkuyorum açıkçası. Fotoğrfalar ise görsel bir şölen. Mahsuru yoksa makinan ve obj. nedir?
şeker hamurlu çiçekler ile ilgili detyaları sabırsızlıkla bekliyorum arayı uzatma lütfen
sevgilerimle
Funda
Merhaba
Gami'den izler sayesinde bende sizi keşfetmiş oldum:) Yemek yapmaya oldukça meraklı birisi olarak, reçetelerinize kulak kabartmamak elde değil...
Hurmalı kurabiye çok güzel gözüküyor, bende daha farklı bir şekilde denemiştim ama pek memnun kalmamıştım. Bunu deneyeceğim:)
sevgiler..
Aysemcigim...bana tekrar bir ugrarsan cok sevinirim... ciceklerim ile ilgili fikrine ihtiyacim var...sevgilerimle
zehra
Yine bir solukta keyifle okudum.
Sık sık yazın olur mu:)))
sevgiler
Tam damak zevkime uygun bir tarif..
Ellerine sağlık Ayşemcim
Zehra; ben de özlemişim. Sevgiler benden sana...
Hande; benden de wuuuwww....
Yaso; teşekkür ederim. Anne ile ilgili yazına bittim. Sabah sabah duygusalaştım..
Yeliz;afiyet, bal ve şeker olsun.
Buğdaycık; hoşbulduk...
Pınar; hasretlik bitiyor. Çok heyecanlı çokk...
Kendimce; çok tşekkür ederim. Sevgilerimle...
Ulviye; asıl ben teşekkür ederim arkadaşım. Seni ihmal eden benim. Güzel dileklerine çok teşekkür ederim. Sevgilerimle...
Pınar Hanım; ben çok teşekkür ederim ziyaretinize. Baki kalabilmek dileği ile...
Gami; son atıfta sevgiler...
Funda; ben de ne güzel pastalar demek istiyorum. Bu arada tarif çok korkutucu değil. Ama çok lezzetli. Makinam nikon d70s ve lens 55mm. Detaylar pek yakında...
Tedirgin Ruh Çikolatacası; uzun ve pek manidar bir lakap. Nerden geliyor acep? Deneme sonuçlarını paylaşalım derim. Her zaman beklerim.
Zehra; geldim ve gördüm. Öptüm.
Tijen Hanım; siz böyle yorumlar yazarsanız, ara vermek mümkün olmaz. Çok teşekkür ederim.
Değişik tatlar; ne demek efendim. Afiyet olsun. Sevgiler.
Ben de en yakın zmaanda bu kurabiyelerden istiyorum Ayşem.. Eskiden beslerdin sen hep bizi.. Hey gidi günler..
Bir de yazı içindeki "hurmalı" "hummalı" kelime oyunu pek hoşuma gitti. Sırf böyle oyunlar yapabilmek için hurmalı bir tarif deneyip yazacağım vallahi :)
Uf Ingiltere'de en sevdigim biskuvilerdi bunlar. Orada Newman amca yoktu ama, Sainsbury's vardi :P Eline saglik, denenecekler arasinda siraya girdi bile ;-)
Yorum Gönder