16 Mart 2010 Salı

Bayatla Artık: Hurmalı Kurabiye... (Version of Fig Newtons: Date Newtons)

Sadece şarap değildir bence bekletilmesi gereken. Özellikle lezzetin beyindeki gri hücrelerde doruk noktasına ulaşması için gerekli bir süre gerekir bazı tariflere. Resmen bayatlaması gerekir, o lezzeti yakalamak için. Belki "Bayatlamak", yiyeceğe karşı ağır bir darbe olarak algılanabilinir. O zaman "Demlenmesi" olarak olayı değerlendirelim. Fırından yeni çıkan, tazecikten elma dolgulu kurabiye. Çok katı bir prensip olarak; ağzıma sürmem. En az bir gün bekledikten sonra o muhteşem ısırık alınır. İşte o zaman Hanya ile Konya arasındaki hesaplaşma neticelenir. Lezzeti oluşturan bütün parçalar yerli yerine oturmuştur. İşte birazdan okuyacağınız reçete de hemen tüketilmeyecekler listesinde. Kısacası saatleri 24 saat sonrasına ayarlıyoruz;



time

Orjinali; incirli ve "Fig Newtons" olarak kayıtlarda yer alıyor. Mısıra kadar uzanan bir geçmişi var. Eski dönem kaşif ve denizcilerin özellikle yolculuklarda, uzun ömürlü ve doyurucu olması sebebiyle yanlarına aldıkları bu kurabiye cinsini; açılan hamurun ortasına yerleştirilen incir ezmesinin, hamurun rulo haline getirilerek hapsedilmesi tarzında yapılan bir reçete olarak tanımlayabiliriz. Günümüzdeki halinin ilk ortaya çıkış tarihi 1891. İncirin sakızımsı dokusu ve etrafındaki kekimsi hamur yapısı sayesinde Amerika'da oldukça popüler olan bu kurabiye, yılda 700 trilyondan fazla tüketiliyor. Markayı elinde bulunduran ve üretimini yapan Nabisco, ürünün aynı zamanda çilekli ve frambuazlı versiyonlarına da girmiş. Ünlü aktör Paul Newman'ın kurduğu firmada ise organik versiyonu üretiliyor.

Şimdi hal böyle olunca hem incirli hem de hurmalı versiyonu yapıldı. Malzeme listesinde hurma yerine çok rahat incir kullanabilirsiniz. Ölçüler aynı kalacaktır. Bu arada hurmalı nerden çıktı demeyin. Tamamen bendenizin bir kaprisi;

Hurmalı Kurabiye (Date Newtons):
30-35 dilim
Hazırlanma Süresi: 30dk
Bekleme Süresi: 2 saat + 30dk
Pişirme Süresi: 25dk
Servis Süresi: 24 saat
Dayanma Süresi: 1 hafta

newton_slice



Gerekli Malzemeler:
Hamur için;
  • 75gr tereyağ veya margarin
  • 2 tablespoon / 2,5 yemek kaşığı süt kreması
  • 140gr / 3/4 cup / 1 su bardağı kahverengi toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 375gr / 3 cup / 3 su bardağı un
  • 2 teaspoon / 2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
  • 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı tarçın

İç dolgu için;

  • 375gr hurma veya incir
  • 80gr / 1/3 cup / 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 250ml / 1 cup / 1 + 1/2 su bardağı su

Hamurun dinlenmesi süresi uzun olduğu için ilk etapta hamur, o dinlenirken iç malzemenin hazırlanması planından yola çıkacağız;

  1. Mikser haznesine tereyağ veya margarin, krema ve şeker konur. Krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar tek tek ilave edilir. Tam bir karışım sağlandığında, kalan bütün malzeme eklenir. Oldukça yumuşak formda bir hamur elde edilecektir. 3 parçaya ayrılarak, her bir parça streç filme sarılarak buzdolabında en az 2 saat bekletilir.

    newton

  2. Hamurun bekletilmesi aşamasında dolgu malzemesi hazırlanacaktır. Hurma veya incir, ısıya dayanıklı bir kabın içine alınır. Üzerine su ilave edilerek, ocak üzerine konur. Su kaynamaya başladıktan sonra ocak üzerinden alınır ve üstü kapatılarak 30 dakika bekletilir. Şeker ve limon kabuğu ilave edilerek tekrar ocak üzerine alınır ve 10 dakika kaynatılır. Süre sonunda soğuması için tezgaha alınır. Şuruplaşmış su süzdürülür, kalanlar mutfak öğütüsünden geçirilerek ezme haline getirilir.
  3. Buzdolabında bekletilen hamurlardan her biri, un serpilmiş tezgah üzerinde dikdörtgen boyutlarda açılır. Ölçü 12cm * 28cm olarak verilmiş. Bu ölçüye yakın bir şekilde açarsanız yeterli gelecektir. Tam ortasına uzun ve kalın bir şekilde dolgusunu yerleştirdikten sonra uzun kenarlardan birisine yapıştırmak amaçlı su sürülür ve iç malzeme ile birlikte hamur rulo haline getirilir. Bu şekilde buzdolabında 30 dakika bekletilir.

    newton_hurmanewton_rulo

  4. Fırın 180 derece sıcaklıkta ön ısıtma yapılır. Fırın tepsisi yağlı kağıt ile kaplanır. Buzdolabında bekletilen rulolar tepsiye yerleştirilir ve ön ısıtma yapılmış fırında 25 dakika pişirilir. Süre sonunda tepsi içindeki rulolarlar ile birlikte tezgah üzerine alınır. 10 dakika kadar soğutulduktan sonra tel ızgaraya alınarak, burada da 3-5 dakika soğutulur. Keskin ve testere tipi bir bıçakla daha fazla bekletmeden 2cm'lik dilimler halinde kesilir. Ufak bir not: Kesmek için soğumasını beklemeyin. Kötü dağılıyor. Ve ısrarla belirtiyorum; 24 saat sonra servis yapılır.

Bu arada reçeteyi uyguladığım kitap konusunda tavsiye vermek konusunda açıkcası kararsızım. Denediğim başka bir tarifte tam bir hayalkırıklığı yaşadığım için henüz bu kitaba referans veremiyorum. Gözümü kestirdiğim 3 reçeteyi uygular uygulamaz, olumlu veya olumsuz değerlendirmeleri sizlerle paylaşacağım.

Hazır paylaşımcı ruha sahipken, Yemekname'nin Mart sayısından bahsedelim. Bahar eli kulağında derken, soğukların aslında yanıbaşımızda olduğunu hatırlatan bu ay sıcak servis yapılan tatlılar ön planda dergide. Özellikle "Baharatlı Çikolata Çorbası" nı denemenizi tavsiye ederim.Çikolatakolikler için kaşık kaşık içilecek cinsten. Reçeteler için tek adres;

kapak_mart2010_b

Bizim mutfaktaki durumlar hurmalı bir halde bulunurken, salon bölümünde de hummalı bir çalışma var. İçinde biraz çiçek, biraz tasarım ve bol miktarda şeker hamuru. Şimdilik özet şeklinde fotoğrafları, bir aksilik çıkmazsa Nisan başında da açıklamaları olacak bu sayfalarda...

cube valley

Bu çalışmalar arasında mola zamanlarında, yazılarında pazar sabah kahvaltısı tadını aldığım bir site ve sahibesi buldum. Baştan söylemek lazım. Yemek sitesi değil. Çiçeklere olan sevgisi belki de beni etkileyen. Ama yazdıklarındaki samimiyet, hani dedim ya pazar sabah kahvaltısı tadında. Özel ve keyifli. Çay yada kahve, yazıları okurken size eşlik etsin derim; Gami'den İzler ve Gamze...

gami

Bu hafta bir reçete daha gelecek. Şimdilik...

Sevgiler ve saygılar,


18 yorum:

Eya dedi ki...

Aysemcigim...ne kadar özlemisim yazilarini, tariflerini ve o güzel fotograflarini...sabah sabah icim acildi...sevgilerimle

zehra

HaNdE... dedi ki...

malzemeler bakkkk!! :))) wuuuuww!! :))

Ordanburdanhayattan dedi ki...

kurabiyeler harika görünüyor, ellerine sağlık.özlemişiz seni.

yeliz dedi ki...

ellerinize sağlık... ben şimdi önüme gelse ılık da yerdim hiç geri çevirmem beklemem :) sevgiler

Bugday Tanesi dedi ki...

Ellerine sağlık,desene yine tam gaz devam...Evine hoş geldin :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

işte özlediğimiz yazı, fotoğraf ve tarifler...

Unknown dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız yine

masalmutfagi dedi ki...

Özlemişim tariflerini, yazılarını Ayşemcim..:))Bu arada yüzümü yere eğilerek bebiş için tebrik etmek istiyorum çok geç kaldım farkındayım ama nedense hep yorum yazdığım kalmış aklımda ama demekki sadece kendi kendime konuşmuşum seninle, o yüzden geç de olsa tebrik ve iyi dileklerimi kabul et lütfen..

Unknown dedi ki...

Tariflerinizi zevkle takip ediyorum..
Ayrıca sizin gibi sunumları çok güzel olan birinin, bloğuma izleyici olması beni çok gururlandırdı.
Teşekkür ederim.

Sevgiler
Pınar

Gami dedi ki...

Nerden başlasam nasıl anlatsam??
Birazda sıkıntılı geçen bir gecenin ardından blogunuzda kendimi gördüm..
Bir anda hakkımda yazdıklarınız oturduğum yerden havalanmama sebebiyet verdi :)

En sevdiğim şeydir pazar sabahı kahvaltıları. Siz de öyle bir his bırakabildiysem ne mutlu bana..

Çok teşekkürler, kucak dolusu sevgiler

PASTASEHRİ dedi ki...

ne güzel bir yazı bu. nasıl cezbedici bir tarif... Denemeye korkuyorum açıkçası. Fotoğrfalar ise görsel bir şölen. Mahsuru yoksa makinan ve obj. nedir?
şeker hamurlu çiçekler ile ilgili detyaları sabırsızlıkla bekliyorum arayı uzatma lütfen
sevgilerimle
Funda

tedirginruhcikolatacisi dedi ki...

Merhaba
Gami'den izler sayesinde bende sizi keşfetmiş oldum:) Yemek yapmaya oldukça meraklı birisi olarak, reçetelerinize kulak kabartmamak elde değil...
Hurmalı kurabiye çok güzel gözüküyor, bende daha farklı bir şekilde denemiştim ama pek memnun kalmamıştım. Bunu deneyeceğim:)
sevgiler..

Eya dedi ki...

Aysemcigim...bana tekrar bir ugrarsan cok sevinirim... ciceklerim ile ilgili fikrine ihtiyacim var...sevgilerimle

zehra

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Yine bir solukta keyifle okudum.
Sık sık yazın olur mu:)))
sevgiler

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Tam damak zevkime uygun bir tarif..
Ellerine sağlık Ayşemcim

pecete dedi ki...

Zehra; ben de özlemişim. Sevgiler benden sana...

Hande; benden de wuuuwww....

Yaso; teşekkür ederim. Anne ile ilgili yazına bittim. Sabah sabah duygusalaştım..

Yeliz;afiyet, bal ve şeker olsun.

Buğdaycık; hoşbulduk...

Pınar; hasretlik bitiyor. Çok heyecanlı çokk...

Kendimce; çok tşekkür ederim. Sevgilerimle...

Ulviye; asıl ben teşekkür ederim arkadaşım. Seni ihmal eden benim. Güzel dileklerine çok teşekkür ederim. Sevgilerimle...

Pınar Hanım; ben çok teşekkür ederim ziyaretinize. Baki kalabilmek dileği ile...

Gami; son atıfta sevgiler...

Funda; ben de ne güzel pastalar demek istiyorum. Bu arada tarif çok korkutucu değil. Ama çok lezzetli. Makinam nikon d70s ve lens 55mm. Detaylar pek yakında...

Tedirgin Ruh Çikolatacası; uzun ve pek manidar bir lakap. Nerden geliyor acep? Deneme sonuçlarını paylaşalım derim. Her zaman beklerim.

Zehra; geldim ve gördüm. Öptüm.

Tijen Hanım; siz böyle yorumlar yazarsanız, ara vermek mümkün olmaz. Çok teşekkür ederim.

Değişik tatlar; ne demek efendim. Afiyet olsun. Sevgiler.

hanimiş dedi ki...

Ben de en yakın zmaanda bu kurabiyelerden istiyorum Ayşem.. Eskiden beslerdin sen hep bizi.. Hey gidi günler..

Bir de yazı içindeki "hurmalı" "hummalı" kelime oyunu pek hoşuma gitti. Sırf böyle oyunlar yapabilmek için hurmalı bir tarif deneyip yazacağım vallahi :)

Berceste dedi ki...

Uf Ingiltere'de en sevdigim biskuvilerdi bunlar. Orada Newman amca yoktu ama, Sainsbury's vardi :P Eline saglik, denenecekler arasinda siraya girdi bile ;-)