1 Mart 2007 Perşembe

Uygunsuz Gerçek

"İnsanlık bir saatli bombanın üzerinde oturuyor. Eğer dünyanın birçok yerindeki bilim adamlarının söyledikleri doğruysa, gezegenimizin tamamını etkileyecek, birbirini tetikleyen, tahribat yaratacak, daha önce yaşadıklarımızın çok ötesinde; olağanüstü hava koşulları, kuraklıklar, seller, salgınlar ve öldürücü sıcak dalgaları dizisinden oluşan büyük bir felakete sadece on yıl var. " Kaynak:www.iklimkrizi.net

Dino'ya "seyredemem, moralim bozulur ve ağlarım" dedim. Beni dinlemedi ve oturup seyrettik. Moralim bozuldu mu? Evet bozuldu. Ama neler olacağını ve neler yapabileceğimizi gördüm. Eğer yapabilirsek şu anki durumu koruyabiliriz. Bunun için yapabileceklerimiz;

"YAPABİLECEĞİNİZ 10 BASİT ŞEY

Küresel ısınmayı durdurmak için sizde mi bir şeyler yapmak istiyorsunuz? Karbondioksit salınımını azaltmak için yapabileceğiniz 10 basit şey ve bunları yaptığınızda ne kadar karbondioksit tasarrufu sağlayabileceğiniz:
Ampulünüzü değiştirin
Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlayın.
Daha az araba kullanın
Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz.
Geri dönüşüme katkıda bulunun
Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Lastiklerinizi kontrol edin
Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol %3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.
Daha az sıcak su kullanın
Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının
Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
Su ısıtıcınızı ayarlayın
Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Bir ağaç dikin
Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emer.
Çözümün parçası olun
Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için www.iklimkrizi.net'i ziyaret edin.
Herkese anlatın ve arkadaşlarınızı “Uygunsuz Gerçek” filmini seyretmeleri için teşvik edin"

Kaynak: www.iklimkrizi.net

Aşağıda iki adres bulunmakta. Mutlaka destek verin ve çevrenizden destek toplayın. Çocuklarımız için...

KÜRESEL ISINMAYA KARŞI SANAL BİRLİK www.stopglobalwarming.org"

TÜRKİYE KYOTO'YU İMZALA www.kyotoyuimzala.com/

Peçete'den notlar:

  1. Bulaşık makinası tam doluyken çalıştırın. Makinanızı kullanmaktan vazgeçmeyin. En ekonomik yıkama şekli bulaşık makinası ile gerçekleşmektedir.Lütfen makinanın içine tabakları musluk suyundan geçirdikten sonra koymayın ve koymalarına izin vermeyin. Bu şekilde bulaşık makinası az su harcamayacak tersine su israfı iki katına çıkacaktır. Merak etmeyin bütün kirler çıkıyor.

4 yorum:

LaMa dedi ki...

Pecetem de Pecetem...
Hosgeldin diyorum ben de sana :) Sukrukavusturana;)
Bu "Uygunsuz Gercek'i ilk Bujene'de okumustum, siirn ama karamsar bir cizimi de var bu konuda.Henuz izleyemedim filmi ama...
Bulasik makinesi cikarmiyor lekeleri, tabaklari sudan gecirmeden koyunca : Ya da soyle seninkinin markasini da bilelim;) Amerika'daki makinelerden hic umidim yok da bari Turkiye'de kiler yararlansin ;)
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Eh bu onluk listeye göre pek fena sayılmam. Bir tek ampul meselesini beceremedim. Denedim de tasarruflu ampulü ya o nasıl ışık. İnsanın gözlerini rahatsız ediyor. Başka bir yol bulmam lazım bu işe!

pecete dedi ki...

Canım lamam, cicim lamam; mutlaka izle derim. Çizilen tablo içaçıcı değil ama yapılacak şeyler çok basit.Bu sayede durumu sabit tutabileceğiz. Makina ile ilgili senin sitene not düştüm. Sevgiler...

Mutfakta Zen; ışık konusunda hem fikiriz. "www.stopglobalwarming.org" sitesindeki hesaplayıcı sayesinde dünyamıza ne kadar katkıda bulunduğumuzu hesaplayabiliyoruz.Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Ayşem'ciğim, Kyoto için şunu söyleyebilirim, getirisinden çok Türkiye için çok büyük mali külfet götüreceğine dair yorumlar okudum. Ülkemizde çoğu bölgede yokluklar nedeniyle zaten gayet çevre ile dost bir yaşam var. Kirlenmeler, zihinlerdeki kirlenmelerde olduğu gibi genelde büyük şehirlerde!

Bulaşık makinası için ben de ne yazık ki çıkmıyor diyorum. İki, üç marka ile denemişliğim mevcut, eğer bekler, kurursa çıkmıyor! Duş yaptırırsak da yıkayıp makinaya yerleştirmekle aynı hesaba geliyor sanıyorum. Biz en iyisi, çorbaya, etliye, hatta tatlıya aynı tabağı kullanalım :) Şöyle bir ekmekle sıyırdık mı pırıl pırıl olur :) Şaka yapmıyorum, gene büyük şehirler dışında bu halen bu şekilde uygulanıyor, en azından aile arasında diye düşünüyorum!(Benim gibi kıl ve kuralcı biri yoksa evde elbet)

Ampul meselesinde ise, çevre ile dost ampulün üretim aşamalarının diğerinden ve faydasından çok zararı olduğuna dair bir tartışma vardı üye olduğum sosyal sorumluklukla ilgili bir grupta!

İşletme İktisadı Enstitüsü'nde okurken hocalarımız, şirketlerde kısıtlama için çaya, peçeteye, tuvalet kağıdına takar genelde yöneticiler, hiç bakmazlar esas açık başka yerlerdedir derlerdi. Bu çevre işi de öyle sanıyorum. Hala okyanuslarda nükleer denemeler yapan ülkeler, kimyasal silah üreten ve bunların denemelerini çöllerde yapanlar, bunlar gibi daha niceleri varken, bulaşık makinamız, ampulümüz hiç kalıyor bazen :( Efkarlandım şimdi çooooook!!!!