30 Ocak 2009 Cuma

Biskotti Uyarlamaları... (The Variation of Biscotti)

İtalya yolculuğunun üzerinden geçen zamana rağmen hala algılarım açık vaziyette, Toscana ile ilgili şeyleri diğerlerine oranla daha fazla ayırtedebiliyorum. "Sieana'ya Bir Gün Yetmez..." başlıklı yazıya gelen bir yorum sayesinde gene gittim ve geldim. Yorum bırakan ve tadamadığım tatlının adı ve tarifi konusunda yardımcı olan Işıl'a teşekkür etmek istiyorum. Onun sayesinde hem "Pancote" ile tanıştım hem de biskotti tariflerine yenilerini ekledim. Bu arada sağ sütunda yer alan bir ikon ile ilgili bilgi aktarmak istiyorum. Sevgililer günü için hazırlanan tarifler "Minik Bir Isırık..." başlığı altında toplanacak. Kısacası bir dosya gibi düşünebilirsiniz. Biskottiler, şekerlemeler, macaronlar, trufflar, süslü cupcake, vb. gibi tatlı ısırıklar boyutunda tarifler olacak bu dosyada. Kısacası Sevgililer Günü için biraz daha sık yazılar, uygulamalar, öneriler ve fotoğraflar gelecek.



box_biscotti box_biscotti1


İki biskotti tarifi. Orjinal tariften farklılar. Pişirilmeleri ve içerikleri değişik. Lezzet ise aynı güzellikte... Fıstıklı olan Women Weekly kitabından, çikolatalı olan Cafe Fernando sayesinde tanıdığım ve takipcisi olduğum David Lebovitz'den...

Fıstıklı ve Bademli Biskotti (Pistachio Almond Crips):
65 dilim
Hazırlanma Süresi: 20dk
Pişme Süresi: 45dk + 2. fırınlama 20dk
Servis Süresi: 10dk
Gerekli Malzemeler:
  • 3 yumurta beyazı
  • 1/2 cup / 110gr / 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çimdik kakule tozu
  • 1 cup / 150gr / 1 su bardağı un
  • 1/2 cup / 80gr / 1/2 su bardağı file badem
  • 1/2 cup / 70gr / 1/2 su bardağı fırınlanmış parça antepfıstığı

v_biscotti


Tarifleri arzu ederseniz, 1/3 oranında hazırlamanın mümkün olduğunu belirterek aşamalarına geçelim:

  1. Fırın 160 derecede ön ısıtma yapılır ve tepsinin üzerini kaplayacak şekilde folyo yerleştirilir. Daha sonra bu folyo ile hamurun üzeri kapatılacaktır.
  2. Yumurta beyazları krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır ve azar azar şeker ilave edilir. Şeker erinceye kadar çırpma işlemi devam edecektir.
  3. Diğer tarafta un, kakule tozu elenir ve içine fıstık ile file badem ilave edilir. Badem ve fıstığın etrafı un ile kaplanacak şekilde karıştırılır.
  4. Hazır olan şekerli yumurta beyazı içine bu karışım ilave edilirek hamur elde edilir. Spatula yardımı ile folyo kaplı tepsiye aktarılır ve 7cm*25cm ölçüsünde şekil verilir. Açıkta kalan folyo hamurun üzerine kapatılır. Folyo ya hava alması için herhangi bir delik açmanıza gerek yok. Süre sonunda gayet güzel pişmiş oluyor.
  5. Yaklaşık 45 dk ön ısıtmalı fırında pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılarak soğuması için tel ızgara üzerine alınır.
  6. 15 dakika sonra veya ılındığında folyodan alınan hamur, oldukça ince şekilde keskin bıçak yardımı ile ince dilimlere kesilir.
  7. Fırın ısısı 120 dereceye düşürülür ve yağlı kağıt ve silikon silpat üzerinde 20 dk daha pişirilir.
  8. İkinci pişirme işleminden soğuması için tel ızgara üzerine alınır. Hazırlanan dilimler 4 hafta boyunca kapalı ortamda tazeliğini koruyacaktır.

Çikolatalı Biskotti (Chocolate Biscotti):
65-70 dilim
Hazırlanma Süresi: 20dk
Pişme Süresi: 20dk
Servis Süresi: 30dk


Gerekli Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 2 cup / 280gr / 2,5 su bardağı un
  • 3/4 cup / 75g / 1/2 su bardağı toz kakao (Yağ oranı: %20-22)
  • 1 teaspoon / 1 çay kağığı karbonat
  • 1/4 / 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 cup / 200g/ 1,5 su bardağı şeker
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya aroması
  • 1/2 teaspoon / 1/2 çaykaşığı badem aroması (opsiyonel)
  • 1 cup / 125g / 1 su bardağı file badem
  • 3/4 cups / 120g / 1 su bardağı damla çikolata

c_biscotti


  1. Fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
  2. Un, kakao, karbonat ve tuz bir kaba elenir. İçine badem ve damla çikolata ilave edilerek unlu karışımla karıştırılır.
  3. Diğer tarafta yumurta, şeker ve aromalar çırpılarak krema kıvamına getirilir.
  4. Krema kıvamına geldikten sonra mikser hızı düşürülerek, unlu ve bademli karışım eklenir. Bu aşamada mikser biraz zorlanabilir. Gerekli görürseniz spatula ile de karıştırabilirsiniz.
  5. Elde edilen koyu hamur gene uzun çubuk olacak çekilde yağlı kağıt veya silikon silpat serilmiş tepsiye yerleştirilir. Tarifte bu aşamada hazırlanan çubuğun üzerine bir yumurta sürülüp, şeker serpiliyor. Çikolata ile süsleme yapacağım için ben bu aşamayı atladım.
  6. Ön ısıtma yapılmış fırında 25 dk pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılır ve 15 dakika soğuması için tel ızgaraya alınır. Daha sonra yarım santimlik dilimler halinde kesilir.

Şimdi, orjinalde çift fırınlama yapılan biskotti uygulamasında, bu tarifte farklı bir durum var. Eğer istenirse 2. fırınlama yapılıyor. Pişen hamuru dilimlediğinizde ortasının yumuşak olduğunu göreceksiniz. 2. fırınlama da (180 derecede 10 dk) bu kısım tamamen pişiyor. Fakat pişmiş olan alt ve üst kısımlar bu sefer daha da sertleşiyor. Tercih birinci durumdan yana oldu. Yaklaşık 1 saat kadar dilimleri oda sıcaklığında beklettiğinizde dilimlerin üstü kuruyor. Bu sayede çok da sert olmayan bir lezzet elde ediyorsunuz. Eritilmiş çikolataya batırarak bu dilimlerin, çikolata ile sevgi bağı kurmasını da sağlayabilirsiniz.

Haftasonu ile aranızda bitmeyecek bir sevgi bağı kurmanız dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

13 yorum:

Adsız dedi ki...

aahahhaaa gene geldi hafta sonu ve gene kapanış ayşemmminnn cicileri

ben hep pastanelerde gördüğümde merak ederdim bunlar nasıl yapılıyor diye sayende hafta sonu beş çayına yeni bir lezzet tadılacak...

tarif çok anlaşılır,görüntü muhteşem hele sunum gene ŞA HA NE olmuş canımm yaa

Bilemeyenler için ;

silpat?
file badem?

bide bişey sormak istiyorum hocam bunlarda hiç yağ yok mu onu merak ettim?

güzel ve güneşli bir hafta sonu senin ve ailenle olsun.

Ellerine sağlıkk

irem

Adsız dedi ki...

seni çok seviyorum..

harikasın.. aşık oldum..

zarpandit dedi ki...

bir soru bu şirin kutu bana mı ? :)

pecete dedi ki...

İrem; pazartesi sorularına cevapları görüntülü olarak hazırladım. Teşekkür ederim ve sevgiler kucak dolusu...

Burcu; teşekkür ederim.

Gökche; hemen...

ipek dedi ki...

Uzun zamandır iyi bir tarif bulup denemek istiyordum.
Bunları mutlaka deneyeceğim Ayşem, çok iyi bir referansla geldiler çünkü:))
eline sağlık
sevgiyle..

zarpandit dedi ki...

bu sözün yeter almış kadar oldum:))

Adsız dedi ki...

ayşem hanım ,
sevgililer günü içn hazırladığınız tarifler beni çok heycanlandırıyor.çikolatalı ''biskotti'' kesinlikle deneyeceğim .. sizden bir konuda yardım istiyorum. %70 oranında kakao içeren ,cok kalıtelı bitter güvertür cıkolata markası yazabılırmisınız. sütlü çikolatalar aynı oranda kakao içerirmi? nereden temin edebilirim? elit marka güvertür kullanıyorum tadı çok yogun degil şimdiden teşekkürler ..
Nimet Kaya
blatt-@hotmail.com

yaban mersini dedi ki...

bayıldım bu varyasyonlara..devamını bekleriz.slmlar

Adsız dedi ki...

How pretty and delicate these cookies are. I love how you presented them in a box. It's a perfect coffee cookie. Both look delicious and beautiful!

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Sevgili Aysem
Nacizane , biskottilerinbu kadar ince kesilmedigini soylemek isterim

Adsız dedi ki...

sende gördüğüm mantarları yaptım
:)
ve sonuçç çok alkış aldııım
:)

pecete dedi ki...

İpek; heyecanı ne zaman paylaşacaksın??? Teşekkür ederim. Deneme neticesi de bekliyorum.Sevgiler...

Gökche; ilk görüştüğümüzde...

Nimet Hanım; %70 civarında yerli marka isterseniz, hiç düşünmeden Fermo'nun kendi fabrikasında ürettiği Zambo'yu öneririm. Yabancı marka olarak da Valrhona kesinlikle fiyatını hak eden bir marka. Daha önce %70 kakaolu kuvertür deneyip denemediğinizi bilemediğim için tadının biraz acı gelebileceğini belirtmem gerekiyor. Umarım istediğiniz lezzete en kısa zamanda ulaşırsınız. Sevgiler ve teşekkürler...

Diyalog; umarım, isterim ve inşallah...

Lisa; as your photos...

Nagehan Hanım; ne demek efendim, zaten başlıkta "Biskotti Uyarlamaları". tariflerin yer aldığı kaynaklarda dilim inceliği bu şekilde verildiği için uygulamak durumundaydım. Biskotti tariflerin de yer alan yağın, bu tariflerde yer almaması da başka bir farklılık. Sanırım orjinal Biskotti'de yer alan 2. fırınlamanın bu tariflerde yer alması belki de Biskotti'ye yakınlaşmasını sağlamıştır. Bu arada bebeğiniz sağlıklı ve mutlu bir ömür geçirsin demek istiyorum...

Adsız; sevindim...

Adsız dedi ki...

Haberin ola ki;

Pazar günü evde mevcut malzemelerle cevizli,fındıklı(olabildiğince file haline getirmeye çalıştım) ve portakal-limon kabuğu ilaveli artı olarak icine koyduğum fındık ve cevizi önceden fırınlayarak ayşem
versiyonuna uygun yapıldı,tadıma sunuldu ve büyük beyeni topladı:))

teşekkürler ayşemmmm

Vee sevgililer günü için tariflerini heyecanla bekliyorum.

Bide senin içinde uygunsa şefin önerisi olarak bizlere o gün için'Sevgililer Günü Menüsü'hazırlasanaaaa:)))

Çok mu bişey istedim acaba?

Haftan neşeli ve güneş gibi aydınlık geçsin..

İrem