19 Ocak 2009 Pazartesi

Dereotlu ve Soğanlı Turta... (Tartles With Dill)

En sevdiğim kitapçı; Remzi Kitapevi. Yabancı yemek kitapları konusunda ciddi bir potansiyele sahip. Özellikle fiyatları konusunda yurtdışından sipariş vermeye gerek duymadan ihtiyaçları gidermek mümkün oluyor. Maxine Clark'ın hazırladığı "Tarts/ Sweet and Savoury" kitabına bu şekilde sahip oldum. Kitap 2 bölümde tartları inceliyor: Tatlılar ve tuzlular. Yazım dili anlaşılır ve ölçüler bizim ölçülerimize çok uygun. Kullanılan malzemeler ise heryerde rahatlıkla bulabileceğiniz malzemeler. Elle yoğurmanın yanı sıra mikser ile kullanımı nasıl hamur yapılacağı gayet net açıklanmış. Özellikle püf noktalarının da belirtildiği kitapta giriş kısmında hazırlanan taban tariflerinin uygulamalı olarak gösterimi bulunuyor. 138 sayfa olan ve fotoğraf açısından zengin bu kitabın satış fiyatı 24TL. Sadece turta, pie ve tartoletler ile ilgili kitap ihtiyacınız varsa kaçırmayın derim. Bu kitapta uygulamaya aldığımız tarif, 2 aşamalı olarak, taban ve iç malzeme hazırlığı şeklinde aşağıda ilginize sunulmuştur;
Dereotlu ve Soğanlı Turta:
Dereotlu Taban:
Hazırlanma süresi: 10dk + yarım saat dinlenme süresi
Pişme Süresi: 20dk + 10dk

Tart with Dill
Gerekli Malzemeler:
  • 250 gr / 2,5 su bardağı un
  • Bir çimdik tuz
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi
  • 4 tablespoons / 4 yemek kaşığ doğranmış dereotu
  • 125 gr margarin veya tereyağ (soğuk ve küçük parçalara doğranmış)
  • 1 yumurta sarısı
  • 2-3 tablespoon / 2-3 yemek kaşığı buzlu su

Hazırlaması çok rahat olan bu turta tabanı için;

  1. Un ve tuz yoğurma kabına elendikten sonra, küp halinde kesilen margarin veya tereyağ bu havuzun içine eklenir. Hamurun kıvamının doğru olması için mutlaka ve mutlaka soğuk margarin veya tereyağ kullanılması gerekiyor. Eğer elleriniz çok sıcaksa, arada bir buzlu su da bekletebilir veya yoğurma işlemini bıçak ile yapabilirsiniz. Bu işlem sonunda hamurun görüntüsü ekmek kırıntısı şeklinde olacaktır.
  2. Hazırlanan hamurun içine hindistan cevizi -ki ben piyasa satılan hazır poşetlerden kullandım, doğranmış dereotu , yumurta sarısı ve su ilave edilir.
  3. Bütün malzemeler toparlandıktan sonra, (çok yoğurmanıza gerek kalmadan) elde ettiğiniz top şeklindeki turta hamurunu hafif yuvarlak şeklinde açıp, streç filme güzelce sardıktan sonra buzdolabında yarım saat bekletiyoruz. Bu şekilde hazırlanmış hamur açılırken büyük kolaylık sağlayacaktır.
  4. Bu bekleme kısmında fırın 200 derecede ön ısıtmaya yapılarak ısıtılır ve tartolet için kalıplar hazırlanır. Bu hamur orjinal tarifte büyük bir kalıp için kullanılmış ama yenmesi ve servisi daha kolay olması açısından küçük kalıplara da adapte edilebilinir.
  5. Dinlenen hamur, un elenmiş tezgah üzerinde oldukça ince açılır. Bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü hamur pişerken 2 katı kalınlığa sahip oluyor. Açılan hamur kalıplara serilir ve tabanları çatalla çeşitli yerlerden delinir. Buzdolabında 15 dakika daha bekletilir. Bu sayede turta hamurunun kalıpta çekmesini minimuma indirmiş olacaksınız.
  6. Tartoletler pişmeye hazır. Üzerine streç film ve ağırlık olması için koyduğunuz nohut ile 200 derecelik fırında 15 dakika pişirilir. Süre sonunda üzerindekiler alınır. Bu aşamada arzu ederseniz üzerlerine fırça ile çırpılmış yumurta sürebilirsiniz. Bu uygulama malzemenin turta ile temas ettiği bölgeyi yumuşak kalmasından korurken hem de turtaya güzel bir parlaklık veriyor. Bu şekilde 10 dakika daha pişen turtalar artık doldurulmaya hazırdır.

Soğanlı Turta İçi:
Hazırlanma Süresi: 1 saat
Pişme Süresi: 15-20 dakika

Gerekli Malzemeler:

  • 2 orta boy soğan
  • 6 adet sarımsak
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı dereotu
  • 150ml / 3/4 su bardağı krema
  • 35gr margarin veya tereyağ
  • Bir çimdik tuz
  • Baharatlar

İç hazırlama kısmının süresi uzun gelebilir ama turta tabanlarının beklenme süresi içinde iç hazırlığına başlanması, ikisinin bir anda buluşarak pişmesini sağlıyor. Yani turtanın buzdolabında ilk beklediği süre içinde içini rahatlıkla hazırlamaya başlarsanız, hiç zaman kaybetmemiş olursunuz:

  1. Soğan, tuz ve tereyağ; ocak üzerinde soğanların rengi dönünceye kadar pişirilir. Diğer taraftan sarımsaklar kabukları soyulmadan alüminyum folyo içinde 190 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika karamalize ediyorsunuz. Bu yöntemi kullanmam derseniz, üzerleri kaplanacak kadar zeytinyağ ile ocak üzerinde 45 dakika pişirebilirsiniz.

    garlic

  2. Gene ocak üzerinde krema ile dereotları kaynatılır ve soğuması için tezgana alınır. Soğuduktan sonra krema, dereotu, közlenmiş sarımsak ve yumurta sarısını ekleyerek 30 saniye kadar öğütücüden geçirilir.İçine arzu edilen baharatlar ilve edilir.
  3. Pişmiş turta tabanlarının altlarına bir tatlı kaşığı dolusu pişmiş soğan ve üzerlerine hazırlanan bu krema dökülür. 200 derece 15-20 dakika pişirilir. Piştikten hemen sonra servise alınır.

Dereotlu tabanı, soğanlı ara kat ve üzerindeki hafif sarımsak aromalı krema kısmıyla bruch masasında ortaya çıkan tartoletletler belki soğanlı lezzetinden dolayı arka planda kalmış olabilir ama turta tabanın lezzeti ve ağızda dağılan hafif sertliği ile takdir kazandı.

Tart Bites with Tart

Şimdi hafta başı soruları:
"Abi bu durumdan memnun mudur? Bu tarif işe yaramış mıdır? Kendimi bu hafta süslü ve tatlı işlere adayabilir miyim?..."

Bir önceki haftanız nasıl geçti bilmiyorum ama bu haftanızın daha güzel geçmesi dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

17 yorum:

Nukhet dedi ki...

Ama haksizlik bu Aysem

Ne kadar hos seyler yapiyorsun? Benim kitaplarda gorup hep denemek istedigim seyleri burada gormek hem cok hosuma gidiyor hem de acikcasi kiskanclik uyandiriyor. Ellerine kollarina saglik canim. Bu arada ne oldu Dubai projesi? Galiba gelmiyorsunuz? Optum

ipek dedi ki...

Süperrr!

Betül KAVAL dedi ki...

harika bir tat olsa gerek. ellerine sağlık..

Sana başından beridir hayranım. bebeklerimiz arasında sadece 4 ay falan var ama bu kadar işi bir anda götürmen bravo doğrusu. ben hala alışmış değilim herşey birbirine giriyor sanki ..

sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

enfes görünüyorlar,ellerine sağlık.o küçük adamla nasıl beceriyorsun bilmiyorum valla,ben böyle uğraşmalı işleri biraz erteledim küçük bey izin vermiyor da hamurla haşır neşir olmama.sevgiler

Adsız dedi ki...

o kadar şekerli güzelliklerden sonra bu tuzlu gerçekten iyi geldi ayşemmm

tabiri caizse,ağızda kıyır kıyır dağılan derotunun ve soğanında birleşimiyle demli çayın yanında voltranı oluşturucak diyorum.

-Immm,ımmm...

Evide mis gibi kokutmuştur,kokusunu alır gibiyim.
Bide en çok senin şu tane tane anlaşılır tarzda yazmanı çok seviyorum,böyle kafada oluşabilcek soru işaretlerini de oluşmadan cevaplıyorsun ya bayılıyorum sana.

Bu soğuk havalarda içimi ısıtıyosun.

Güzel bir hafta olması dileklerimle.Kocaman kocaman sevgilerimle..

irem

selcan dedi ki...

merhaba Ayşem Hn. sizi yeşil elma programında görmüştüm ve daha sonra bir sitede sipariş üzerine pasta yaptığınızı okudum.bu konuda irtibata geçebileceğimiz bir mail adresiniz var mı acaba?

zarpandit dedi ki...

dereotu evet sogan hayır diyorum :( cok sevmiyorum ya napiyim :( ama bu kitabı not ettim..peki soru şu dunyanın en guzel tatlıları kitabı tart ve turtalara için iyi bir kaynak değilmidir? sonucta klasik tarifler var ya soru bundan dolyı..

şimdiden tesekkur ediyorum sayın peçete:)

Adsız dedi ki...

These tarts look delicious. What camera and lens do you shoot with? You always have the most beautiful photos.

Unknown dedi ki...

Abi bu durumdan memnun gibi gözükmektedir.

Turtaları yemiş ama bu numarayı yememiştir. Uzun yıllar elinde 'tatlı denek' olarak çalıştıktan sonra bir soğanlı turta ile kandırılamayacak kadar iştahlı bir Abi'dir o.

Okuyucuya, "Pişmiş turta hamuru tam kıvamında. Ne çok kıtır, ne çok yumuşak. Turtanın içi ise çok lezzetli. Ancak bu kadar lezzetli olması onu tepsi dolusu yemenize mani oluyor. Yani bir lezzet patlaması meselesi. İçinin malzemesini hazır satılan pişmiş tart hamurlarının içi olarak kullanıp, lezzetli partiler verebilirsiniz."

Özün sözü pek güzel olmuş, ellerine sağlık. Ama Abi'nin tuzlu istekleri bitmedi.

Abi der ki, "Herşey dengeli olmalı. Hayatı tatlısı ile, tuzlusu ile yaşamalı. Sadece tatlı insanın içi bayılıyor."

Küçüğün der ki, "Sen babama bakma biz 'şeker' gibi şeylere devam edelim."

Ferhanca dedi ki...

Tuzlu yapılmış hemde sarımssaklı:))
afiyetler olsun sevenlere:)

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ayşem,

Ben de çok sevdim bu turtayı. Hele içinde dereotu olunca kimbilir ne güzel kokmuştur ev.
Evet, onca tatlıdan sonra bu tuzlu çok çok iyi geldi.

Pecan cevizi notlarımın arasında yer aldılar Ayşem'ciğim. Gittiğim yerlerde bulabilirsem sana getireceğim,söz!

Kucak dolusu sevgiler,

pecete dedi ki...

Nuket; senin yaptıklarının yanında burdakiler solda sıfır. Dubai hala bir istek şeklinde. İş değişikliği gündemde. Hayırlısı diyelim. Sevgiler...

İpek; bence sushiler muhteşem. Gurmenet'ten memnun musun? sevgiler...

Betül;bu konu bizim hassas noktamız. Emin ol, heryer heryerde... Sevgiler...

Ordan; ufaklığın eline kurabiye hamuru ve plastik bir oklava vermeği düşündün mü??
Sevgiler...


İrem; senden mesaj gelmeyince kendimi eksik hissediyorum. Teşekkür ederim güzel sözlerine. Sevgiler...


Selcan Hanım; aysemoztas@hotmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Gökche; O kitaptaki tartlarla ilgili ölçülerle anlaşamadık. "Aldığı kadar su" kavramı nedense beynim tarafımdan pek kabul görmüyor. Bir de (sadece tartlar için konuşuyorum) tarif ile içerik birbirini tutmuyor. Denediğin varsa mutlaka öğrenmek isterim.

Lisa; I asked same qouestion to you. I use Nikon D70S with 55mm. Thanks for your comment. Loves...

Abi; küçüğüm haklı ve de pek haklı...

pecete dedi ki...

Ferhanca; ben de "yaşasın sarımsak" , sen de???

Işıl Hanım; çok makbule geçer inanın. Tijen üzerinden Antalya'ya kadar ulaştım ama sadece fidan satışı yapıyorlarmış. Pecan hayallerimi bir süre daha beklemeye aldım. Kucak dolusu sevgiler bizden size

Unknown dedi ki...

çok güzel görünüyor, hemen yapmak istiyorum))

Yelda Gürbüz Erdoğan, PMP, PMI-ACP, PMI-PBA dedi ki...

Bu hafta da sesini duymazsam sana kusucem...

Adsız dedi ki...

:)

tuzluları gerçekten
daha derindeen severim

Hülya dedi ki...

Mmmm nasıl iştah açıcı görünüyorlar,kokusunu alır gibi oldum.
Ellerine sağlık