Çin Çay Yumurtası:
3 Kişilik
Hazırlanma Süresi: 3 dk
Pişme Süresi: 1 saat - 3 saat
Servis Süresi: 10dk
Gerekli Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 tablespoon / 1 poşet / 1 yemek kaşığı siyah çay
- 1/4 cup / 1/2 su bardağı soya sos
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı dolusu tuz
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı dolusu şeker
- 1 çubuk tarçın
- 2 parça kuru bergamut kabuğu
Uygulama Aşamaları:
- Yumurtalar üstü örtülecek kadar suyun içinde yaklaşık 3 dakika kaynatılır.
- Süre sonunda ele alınacak soğukluğa geldiğinde veya soğuk suyun altında bıçak sırtı ile üzerine vurularak çatlaklar oluşturulur. Kabukların düşmemesine dikkat edilmesi gerekmekte yoksa istedinilen mermer deseni elde edilemiyor.
- Bu işlem tamamlandığında bütün malzemelerin olduğu suyun içinde yaklaşık 1 ila 3 saat arasında değişen bir süre yumurtalar kısık ateşte kaynatılır. Su eksildiğinde tekrar üzerlerini örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Bu noktada ekstra malzeme koymaya gerek yok.
- Kaynatma işlemi devam ederken yumurtaların kabukların koyu bir kahverengiye döndüğünü göreceksiniz. Kabuklar bu rengi gördüğünde işlem tamam demektir.
Kaynatma işlemi sırasında mutfakta oluşan baharat kokusunun sizi rahatsız etme ihtimali olabilir. Pişirme sırasında arada bir havalandırma yapılırsa bu sorun çözülmüş olur.
Bu yumurtalarla aperatiflerde de hoş bir sunum yakalamak mümkün. Sadece desenli kısımlarını dilimler halinde kesip, sarılarını labne peynir, baharat ve mayonez ile hazırlanabilecek bir meze ile küçük krakerlerin üzerinde ikram edebilirsiniz. Yediklerini incelemeyi sevenler için yumurta beyazının üzerindeki çizgiler hoş bir süpriz olacaktır.
İyi ve güzel bir haftaya başlangıç yapmanız dileği ile...
Sevgiler ve saygılar...
29 yorum:
bunlar harikalarrrrrrrrrrrr...bende yapmak istiyorum bu yumurtalardan...ama çok uzun bir süre ayırmak lazım bu güzel yumurtalar için....elleriniz dert görmnesin...
harika görünüyor bende bayıldım görüntülerine.. deniycem bakalım..
sevgiler
Birsence; teşekkür ederim. Kesinlikle tavsiye ederim. Benim kaynatma işlemim 1 saatte bitti. Umarim sonuçlarınızı paylaşırsınız. Sevgiler...
Betül; dene lütfen ve sonucu bana bildir. Bekliyorum. Sevgiler...
Cidden çok değişikler. ama sanırım 1 saat kaynma süresi bizim damak tadımıza hitap etmez. Ama kraker üstü sunum denenbilir.
ellerine sağlık
Pastasehri; ben de aynı duygu oluştu. Fazla pişmiş yumurtaya karşı önyargım devreye girdi. Ama kraker üzerinde gayet iyi bir denge yakaladık. Sevgiler...
Aysem, bildiğim kadarıyla, yumurta çok haşlanınca sarısının etrafında koyu renkli ve kötü kokulu kükürt açığa cıkıyor. Böyle bir şey olmadı mı? Belki de kullanılan baharatlar kötü kokuyu bastırmıştır. Berceste'nin düşüncesi ne bakalım?
Yoksa görüntü şahane Sırf görüntü için ( seyretmelik) yapabilirim.
Çocukken yumurta kayantılırken annannem soğan kabuğu atradı:))
kabukları renkli olurdu..
bu yumurtanın beyazı çok dekoratif
krakerlerinde çok şık olmuş..
Münevver Annem; açıkcası tek başına da yumurtayı yedim ama kükürt tadı ve kokusu almadım. İçindeki baharatların bu işi müdahale ettiğini düşünüyorum. Mutfaktaki baharat kokusu soya sosu ve bergamut ağırlıklıydı. Bu yumurtaları araştırırken sağlıkla ilgili herhangi birşeyi bulmam mümkün olmadı. Bu yüzden Berceste'nin yardımcı olacağına inanıyorum. Sevgiler... Keyifler iyidir umarım. Sizden gelen mesajları sevdiğimi söylemiş miydim???
Ferhanım; aklınla bin yaşa, sabahtan beri onu düşünüyordum. Annem yumurtayı bize yedirmek için ne koyardı? diye... Teşekkür ederim. Sevgiler...
Ayşem,
Bu harika bir sunum olmuş. Böylesine ilginç yiyecek ve sunumları bize aktarıyor olman beni çok mutlu ediyor. Bir tek Münevver'in de dediği gibi tadından şüphe duyuyordum. Onun onayını da verdiğine göre hemen deneyeceğim.
Lütfen, araştırmalara devam, olur mu? Çünkü çok güzel fikirler ediniyoruz senden.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle,
süper bir görüntü olmuş ellerine sağlık.değişiklik arayanlar için şık bir sunum
Işıl Hanım; sizden haber almak çok güzel. Tanışmamızdan sonra sizden bu şekilde bir mesaj almak beni çok mutlu oldum. Elimden geldiği kadar deneyeceğime ve paylaşacağıma söz veririm. Sevgiler...
Vildan; teşekkür ederim. Sevgiler...
Benim Tartelette'm, süper bir fikir ve sunum. Kraker üstü önerin muhteşem.
Ufuk; beni geç, motive edene bakınız derim. Sevgilerimle...
yumurta sevmeyen ben bile hayran hayran bakakaldım ekrana.ne muazzam bişey ya,ellerine sağlık
Aysemm nerde fark orda senin eserlerin,diğer yemek bloglarındaki güsel hanımlar alınmasın ama öleeee...
Bunlar porselen gibi olmuş inanılmaz şık ve farklı.Tarçın kokusunu alır gibiyim.Tadını çok merak ettim acaba biraz tatlı mı?tuzluyla nasıl bir lezzet oldu.Meraktayım ve cesaretimi toplayıp hafta sonu denemeli(mi)yim...
Çok şaşırtıyosun çok, damak tadında her seferinde yeni ufuklar açıyosun.
Ayrıca craft çalışmalarını da çok merakla bekliyorum.Fimo da olucak mı?
:)
ellerine sağlık.
irem
ajanim dokturmussun, cok orjinal bir fikir ve şık bir sunum! bu arada kabugundada ayri bir sanat eseri olusmus :D onu fazla parcalamadan cikarmak lazim :D vallahi bravo!!!!
Güzel Hatun; teşekkür ederim. Evet Fimolar geliyor. Sevgilerimle...
Ajanım; aynı şeyleri düşünmüşüz. Kabuklar var ya, aklımı aldı. Kabukları her tarafıma dağıttım desem yeridir.. Sevgilerimle...
görüntü muhteşem hani tarifi okumadan (hatta senin beğenini okuduktan sonra)okuduktan sonrada önüme koysalar bayıla bayıla yerim gel gelelim benim takıldığım nokta bunu nasıl keşfetmişler kim yumurtayı saatlerce kaynatıp muhteşem bi lezzet bulmayı hayal etmiş:D
Tabi bi tahminim var bazen annem soğan kabuğu ile kaynatırdı renk versin diye tabi bunlar çinli ne katacak soya sosu sonrada unuttu ocakta o kaynaya kaynaya çatladı karardı, ne yapacak benim gibi aman ziyan olmasın at ağzına :D
aman allahım! bu ne lezzet buldum bulduuuum diye fırladı.......
cesaretin için kutluyorum seni sayende yeni lezzetler yeni fikirler keşfediyoruz eline yüreğine sağlık...
NOT:Kaseler çok güzel senin ellerinden çıkmış olmasıda değerini biçilmez kılmış,kutuya ise hayran oldum dönüp dolaşıp ona bakıyorum,bakıyorum.........
Eylül; terketmeyen arkadaşım... Bayıldım yazdıklarına, bence gerçeklik payı çok yüksek. Sevgilerimle...
Harika sozcugu yetmeyecek, ne desem bilemedim. Ellerine saglik, emegine saglik.
Yunkabu; kimse bozulmasın ama senin mesaj bırakman benim için ayrı bir güzellik oldu. Umarım sen ve bebiler iyisinizdir. Çok sevindim çokk... Sevgilerimle...
Sen nasııı bişeysin yaa...Ben sana diyorum yazmadığın tüm zamanlar bizler için büyük kayıp:)
Canım arkadaşım bayıldım ben bunlara, görüntü harika, sayende ilginç yemekler ve süper ötesi görüntülerle karşılaşıyoruz...Sakın bırakmaaa aynen devam...
Ha gayet açık ve net, sanırım pek bana uymuyor bu karışım ama sarısını aynen belirttiğin gibi labne vs ile karıştırıp kraker üstü kesin yapar yer ve yediririm...Yanına damarlı yumurta aklarından da koyarım ama aaaa kızım yumurta akı çok faydalı deyip benim miniğin ağzına tıkarım:))))))))))))
Şaka bir yana mutlaka denemem gerek! listesine bir yenisini kattığın için çok teşekkür ederim, harikasın!
sevgiyle kal,
Diyorum sana,artık bol vaktin var diye :))Değişik şeylere sardın...
çok değişik olmuş eline sağlık
Aman yarabbim bunlarda ne?? Papyon takmış melez yumurtalar. Ay harika olmuşlar hemen denemeliyim. Zaten bu ara gördüğüm tarifleri yapmaktan 3 kilo aldım, aldım başımı gidiyorum :)
Yahu bir önceki tarifin hani şu "haşhaşlı rulonun" tarifini sarı kaplı defterime yazmak için açayım dedim senin şirin papyonluları görünce dağıldım yine. Yahu ne hamarat kadınsın vesselam maşallah diyeyim de, hızına yetişemiyorum :)
İyiki varsın şekerim. Seni gerçekten çok takdir ediyorum.
Sevgiyle kal
Görüntü süper. Üstü soyulmus, alti kabuklu hali, harika. Tadini cok merak ettim. Kahvaltiya arkadaslarim geldiginde denemeliyim. Sunum cok sik :)
Fotoğrafı gördüğümde ilk tepkim şu oldu; 'Bu nasıl süper bir çikolatadır, nasıl yaptı ki' Sonra şeker hamuru olduğuna karar verdim. Tabi hiiç gerçek yumurta olacağı yok aklımda. Paskalya zamnından kalma diye düşünüyorum. Neyse sayfalarca okuyacağım çikolata tarifi için aşağıya kayıyorum. Aaaa. Yumurta bu. Soya sosu ve çayla boyanmış.
Ellerine sağlık her zamanki gibi harikalar.
Bacım Berceste gıda mühendisi değildir, nacizane bir kimya mühendisi olup uzmanlık alanı tekstildir. Ama okur, okuduğunu da söyler! Bu konuyu okumamıştır ama istek üzerine araştırmıştır! Acelesinden şu notu bulmuştur: http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_(food) Bakınız, problems for cooking bölümü! Canım Nanem Limonum'un söylediklerinin aynısı! Kendilerinin tatlı yanaklarından öperim :)
Bu arada senin yumurtalar pek yakışıklı olup, beni yeme sev demekteler :) Benim de aklıma böyle pekmezle kaynatmak geldi ama azıcık. Sanki az da kaynatılsalar çok koyu olmamakla birlikte aynı görünüm elde edilebilirmiş gibi geldi bana. Hatta bir defa başıma da geldi! Çayla yumurtanın kabuğunu boyamayı hedeflerken içini de bu hale getirdiğimi hatırlarım! Sevgiler...
Yorum Gönder