6 kişilik
Hazırlanma Süresi: 15 dk
Pişme Süresi: 20 dk
Servis Süresi: 5 dk
Gerekli Malzemeler:
- 1 kilo ıspanak
- 3 parça brokoli
- 1 adet kabak
- 4 adet havuç
- 1 orta boy kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz ve çeşitli baharatlar
- 100 gr Parmessan Peyniri (İsteğe bağlı)
Büyük malzemeleri ocak üzerinde, hafif çiğ kalacak şekilde kavrulur. Bu işlem tamamlandığında, üzerine serpilecek kırıntılar (crumble) hazırlanır.
Kırıntı için gerekli malzemeler:
- 2 tablespoons / 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 150gr / 1,5 su bardağı un
- 50 gr margarin veya tereyağ (soğuk ve ufak doğranmış)
- 1 çimdik tuz
- 50 gr parmessan peyniri (İsteğe bağlı)
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı tarçın (İsteğe bağlı)
Kırıntıların hazırlanmasında el özellikle parmaklarla ile yoğurulmasının daha iyi sonuç verdiği ve hazırlanan kırıntıların fırınlanmadan önce buzdolabında 15 dakika bekletilmesi tavsiyeler arasında...
- Bütün malzemeler, ekmek kırıntısı görüntüsü olana kadar parmaklarla karıştırılır. Elinizin iç kısmı, parmaklara oranla daha sıcak olduğu için mümkün olduğu kadar unu avuçlamaktan uzak durun. Amaç düzgün hamur elde etmek değil, sadece soğuk olan margarini ufak olarak parçalayıp un ile birleştirmek.
- Fırına dayanıklı bir kabın içine hazırlanmış olan sebzeler yerleştirilir ve üzerini kapatacak şekilde kırıntılar serpilir. Üstünü düzgünleştirmek veya bastırmak isteğinizin önüne geçmekte fayda var. Bu şekilde dağınık kalan kırıntıların bir kısmı kıtır hale gelirken bir kısmı daha yumuşak pişecektir.
- 180 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılmış fırının üst katında yaklaşık 20 dakika veya kırıntıların rengi değişinceye kadar pişirilir.
- Pişme işlemi tamamlandığında hemen servise alabilirsiniz.
- Servis önerisi: Sarımsaklı Yoğurt
Kırıntılarla pratik tatlılar hazırlamakta da kullanabilirsiniz. Mevsim meyvalarının üzerine serpebileceğiniz şekerli kırıntılar ile hafif bir lezzet yakalamak mümkün. Buzdolabındaki bir dolu limon ile hazırlanan limonlu kırıntı ise yüzde yarattığı ekşimsi görüntü ile tatlı olmasına ramak kalmış duygusu yaşatıyor;
Limonlu Kırıntı ( Lemon Crumble):
10 Kişilik
Hazırlanma Süresi: 30dk
Pişme Süresi: 40dk
Servis Süresi: 10dk
Gerekli malzemeler:
- 12 adet limon
- 125gr / 1,5 su bardağı şeker
- 60 gr margarin veya tereyağ (Ufak parçalara bölünmüş.)
- 4 yumurta
- 450gr / 2 su bardağı yoğurt
- 4 teaspoon / 4 çay kaşığı mısır unu
Mikser kullanmaya gerek kalmadan, sadece ocak üzerinde kuracağınız düzenek ile krema kısmı hazırlanacaktır:
- 12 adet limonların suyu sıkılır. Yaklaşık 350ml limon suyuna ihtiyaç olacaktır.
- Ocak üzerinde içi sıcak su dolu bir tencerenin içine daha küçük bir tencere yerleştirilir. Doğranmış margarin veya tereyağ, şeker, limon suyu, 4 yumurta bu küçük tencerenin içinde arada bir çırpıcı ile çırpılarak pişirilir. Koyu bir kıvama geldiğinde ateş üzerinden alınır.
- Yoğurt ve mısır unu ayrı kapta karıştırılır. Hazırlanan bu karışım çırpıcı yardımı ile karıştırılarak limon suyu ile hazırlanmış kısma eklenir. Ve fırına verilecek ısıya dayanıklı kalıp veya kalıplara dökülür. Ve üzerinde kabuk oluşması için oda sıcaklığında 10 dakika bekletilir. Bu aşama kırıntıları hazırlamak için yeterli bir süre olacaktır.
Kırıntı için gerekli malzemeler:
- 160gr / 1,5 su bardağı un
- 90 gr margarin veya tereyağ (soğuk ve ufak doğranmış)
- 1 çimdik tuz
- 60 gr / 1/2 su bardağı şeker
- Bir kapta ekmek kırıntısı görüntüsü alan un, margarin veya tereyağ üzerine toz şeker serpilir ve buzdolabında 10 dakika bekletilir.
- Hazırlanan limolu kremaların üzerleri tam kapanacak şekilde dinlemiş olan kırıntılar serpilir. Bu işlem tamamlandığında hiçnir şekilde krema kısmını görmemeniz gerekiyor. Yoksa fırınlama sırasında krema üste çıkıp kırıntıları yok ediyor.
- 160 derece ön ısıtma yapılmış fanlı fırında yaklaşık 40 dakika, üst katında pişirilir.
- Servis Önerisi: Dondurma veya Gelato
Eğer biraz daha tatlı olarak hazırlamak isterseniz, şeker miktarını yarım su bardağı kadar arttırmanız yeterli olacaktır. Bu tarifteki ölçüler size fazla geliyorsa veya denemek amaçlı uygulamak istiyorsanız tarifi yarım ölçü olarak hazırlayabilirsiniz. Limon kabuklarını; daha sonra hazırlayacağınız limonata için su dolu bir kavanozda saklamak ise bir fırsat olacaktır.
Pazartesi, kahve ile yanında ballı kıtırlarla güne başlamak üzere...
Güzel bir haftasonu geçirmeniz dileği ile...
Sevgiler ve saygılar,
10 yorum:
Tatlısına,tuzlusunada bayılırım ben Ayşem'ciğim..Bizde sık sık yapılır bu tür tarifler..Yine harikasın,ellerine sağlık..
Sevgiler..
kırıntılı lezzetlere batılırım...ellerine sağlık ikiside birbirinden lezetli görünüyor...
SEVGILI AYŞEM.... BEN BU KIRINTILI TATLILARA DEYIM YERINDEYSE BA.YI.LI.YO.RUM....:)) ELLERİNE SAĞLIK.... FOTOĞRAFLAR DA MUHTEŞEM... EN KISA SÜREDE DENEMEK İSTİYORUM..... SEVGİLERİMLE......
canım
çok sevdim ben bu kırıntılı tarifleri hemen deneyeceğim.
Sevgiler
Daha önce hiç denemediğim bir lezzet.En kısa zamanda deneyeceğim,sonucu paylaşırım Ayşemciğim.Sevgilerimle...
çok sevgili ayşemciğim merhabalar..
yollamış olduğun tüm yorum ve temennilerin için sonsuz teşekkürler ediyorum.
tarifin ise çok keyifli görünüyr gerçektende.. ellerine sağlık..
iyi tatiller sevgiler...
merhaba yaptığınız herşeyi hayranlıkla takip ediyorum ben Aydında oturuyorum(pınarın arkadaşıyım:))gezici kursunuza devam ediyormusunuz Aydına gelmeyi düşünüyormusunuz?gelseniz ne güzel olurdu sevgiler....
annemin kolay tatlısı diyorum ben bu kırıtnılılara:)
ne zaman tatlı desek şipşap onumuze koyuluyor benimde yapma vaktim geldi desene:)
Delicious and beautiful!!
ayşemcim, ben denedim. tam benim ağzıma layık oldu, çok severim limonlu tatlıları, üstü biraz kuru oldu ama o da benim fazla pişirmemden olsa gerek. çok teşekkür ederim tarifi paylaştığın için.
Yorum Gönder