- 4 cup / 500gr / 4,5 su bardağı un (Söke Un)
- 1 cup + 6 tablespoon / 325gr / 1, 5 su bardağı buzlu su
- 3 tablespoon + 1 teasopoon / 50gr / 4 yemek kaşığı buzlu su (İkinci aşama için)
- 1 1/2 taespoon /9gr / 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 1/2 teaspoon / 5gr /1.5 çay kaşığı kuru maya
Ekmeğin adını aldığı noktada ufak bir karışıklık var. Kimine göre "Pain à l’ancienne" bir yöntem, kimine göre de tam olarak baget ekmeğin adı. Kaynak olarak iki farklı ekmek kitabı gösteriliyor. Bir tarife göre bütün malzeme karıştırılıp 2 gün bekleniyor, diğer tarifte ise sadece su ve un karıştırılıp bir gün beklendikten sonra mayalandırılıyor. 2 farklı yöntemin sonucu aynı. Sadece un seçimi önemli. Ev cini'nin yazısı unlar konusunda çok bilgilendirici. Sadece ekmek değil, pişirilen tüm ürünlerde kullanılacak unlar ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Gelelim bizim ekmeğe;
- Elenmiş un ve soğuk su mikser haznesine alınır. Soğuk suyu buzlu su olarak hazırlamak gerekiyor. Ekmek hamuru için bu en önemli nokta. Eğer elle yoğurmak isterseniz, plastik eldiven giymenizi önereceğim. Hem elinizin sıcaklığının hamura geçmemesi için hem de oldukça yapışkan bir hamur elde edilecek, temizliği kolay olsun.
- Sakız gibi yapışkan kıvama geldiğinde kapaklı bir kaba veya streçfilm ile sarılmış halde buzdolabına hamur kaldırılır. Minimum 8 saat, maksimum 2 gün buzdolabında bekletilecektir. Bu bekletme işlemi hamura; esneklik kazandırırken, çok miktardaki su; ekmeğin içindeki basit şekeri açığa çıkaracak ve hamura hafif şekerli tadını kazandıracaktır. Aynı zamanda gluten açısından (unun içindeki protein) güçlendirme sağlayacaktır. Eğer ki glutene karşı bir alerjiniz varsa bu ekmeği sakın uygulamayın ve yemeyin. Bahar'ın sitesindeki bu konu ile ilgili yazıyı okumanızı ve glutensiz yiyecekler ve tarifleri denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
- Bir gün boyunca dinlenmiş olan ekmek hamuru, 2. aşama olan maya, tuz ve su ile yaklaşık 6-8 dakika yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamlandığında yumuşak ve sakız gibi yapısını koruyan bir kıvam olacaktır. Oda sıcaklığında 2-3 saat kadar beklemeye alınır. Gevşek olan hamur süre sonunda mayalanmış ve kendinden bir kat büyük hale gelmiş olacaktır.
- Bol un (Bir elin izi çıkacak kadar) serpilmiş mutfak tezgahına alınır ve üzerine un serpilir. Dört parçaya ayrılır. Baget şekli verilir. Bu şekilde altı ve üstü unlu olan bagetler 10 dakika dinlenmeye alınır.
- Fırın 240 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Dinlenmiş olan bagetler, yağlı kağıt kaplı tepsiye alınır ve 10 dakika pişirilir. Süre sonunda tepsi ters çevrilerek (önü, arkaya gelecek şekilde) tekrar aynı sıcaklıkta 15 dakika kadar daha pişirilir. Süre sonunda koyu renkli kabuğa sahip olan bagetler, fırının kapağı açık şekilde 30 dakika bekletilir.
- Hazır olan bagetler dilimlenir ve servise alınır.
Kalın ve çıtır kabuğu, bol gözenekli dokusu, hafif tuzlu yumuşak iç yapısı ile bu ekmeği, süsleyin, püsleyin, paketleyin ve sabah kahvaltısına davet edildiğiniz eve, alın götürün derim.
Herkesin buluşacağı ve kahkahaların olduğu, taze ekmek paylaşımlı haftasonu dileğime geçmeden önce, küçük ama küçücük bir kırmızıdan bahsetmek istiyorum. Kırmızı'mın küçüğü; dünyaya hoşgeldin... Kırmızıyı annenden, maviyi de babandan alman ve yüreğindeki beyazın hep beyaz kalması dileği ile...
İyi haftasonları,
Sevgiler ve saygılar...
17 yorum:
:)
ekmeklerine mi
hikayene mi
doslarına mı hayran kalsak acaba
komple sana hayranız diyelim
ve henüz kekleri yapamadım ve sen ekmeyi yayınladıın....
:)
Bu akşamdan başlasam pazar sabahına tam kıvamın da olur mu?
resmi görünce fırından çıkmış ılık halini,dilimleyince içinden çıkıcak dumanla beraber etrafa yayılacak kokuyu hayal ettim hemen.
MİSSSSS MİSSSSS
Hemen notlar alınmalı hafta sonu ödevimize çalışmalı...Müthiş gözüküyolar,yanında halis zeytin yağı,kekik ve biber sosuylada müthiş ikili gözüküyolar.
Ben bu dört parçayı kepekli,cevizli, haşhaşlı ve sade olarak denemek istiyorumm...
Heycanlıyım,
Ellerine sağlık
Farklı,
Sağlıklı,
Şık,
veee sıcacık olmuşşş.
irem
Zarif Fransız Baget'ine mi methiyeler düzeyim, yoksa ondan daha zarif çekimlerle ortaya çıkan fotoğraflara mı? Bilemedim.....
Ayşem'cim, bu kadar harika şeyleri yaratıp bizlerle paylaşman müthiş birşey. Aklımı kurcalayan ufak bir şey var yalnız. Tüketim konusu... Bu güzel tarifler birbirini kovalarken, evinizi güzel kokular sararken, yemeye yetişebiliyor musunuz? Hani yetişemiyorsanız, destek vermek isteriz:)). Şaka bir yana buralara gelmeyi düşünüyor musunuz?
vallahi uzanıp koparasım geldi yaaa.
Canım ellerine sağlık harika olmuş bir an o kahvaltı masasında olmayı istedim :)
sevgiler
Aynur; ilk önce ekmeği yapar mısın? Kuzey'im güzel güzel yesin. Sen ona bir de şekil yaparsın şimdi. Öpüyorum...
İrem; tarifi yayınlarken seni düşünmedim dersen yalan olur. Cumartesi sabahından da yapsan olur. Ben şimdi hemen gidip yapıyorum mesela, yarın ki kahvaltıya...
Ufuk; çok teşekkür ederim. Beğenmen herşeyden daha önemli. Pazartesi sabah senin kapında...
Zeynep; sana bir mail göndereceğim ama açıkcası ne yazacağımı bilemedim. Dedenin durumun merak ediyorum ama sormaya korkuyorum. Batu'ya vize alabilecek miyiz ona bakıyoruz. Özledim be arkadaşım...
Betül; koparma, hepsi senin olsun... Sevgiler...
Ayşem'ciğim,
Henüz daha Fransada yediğimiz bagetlerin tadı damağımızda iken yapalım bakalım.
Öyle lezzetli ve şık görünüyorlar ki çok teşekkür ederim bu tarif için.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle,
aman allahım! insanı fransa'da hissettiriyor. Hemen denemeli....
Arkadaşım nasıl olduda güncelemmelerini görmedim anlamadım doğrusu bir sürü konu eklemisin ama yeni göründü sayfamda :(
Ben fransız bagetleriyle büyüdüm diyeblirim sandwich ler için en uygun ekmek bende mmis gibi çıtır çıtır...
Ellerine sağlık...
Sevgielr
yine harika bir tarif ve bakmaya doyamadığım fotoğraflar.inan uzunca süre sadece fotoğraflara bakıyorum senin sayfana gelince.insan herşeyi mi güzel yapar be arkadaşım,hem yemeği güzel yap,hem tarifi güzel anlat hem de fotoğraflar bu kadar güzel olsun.olmaz valla kıskandım.ellerine sağlık
Işıl Hanım; açıkcası ben yerinde yeme şansım olmadığı için karşılaştıramadım. Kimine göre kalın kabuk olmuş,kimine göre lezzetli. Siz objektif gözle karşılaştırır mısınız, orda yediklerinizle bu tarif arasındaki farkı? Ben teşekkür ederim ilginize... Sevgiler benden size...
Zeynep; sonuçlarda hemen beklenmeli. Sevgiler...
Sevde; Google arada bir yaptıklarından diyelim. Teşekkür ederim ilgine. Sevgiler...
Yaso; canım benim...
KALBİMİM TAM ORTASINDAN VURDUN SEN ŞİMDİ BENİ...AHHH AYŞEMMM AHHH.... VALLAHİ AĞLIYACAM ŞİMDİ ....ÇOK ÖZLEDİM ÇOK...
AĞLAYACAĞINA KALK YAP SENDE DESENE BACIM ...
Ekmekler enfessss ellerine sağlık zahmetli de olsa denenecekler listesinde yerini aldı bile :)))
Ancak beni en çok fotoğraflar etkiledi belirtmeden geçemedim.
Sevgiler,
Evren
insan nasıl karşı koyabilirki bu eşsiz lezzete..
nefis olmuş elbetteki ayşemciğim.
sevgiler
ayşemmmmm mmmm
oldu bu işşş,ama yetmediii((
evdeki canavar annemlere kahvaltıya yetiştirmek için dışarı çıktığımda tadına bakmak için dilimlenmiş tüm ekmeği yemişş...
Bu lezzet bizim için çok tehlikeli olduu,kanımıza girdi,kokusu sürekli burnumuzda...
Çok fena oldu çokk
irem
Ellerine saglik Aysem'im.
Minik kirmizi ve kendi adima cok tesekkur ederim.
(Biberon sterilizasyonundan ellerim 70'lik, taze ellerin yaninda hele :P )
ben ekmekte bile böyle bi şölen görmedim daha önce...yakınlarımda bi yerde olsan inan coşkumdan öperdim...
Yorum Gönder