2 Şubat 2009 Pazartesi

Karamel... (Creamy Caramel)

Karamel; küçüklüğümde bakkaldan kuruş ile aldığım, jelatinli kağıt ambalajındaki minik ısırıktı benim için. Yıllar geçtikçe markalar değişti, o küçük mahalle bakkalları pek kalmadı. Şimdi gittiğim marketlerde şekerleme reyonlarını dolaşırken, ufak kaçamak bakışlarla o ısırığı arar oldum. "Chocs & Treats" kitabında fotoğrafını gördüğümde gülümsedim, evdekilere çaktırmadan mutfağa girdim, önlüğümü giydim ve malzemeleri sıraladım...


karamel3 karamel2

Karamel (Creamy Caramel):
80-85 parça
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 10dk
Servis Süresi: 12 saat

Gerekli Malzemeler:
  • 1 cup / 220gr / 1 su bardağı toz şeker
  • 90 gr tereyağ veya margarin
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı bal
  • 1/3 cup / 115gr / 3/4 su bardağı glikoz
  • 1/2 cup / 125ml / 3/4 su bardağı tatlı yoğunlaştırılmış süt (sweetened condensed milk)***

***Sweetened Condensed Milk: Tatlı yoğunlaştırılmış süt, bu tarifte oldukça önemli bir yere sahip. Karamel tadında, krema ile bal karışımı yoğunluğuna sahip olan özel bir süt.Teneke kutularda satışı yapılan bu sütü alacağınız gibi evde hazırlaması mümkün. Tarif Ruki'ye ait. Denemesine ise Yosunbuka'nın sitesinden ulaşabilirsiniz.


karamel1 karamel


Yapılış aşamasına geçmeden önce karameli hazırladıktan sonra sertleşmesi için dökeceğiniz kalıbı hazırlamakta fayda var. Aynı zamanda bu kadar adet karamel tanesi size fazla geliyorsa, ölçülerin yarısından da tarifi hazırlayabilirsiniz:

  1. 19cm'lik kare kalıp tamamen yağlı kağıt ile kaplanır.
  2. Şeker, tereyağ veya margarin, bal, glikoz ve tatlı yoğunlaştırılmış süt ocak üzerinde hafif ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker tamamen eridikten sonra karıştırma işlemine son verilir ve ocak üzerinde gene hafif ateşte yaklaşık 7 dakika veya karamel rengini alıncaya kadar karıştırmadan kaynatılır.
  3. Üstü şeker baloncukları ile kaplı iken ocaktan alınarak, hazırlanmış kalıba dökülür. Yaklaşık 10 dakika beklenir.
  4. Süre sonunda kesim işini kolaylaştırmak için yağlanmış bir bıçak ile küçük kareler halinde üzerine kesik atılır. Bu kesikler sayesinde karamel sertleştiği zaman parçalara ayırmak kolay olacaktır. Oda sıcaklığında minimum 3 saat bekletildikten sonra arzu edilirse hazırlanmış karamel şekerlemeleri küçük jelatin kağıtlarına sarılarak paketlenebilir.

Eğer ki sizin de çevrenizde karamel seven ve sevgililer gününde bir kavanoz dolusu karamel şekerlemesi aldığında gözleri parlayacak birisi varsa o zaman bu şekerlemeleri şirin bir kartla süslenmiş kavanozda mutlaka hediye edin derim. Eğer böyle biri yoksa hiç sorun değil; o zaman siz, kendinize bu ısırıkları hediye edin...


label label1


Karamel tadında ve yumuşaklığında geçecek bir hafta olması dileği ile,

Sevgiler ve saygılar...

logoson copyPeçete Alışverişte:

  1. Sweeted Condensed Milk (Tatlı yoğunlaştırılmış süt): http://www.pastamalzemeleri.com/
  2. Fon kağıdı ve delgeç: http://www.yapyapistir.com/
  3. Kavanoz: http://www.esse.com/
  4. Etiket: Tasarım Peçete

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Bana çocukluğumu hatırlattı.Sağol Ayşemciğim.Ellerine sağlık.Sevgiler...

ufukmutfakta dedi ki...

Yıl 1977-1978,
her sabah, evimizin arka tarafındaki yokuşun başında, mavi ahşap kapılı mahalle bakkalına giderdim. Ablam için bir Saklambaç gazetesi ( gazetedeki artist resimlerini hiç bıkmadan keserdi :) )ev için bir ekmek ve artan para ile cam kapaklı kavanozlardan uzanarak aldığım karamelam vardı.
Yazını okurken o cam kapağı açıp, kahverengi jelatiniyle aldığım karamale birden gözümde canlandı.
Yineliyorum, sen var ya sen... muhteşemsin.

Semra Altay dedi ki...

Süpersiniz. Bu kadar güzel ve detaylı anlatım olabilir ancak.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

DAYANILMAZ BİR LEZZET..
BU EN UNUTULMAZ TARİFLERDEN OLACAK AYŞEMCİĞİM..
TEŞEKKÜRLER.
SEVGİLER nUnU

OYOSH dedi ki...

Senin de eline sağlık bacım..Cuma dönüyorum..Görüşebilseydik iyi olurdu valla..Öpüyorum..

Adsız dedi ki...

kahve tutkusu olanların garip karamel takıntıları vardır çok severler
bende sevenlerdenimmmm hemde çook
yeni süprizlerini merakla bekliyorum

varmı?? :)

Betül KAVAL dedi ki...

Ben hatırlamıyorum :( biraz geç kalmışım sanırım bu lezzeti tatmak için :(

ellerine sağlık ayşemcim...

sevgiler

zarpandit dedi ki...

şirin paketlerle cok cok orjinal olacak! :)

Adsız dedi ki...

beni dene beni dene, sonra da ye diyor bu görüntüler:) ellerinize sağlık, ben de yeni geldim blog dünyasına, bana da beklerim. http://damagimintadi.blogcu.com

Sevde dedi ki...

Bende çocukluğuma gittimbir an ellerinize sağlık...
Ne zamandır aklımda ifi bu tarif..
Sevgiler

Butikpartim dedi ki...

Çok başarılı bir tarif.Özellikle sunumuna bayıldım.Şık bir görünümü var..

pecete dedi ki...

Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim...

Tombul Peri - Sıla dedi ki...

Merhaba Ayşem Hanım,
Sizin bu yazınızı bulduktan sonra çocuklar gibi şenlendim çünkü hayatımda yemeyi en sevdiğim şekeri o kadar güzel anlatmıştınız ki yanlış yapmama imkan yoktu ve hemen yapmaya karar verdim. Bir haftadan beri malzemelerimi topluyordum. Glikozu ve condensed milk'i internetten ısmarladım 2 gün içinde geldi ve dün akşam deli gibi bir heyecanla yapmaya başladım. Bu arada internetten karamel ile ilgili bayağı bir araştırma yaptığım için her türlü başarısızlığa açıktım :) Size dün geceden notlarımı yazmak istedim :)
1) Condensed milk çok kötü kokuyordu. Daha doğrusu çok ağır ve "inek inek" kokuyordu :) acaba sıcaklardan dolayı mı diye düşünmüyor da değilim ya da bozulmuş olabilir miydi? Gerçekten bu kadar ağır mı kokması gerekiyordu?
2) Glikoz çok keyifli bir madde (eskiden annem ağdasını evde yapardı ve biz ablamla hep aşırıp yerdik onu) onu ölçeğime boşaltırken ki çıt çıt hava boşluklarının çıtırdaması bana bu eski günleri hatırlattı :)
3) Herşeyi tarifine uygun, anlatıma uygun yaptım, hatta o 7 dakikayı bile saat tutarak yaptım. İlk başta herşey normal ve güzel gidiyordu.7 dakikadan sonra kalıbıma döktüm ve 10 dakikaya ayarladım ki kesikler atayım diye. Ama ne yazık ki 10dakikadan sonra hala cok yumuşaktı. Dedim ki herhalde havalar sıcak bir 10 dakika daha bekleyeyim ama ikinci 10 dakikamdan sonra bile hala yumaşaktı ve sertleşmemişti. Bunun ardından üçüncü 10 dakika ve dördüncü 5 dakika derken uykum geldi ve dedim ki yatayım sabaha katılaşınca bir şekilde keserim.
Ama ne yazık ki sabah kalktığımda da karamelim Nutella kıvamında idi :)
Neyi yanlış yaptım ya da neyi az ya da çok yaptım anlamadım ve aslında bu kadar uğraşmama rağmen başarısızlığa çok üzüldüm. O kadar heyecanla beklediğim karamelim ekmek üstü sürülmeceye dönmüştü :)
Acaba yeterince kaynatmadım mı çünkü karamelin rengi hala cok dönmemişti 7. dakikadan sonra acaba o yüzden mi böyle yumuşak kaldı? Ya da kullandığım condensed milk mi bozuktu?
Azimliyim ve bir daha bu gece deneyeceğim. Bu sefer yakma ihtimalini pek düşünmeden biraz daha uzun tutacağım bakalım. Ama bana yardımcı olacak tüyo verirseniz ya da acaba nerede hata yaptım diye aklınıza birşey geliyorsa yazar mısınız rica etsem?
Bu arada en önemlisini söylemeyi unuttum tadı güzeldi :) yani o condensed milk kokusu ile biraz ağır kokuyor ve ağır tatlıydı ama benim çok hoşuma gitti. Bir de onu kesip bonbon haline getirebilseydim çok daha güzel olurdu :)
Yarın size ikinci denememi yazacağım ama sizden bir fikir ya da öneri gelirse çok çok sevinirim :)
Ya da bu gece bana misafir olun ve beraber yapalım ne dersiniz? :) Sizden öğrenecek çok şeyim olduğuna eminim :) Çok ister çok sevinirim :)
Sevgiler
Sıla

Tombul Peri - Sıla dedi ki...

Sabaha kalktığımda ne yazık ki karamelim hala yumuşacıktı :) Hatta Nutella kıvamındaydı, mükemmel bir ekmek üstü sürülecek karamelim olmuştu :)
Neyi yanlış yaptım ya da eksik ya da çok bilemiyorum. Belki karameli biraz daha kaynatmam gerekiyordu çünkü ateşten aldığımda hala pek rengi dönmemişti?
Acaba aklınıza gelen bir sebeb ya da yanlış var mı karamelimi böyle yumuşak bırakacak? Belki de yeteri sıcaklığa getiremedim? (internette herkes termometrelerden bahsediyor :))
Çok heves ettim çok da uğraştım ama başarısızlığa hazırım dediğim zaman galiba kendimi kandırmışım :)
Bu akşam tekrar deneyeceğim. Azimliyim başaracağım. Bakalım bu sefer karamelimi yakma tehlikesini göze alıp daha fazla kaynatacağım. Belki o zaman sertleşir (şimdi de çok sertleşirse gülerim :))
Bu arada condensed milk yerine başka birşey kullanabilir miyim? Krema gibi mesela? Daha az ağır kokan bir malzeme?
Bu arada bu akşam müsaitseniz bana gelmek ister misiniz? Sizden öğreneceğim eminim çok şey var. Ve belki bana neyi yanlış yaptığımı yaparken söylersiniz :)
Çok sevinirim çok keyiflenirim :)
Sevgiler
Sıla

Adsız dedi ki...

merhaba,
Ellerinize sağlık karamelleriniz harika gözüküyor.Bende büyük bir hevesle karamel'i yaptım. Tadı harika oldu. Tek sorun karemeller üst üste konduğu zaman birbirlerine yapışıyor. sizce nerde hata yapmış olabilirim.

tuğba