Kırmızı her zaman aşkın rengi olarak tanımlanmış. Ait olduğu kişi onu rezil de eder, vezir de... O yüzden çaktırmadan kendisine uzaktan bakılır, vücutta hayat bulsun istenir amma velakin bir taraftan da ahkam kesilir: "Ben kırmızıyı sevmem, çok iddialı...". Bakınız duygusal boyutunda karşılığına "Aşık olmam, olmak istemiyorum...". Taa ki...
Ben kırmızıyı değil, kırmızı gelip beni bulana kadar. Aldım kabul ettim. Şimdi o kırmızının içine şeker, un, yumurta koydum. Kalıplara paylaştırdım. Isındıkça büyüdüler, küçük olan kalıplarından dışarı çıktılar. Ve şimdi bu lezzetli kırmızılar karşınızda;
Kırmızı Kadife Kapkek (Red Velvet Cupcake):
Joy The Baker'dan adapte edilmiştir.
8 adet
Hazırlanma Süresi: 15dk
Pişme Süresi: 18dk
Servis Süresi: 1 saat
Gerekli Malzemeler:
- 1 cup / 1 su bardağı un
- 1,5 teaspoon / 1/2 paket hamur kabartma tozu
- 1/8 teaspoon / 1 çay kaşığının ucu ile tuz
- 5 tablespoon / 100gr margarin (oda sıcaklığında)
- 1/2 cup / 3/4 su bardağı toz şeker
- 1 yumurta
- 1/2 cup / 3/4 su bardağı süt
- 1/2 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya aroması
- 1/2 tablespoon / 1/2 yemek kaşığı kırmızı gıda boyası (Opsiyonel: İstenirse gıda boyası eklenmeden vanilyalı olarak da hazırlanabilir.)
Güney Amerika'ya özgü bir tarif olan Kırmızı Kadife Kek, orjinal adı ile Red Velvet Cake; 1920 yılında bir otel mutfağından çıkma. Kırmızı gıda boyası ile renklendirilen kek, Amerika'da son 10 yılda daha popüler olmaya başlamış. Özellikle düğünlerde tercih edilen Red Velvet Cake'in tarifinde yer alan kırmızı gıda boyasını tercih etmeyen şefler de bulunmakta. Renk için çözümleri pancar şekeri veya pancar kökü olmuş. Yapılan araştırmalarda aslında kakao ile de bu tonu yakalamanın mümkün olduğu ortaya çıkmış. Pancara rengini veren kırmızı boya maddesinin "Antosiyanin", kakao içinde de yer almakta. Sadece kakao miktarını ve markasını iyi belirlemek(Kaynak: NewYork Times) gerekiyor. Açıkcası üzerinde denemeler yapmak gerek. Yapar mıyım? Kakao ve pancar kökü ile evet...
- Fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma ile ısıtılır.
- Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin, mikser ile çırpılır ve üzerine şeker ilave edilir. Rengi beyazlaşıncaya kadar çırpmaya devam edilir.
- Beyazlaşmış olan kremanın içine yumurta kırılır ve iyice karışması sağlanır.
- Diğer tarafta vanilya aroması, süt ve kırmızı gıda boyası bir kapta iyice karıştırılır. Gıda boyalarının markalarına bağlı olarak verecekleri renk etkisi de farklı olacaktır. Buna dikkat etmekte fayda var. Kısa süreli bir pişirme olacağı için gıda boyasını süte karıştırdığınızda alacağı renk, kapkeklerinizin rengidir. Bilginize...
- Un, tuz, hamur kabartma tozu birlikte elenir. 3 parti halinde unlu karışım dediğimiz kurular, aralarda 2 parti halinde yaş karışımlar yani kırmızı ve vanilyalı süt; mikser çırpma işlemine devam ederken ilave edilir. Sıralama: "Kuru - Yaş - Kuru - Yaş - Kuru" olacaktır.
- Hazırlanan hamur 8 adet kağıt kapkek kalıplarına paylaştırılır.
- 180 dereceli fırında 15-18 dakika boyunca pişirilir. Süre sonunda soğuması için tel ızgaraya alınır.
Hazırlanan kapkekleri süslemek için arzu ettiğiniz kremayı kullanabilirsiniz. Bu aralar mutfakta hafif,beyaz ve lezzetli bir krema formülü bulmaya çalışıyorum. O yüzden krema kısmını sanki hiç yaşanmamış bir şekilde atlayarak, Sevgililer Günü için hazırlanan kapkeklere modelleme hamuru ile farklı bir hava kazandırmak amacıyla hafif bir geçiş yapıyorum:
250gr
Hazırlanma Süresi: 15dk
Gerekli Malzemeler:
- 225 gr ince çekilmiş pudra şekeri (Celal Usta - Nişasta katkısız)
- 1 teaspoon / 1 çay kaşığı glikoz
- 6 teaspoon / 6,5 çay kaşığı soğuk su
- 3 teaspoon / 3 çay kaşığı tylose (silme)
Modelleme hamuru oldukça yumuşak olarak gözüken ama hızlı bir şekilde çalışılması gereken bir hamur türü. Hızlı sertleşmesinin önüne geçebilmek için hazırladığınız 250gr kadar modelleme hamurunun içine 150gr şeker hamuru (ev yapımı veya hazır) ilave edebilirsiniz. Mutlaka ve mutlaka hamuru hava almayacak şekilde saklamayı sakın unutmayın. Şeker hamuru ve modelleme ile ilgili güzel çalışmaları olan Hülya'nın sayfasından da bu konu ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkün;
- Pudra şekeri ve tylose birlikte elenerek bir kaba alınır.
- Gliloz ve soğuk su, bu kabın içindeki malzemenin üstüne dökülür.
- Beklemeden yoğurma işlemine başlanır. Başlangıçta ekmek kırıntısı ve ele yapışan bir kıvamda olan hamur, yoğurmaya devam ettikçe toparlanacaktır.
- Oldukça yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam elde edildiğinde modelleme için gereken hamur hazır olmuş olacaktır.
Hazırlanan hamuru istediğiniz gibi renklendirebilirsiniz. Bu çalışma için ben ten rengini seçtim. Daha önce polimer kil teknikleri içinde yer alan ve "Eskitme" dedimiz yöntem ile desen plakaları hazırlayarak sadece kapkekleri değil, istediğiniz herşeyi süslemeniz mümkün olacaktır.
Modelleme Hamuru ile Eskitme Çalışması:
Hazırlamış olduğunuz modelleme hamurunu açtıktan sonra üzerine desen çalışması yapılır. Bunun için küçük ve detaylı desenlerin seçilmesinde fayda var. Daha sonra üzerine eskitme yapılacağı için ne kadar küçük olursa eskitme o kadar güzel gözükecektir. Desen uygulaması yapıldıktan sonra kağıttan kestiğiniz kalıbı, iğneler yardımı ile üzerine uygulama yaptığınız hamura tutturulur. Desen gene bir iğne yardımı ile alttaki hamura aktarılır. Daha sonra iğne deliklerinin üzerinden maket bıçağı ile geçilerek, uygulama yapacağınız ana desen ortaya çıkarılır.
Hazırlanan desen çalışmaları, bir miktar yüzeylerinin sertleşmesi için oda sıcaklığında kurumaya bırakılır. Bundan sonraki çalışma üzerlerinin gıda boyaları ile boyama çalışması olacaktır. Ton olarak bir kat daha koyu rengi seçmekte fayda var. Kahverengi ve ten renkleri bu uygulamada benim seçmiş olduğum renkler. Bir suluboya fırçası yardımı ile çalışacak renkleri, desen üzerine özellikle boşlukları dolduracak şekilde sürülür. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra su ile birlikte temiz bir fırça ile yüzeydeki renkler temizlenir. Fırçaya çok su alındığı takdirde, boşlukların içindeki renkleride almanız mümkün olacaktır. Bu yüzden temiz bir kağıt mendille fırçadaki fazla suyu alabilirsiniz.
İstemiş olduğunuz görüntüyü yakalayana kadar su ile boyaları temizlemeye devam ediyorsunuz. Tamamlandığında gene oda sıcaklığında kurumaya bırakılır. Yaklaşık 1 saat sonra desen çalışmanız kullanılmaya hazır hale gelmiş olacaktır. Artık Sevgililer Günü için gerekli tüm parçalar birleşmeye hazır. Güzel bir kutu, kırmızı kapkekler ve aşkınızı belirten bir mesaj;
Cuma günü truflarla finali yapmak üzere,
Sevgiler ve saygılar...
Peçete Alışverişte:
- Modelleme kalıpları, glikoz, tylose ve Americolor gıda boyaları: http://www.pastamalzemeleri.com/
34 yorum:
Şu anda ekrana kilitlenmiş vaziyetteyim aşık oldum diyebilirim harika olmuş yaaa
sen harikasın diye boşuna demiyorum ki ben.
ellerine sağlık canım
sevgiler..
bayıldım bayıldım nefis olmuş ellerine sağlık sevgiler....
yorumumu erkenden yapmıs olsamda MÜTHİŞ olduklarını tekrarlamak istiyorum.. :)
bende bir gün böyle güzellikler yapabilecekmiyim? cevap : aklımda sadece soru işaretim asılı kalmakta..
Kitap hazırlığı var gibi, yanılıyormuyum ?
canım
ellerine sağlık pür dikkat okudum enfes bir anlatım ve görüntü tekrar ellerine ve emeğine sağlık
Sevgiler
NEFFFFİİİİSSSSS....ELLERİN DERT GÖRMESİNNN...HARİKASIN CANIM BU DEĞERLİ BİLGİLERİ BİZLERLE PAYLAŞTIĞIN İÇİN SANA TEŞEKKÜR EDERİM....AMA TEN RENGİ BOYAM YOKKK:(((HANGİ RENKLERİ KARIŞTIRIRSAM BU RENGİ ELDE EDEBİLİRİM AYŞEMCİM ???? THANKSSSS.....
:)
Bu kadar güzel bir şey yapıp bu kadar güzel anlatmanız...
Harika diyorum
Sevgiler
Ayseeeeeem...bende Betül gibi kitlendim gercekten. HArika tarifler,ayrintili anlatim ve sonuc mükemmel.Trufflari merakla bekliyorum...sevgiler
zehra
Kırmızı kadife Kapkek lerle uzaktan yakından akrabalığım yokken adım nerde geçiyormuş bakiiim oldum:)Buldum;)
Eskitme çalışman çok başarılı.Ben de bu tekniği ağaç kütüğü yaparken kullanıyorum.Hatta sayfamda detaylı vermek de istiyorum.
İpuçlarına bayıldım bu arada.Martha'nın sayfasını incelemiş gibi oluyorum sayfana her gelişimde:)Fudgeler,çekim detayları,kaliteli resimler.Tabii senin artın herşeyi kendin yapman şekerim:)Tebrikler...
Merhaba Ayşem, son günlerde sık sık ve güzel tarfilerle güncellediğin siteni ilgli ile takip ediyorum.
Fındıklı minik kurabiyelerinden yaptım ve çok lezzetli oldular, tarifi kendi blogumda senin linkini de vererek paylaştım.
Umarım sorun değildir, haber vermek istedim. İstersen tarif kısmını değiştirebilirim.
Ayşemciğim ellerine yüreğine sağlık ne güzel anlatmışsın.Resimler bir harika pastacılığın yanısıra fotoğrafçılık kursu da verirmisin..:)
Sözle birşeyler söylemem gerekseydi şu anda, yok... kitlendim, tek kelime çıkmazdı ağzımdan..
Ama Allahtan ellerim birazcık çalışıyor :))
Ayşem, sen bitirdin olayı, aştın artık.
Yani son bir aydır senin yaptıklarını izlerken boğazımda tükürükler birikiyor, çünkü yutmayı unutuyorum :))
Trans halinde izliyorum sayfanı, yaptıklarını...
Yani artık diğer bloglara bakmak gelmiyor içimden (kendiminki dahil)
seninki blog sa benimki ne acaba diye düşünüyorum :((
Bu yorumu üşengeçlikten sadece hayran hayran bakıp gittiğim diğer yazılar içinde kabul et olurmu ??
Çook öptüm.
Dün akşam upuzun bir yorum yazmıştım ama gelmemiş sanıyorum. Neyse burada özetleyeyim. Ben bunlara bittim resmen. Eskitmeyi ilk defa gördüm ve bayıldım. Bu ve daha önce yayınladıkların gözümün önünden kitap sayfaları olarak geçit yaptı birden. Sende aynı sayfaları görüyormusun? Ne dersin?
çok şık, çok güzel vallahi diyecek söz bulamıyorum ellerinize sağlık. yeni bir teknikte öğrenmiş oldum sayenizde.
Sevgilerimle,
Cok guzeller ve ask dolular :) Sevgililer gununuz ask dolu gecsin...
yaaa yaaaa ama olmaz kiiii...
şimdi hangisini yapmalı?şaşırmış durumdayım.Macaron?kapkek?çiko?
Hepsi çok kışkırtıcı ama ben akrep kadını olarak kırmızı beni herzaman tam 12'den vurmuştur.
Sunum yaptığın kutular ise ayrı bir güzellik.
Farklısın farklı...
:)))
irem
ne kadar ayrintili anlatmissiniz, resimler decok guzel, ellerinize saglik, cok guzel olmuslar...
burcak
Betül; çok teşekkür ederim. Her zamanki gibi yorumlarınla beni mutlu ettin.
Seda; sevgiler benden sana...
Gökche; o soru işaretlerini paketle bana gönder, sevgiler...
Kuzine; sadece blog için. Kitap çıkarmak için daha çok fırın ekmek yemek lazım. Sevgiler. Not: senden yazı gelir mi bloğuna???
Ayşegül; çok teşekkür ederim. Sevgiler...
Egelim; senni görünce aklıma İzmir geliyor ve ahh diyorum. KAfa karıştırdın bak şimdi. Turuncu renginden çok az beyaz hamura uygularsan ten rengine yakın bir ton elde edersin. Sevgiler...
Aynurum; :)
Hülya Hanım; ben de çok teşekkür ediyorum. Sevgiler...
Zehra; şu anda mutfakta truflar hazır. Bakalım beğenecek misiniz?
Hülyam; senin her zaman ilgin olacaktır. Sevgiler...
Naile; merhaba, sanırım mesajımı almışsındır. Burdan tekrar teşekkür ederim. Sevgiler...
Masal Mutfağı; çok şekersin. Teşekkür ederim. Daha ben bir kurs alayım, ondan sonra...
Müge; ahh körler ve sağırlar olayına mı gireceğiz şimdi? Deli hatun. Sevgiler ve öpücükler...
Ufuk; ilk önce sen. Sonrası allah kerim. Sen beğeniyorsan ne mutlu bana...
Zülbiye; azıcık faydalı olduysam çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Keyif; sizin de efendim her gününüz aşk dolu geçsin. Sevgiler...
İrem; sen de farklısın, biliyorsun değil mi?
Burçak; teşekkür ederim. Sevgiler...
Kadife keki en roooomantik 14 Şubat yiyeceklerinden seçilmişmiş zati...
ayşemciğim çok yararlı bilgilerin için teşekkürler canım.
bende hiç hamur yapmadım.
ve asla memnun değilim hazır şeker hamurlarından.
biraz cesarete ihtiyacım var sanırım.
çok sevgiler..
oğluşu öperim.
Desen ve renkleri ne güzel seçmişsin. Kına deseni gibi ne hoş.
Kek diyoruz ama bunlar sanat eseri olmuşlar. Zaten son günlerde yaptıklarınızı ağzım bir karış açık izliyorum. Sanatçısınız siz Ayşem.
You are such an artist! Gorgeous red velvet cupcakes. I love them. Truly.
You are such an artist! I love your red velvet cupcakes. Truly.
süper olmuş canım.ellerine sağlık
Hey bebek ne yaptın sen yahu???
Artık ne diyeceğimi bilemiyorum çalışmaların karşısında veee
önünde saygıyla eğiliyorum bacım :))
Ayşemcim sana bir ödülüm var nacizane,bir ara benden alıver :))
Tijen; teşekkür ederim. Romantik miydi? Sanırım. Sevgiler...
Bir dutum, masalım; sen yaparsın, yapalım sana istersen bir şeker dosyası...
Münevver Anne; tekrar resimlere bakınca ben de öyle gördüm. Öpüyorum sizi...
Misket limonu; mahçup oluyorum, bu işi yapanların yanında benimki sadece hobi. Eğer ki size faydam oluyorsa ne mutlu bana...
Lisa; thanks a lot. and same something to say for you... loves
Lezzet Durağı; çok teşekkür ederim. Sevgiler...
BYG; kısaltma nasıl ama... Ben de sizlerin karşısında saygıyla eğiliyorum. Sevgiler...
Yaso; aldım, gitti... öperim...
amaannıınnn müthiş güzel bir görüntü eline ve emeğine sağlık....
Merhaba..
Kırmızı renkli keklerden ben de denemiştim ama niyeyse yiyenler tedirgin oldular , sanırım renginin yapay olmasından kaynaklanan bir tedirginlikti bu..:(
Elma şekeri yememişlermiydi hayatlarında diye düşünmeden edemedim..:)
Sonra kırmızı boyanın , "Cochineal" (koşineal) isimli kırmızı kabuklu bir böceğin dişilerinden elde edildiğini öğrenince onlara hak verdim..:)
Pancar ile denenmesi gerek ama bu aşamada suyu kullanılmalı sanırım, pancarı havuçlu kekte olduğu gibi rendeleyerek denemiştim , kek piştiğinde renk farklı bir hal aldı..
Neyse fazla uzattım sözü, ellerinize sağlık
sevgiler
Süperrr... Ellerinize, fikrinize saglik... Gercekten son derece enteresan ve zarif olmus kapkekleriniz.... Tebrikler...
aynı tarifi bilmemkac ay sonra bi daha okuyup bi daha ekran karsısında gevremek de hos tabi
Merhabalar,
Ben bir süredir blogunuzu takip ediyordum ama tariflerinizi hiç deneme şansım olmamıştı, ta ki düne kadar.. Bu fotoğrafları görür görmez vuruldum ben bu keke! Tarifiniz o kadar güzel ki, kek yumuşacık oldu. Bloguma hemen koydum.
Teşekkürler...
Sevgiler..
http://sevgilibebe.blogspot.com/2011/02/pink-velvet-cake.html
Yorum Gönder