5 Şubat 2009 Perşembe

Makaron 1... (Macaron 1...)

Tariflere cinsiyet belirleme gibi bir saplantım var. Mesela browni benim için her zaman erkek olmuştur. Çikolata ve kakao ayarı sayesinde bazen sert, bazen yumuşak. Ama ayarını yapmak tamamen sizin elinizde. İsteğinize uygun olarak tadını şekillendirebiliyorsunuz. Peki makaron dendiğinde? Sanki Truva Savaşı'na sebep olmuş Helen... Herkesin aklını başından alan, elde edilmesi gereken zafer. Hakkında şiir yazılmış, tek başına kitap konusu olmuş. Bence bir kadın ruhuna ve bedenine sahip. Sert kabuk ama kırılgan incelikte, içinin yumuşaklığı bademin doğal aroması ile zaman zaman keskinleşiyor. Krema ise ruhunu tamamlayan bir parça, farklı dokularda, farklı tatlarda...

Makaron konusunda uygulanan tarif ve yöntemler değişken. Türkçe kaynak olarak Zinnur ve Işıl'ı göstermek mümkün. Özellikle Işıl'ın moleküler gastronomi yaklaşımı sayesinde daha da rahat uygulanabilir hale geliyor. Ama işin özeti, çok pratik yapmaktan geçiyor. El ve fırın ayarı makaron için en önemli iki unsur. El ile karıştırma işleminde kıvamın tutması ve fırının içindeki sıcaklık dağıtımının (Fırının ön ve arka tarafların farklı ısınması) bilinmesi tarifin başarı ile gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Denemeler devam edecek ve sonuçlar paylaşılacaktır diyerek, Sevgililer Günü için hazırlanabilecek tarif ve sevgili için süpriz hediye örneği ile huzurlarınızda;



mac5 mac6




Makaron (Macarons):
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 12dk
Servis Süresi: 24 saat

Gerekli Malzemeler:
  • 100gr / 3 yumurta beyazı (Keskinoğlu L boy Yumurta, oda sıcaklığında)
  • 50 gr / 2,5 çorba kaşığı toz şeker
  • 110gr / 6 yemek kaşığı dolusu badem tozu
  • 200gr / 12 çorba kaşığı dolusu pudra şekeri (Celal Usta Pudra Şekeri)
  • Renklendirmek için gıda boyası ve kakao

mac1


Tarifte gram olarak verilen ölçüleri bardağa veya kaşığa çevirmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Malzemelerin eksik veya fazla gelmesi tarifi ciddi boyutta etkiliyor. Eğer mutfak teraziniz yoksa sevgililer günü hediyesi olarak önümüze güzel bir fırsat çıkmış demektir. Ufak da olsa mutlaka bir terazi edinin derim. Çok ama çok işinize yarayacak:

  1. Hazırlanma süresi oldukça kısa olduğu ve fazla beklemeden çalışmak gerektiği için bütün malzemeleri çalışma tezgahınızın üstünde hazırlamanız yararınıza olacaktır. Yumurta aklarını mikser haznesine koyup köpürtmeye başlayın, köpürmeye başladığında toz şekeri azar azar ilave edin. Beze kıvamında bir krema elde edildiğinde mikser ile çalışmayı bırakabilirsiniz.

    mac7 (3) mac7 (2) mac7 (4)

  2. Diğer tarafta pudra şekeri ve badem ununu bir öğütücüde iyice birbirine karışıncaya kadar inceltin.
  3. Elde ettiğiniz bu karışımı mikser haznesine alıp, spatula ile yumurta akına karışıncaya kadar karıştıralım. Bu işlemi yaparken çok hızlı olmayın. İstenilen kıvam; hamurun hafif sakız gibi olması, spatulanızın üstünde öbek halinde kalmasından ziyade biraz da zorlanarak üstünden düşmesidir. Arzu edilirse bu aşamada gıda boyası da ilave edilir.
  4. Yağlı kağıt kaplanmış tepsiye yuvarlak olacak şekilde -ki bunu en rahat sıkma torbası ile gerçekleştirebiliyorsunuz, 2cm'lik aralıklarla makaronları yerleştiriyorsunuz. Son dakika eklentisi: Oya'nın hatırlatan sorusu sayesinde hemen bir açıklama ekliyorum. Fırınlamadan önce tepside bekletme süresi ile ilgili birçok fikir var. Ben iki tepsiyi birden hazırladım. İlk beyaz tepsi hazırdı. Daha sonra kırmızı olan makaronları hazırladım. Bu hazırlık aşamasında, yani kırmızıları hazırlarken beyaz olanların üstü hafif kabuk bağladı. Fırınlama işlemi sırasında da dışarda bekleyen ikinci tepsi olan kırmızı makaronların üstü kabuk bağlamıştı. Kısacası özel herhangi bir süre tutulmadı.
  5. 150 derece ön ısıtma yapılmış fırında 10-12 dakika pişirme işlemi gerçekleşiyor. Süre sonunda tel ızgarada soğumasını sağlıyorsunuz. İyice soğuduktan sonra makaronları yağlı kağıttan kolayca ayırabilirsiniz.
  6. Hazırlayacağınız krema ile makaron kapaklarını birbirine yapıştırdıktan sonra buzdolabında 24 saat bekletilir. Servise alındığında hem krema sertleşmiş olacak hem de makaronların lezzeti oturmuş olacaktır.

mac


Bu uygulamalar sırasında makaron hamurunun kıvamının görüntü için ne kadar önemli olduğunu gördüm. Fotoğraflardan sol taraftaki beyaz makaron oldukça fazla çırpılmış yumurta akından kaynaklanan bir hamurla hazırlandı. Üstü pütürlü kaldı. Sağ taraftaki ise mevcut ve sert olan beyaz hamura kırmızı kırmızı gıda boyası ilave ettiğim ve karıştırdıkça yumuşayan hamurdan elde edilen kırmızı makaronlar var. Üstleri düz olarak şekil aldı ve pişti.


mac7 (5) mac7 (6)


mac7


"Tartelette" sitesinde makaron yapımını okuduğumda, karışımı 50 kez karıştırdığını öğrenmiştim. Oldukça mantıklı. Yumurta beyazını karıştırdıkça köpükleri sönecek ve yumurta beyazı daha akışkan kıvama gelecektir. Yani hamur sert olduğunda sakın vazgeçmeyin, karıştırdıkça yumuşayacak ve istediğiniz kıvama gelecektir.

Makarondan sevgi kartı?... Tarifi çok kolay, yumurta, un, yağ, şeker yok. Hele fırına hiç gerek yok. Bulabileceğiniz siyah-beyaz bir resim, renkli fon kağıdı, delgeç ile şekillendirilmiş yarı saydam bir kağıttan üzerine duygularınızı yazabileceğiniz bir etiket ve kurdele ile süslenmiş poşet içinde makaronlar... Paylaşım ve güzel duygular için...


mac4 mac3


Yarınki yazıdan vazgeçilmedi. "Koz Helva" yapımı ile görüşmek üzere,

Sevgiler ve saygılar...

17 yorum:

Betül KAVAL dedi ki...

ooooo etekleride oluşmuş harika gözüküyorlar macaronlar.

ellerine sağlık ... yine harikalar yaratmışsın canım..

sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayşemciğim harikasın.
harikasın.
son zamanlarda araştırdığım tek şey buydu.
harikalar....

dilek dedi ki...

sevgililer günü için hazırladığınız herşey çok güzel,hangisini yapayım karar veremiyorum,fotoğraflarınız da sunumunuz da mükemmel ,elinize sağlık ,sevgiler

hilal imrak dedi ki...

ya sen olayı aştın artık, hızına yetişemiyorum yaptığın muhteşemliklerin, ağzı açık bakakalıyorum herbirine, lütfen devam et..

Adsız dedi ki...

Peki bişey sorucam..Tepsiye sıktıktan sonra üzerlerinin kuruması için bekletmedin mi Ayşem'cim..Çok da şirinler minik minik..Sevgilerimi gönderiyorumm..

Eya dedi ki...

Sevgili Ayşemciğim...yeni tarzın,fotoğrafların ve her zamanki gibi fikirlerinle sıkı takiptesin. Herzaman uğrayamasamda benim vazgeçilmezlerimden oldun.İyiki varsın...macronlar harika...sevgiler

zehra

renklipastalar dedi ki...

Çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Özellikle sevgi kartına bayıldım. Bende uzun zamandır denemek istiyordum fakat cesaret edemiyordum. Çok da kolay anlatmışsın. Muhakkak denicem. yarın için güzel bir cuma diliyorum.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

benim için de bir şeker hamuru bir de macaron en uç noktalar nedense.harika görünüyorlar,ellerine sağlık.bu arada fotoğraftaki ufaklık sensin sanırım,harika bir foto.

hanimelipasta.com dedi ki...

Sen gerçekten harika bir kadınsın, biyonik falan mısın şekerim maşallah hızına yetişemiyorum. Yine başıma iş, kafamda yapılacaklar sırasını yine alt üst ettin :)
Hepsi çok güzel olmuşlar eline koluna sağlık. Fırınım gelince ilk işim bu çıtırıklar. Artık yine birliste yaparsın ;)
Sevgilerimle
Hülya

www.bebegiminyemekgunlugu.blogspot.com
www.hanimelipasta.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Bir gün fırsatı bulup bakamadım neler yapılmış neler yahuuu

Masa başında olmama rağmen hızına yetişmek mümkün değill ayşemmm neler yapmışsınnn??

Bunlar tam bir sevgi pıtırcığı olmuş,bu kadar kolay yapıldığını hiç düşünmezdim.
Bu şirin renkli birlikteliğin arasına uygun krema örneği verseydin benim gibi acamiler için daha iyi olucaktı ama((((kaynak bloglardan bakıcaz artık)

Ne yapmalı hafta sonu gerekli malzemeler alınmalı ve dersimize çalışmalı.

ÇOk anlamlı ve farklı bir sunum olmuşş.

Muhteşemsin..
Ellerine sağlık.

irem

egeli dedi ki...

NEFİS OLMUŞLAR CANIM,ETEKLERİDE NE GÜZEL FIRFIRLANMIŞ.
GEÇEN SENE OKTAY USTANIN PROGRAMINDA YAPTIĞIN MAKARONLARIN TARİFİNİ UYGULUYORUM ,HARİKA OLUYORLAR ,O KADAR TARİF DENEDİM ,EN BAŞARILISI SENİN TARİFİN OLDU,BU VERDİĞİN TARİFLE HEMEN HEMEN AYNI ZATEN ....TEŞEKKÜR EDERİM ,ELLERİNE SAĞLIK AYŞEMCİM

Adsız dedi ki...

Merhabalar, yaptıklarınız, sunumunuz o kadar güzel ki :) Ellerinize sağlık..Sevgililer günü için bu tarifinizi uygulamayı düşünüyorum, macaronların arasına sürülecek krema tarifi de alabilir miyiz sizden ? Şimdiden teşekkürler. Sevgilerimle.. Seçil -

Semra Altay dedi ki...

Merhaba,
Görüntü, anlatım herşey harika. Açıkçası uzun süredir denemek istiyorum şimdi görünce hemen denemeliyim diye düşündüm.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com

pecete dedi ki...

Betül; teşekkür ederim, yakından takip ettiğin için...

Dutum masalım; umarım denersin ve beni de haberdar edersin.

Dilek Hanım; ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için...

Hilal; özledim seni, neredesin???

Oyosh; hatırlatma için teşekkür ve sevgiler...

Zehra; iyi ki sen de varsın. Teşekkür ederim.

Renkli Pastalar; sonuçları heyecanla bekliyorum.

Yaso; bingo diyorum. Benimkinin çocukluk resmini bulamayınca böyle oldu. Sevgiler...

Hülya; fırın geldi mi, merak ettim...

İrem; sen yok musun, sen... Öpüyorum...

Egelim; ben teşekkür ederim, tarif takibinde bu kadar ısrarlı olduğun için. Sevgiler...

Seçil Hanım; öncelikle teşekkür ederim. Macaronların arasına en yakıştırdığım krema cinsi ganaj. Bire bir ölçüyle rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Mesela 250ml (küçük paket) kremaya 250gr kuvertür çikolata. Kremayı ılık ateşte ısıtın (kaynatmadan), sonra içine ince kıyılmış çikolatayı ilave edip, eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alın ve ılınınca buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 1 saat sonra macaronların arasına sürülecek kıvama gelmiş olacaktır. Haberlerinizi bekliyorum. Sevgiler...

Semra Hanım; teşekkür ederim. Güzel sözler ve ziyaretiniz için... Sevgiler...

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..

Hayret, blog dünyasına adım atalı 5ay olmuş ama ben sizin blogunuza yeni denk geldim..

Böyle özenle hazırlanmış blogları atlamam ben ama kaçmış gözümden demek..:)

Bu makaron denen renkli yumurcaklar (bakın benim uygun gördüğüm cinsiyet de yumurcak oldu bunlara) yapılacaklar arasında..

Tebrik ederim, takipteyim,kapıyı aralık bırakın, arada uğruycam.
SEVGİLER.

Unknown dedi ki...

bu tarifi ararken karşıma ilk sen çıktın zaten google yazıp aratmam hataydı direk senin sayfana girseydim ya :)
süper görünüyor makaronların :)
fotoğraflarda harika yani :)
öptüm güzel kadın :)

ozguluntarifleri dedi ki...

Ellerine saglik Aysecim makaronlar harika gorunuyor Sayende yillardir denemek istedigim makaronlari blogunda gorur gormez denedim nefis oldu. Bir dahaki denememde daha guzel olacagina eminim:)
su anda sitemde yayinda
tarifiniz ve aydinlatici bilgiler icin cok teskur ederim canim.
kucak dolusu sevgiler.