3 Nisan 2009 Cuma

Krep Çeşitlemesi... (Savory Crépe Terrine...)

Birdiler, iki oldular. Aslında ikinci kısım bir ekip. Abi'yi artık tanımayan yoktur. Ama ekip yeni. Yorum yazmışlar; tuzlu yap... Abi'nin o sakin ve ılımlı sesinden sonra, onların ki 5.7 şiddetinde beynimde patladı. Araştırdık, bulduk, yaptık. Dino, onu akşam yemeği zannetti. "Sipariş verebilir miyiz?" sorusuna garip bakışları da sanırım o yüzdendi.
"Eee, mutfaktaki?!"
"Yok, o yetişmiyor..."
Çok feci çevirdim olayı. Birazcık kızardım. Kendime "Hain kadın!" dedim ve kocaman gülümsedim Dino'ya. Aç kalmadık ama kimse de dün gece yapılan tuzluya nail olamadı;

crep




Her zamanki krep, içerik açısından dolgular belki farklı. Birleştirme ve sunum açısından çok başarılı. Tarif; Boşnak kökenli, ingilizce tarif veren bir siteden. Değişik bir arkadaş: Palachinka... Sunumlarla oyun oynuyor. Bir iki tarifi denedim ama sanırım reçeteleri adapte etmek gerekiyor. Belki tarifi sizde vardır, sunum kısmını uygularsınız. Neşeli Yemekler havasında... Açıkcası bizlerde, bu şekilde hazırlanan bulamadım. Eğer bilginiz varsa, paylaşın. Beraber yazıya notlar düşelim. Başlangıç;

Krep Çeşitlemesi (Savory Crépe Terrine):
"palachinka.blogspot.com" sitesinden uyarlanmıştır.
8 adet 18cm'lik krep
Hazırlanma Süresi: 1,5 saat
Bekleme Süresi: 12 saat
Servis Süresi: 5 dk


Gereki Malzemeler:
Krep için:

  • 250ml süt / 2,5 su bardağı süt
  • 60gr tereyağ veya margarin (eritilmiş ve soğutulmuş)
  • 150 gr / 1 1/4 su bardağı un
  • 150ml / 3/4 su bardağı su
  • 4 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı fındık tozu
  • Bir çimdik tuz
  • Yarım limon kabuğu rendesi (Opsiyonel)

roller

Düz yazı mantığında tek bir cümle yazacağım; bütün malzemeleri karıştırın ve 1 saat dinlendirin. Krep hamuru hazır. Süre sonunda, yaklaşık 18cm'lik çok az yağ ile yağlanmış teflon tavaya bir ölçü (Kepçe) krep hamuru alın, her iki tarafı hafif kızarıncaya kadar pişirin. Çok cümle oldu, di mi?!..

Şimdi daha çok cümle kuralım. Krepler hazır. Dolgu malzemeleri olarak 3 farklı renkte ve çeşitte hazırlık yapıyoruz. Bu aşamada ufaklık yanınızda olsun. Ortalık batacaktır ama takılmayalım. Biliyoruz ki; Kirlenmek güzeldir... Bazen Bebi'nin bu yüzden kendisini çamurlara atlamasını engelleyemiyorum ama olsun. (İç ses: farkında mısın hain kadın; konuyu dağıtıyorsun.. Cevaben Ben; tamam, tamam..)

Hazırlanacak dolgu malzemeleri ıspanaklı, mantarlı ve domates püreli;

Ispanaklı dolgu:

  • 400gr ıspanak (Ayıklanmış ve temizlenmiş. Sapları işin içinde)
  • 3 diş sarımsak

spanich

Bir tencerenin içinde hiç su koymadan, ıspanak ve sarımsak pişirilir. Tezgaha alınır. Soğuduktan sonra mutfak öğütüsünden geçirilerek püre haline getirilir.

Mantarlı dolgu:

  • 450 gr mantar (Oldukça küçük doğranmış)
  • Bir çimdik tuz
  • Bir çimdik karabiber
  • 1 çay bardağı krema

mushroom

Mantar ve tuz, ocak üzerinde su ilave etmeden mantarlar, kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Biber eklenir. Tezgah üzerine alınır. Krema ilavesinden sonra mutfak öğüttüsünden geçirilerek, püre haline getirilir.

Domates püreli dolgu:

  • 400ml domates püresi (2 küçük kutu)
  • Bir tatlı kaşığı kekik
  • Bir çimdik tuz
  • 50 gr mısır nişastası

tomato

Domates püresi, tuz, kekik ocak üzerinde kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir. İlk fokurdamanın duyulmasından ve görülmesinden sonra tezgaha alınır. Azar azar mısır nişastası, karıştırılarak ilave edilir. Hafif bir koyuluk yakalandığı an, dolgu hazırdır.

pacet1pacet

Ellerde krepler, bir yanda dolgular ve karşınızda içine streçfilm serilmiş bir kalıp... Ekmek için kullandığınız veya derince herhangi dikdörtgen şeklinde kalıp olabilir. Tek tek dolgu malzemelerini kreplerin içine (3 tatlı kaşığı dolusu)konarak, sarılır. Hazırlanan rulolar kalıba tabandan başlayarak dizilir. Dikkat edilecek nokta; sardıktan sonra üste kalan açık ucun kalıba yerleştirdiğinizde size bakıyor olması. Kalıp daha sonra ters çevrileceği için , eğer bu ucu aşağıya doğru yaparsanız; yani kalıbın tabanına doğru, kalıptan çıktıktan sonra gerek sunumda gerekse keserken problem yaşama ihtimaliniz çok yüksek olur. Taban hazırlandıktan sonra diğer ruloları ister renk sıralamasına göre isterseniz gelişigüzel yerleştirebilirsiniz. Yanyana gelecek ruloları birazcık sıkıştırmak mümkün. Bütün parçaları yerleştirdikten sonra kalıbı komple streçfilm ile sarıp, buzdolabında 12 saat bekletiyorsunuz. Önemli. Neden? Kalıptan bir bütün halinde çıkması için gerekli bir süre... Süre sonunda servis tabağına alınır ve dilimler halinde kesilerek servis yapılır. Keserken dağılmaması için bir dikkat lazım. Acele etmeden ve yavaşça...

final

Şimdi izninizle sizi, bu cuma günü -ki kimi çalışanlar için mutlu ve kutlu gün oluyor, bir fotoğrafçıyla tanıştırmak istiyorum. Yeri, göğü ve herşeyi fotoğraflayan biri. Garip ve adlandıramadığım bir şekilde fotoğraflara bakarken huzurlandım. Bulduğumu taciz ediyorum ya, onu da taciz ettim. Üzerinde pek uğraşmamadığı ama sanırım bundan sonra uğraşacağı bir sayfası var. (Dilara'ya not: Duy sesimi, severiz biz bu fotoğrafları, değil mi?)

Adı üstünde; http://www.cekirdekten.blogspot.com/

cekirdekten.blogpost.com Banu

Fotoğraf Banu Tuncel'e aittir.

Bu haftasonu başımıza ne gelsin; sevdiğimiz parfüm kokusu ile güneşin sıcak ışınları gelsin... Bu hoş birlikteğin yaşanacağı bir haftasonu olması dileği ile...

Bu kısım bendeki onu ilgilendiriyor: gidiyorsun... Radyoda "Yüksek Sadakat" çalıyor. Açsana, tuttum senin için...

Sevgiler ve saygılar,

24 yorum:

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ellerinize sağlık sunum ,anlatım herşey çok güzel sevgilerimle iyi haftasonları

Unknown dedi ki...

Ayşecim ellerine sağlık hepsi birbi
rinden şık ve leziz sevgiler...

pecete dedi ki...

Teşekkür ederim. Size de güzel bir haftasonu olsun. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

birincisi krep olayına hastayım ben..
bir zaman Brüksel'deyken, teyzemin kızı Miray beni mezun olduğu okulun karşısındaki bir cafe'ye götürmüştü. Crep Cafe:)
Menü iki taraflı, iki taraftada toplam 20 seçenek var: Soldakiler tuzlu, sağdakiler tatlı kerpler! bayılmıştım tek kelimeyle. bir krepten nasıl bu kadar çok çeşit çıkarabildiklerine inanamıştım!!
en son geçen hafta sonu somonlu krep hazırladım, ama seninkiler renkleri ve sunuş tarzları itibariyle yüreğimi hoplattı. bu hafta sonu denesem mi ki acaba??

b@ni'yi ben flickr'dan ara ara takip ederdim zaten.. blog açtığını bilmiyordum, sayende öğrendim. oradan da izleyeceğim şimdi. zaten geçen gün senin önerdiğin SnowEggs'in resmen müptelası oldum:)

eline sağlık, iyi ki varsın..

Marija dedi ki...

You have made it so beautiful! Thank you so much!

And amazing photography!

Ordanburdanhayattan dedi ki...

biri seni durdurmalı,bu ne ya,harika bir tarif.ama şunu söyliyim ki ben fotoğraflara bitiyorum senin çektiklerine...

mujdenin denemeleri dedi ki...

Ayşemciğim,harika görünüyorlar.Ellerine sağlık,ben de beklerim.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tatlılarda yapılabilcek herşeyin en doruklarını bizlere sunuyosun ama tuzlularda da ayrı konuşturuyosun yani ?

Krep annemin pazar kahvaltılarında bize yaptığı vazgeçilmezlerindendi,ama evler ayrılıp porsiyonlar düşünce yapmayı unutur oldu,ona güzel bir hatırlatma hazırlamam lazım (beş çayına).
Ayrıca şu fotorafcılık olayına bende meraklanıyorum,acill oalarak marka ve model arayışındayım...

Tarifin yapılacaklar listesine eklendi ve mutfağa doğru yola çıktı.

Güzel bir hafta sonu dileklerimle.

Ellerine sağlık.

irem

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayşem okadar güzel görünüyorkii..
değil yemeye , seyretmeye doyamadım. sabah yapmalıyım, uzun zaman oldu çünkü :)
çok sevgiler iyi tatiller.

Unknown dedi ki...

Abi der ki: Halhal ile beni can evinden vurdun. Bizim her haftasonu olan ritüelimize yeni bir tat kattın. Ellerine sağlık, bize de bekleriz.

Not: Krep için kullanılan tereyağ yerine, krema da hiç fena olmuyor.

zarpandit dedi ki...

arasına bolca labne sürülmüş taze otlar serpilmiş(kahvaltıda bile bahar anımsanmak isteniyor onla alakalı zarasız bir bakıma)birde bol nutellalı ve muzlu.. bloga koymak için fotograflandırılmıs..ama suan hala nerde oldugu bulunamamakta pc içinde..

bahar gelmeli..en acilinden..yoksa katili oldugum papatyalar minik vazomda solacak..ve benim daralmam kendimi kırlara çimenlere çayırla vurmamla sonlanacak..

niye sende bu kadar uzun yorumlar düşmekteyim inan bilmiyorum..

hilal dedi ki...

harikasın, çok tatlısın, seni dikkatle takip ediyorum .. bide bebiş geliyo galiba..çok sevindim aslında önce nee ne bebeği dedim (kendim için arada stres oluyorumda,henüz kızım 1,5 yaşında:)) sonra sizin adınıza çok sevindim..tebrik ederim.sevgilerimle.

Gülfem dedi ki...

Çok çok güzel, ne kadar zevklisiniz. Geçenlerde yabancı bir blogda görmüştüm bunu. sizinki çok daha güzel gözüküyor.

Yasemin dedi ki...

ajanim yani yaptin yapacagini, biz klasik krep tarifi vere duralim, sen bunlari doldur ha bide utanmadan ust uste dizip absurd sekilde sun.. yok yok sen iyice yaramaz oldun, ben seni bi temiz doveyim :D haa bu arada bu kadar baskiya can dayanirmi ;)

pecete dedi ki...

Derya; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Dilayra; denemelerinin neticelerini bekliyorum. Oytun yapıyor yapacağını. Sen de iyi ki varsın, yazıların bana meditasyon oluyor. Sevgiler..

Marija; I'm following you. Thanks for your comment...

Yaso; durdur beni...

Müjde; en kısa zamanda yanındayım. Sevgiler...


İrem; pazartesi bana foto gelecek galiba, öyle hissediyorum.

Nunu; senin salatanın yanında lafı olmaz. Sevgiler...

Abi; size de geliriz. Hatta pazar günü yapıversene...

Gökche; çünkü ben senin yorumlarını okumayı seviyorum. Nedense kopuyorsun kendinden. Güzel çok güzel...

Hilal; çok teşekkür ederim ama bebek dediğimiz şey , yemeknameye yazdığım yeni yazı. Evet, bir adet de kendime istiyorum ama senin bigi ben de eldekine bakınca vazgeçiyorum. Sevgiler ve teşekkürler...

Gülfem Hanım; çok teşekkür ederim. Nazik yorumunuz için. Sevgiler...

Ajanım; senden gelen dayak olsun ama yanında kahvelilerden de getir. Özledim, bilgine...

Zehra Gürgen dedi ki...

Sunumu çok farklı olmuş, bizim küçük cadıda pek sever krepi.Ama değişikliklerede pek açık değiliz,bu sabah kahvaltısına krepi düşürdün aklıma şimdi...

iyi oldu :))

Unknown dedi ki...

80. izleyiciniz oldum bunun bir ödülü varmı?:)
Biraz sitenizi gezdim ve anladım buradakilerin tadını çıkarmak için "biraz" süre olarak yeterli değil.Ben çok yeniyim henüz bu dünya da.Bir kez daha anladım ki öğrenecek çokkkkk şey var
Süpersiniz.

Unknown dedi ki...

Ben ödülümü aldım çok teşekkürler
:)

Unknown dedi ki...

Sevgili Aysem,

Emekciyi besleyen mutfak olarak biliyorsun pecete'nin kalbimizdeki yeri cok farklı :))herbiri birbirinden guzel creplerin tadı bizi cok mutlu etti ELLERINE SAGLIK

Sevgilerimizle
B, I , H, G, B

Bu kadar kisi yemis ve doymustur bu lezzetle

Tijen dedi ki...

Öffff olmuş bunlar be kardeş. Öf yani bu kadın uzakta şimdi. Ha desen kalkıp gidemezsin. Zaten yiyip bitirmişlerdir hepsini. Öffff....

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

MerhabaDobos Torte ile ilgili bloguma bir yorum bırakmışsınız....Ben çok araştırdım ama herhangi bi açıklama bulamadım...macar pastası olduğunu biliyorum sadece :) bir de medena dan aldığım bir tarif var bu hafta içinde vaktim olursa deneyebilirim unutmuşum hatırlatmış oldunuz yorumunuz için teşekkürler :) blogunuzu takip ediyordum bende farklı tarifleriniz ve çook güzel resimleriniz var :) ellerinize sağlık

neseersoy dedi ki...

Ne güzel bir sunum , ellerinize sağlık.
sevgilerimle

Bugday Tanesi dedi ki...

Merhabalar
Blo adresinizi annenizden aldım.Anneniz ile tanışma fırsatı buldum.Ne kibar ne güzel Gülen Teyze:)
Ben 23 yaşındayım ve sohbetlerine keyifle katıldım.kızlar anneler ve onların anneleri.Ben de okuyucunuz oldum artık.Şimdiden memnun oldum...

:) dedi ki...

:)