30 Kasım 2010 Salı

Karamelli Kurabiyeler... (Alfajores...)

Bazı yorumlar vardır ki sizi yazmaya zorlar. Genellikle ruh halinizi biliyormuş gibi bir anda karşınıza çıkar. O dar ve kısa paslaşmalı ruh durumu içinde dudağınız kenarının yukarı doğru kıvrılmasına sebep olur. Öyle kelimelerdir ki sizi zan altında bırakır, eski dosyaları tekrar açmak zorunda kalırsınız. Hala burası benim alanım şeklinde düşünmekten utanırsınız. Çünkü o yorum size, buranın artık sizin özeliniz olmaktan çıktığını, bu kadar bekletmeye hakkınız olmadığını düşündürür. Çok azimkardı. Takdir edilecek bir durum. O yüzden izniniz olursa bu reçete ona gidecek. Selen, umarım bu satırları okuyorsundur ve umarım bu yazı yüzünde bir gülümsemeye sebep olur. Mart 2010 tarihinden çıkıp gelen Alfajor reçetesi huzurlarınızda;

myman



Alfajor(Alfaxor): Latin Amerika'ya göç eden Arap kökenli bir kurabiye. Özellikle yılbaşında gündeme gelenbu kurabiyenin, İspanya'da birden fazla reçetesi bulunmakta. Ekmek kırıntısı, badem tozu ve baldan oluşan bir reçeteden tutun da içinde mısır unu,baharatlar ile de hazırlananlar da mevcut. En önemli özelliği iki kurabiye, ara malzeme olarak karamel ile birleştirilmesi. Dulce de Leche olarak adlandırılan bu karamel tipi, henüz ülke sınırlarının içine girmedi. Ev tipi hazırlanışı için sizi
bu yazıya yönledirme yapacağım. Gerekli malzemeleri nereden bulabileceğiniz de dahil olmak üzere bir çok bilgiye ulşabilirsiniz.
Farklı bir çok reçetenin içinden Matt tarafından Martha Stewart Show'da gösterilen uygulama (ufak bir değişiklikle)listeye alındı. İçinde karamel olan ve kek dokusunda kurabiyeler için her şey hazır. Şimdi mutfak zamanı;

spoon



Karamelli Kurabiyeler (Alfajores):
25-27 adet
Hazırlanma Süresi: 15 dakika
Pişme Süresi: 14 dakika
Servis Süresi: 1 saat

Gerekli Malzemeler:

•3 cup/ 3 su bardağı un
•2 teaspoons / 2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
•1 teaspoon / 1 çay kaşığı tuz
•3/4 cup / 170gr tereyağ (Pınar)
•1+1/4 cup / 1+1/4 su bardağı şeker
•2 adet yumurta (65gr/adet)
•3/4 cup / 3/4 su bardağı süt
•1 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya aroması
•Ara malzeme: Karamel (Opsiyonel; marmelat, reçel veya eritilmiş çikolata)
•Servis için: Pudra şekeri (Opsiyonel)

Hazırlanışı:

1.Fırın 175 derecede ön ısıtma yapılır. Fırın tepsisi 2 kat yağlı kağıt ile kaplanır.
2. Bir kabın içinde un, hamur kabartma tozu ve tuz elenerek hazırlanır.

flour


3. Mikser haznesinin içine oda sıcaklığındaki yağ ve tozşeker konur. Ve yağın rengi dönünceye kadar çırpılır. Sarı renkten krem rengine döndüğünde yumurtalar tek tek ilave edilir. Tam bir karışım sağlandığında unlu malzemeler çırpma işlemi devam ederken ilave edilir. En son aşamada süt bu karışıma azar azar eklenecektir.
4. Hazırlanan kurabiye hamurundan bir tatlı kaşığı veya tablespoon ölçüsü ile parçalar alınarak tepsiye aralarında 2cm boşluk kalacak şekilde aktarılır. Hazırlanan tepsi fırına verilir. Yaklaşık 12-14 dakika sonunda tepsi fırından alınır ve yumuşak kurabiyeler soğuması için tel ızgaraya aktarılır.

littlecake hmmcaramel




5. Kurabiyeler tamamen soğuduğunda birleştirici olarak kullanılacak malzeme, sıkma torbası ile kurabiyelerin üzerine paylaştırılır. Diğer kurabiye ile kapatılarak sandwich haline getirilir. Bu şekilde hazırlanan kurabiyeler arzu edilirse pudra şekeri ile süslenerek servis edilir.

finally


Yumuşacık ve lezzetli demek dışında, başka ne denebilir ki?!...
Sevgiler ve saygılar,

23 yorum:

Adsız dedi ki...

:)

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

uzak değerlerden gelen bir kutu Dulce de Leche için onu iyice değerli kılacak bir tarif! kroasan ve krep nereye kadar değil mi ama:)

Fuat Gencal dedi ki...

Çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı olmuş.Ellerinize,emeğinize sağlık.

Saygılarımla.

Adsız dedi ki...

şeker ölçünüzü anlayamadım biraz daha açıklayıcı yazarmısınız

pecete dedi ki...

Adsız; sevgiler...

Özge; doğru söze ne denir?! Sevgiler...

Fuat Bey; teşekkür ederim.

Adsız; teşekkür ederim uyarı için. Gerekli düzeltmeyi yaptım.

Eya dedi ki...

Mihmmmmm...karamel mi dedin Ayseeeeem...gerisini bosver. Karamel tadinda bir tarif...süper Kadin...sevgiler

zehra

Selen dedi ki...

Butun satirlari yuzumde kocaman bir gulumsemeyle okudum :)
Unutuldum saniyordum acikcasi, harika bir surpriz oldu. Tesekkurler.

Bu arada, korktugum gibi karamel coktan bitti ve ben bir Arjantinli bayandan alfajor tarifi aldim ama henuz denemedim. Arjantinli bayan dulce de leche icin de farkli bir tarif verdi bana, buharda 5 saat boyunca kremayi pisirerek yap dedi, surekli sicak su eklemeyi unutma diye de ekledi. "ama bu gercegi degil tabii ki, gercegini bulamadigin zaman yapilan bir sey, ben sana gerceginden getiririm Arjantin'den" dedi. O kendi alfajorlarinin kenarini hindistan cevizine batirip suslemisti, oyle de guzeldi.
Bu hafta sonunun plani belli oldu, Cumartesi dulce de leche yapilacak, Pazar da alfajorlar. Ama Pecete'nin tarifiyle :)

Tekrar tesekkurler ve sevgiler

Sheena dedi ki...

o kadar merak ettim ki dün akşam, akşam yemeğinin pişme süreci içinde denedim. evde karamel yoktu önce sadesini tatıp ona göre birleştirme malzemesini seçerim dedim, sadesi süperdi bence : )))
Ancak benim kurabiyelerim acayip yamuk yumuk oldular : ( birleşirlerse de sizinkiler kadar hoş gözükmeyeceklerdi. Bunları hizaya sokmanın bir yolu yok mudur?
sevgiler

pecete dedi ki...

Zehra; karamel, büyük aşk... Sevgiler...

Selen; bana da getirir mi acaba? Şaka bir yana sana gerçekten teşekkür borçluyum. Sevgilerimi gönderiyorum...

Sheena; ilk önce denediğiniz için çok teşekkür ederim. İlk denememde ben de acaip şekiller elde etmiştim. Yumuşak ve yağlı bir hamur olduğu için koyma şekliniz çok önemli. Mümkün olduğu kadar dairesel şekilde yerleştirirseniz, formu bozulmadan pişecektir. Sevgiler...

lavantalimon dedi ki...

AYŞEM Süper olmuş senin ufolar havalanmaya hazırlar:))karemele ben de aşığım çok severek yapıyorum yemesi de aynı şekil de:))
daha dün nette alfajores yazıp tarifleri gezindim bugün senin blogad görünce tecrübeli bir elden doğru bir tarif olcağaı için sevindim:)) çok selamlar bibi yi öpüyorumm:))

pastalin... dedi ki...

süper görünüyorlar ellerinize sağlık ilk fırsatta deniyeceğimmmmm :)

mehtap kuzucu dedi ki...

harika bir tarif...içinde karamel olunca daha bir heyecanlandım...ellerinize sağlık,mutlaka denenecekler listeme aldım bile...sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayşem..Senin tarifini görünce nette bir araştırma yapayım dedim ve yabancı paylaşımlara rastladım..Görüntüde Hamuru kurabiye kıvamında ve kalıpla kesilerek şekil verimiş.reçeler de farklı tabiki..o zaman daha kurabiye gibi oluyor sanırım..bu biraz da kedidili gibi mi oluyor acaba..gerçeği hangisi acaba?yumuşak mı sert mi..hiç yemediğim için bilemiyorum..bir fikrin varmı..sevgiler..sevilay

Bizimkisi Masal gibi biraz... dedi ki...

Blogunuzu az önce şimhi keşfettim sanırım artık buradayım bu kurabiye tarifini tutturacağıma dair büyük umudlarım var :)) teşekkürler hazır karamel kullansam olur mu

B-M dedi ki...

muhteşeeeeeeeeeeem!!!!

Fatoş dedi ki...

Bende bu tariften umudumu kesmiştim artık. Görünce çok sevindim. En kısa sürede denenecek. Ara kremasının kıvamı önemli mi? Yeni kestane püresi reçeli yaptım. Ondan sürebilir miyim? Eritir mi acaba kurabiyeleri?

karamelam dedi ki...

niye böyle cici şeylerin kalorisi yüksek olur ki. çok güzel gözüküyor eline sağlık...

Fatoş dedi ki...

Yılbaşında bu kurabiyeleri denemek istiyorum. Az önce karamel sosumu hazırladım. Malzemelere bakarken tuz miktarı fazla geldi gözüme. Emin olmak için sormak istedim. Yanlışlık yok değil mi?

Fatoş dedi ki...

Sonunda denedim. Tahmin ettiğim gibi tuzu fazla geldi :-( Kek dokusunda da olmadı. Karamelim de pek iyi olmadığından sonuç hüsran :-(

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar..hazırlık aşamaları bazen çok çok sıkıcı olur,bir sürü aksilik gibi şeylerle uğraşılır..ama bu görüntüler fazlasıyla rahat ev güzel insanın hadi bir tepsi de başak birşey yapalım diyesi gelir değil ?
ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Ben bişeyi anlamadım. Siz hamuru öylece bırakıyor musunuz düzeltmeden? Piştikçe kendisi mi yayılıp düzeliyor? Kafam karıştı O.o

semra ozturk dedi ki...

merhaba Ayşem Hanım yaptığınız şeyler çok güzel. Ben şeker hamurlu kurabiye yapımını öğrenmek istiyorum. Siz böyle bir kurs veriyormusunuz.Yoksa tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı? Şimdiden teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim

LEYLA dedi ki...

Ben bir kurabiye canavarıyım. Müthişş, nutellalısını reçellisini yaptım ama karamellisini hiç denemedim. Ellerinize sağlık. Sevgiler..