9 Şubat 2009 Pazartesi

Çikolata: Aşk... (The Chocolate: Love...)

Çikolata: Aşka aşkla karşılık vermek...

Çikolatayı farklı şekillerde ama hep aynı duygu ile yemek, yabancısı olmadığımız bir durum. Dino en saf haliyle sever onu. Bense onunla ile ilgili farklı kimyalar peşinde koşarım. Bebi ise tarafsız yaklaşır çikolataya. Peki en güzeli hangisidir?

Gülümseyen dudağın kenarındaki çikolata halidir....


choco_heart batu

Naneli Çikolata Kaseleri (Minted Chocolate Creams):
25 adet
Hazırlanma Süresi: 15dk
Servis Süresi: 3 saat
Gerekli Malzemeler:
  • 200gr bitter kuvertür çikolata (eritilmiş)
  • Nane aroması
  • Yeşil gıda boyası
  • 35gr ince doğranmış fıstık
  • 100gr beyaz kuvertür çikolata
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı krema

choco_box1 chocolate1

Çikolatadan kase hazırlamak oldukça pratik ve sunum açısından da hoş bir detay olmakta. Burçin'in hazırladığı yöntem ile de farklı tasarımların yanı sıra, muffin kağıtları ile de kase hazırlamak mümkün. Özellikle alimünyum folyo şeklinde olan mini muffin kağıtları kullanılması tavsiye edilse de, Türkiye'de bu ebatta bulunmadığı için, piyasada satılan kağıt tarzındaki kalıpları kullanabilirsiniz. Sadece çikolatayı biraz daha fazla kullanmak gerekecek, kağıttan ayırırken sorun yaşamamak için... Gelelim uygulamasına;
  1. Bitter kuvertür çikolatayı ısıya dayanıklı bir kap içinde su dolu başka bir tencerenin üstüne oturttarak, benmari usulü eritilir. Çikolatanın olduğu kabın tabanın suya değmemesine özen göstermek gerekiyor. Yoksa tabandan kaynayan suyla temas eden çikolata eriği, aşırı ısınmadan dolayı yanma gibi bir durumla karşılaşabilir.
  2. Eritilmiş çikolata, temiz bir suluboya fırçası ile mini muffin kağıtlarının ilk önce yan çeperlerine oldukça kalın bir şekilde sürülür. Daha sonra alt kısım çikolata ile doldurulur. Ben kağıt kalıpları 2'si içi içe kullandım. Ilık olan çikolata, kağıt ile temas ettiğinde kağıtta bir miktar yumuşama meydana geliyor. İkili kullanmak kağıdın direncini arttırdığı için size kolaylık sağlayacaktır.
  3. İyice sertleşmesi için oda sıcaklığında 3 saat kadar bekletilir. Bu aşamada içini doldurmak için gerekli olan krema hazırlanabilinir. Eritilmiş beyaz kuvertür çikolata ile krema beraber çırpılır. Çırpma neticesinde koyulaşan kremaya bir damla nane aroması ve arzu edilen yeşil renk oluncaya kadar gıda boyası eklenir. Kullanılmadan önce 1 saat kadar buzdolabında bekletilir.
  4. Sertleşmiş olan çikolata kaselerini kağıttan ayırmak için hiç acele etmeyin. Sivri olan kısımlardan nazikçe tırnaklarınızla çektiğinizde yavaşça kağıttan ayrılacaktır. Hep aynı yöne giderek, ayırma işlemini tamamlayın. Sonra içlerine hazırladığınız kremadan sıkarak, üstlerini ufak olarak parçalanmış antepfıstığı ile süsleyerek servise alabilirsiniz.

Eğer ki çok vaktiniz yoksa, kaselerin sertleşmesi için buzdolabında bekletebilirsiniz. Sadece kağıdı ayırma işlemi için buzdolabından çıktıktan sonra 10 dakika kadar bekleyin. Çok sert olan çikolata kasesi, soyma işlemi sırasında çatlayayıp, kırılabilinir. Krema ile uğraşamam derseniz, o zaman içine meyva doldurun. Her şekilde güzel olacaktır...

Çikolatalı Şekerleme (Chocolate Fudge):
50 adet
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 10-15dk
Servis Süresi: 3 saat

choco_cube1

Gerekli Malzemeler:

  • 1 1/2 cup / 330gr / 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 cup / 110gr / 3/4 su bardağı kahverengi şeker
  • 60gr bitter kuvertür çikolata
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı glikoz
  • 1/2 cup / 125ml / 3/4 su bardağı krema
  • 1/4 cup / 60ml / 1/2 su bardağı süt
  • 40gr margarin veya tereyağ
  • Şeker termometresi

Karamel yapılışında olduğu gibi ilk önce çikolatalı şekerlemeyi şekillendireceğimiz kalıbı hazırlamakta fayda olacaktır. 15 cm'lik kare bir kalıp tarif için yeterli olacaktır:

  1. Kalıbın altı ve yan yüzeyleri yağlı kağıt ile kaplanır.
  2. Toz şeker, kahverengi şeker, çikolata, glikoz, süt ve krema ocak üzerinde kısık ateşte, şekerler eriyinceye kadar karıştırılarak, kaynatmadan pişirilir.
  3. Şekerler eridiğinde karıştırma işlemine son verilir. Şeker termometresi 116 dereceyi gösterene kadar veya ilk kaynamaya başladığından itibaren 10 dakikalık süre sonunda kaynayan, sıcak şekerleme ocak üzerinden tezgaha alınır.

    bnought3 bnought4
  4. Şeker termometresi içinden çıkarılmadan, doğramış olan margarin veya tereyağ, kaynamakta olan şekerlemenin içine atılır ve kesinlikle karıştırılmaz. Sıcaklık 40 dereceye ininceye kadar veya şekerlemenin üzerini tamamen yağ ile kaplanıncaya kadar beklenir.
  5. Süre sonunda tahta bir kaşık yardımı ile 10 dakika boyunca karıştırılarak soğutulur ve koyulaşması sağlanır. Silikon spatula yumuşak geldiği için bu karıştırma işlemi için tavsiye etmiyorum. Mikserdeki en düşük seviye ise bu şekerleme için yüksek bir devir sayılıyor. Bu yüzden sadece ve sadece tahta kaşık ve kol gücü...
  6. Artık karışım tahta kaşığa yapışıp kalıyorsa ve siz karıştırmada zorlanmaya başladıysanız, şekerlememiz olmuş demektir. Hazırladığınız kalıba boşaltıp, oda sıcaklığında 3 saat kadar bekletilecektir. Süre sonunda küp olacak şekilde bıçakla kesebilecek soğukluğa ve kıvama erişmiş olacaktır.

Hazırlanan şekerlemeler için sunum olarak tavsiyem; delgeç ve tül ile hazırlanmış bir kutu içinde çikolata kaseleri veya yağlı kağıda sarılmış, iki kat dikiş ipliği ile üzerine düğme şeklinde kağıt etiket bağlanmış çikolatalı şekerlemeler...

choco_box choco_cube

Bu aralar biraz hızlı gidiyorum, farkındayım. Amaç; sevgililer günü için size bir şekilde yardımcı olabilmek. Tarif veya sunumlar açısından... Umarım bu tempo sizi rahatsız etmemiştir. Çarşamba günü en kırmızısından cupcake ve süsleme olarak şeker hamuru ile uygulabileceğiniz kolay bir teknik ile görüşmek üzere huzurlarınızdan müsade isteyerek ayrılıyorum...

Sevgiler ve saygılar,

30 yorum:

Adsız dedi ki...

:))))
harikaaaaa
sın

Unknown dedi ki...

Canım,
Bayıldım bu çikolatalara hepsi birbirinden güzel Aynı hızla devam.Yenileri dört gözle bekliyorum
Sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

yine süpersinnn

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

after eight'i çok severim sanırım ona yakın bir tat oluyor. Ellerinize sağlık,
oğlunuz çok tatlı maaşallah allah nazarlardan saklasın.

Adsız dedi ki...

Siz çikolatanın hasını Bebi olarak yapmışsınız zaten başka türlüsüne ne hacet..:))
Şu delgeç olayına takılmış durumdayın. Verdiğiniz adreste sizin kullandığınız şekilli delgeçlerden göremedim.Bir kodu varsa onuda söyleyin lütfen. Çünkü derdimi anlatana kadar fenalık geçiriyo karşımdakiler.
Bu arada ellerinize ve yüreğinize sağlık demişmiydim..

zarpandit dedi ki...

ben sevgililer günü için agzı çikolatalı şekerlemeyi istesem? :)

Adsız dedi ki...

SENİ, BATU'YU , ÇİKOLATALARI VE YAPTIĞI HERŞEYİ ÇOKKKK SEVİYORUM.. HARİKASIN..

BURCU

pecete dedi ki...

Aynur; sen de...

Ayşegül; teşekkür ederim. Sevgiler bizden sana...

Yasemin; hepimiz, hepimiz...

Zülbiye; kocaman bir amin. Cümlemizi nazarlardan korusunlar. Evet tadı After Eight tarzında...

Sevgili adsız; isim belirtilmediği için böyle yazmak zorunda kaldım, kusura bakmayın. Benim şu anda kullandığım delgeçler henüz sipariş aşamasında. Geliş tarihleri konusunda email adresinizi belirtirseniz, sizi bilgilendirebilirim. Güzel sözlere de teşekkür ederim...

Gökche; özel üretime girer bacım...

Burcu; asıl biz ailecek sizleri seviyoruz. Son durum; Batu, Yağmur'un yaptığı kalpleri yedi. Son dilim için evde sıkı bir tartışma yaşandı. Annemin pastayı görünce gözleri doldu ve dili tutuldu. Ne kadar teşekkür etsek az olur... Seviyoruzzz ve kucaklıyoruz kocaman...

NiNo dedi ki...

canim benim tsk ederim guzel dileklerine harika cikolatalarindan bidenecik aldim nefissler cunku diyet miyet dinlemicem :) seni tanimak cok guzel sevgiler

Kitap Vakti dedi ki...

bayildimmm... emeginize saglik :)

Betül KAVAL dedi ki...

Ben çu ağzı çikolatalı olanını yiyebilirmiyimmm..

Bir zamanlar bende yapmıştım bu kaselerden. Biraz uğraştırıyor evet heleki kağıtları ayırmak yokmu ama sunumda tadda harika oluyor.

vallahi harikasın yine ne diyim.. ellerine sağlık..

sevgiler

çikolatalıya da kocaman öpücükler.

Adsız dedi ki...

Ya bunlar çok kışkırtıcı olmuşlar...:)))

hanimelipasta.com dedi ki...

Batu bal gibi baaall, Allah nazarlardan saklasın.
Tarifler süper, anlatım her zamanki gibi akıcı, sunum şahane.
Ayşem sen harikasın bacım yauu daha ne diyim :9
Sevgilerimle
Hülya

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bu son derece iç açıcı ve lezzet dolu sayfadan hiç çıkası gelmiyor insanın, hem de hiç... Hep bu hızla devam et Ayşem, zevkle takipteyiz.
İnceliğin için teşekkür ederim...
Çok sevgiler...

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık ayşem hanım harika çikolata bunlar.

pecete dedi ki...

Nino;afiyet olsun... Sevgiler...

Keyif Sahibi/Vakti; çok teşekkür ederim.

Betül; kaselerini bulamadım, linki varsa gönderir misin?

Müjde; çikolata işin içine girince böyle oluyor. Sevgiler...

Hülya; allah hepimizinkini nazarlardan saklasın. Bazen acı bal tadında oluyorlar ama yine de pek güzeller. Sevgiler...

Burçin; ben teşekkür ederim. Güzel sayfalarının ve fimo tekniklerinin şeker hamuru versiyonlarının sıkı takibindeyim. Sevgiler...

Emine Hanım; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Günaydın Ben adsız Elif:))Dün yazmayı unutmuşum. Kusura bakmayın.
elif_akbulut2@hotmail.com
Delgeçlerle ilgili sizden haber bekliyorum.İlginize çok teşekkür ederim.

Hoşçakalın
Elif

ufukmutfakta dedi ki...

Ben bu tarafsız adamı yerim yerim. Bu ne şirinlik böyle. O gözler nasıl muzipçe bakıyor. Çikolata da kimmiş bu güzelliğin yanında?

Adsız dedi ki...

Awww...he's adoarble!

and the prettiest fudge I've ever seen!

Betül KAVAL dedi ki...

CANIM O ZAMANLARDA BLOĞUM YOKTU MALESEF . AMA ÇEKİLMİŞ OLAN RESMİ VAR O RESMİ YOLLAYABİLİRİM İSTERSEN :)

gülriz dedi ki...

Soru 1: O minik elli, çikolata dudaklının tshirtünde "seattle" mı yazıyor, yoksa ben seçici algılama sebebiyle her tarafı seattle seattle mı görüyorum?

Soru 2: Şimdi ben çikolata yemesem, çikolata yemiş ("çikolataya bulanmış" demek daha doğru olacak galiba)Bebiyi yesem; otomatik olarak çikolata yemiş sayılır mıyım?

pecete dedi ki...

Ufuk; o da seni yesin, gül gibi geçinip gidelim...

Lisa; He's my son. Sometimes I don't believe this :)... And thanks for your comment...

Betül; sen gene de gönder bana...

Gülriz;
Cevap 1: Haaa Haaa
Cevap 2: Olurr olurrr

Adsız dedi ki...

Benim için nam-ı diğer çiko kahveden sonraki 2.tutkum.Damarlarımda kahve ile olan geçişine asla karşı koyamıyacağım birliktelik....

Gelelimmm şu güzelliklere

Bence sevgililer günü ve diğer özel farklı günler için tam hediyelik bir tad ve sunum olmuş.Yapılması ertenlenmemesi gereken yeni bir ödev daha bana.

Hafta sonu eminönü yolları taştan,sen çıkardın beni baştan ayşemmmm diyorum.

Sıra o sıcacık masum güzelliğe gelince;kocaman sevgi kucağıyla sarıyorum onu annesi...

Ellerine sağlık.

İrem

Butikpartim dedi ki...

Merhaba,sitnizi çok beğendim.Çikolatalı tariflerinize bayıldım,sizi izlemeye alıyorum..

daimamutfak dedi ki...

aman aman yerim ben onu..

pecete dedi ki...

İrem; acaba diyorum, bazen bana atlasan gelsen, yardım etsen???

Mosquito; teşekkür ederim. Mesajım umarım ulaşmıştır. Sevgiler...

Daima Mutfak; bütün yiyişler serbesttir efendim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Yardım mı????

emret öğretmenimm seve seve,koşa koşa,bayıla bayıla...

yanımda taze çekilmiş kahveyle....
eee çiko'yu da unutmamak lazımmm.


irem:)))

Butikpartim dedi ki...

Özellikle çikolatalı şekerlemeye bayıldım.Sunumu da oldukça hoş olmuş.Ellerinize sağlık..

EatThis!! dedi ki...

cok eski bi yaziya yorum yapiyorum ama blogunuzla daha bugun tanistim..

Harika gercekten ve fotograflarin da bu kadar harika cekilmis olmasi ayri bir yere tasimis blogunuzu bence, basarilarinizin devamini diliyorum


benim sormak istedigim sey, nane aromasi olarak bunda ne kullandiniz? WO'nun nane aromasini kullandim ama spearmint tadi, o aftereight'in guzel nane aromasi yerine agzima koca bir lokma dis macunu atmisim gibi oluyor:/

pecete dedi ki...

EatThis!; öncelikle teşekkür ederim yorumunuza. Bu reçetede Wo kullandım. Açıkcası "After Eight" seven birisi olarak pek yakınından geçtiği söylenemez. Tavsiye bol miktarda taze nane kullanılması. O zaman muhteşem bir sonuç elde ediliyor ki son nanaeli makaron denemem de sonuç çok tatminkardı. Tekrar görüşmek üzere. Sevgiler...