5 Şubat 2009 Perşembe

Koz Helva... (Almond Honey Nougat)

Badem söz konusu olduğunda içimde kopan fırtınaların haddi hesabı olmuyor. Hele bir de şekerleme yapımı varsa işte orda kendimi görüyorum. Bademin her şekli bende makbul. "Chocs & Treats" kitabında bademin o iri versiyonu, karşımda bizim Koz Helva tarzında durduğunda ben de tarifin karşısında dimdik ayakta durdum. Bu tarifin olmazsa olmazlarından bademîn yanısıra şeker termometresi. Genellikle 110 derece gibi yüksek sıcaklıklarda çalışılması gerektiği için eğer ki benim gibi şekerleme merakınız varsa mutlaka edinilmesi gerekiyor.
Şimdi bir bademin başına gelenler;

badem

Koz Helva (Almond Honey Nougat):
30-35 parça
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 20dk
Servis Süresi: 3 saat
Gerekli Malzemeler:
  • 2 sayfa pirinç kağıdı
  • 1/2 cup / 180gr / 1/2 su bardağı bal
  • 1 1/2 cup / 290gr / 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 tablespoon / 3 yemek kaşığı su
  • 1 yumurta beyazı
  • 2 cup / 320gr / 2,5 su bardağı fırınlanmış, kabuksuz bütün badem
  • Şeker Termometresi

bnought bnought2

164 derece gibi sıcak bir derecede çalışacağımız için ellere dikkat demek istiyorum. Eğer ki herhangi bir yerinize sıcak şeker değerse sakın yalamayın. Bu şekerin dilinizi de yakabileceği anlamına geliyor. Buz kompresi yapmak en iyi çözüm olacaktır.

  1. Şeker, su ve bal ocak üzerinde kısık ateşte, şeker eriyinceye kadar kaynatmadan karıştırılır.
  2. Şekerin iyice eridiğinden emin olduktan sonra karıştırma işlemine son verilir. Ocak üzerinde kaynamaya başlayan şekerin içine termometre yerleştirilir ve 164 dereceye gelene kadar beklenir. Şeker termometresiyle doğru çalışma yöntemi ise; bir bardak suyun içine konan termometrenin sıcaklık değeri, minimuma indirgenir. Daha sonra ölçüm yapılacak olan kaynar şekerlemenin içine konarak beklenir. Çıkabildiği en üst nokta, o anda şekerin size sıcaklığını verecektir. Eğer hızlı bir çıkışla 115 derecede takılıp kalıyorsa şekerin sıcaklığı 115 derecedir. Bu noktada termometreyi tekrar su dolu bardağa koyup sıcaklığını düşürmek gerekiyor, daha sonra doğru ölçüm yapabilmek için...,
  3. 164 dereceye ulaşan şeker ocaktan hemen alınır ve tezgahta üzerindeki baloncukların bitmesi beklenir.
  4. Diğer tarafta mikserde bir yumurta beyazı çırpılarak köpürtülmeye başlanır. Tezgahtaki sıvı, sıcak şeker bu köpürmeye başlamış yumurta akının içine azar azar ve durmaksızın ilave edilir. Yumurta beyazının gitgide koyulaştığını ve beze kıvamına geldiğini göreceksiniz. Sıvı şeker ilavesi bittiğinde mikser haznenizde oldukça yapışkan, beyaz renkte bir koz helva hamuru olacaktır. Yumurta beyazının çiğ kaldığını sakın düşünmeyin. Yaklaşık 150 derecelik bir sıcaklıkla biraraya geldiği için bu durum mümkün değil...
  5. Tahta kaşık yardımı ile daha önceden fırınlanmış bademler hamurun içine iyice karıştırılır.
  6. Bir düz alan üzerine (Daha sonra alıp kaldırabileceğiniz tarzda) yenilebilir pirinç kağıdı yerleştirilir. 2 farklı yüzü olan pirinç kağıdının hafif desenli yüzü aşağıya gelecektir. Hazırlanan bademli hamur, kağıtların parlak yüzeyleri arasına hapsedilecektir. Hazırlanan kağıdın üzerine hamur boşaltılır. Ve üstüne 2. yenilebilir pirinç kağıdı yerleştirilir. Sert ve düz bir yüzeyle baskı yapılarak hem üstü düzgünleştirilir hem de kağıtların arasına hamurun yayılması sağlanır.

    wafer nougat

  7. Yaklaşık 3 saat bekledikten sonra tırtıklı ve keskin bir bıçak yardımı ile dilimlere ayrılır ve istenilen büyüklükte parçalara kesilir.

Hava geçirmeyen kaplarda ve oda sıcaklığında yaklaşık olarak 15 gün saklayabilirsiniz. Yenilebilir pirinç kağıdı ise oldukça eğlenceli bir kağıt. Şeker hamuruna uygulanabilir ve gıda kalemleri ile üzerinde desen çalışmaları yapabilirsiniz. Fotoğraf baskısı almak için boyutları çok uygun değil. A4 boyutunun yarısı kadar büyüklükte olan kağıtlar ile serbest çalışma yapmak çok daha rahat ve keyifli...

El boyaması kupada küçük şekerlemelere kimsenin hayır diyebileceğini zannetmiyorum. İstediğiniz tasarımda veya en basit şekilde boyabileceğiniz kupalar daima sizden ve duygularınızdan en büyük parçayı sevdiklerinize verecektir.

mug

Efendim, hemen kapı dibinde haftasonu belirdi. Zili çalmakta... Onu içeri davet etmeden önce, çikolatanın ve çikolatanın başına gelenlerin pazartesi günü huzurlarınızda olacağını belirtmek isterim. Haftasonunu fazla bekletmeyin, hala zili çalmakta...

Sevgiler ve saygılar,

logoson copyPeçete Alışverişte:

  1. Kupa: "...de" kolekiyonundan, tasarım Peçete. Sipariş info@pastamalzemeleri.com

15 yorum:

Çakıl' Mom! dedi ki...

ayşemim bu ne hız fıstığım yaa, gözlerimi yaşartıyorsun :) ben daha bir önceki bile deneyememiştim

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

ayşe hanım blogunuzun takipçisi olarak tariflerinizi hayranlıkla okuyorum. Sunumlarınızda bir o kadar harika. Ellerinize sağlık. Sevgilerimle,

Betül KAVAL dedi ki...

termometrem olsa hemen eve gidince deniyecektim vallahi.. İnşallah onuda edindiğimde deneyeceğim. Kupanın hepsini yiyebilirim gibime geliyo :)

ellerine sağlık.. harikasın sen...

sevgiler

Tijen dedi ki...

Ayol bunlar muhteşem olmuş! 10 üstü 10 veriyorum ama bir yanıt bekliyorum Ayşem hanım, hani bir soru sormuştum, bir şey vardı istediğin, istiyor musun göndereyim mi demiştimmmm?

Devletsah dedi ki...

En sevdiğim şekerleme... İlk fırsatta mutfaktayım ya da sende :)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

bence sen Delisin,yani bu yapmak delilik olmalı başka kelime bulamıyorum.harika görünüyorlar ya ben de bayılırım ama hiç sanmam ki yapabileyim.ellerine kollarına ha bir de kalemine sağlık.anlatım bu kadar güzel olmasa sanırım bu upuzun tarifi okuyamazdım.

aylin dedi ki...

Şekerim eline sağlık, süper görünüyor.... Ama pasta malzemeleri.com da bu dediğin ürünlerden göremedim? Acaba özel siparişle filan mı? Öpüyorummmmmm!!!!

pecete dedi ki...

Çakıl'ım Annesi; sevgililer günü yaklaştıkça çoştum desem...

Zülbiye Hanım; çok teşekkür ederim güzel ve ince düşünceleriniz için. Yararlı olabiliyorsam ne mutlu bana...

Betül; kupanın içindekilerin ve daha da fazlası senin olsun...

Tijen; son mailimi aldın mı? teşekkür ederim, ustanın yanında çırağa laf düşmez...

Devletşah; bu gidişle kesin komşu olacağız gibime geliyor...

Yasemin; sen kendine bak diyeceğim en sevimli halimle... En zor zamanda bile takibi bırakmadığın için ben sana asıl teşekkür ederim.

Aylin; şekerim, mesajını pastamazlemelerine ulaştırdım. Site'de yok ama sanırım email ile sipariş verebilirsin mi acaba?! Seni gelişmelerden haberdar ederim. Sevgiler...

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Uzun zamandır yaptıklarına bakamamıştım.(Evde artık bilgisayar yok da...)Aman Tanrım neler kaçırmışım...süper şeyler yapmışsın,ellerine sağlık...valla çektiğin resimlerede bayıldım,nazar değmesin sana...Çok çptüm ve özledim....

Adsız dedi ki...

So chewy and delicious! Beautiful pics!

hanimelipasta.com dedi ki...

Pes yahu :)
Sen olmasan nereden bulurum böyle orjinal tarifleri. İyiki varsın beceikli insan :)

Sormadan edemeyeceğim bu pirinç kağıdı dediğin meret, hani genelde kırılacak eşyaların sarıldığı incecik naylon gibi sünger bozması bir malzeme değil mi?
Ay çok mu karışık anlattım??

www.hanimelipasta.blogspot.com

egeli dedi ki...

UYYYYY....BU NE AYOLLLLLL....BOMBA OLMUŞ BU BOMBAAAA...TERMOMETRESİZ YAPILMAZMI BU ANEMMMM YAA ????HMMM YAPILMAZ DİYOR GİBİSİN...PİRİNÇ KAĞITSIZDA OLMAZ ....NEYSE BEN BAKMAKLA YETİNEYİM...AMA SENİ TEBRİK EDERİM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM ,UMARIM YANMAMIŞINDIR...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayşem hanım merhaba valla süperrr bir tarif ama bunu yapmak için hemen mutfak termometresi edinmeliyim. Ellerinize sağlık.

SEvgler,
Evren

Betül KAVAL dedi ki...

tarafımdan mimlenmiş bulunmaktasın...:))

sevgiler..

Adsız dedi ki...

:)