13 Şubat 2009 Cuma

Labne Peynirli Truf... (Truffle with Cream Cheese...)

Klasik olarak " Aslında her gün Sevgililer Günü, ticari boyut işin içine girdiği için çok abartılıyor..." şeklinde cümlelerle bir yazı başlangıcı olmasın kaygısı yaşarken zaten çoktan tuşlardan bu kelimeler çıktı gitti. Herkes birbirine ne yapacağını düşünürken, Bay E'nin yazdığı mesaj ufak çaplı kendimde bir iç deprem yaşattı. " 15 yıldır ilk defa sevgililer gününde yalnızım..." Sevgililer gününde yalnız olmak mı tedirgin edici yoksa bir sevgilinin olmaması?

Sevgi'nin şekil bulmasını sağlamak, onu etrafta yer alan herşeye yapıştırmak belki yalnızlık boyutundan bir adım uzak durmayı sağlayacak. Ve pek tabi ki onu paylaşmak. Biraz karışık mı oldu? İçsel sebeplerden dolayı neyi anlatmaya çalıştığımın çok farkında değilim. Sadece "Seni Seviyorum" demek istiyordum; kendime ve benimle bağlantılı herşeye ve herkese...
Mark; yardımlarına çok teşekkür ederim...

chocobook


Labne Peynirli Truf (Truffle with Cream Cheese):
70 adet
Hazırlanma Süresi: 1 saat
Servis Süresi: 1 saat

Gerekli Malzemeler:
  • Bir paket yulaflı Biskuvi (Eti Burçak)
  • Bir paket kakaolu, kremalı Biskuvi (Eti Negro)
  • 350 gr labne peyniri
  • 400gr bitter kuvertür çikolata

Çikolata; koskocaman bir olay, başlıbaşına bir durum demek daha doğru olacak. Eritilmesi, temperlenmesi (Çalıştırılarak çikolatayı soğutmak), kristalleşmenin önüne geçilme yolları, modellenmesi, kalıplanması... Çalışma gerektiren bir durum. Programa alındı. Kitap ve kurs araştırması tamamlandı. Beklemedeyiz. Beklerken evde de denemeler yapılmakta. Bakerella'nın sitesinde bu tarifleri gördüğümde mutlaka denenecekler listesine almıştım. İçinde biskuvi ve labne peynir oluşu ayrı bir güzellikti. Yediklerinizden farklı bir tat yakalamak ve eldeki biskuvileri değerlendirmek için bakışlarımızı, hemen mutfağa çeviriyoruz:


truff

  1. Eldeki mevcut biskuvi ve eğer artan kek parçaları varsa mutfak öğütücüsünden oldukça ince olacak şekilde geçirilir. Bu şekilde labne peynir ile birlikte yoğurulduğunda kurabiye hamuru kıvamında bir hamur elde etme işlemi oldukça kolay olacak.

  2. Bu kısım çok ama çok önemli. Trufların çikolata ile buluştan sonra herhangi bir problem yaşamamak için mutlaka uygulanması gerekiyor.
    Problem: Hamur topları çikolata ile kaplandığında, soğuma aşamasında iken bazı noktalarda ufak çatlamalar oluyor ve içerdeki malzeme dşarı çıkıyor.
    Neden: Işıl ile yapılan görüşmede; sorunu yaratanın labne peynirin içindeki su miktarı olduğu tespit edilmiştir. Çikolatanın nem ile şiddetli geçimsizliği truflara da yansıyor ve içindeki su miktarı çikolatanın çatlamasına sebep oluyor.
    Çözüm: Labne peynirin içindeki suyu yok etmek.
    Yöntem: Uygulanacak 2 yöntem var:
    Fernando Yöntemi: Cenk'in "Cheesecake" uygulamasında bahsettiği peynirin süzdürülmesi operasyonu. Detaylara burdan ulaşabilirsiniz.
    Pişirme yöntemi: Foodbuzz aracılığı ile tanıştığım Mark Lapolla, çikolata şefi. Amerika'da kendine ait bir çikolata dukkanı bulunmakta. Yaşadığım sorun ile ilgili olarak onla mesajlaştığımda bana pişirme yönteminden bahsetti. Türkçe konusunda da gayet başarılı olan Mark; Labne peynirini 30-31C kadar pişirmemi ve onun tabiriyle, daha sonra deli gibi karıştırarak soğutmam gerektiğini belirtti. Bu şekilde çikolata ve peynirin içindeki su miktarı birbirini kabul edecek düzeye geliyor.

  3. panorama

  4. Hazırlanan labne peynir, biskuvi kırıntılarına eklenerek kurabiye hamuru yoğunluğunda bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Buzdolabında 1/2 saat bekletildikten sonra ufak toplar halinde yuvarlanır. Eritilmiş kuvertür çikolata ile her tarafını kaplanarak, yağlı kağıt üzerinde oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletilir.

Hazırlanan trufların üzerine renkli royal icing ile farklı uçlar deneyerek desenler veya mesajlar yazın. Bir kürdan ile hazırlanacak sevgi bayrakları yerleştirin üzerine veya bir kutuya yerleştirin ve paylaşın ama ilk önce kendinizle...

truff4 truff5

Haftasonunuzun ve aslında her gününüzün aşk ile geçmesi dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

32 yorum:

Betül KAVAL dedi ki...

hımmm çok basit ve eminim ki çok lezzetli mutlaka deniycem canım haberdar ederim..

ellerine sağlık sevgiler

Unknown dedi ki...

Aysemcigim,

tadına bakan şanslı ekipten birisi olarak ellerine sağlık diyorum ve şu an ağzıma bir tane daha atıyorum :)

sevgiler
berna

Ferah Gülşen dedi ki...

Ayşem'ciğim iyi ki Bakeshop'la yollarını ayırmışın, yoksa senin bu güzel tariflerini zor görürdük sanırim. Hepsi çok lezzetli ve de ustaca görünüyor. İlham kaynağısın vesselam :) Ellerine sağlık. Sevgiler,

Kitap Vakti dedi ki...

Insallah deneme cesaretini gosterebilirim, bu cok daha degisik bir tarif... Ben kremali bir tarif denemistim, herkes cok begendi ama senede bir defa falan yenecek kadar agir bir tatli :-) Cok hos gorunuyorlar, ellerinize saglik

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

süper görünüyorlar ellerine sağlık

Hatice dedi ki...

merhaba Ayşem, bir süredir izlemedeyim, hem şık tarifler hem de çok yararlı püf noktalarını paylaşıyorsun, fotolar da harika...
teşekkürler, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevdiğimizi hatırlatmak için bir özel gün yeter mi?

Sevgi her kime karşı duyulursa duyulsun,hangi beden de can bulursa bulsun,paylaştıkça artan en kutsal duygu durumudur bence.Bunu birgün de yaşamak ve yaşatmak,yada sadece sevgili olanlar içinmiş gibi dar kalıplara sırdırmak çok acımasızca değil mi?

Gelelim haftanın son günü ile kapanışa...

truff ile kapanışı yapıyoruz ve
-EEE artık bi karar ver irem diyoruz,aralarından yapabileceğim sevgi pıtırcıkları seçip akşam mutfağa koşuyoruz.Yarın sevgiyi hakeden misafirlerimize paylaşılmak üzere yola çıkıyoruz.

Şimdi sana bu lezzet yolculuğunu bizlerle paylaştığın için sonsuz teşekkür ediyorum.

Yaptığın her tad sana kocaman sevgi enerjisi olarak geri dönsün.

Sevginin yanından,etrafından,içinden eksik olmadığı günlere...

kocamannn öpüyorum.

İrem

Bir Dilim Düş dedi ki...

Çook güzelll!!Ben de bugün hiç aklımda yokken labne peyniri almıştım demek ki bunlaraymış :)))
Ellerine sağlık ve oaylaşım için teşekkürler :)))

Sevgiler,
Evren

Mark by Chocolate dedi ki...

Bunlar güzel bak.

Adsız dedi ki...

Sevgili Ayşem tariflerini ve fotoğraflarını çok beğeniyorun.

Sevgiler,
Hülya

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ayşem,

Ben de Ferah'a katılıyorum.İyi ki Bake shop olayını bitirmişsin. Her iletine yorum gönderemesem de büyük bir beğeni ve zevkle hepsini izliyorum.
Krema konanlara göre çok daha hafif truflar olmuştur herhalde değil mi? Labnedeki hafif ekşilik trufflarda hissediliyor mu yoksa bisküvinin tadı onu kaybetti mi?

Bu arada epey bir aradıktan sonra derdine merhem olacağını düşündüğüm pecanları buldum. Sana nasıl ulaştırabilirim. İstersen bir gün buyur gel, çok mutlu olurum.
Mail adresini de sayfanda bulamadım.Yazarsan görüşürüz.

Çok sevgiler,

egeli dedi ki...

BENNN GELDİMMM :))KAFA KARIŞTIMI YİNE ??? :)

''İÇİM MARKA'' LABNE PEYNİRİNDE HİÇ SU YOK,TAŞ GİBİ MAŞALLAH...BU REKLAMLARDI...

TRUFFLE'LAR VE VERDİĞİN DETAYLAR HARİKA CANIM ELLERİNE SAĞLIK...

zarpandit dedi ki...

joy the baker'ı cok begenerek takip ediyorum pek tabi bakerallla'y$ıda:)
mark yakın markajda :))

bende red velveti ve labne peynirli trufu denememe ragmen çikolatayla kapladıgımda çatlaklar olmadı..labnenin en susuz kısmını kasıklamanın etkisi olmalı diye düşünmekteyim..ayrıca ganajlada denedim kaplamayı gayet basarılı idi..

bende bir gariplik olmalı :S

OYOSH dedi ki...

Çok güzel olmuşlar yaa..Emeklerine sağlık canımm..Sevgilerimle..

karamelam dedi ki...

evet bu tarif gerçekten çok güzel. çok da şık olmuş. hani çok şık pastanelerden alınmış gibim. eline sağlık demekten bıktım ama başka ne diyeyim di mi?

pecete dedi ki...

Betül; haberini bekliyorum. Sevgiler...

Berna; gururlandım diyorum. Sevgiler bizden size.

Ferahcığım; her işte bir hayır vardır diyelim. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

Keyif Sahibi; teşekkür ederim. Belki yarım paketle bir deneme yapıp karşılaştırma şansın olur. Beni haberdar edersen sevinirim. Sevgiler.

Zülbiye; teşekkür ederim.

Hatice; çok teşekkür ederim. Sevgiler benden sana...

İrem; diyeceklerimi demişsin zaten. Misafirler nasıl karşıladı. Beni bilgilendirsene...

Evren; deneme fırsatın oldu mu? Güzel sözlere çok teşekkür ederim.

Mark; sayende diyelim. Sevgiler...

Hülya; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Işıl Hanım; çok teşekkür ederim. Cidden derdime derman oldunuz. En yakın zamanda size mail gönderiyorum. Trufların tadına gelince; açıkcası ikiside birbirini dengeledi. Dışındaki çikolata ile tatlı olmayan ve garip şekilde hafif bie lezzet oldu. Tavsiye ederim. Sevgiler...

Egeli; hemen alınıp, test edilecek. Bili için teşekkürler. Sevgiler. Not: Artık karışmıyor.)

Gökche; red velvet kekin içindeki yağ mıiktarı, labnenin içindeki suyun dışarı sızmasını engelliyor. Hatın kişi zaten kurabiye ile ilgili " yağlı kurabiye" tavsiye ediyordu. Bendeniz evinde sadece yulaflı kurabiye olunca sorun ortaya çıktı. Ama seni de tebrik ederim. Hem ortak zevklerimizden dolayı hem de cesaretinden... Sevgiler...

Oyoshum; çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Karamelam; ne olur sıkılma... Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana...

Betül KAVAL dedi ki...

canım sana bir ödülüm var sayfama uğrarmısın..:)

sevgiler

munevver dedi ki...

Dün denedim peynirli trufu. Yalnız ben buzlukta bulunan biraz havuçlu kek, biraz da zencefil, muskat, karanfil kakao koyduğum kakleri öğütüp peynirle karıştırdım. Krema ile yapılan truftan daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim. çok beğendik. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

sonunda kapkek ve truff yapılmaya karar verildi.

Ama bir kaç değişiklikle;

kapkek üzerine eskitme yerine kırmızı küçük kalp kurabiyeler konuldu(neden dersen eskitme beni aşar da ondan çünküüüü)

truflar önerdiğin metodla başarıyla sonuçlandı,ama royalıcıng yerine renkli şekerlemeler,hindiztan cevizi ve file yemişlerle süslendi.(royal ıcıng nasıl yapılır bilmiyorummmm)((((ama labnesiz yapılandan daha keskin bir tad olduğu kesin.

sonuç,başta koca olmak üzere anne ve baba da kahve yanında afiyetle yediler.

teşekkkürler....

irem

Semra Altay dedi ki...

Trufler çok cici olmuşlar.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.. yemekgezegeni.com adı altında, isteyen tüm yemek blogu sahiplerinin katılabileceği bir derleme sitemiz var. www.yemekgezegeni.com

yemekgezegeni size ne fayda sağlar?

- Sitenizin ziyaretçi sayısını arttırarak popülarite sağlar.
- Sitenizin yemekgezegeni.com takipçileri tarafından güncel olarak takip edilmesini, yeni eklenen yazılarınızdan haberdar olunmasını sağlar.
- Siz de yemekgezegeni.com takipçisi olarak diğer yemek bloglarıyla daha kolay iletişime geçebilir, yeni eklenenleri takip edebilirsiniz.
Bize katılmak isterseniz: yemekgezegeni@gmail.com

boncuk mutfakta dedi ki...

Labne ve Çikolata. Zaten bu peynirin girdiği herşey lezzetli.En kısa zamanda deneyeceğim.ELLERİNİZE SAĞLIK

pecete dedi ki...

Betül; sevinerek aldım ama sonrası ne olur ben de bilmiyorum. Öpüyorum ve sevgiler...

Münevver Annne; çok sevindim, ellerinize sağlık. Sevgiler...

İrem; ellerine sağlık. Senin elinden çıktıktan sonra şekli, şemali hiç önemli değil. Keskin tad derken neyi kastettin?

Semra Hanım; teşekkür ederim. Sevgiler...

Yemek Gezegeni; sizi takipteyim...

Boncuk; sonuçları merakla bekliyorum...

Butikpartim dedi ki...

Nefis görünüyorlar.Trüf yapmayı hiç denemedim.Bu tarifi deneyeceğim.Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

Daha keskin derken ,daha dolgun daha lezzetli daha daha güzel anlamında demeyi kastetmiştim.

Bu tarifi görünceye kadar hep klasik tarifi uyguladığım(krema ile olan) için bu gerçekten açık farkla lezzet açısından fazla yıldız kaptı.

Teşekkürler

irem

Adsız dedi ki...

Daha keskin derken ,daha dolgun daha lezzetli daha daha güzel anlamında demeyi kastetmiştim.

Bu tarifi görünceye kadar hep klasik tarifi uyguladığım(krema ile olan) için bu gerçekten açık farkla lezzet açısından fazla yıldız kaptı.

Teşekkürler

irem

Mark by Chocolate dedi ki...

Bu truffles güzeldir

Adsız dedi ki...

merhaba,
labneyi 31 dereceye kadar pişirdiğimizi nasıl anlarız ,
mesela sıcak fırında 3 dakika tutmak gibi bir yöntemlemi yapacağız bunu ?

Adsız dedi ki...

merhaba.ben bu truf tarifinizi uygulamayı düşünüyorum ve cafe fernando nun peynir süzme yöntemini okudum.onun yazdığına göre bu işlemi yapınca 150 gr su gidiyor peynirden.bu durumda bu tarifte bize 350 gr peynir lazımsa 500 gr labneyi mi süzme işlemine almam gerekiyor acaba?
bir de aradım taradım ankara da bulamadım.amazondan verdiğim siparişi de türkiye ye getirmiyorlar.bu çikolata termometresini nasıl edinebileceğim konusunda bir fikriniz var mı?ve şeker termometresiyle çikolata termometresi aynı şeyler mi?sizin kullandığınız nedir?
ilginize çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

bu arad adım duygu.teşekkürler.

duygu dedi ki...

merhaba.süzdürülmüş labneyi ve bisküvileri hamur haline getirme işlemini 1 gün önceden yapsak bekler mi acaba ne dersiniz?teşekkür ederim.duygu

duygu dedi ki...

merhaba.süzdürülmüş labneyi ve bisküvileri hamur haline getirme işlemini 1 gün önceden yapsak bekler mi acaba ne dersiniz?teşekkür ederim.duygu